"Casa Verde" - ca-n Vestul Sălbatic!
Autor: Octavian ANDRONIC
Publicat la 07 iulie 2010
Amânat din motive de criză aproape doi ani, programul "Casa Verde", de stimulare a introducerii de tehnologii neconvenționale de energie pentru încălzire a fost relansat luna trecută de ministrul Borbely
Amânat din motive de criză aproape doi ani, programul "Casa Verde", de stimulare a introducerii de tehnologii neconvenționale de energie pentru încălzire a fost relansat luna trecută de ministrul Borbely. Față de proiectul inițial s-au introdus câteva modificări, între care și accesul persoanelor fizice la program, dar și scăderea considerabilă a plafonului de cheltuieli ce vor fi decontate - cam pe la jumătatea prețului unei instalații solare.
E bine și-așa! - și-au spus cei care au așteptat cu sufletul la gură acest gest al statului. Numai că tot dl Borbely le-a trântit în nas noutatea majoră: nu se mai acreditează firme care să facă montajul. Ci, pur și simplu, se va proceda după formula "primul venit, primul servit"!
Nu știu dacă mai țineți minte un western celebru, din antologia genului: "Cimarron". Era vorba acolo despre colonizarea statelor din vestul Sălbatic. Formula găsită de autoritățiile vremii seamănă izbitor cu aceea a ministrului Borbely. Cei care doreau să pună mâna pe un lot de teren unde să se stabilească și să-și încropească o gospodărie, participau la un concurs. Se aliniau la start, fiecare cu mijlocul de locomoție pe care-l avea la îndemână: unii cu trăsuri trase de mai mulți cai, alții cu teleguțe tractate de asini, alții călare, alții pe jos - într-o diversitate de șanse totală. Desigur, cei mai bine dotați, cei mai iuți, puneau mâna pe loturile cele mai bune, iar ultimii se mulțumeau cu ce mai rămânea.
Deosebirea programului "Casa Verde" este că aici ultimii nu se aleg cu nimic. Ministerul are un fond, evident nu prea mare, și când acesta se epuizează, cursa încetează automat.
Pe fond, ideea nu e rea. În cazul listelor cu firme autorizate, se puteau produce multe abuzuri prin selectarea pe sprânceană. Am însă impresia că pentru noua formulă nu s-a făcut nicio simulare, pentru a se vedea în ce condiții se desfășoară. Dacă nu cumva în acest fel suma neregularităților nu poate fi mai mare. Dincolo de faptul că acest sistem, ca-n Vestul Sălbatic, nu prea este compatibil cu spiritul democrației și transparenței. Ci reprezintă, mai degrabă, un soi de "hei-rup" menit să bifeze, oricum, încă o temă rămasă în suspensie...
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu