Curs BNR
1 EUR = 4.9744 RON
1 USD = 4.5501 RON
1 GBP = 5.9421 RON
1 XAU = 388.9505 RON
1 AED = 1.2388 RON
1 AUD = 3.0618 RON
1 BGN = 2.5433 RON
1 BRL = 0.8108 RON
1 CAD = 3.2998 RON
1 CHF = 5.2933 RON
1 CNY = 0.6427 RON
1 CZK = 0.1969 RON
1 DKK = 0.6667 RON
1 EGP = 0.0937 RON
1 HUF = 1.2427 RON
1 INR = 0.0541 RON
1 JPY = 3.0465 RON
1 KRW = 0.3352 RON
1 MDL = 0.2574 RON
1 MXN = 0.2364 RON
1 NOK = 0.4232 RON
1 NZD = 2.7703 RON
1 PLN = 1.1602 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0473 RON
1 SEK = 0.4377 RON
1 TRY = 0.1329 RON
1 UAH = 0.1104 RON
1 XDR = 6.0868 RON
1 ZAR = 0.2604 RON
Publicat la 27 sepembrie 2024
Brașovenii interesați să își construiască locuințe conform celor mai noi standarde și tehnologii în materie de eficiență energetică au avut ocazia de a vedea conceptul unei astfel de construcții, dar și de a obține informații tehnice de la specialiștii prezenți la „Caravana Eficienței Energetice”, ce a ajuns joi, 26 septembrie, la Brașov, în zona Coresi Business Campus (strada Turnului nr. 5).
Evenimentul este organizat de Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF), împreună cu ING Bank România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și al Secretariatului General al Guvernului, și face parte dintr-un demers derulat în orașele Iași (16 – 17 septembrie), Constanța (19-20 septembrie), Oradea (30 septembrie-1 octombrie), Cluj-Napoca (3-4 octombrie) și Timișoara (10-11 octombrie).
Scopul acestei inițiative este de a promova eficiența energetică a clădirilor, un subiect de importanță capitală, atât în Europa, cât și în România.
Vedeta caravanei este „Casa nZEB” - nearly Zero Energy Building (clădire cu energie aproape zero) - care a fost realizată cu ajutorul celor mai noi tehnologii și materiale. „Casa nZEB” a stârnit curiozitatea vizitatorilor, care au vizitat-o și au obținut informații utile de la specialiști. Aceștia au explicat principiile constructive și funcționale ale unei astfel de construcții.
Pe lângă expunerea căsuței eficiente energetic, în 26 septembrie s-a desfășurat o conferință de presă, în care a fost prezentată casa nZEB și s-a discutat despre proiectul asociației și despre colaborarea cu autoritățile locale, precum și cu partenerii implicați în acest demers.
A doua zi a evenimentului de la Brașov, 27 septembrie, este alocată „Academiei de Eficiență Energetică”, în cadrul căreia sunt prezentate modele de bună practică: soluții de succes aplicate în România sau în alte state.
La evenimentul de la Brașov, pe lângă organizatori și parteneri, au participat reprezentanți ai Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, dar și oficiali locali.
Soluții și pentru construcțiile existente
„Casa nZEB” pe care o pot vedea și astăzi brașovenii în Coresi, este „un pavilion experimental, care prezintă modul în care ar trebui să construim corect în România, în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor, care implică un consum redus, solicitat de legislația europeană și românească” a declarat Sergiu Petrea, de la firma Tecto Arhitectura, care s-a implicat în proiectarea ei.
„Ce vedem aici este rezultatul unui efort comun al unor firme românești, reunite sub umbrela asociației care promovează eficiența energetică, iar prin acest demers vrem să demonstrăm că se poate construi corect, că se pot folosi materialele adecvate și putem încorpora tehnologia necesară. O casă nZEB include două componente: consumul mic, dat de o izolare foarte bună și o etanșeizare corespunzătoare, dar și de utilizarea unor echipamente care au un consum mic în exploatare, fie că vorbim de pompă de căldură, cum este în cazul de față, fie că vorbim despre sistemul de ventilație sau cel de iluminat. Peste toate acestea, vin panourile fotovoltaice, montate pe acoperiș, care produc energie care alimentează o baterie și rezultă astfel o clădire «plus energie», pentru că de obicei se produce mai multă energie decât se consumă”, a explicat acesta.
„Ba mai mult”, a menționat proiectantul, „toate elementele existente pe acest pavilion pot fi utilizate și pentru eficientizarea unor construcții existente, cu mici adaptări ce țin structura clădirii asupra căreia se intervine.”
România trebuie să „ardă niște etape”
„Brașovul este al treilea municipiu în care ajunge Caravana Eficienței Energetice. Expunem această casă nZEB, cu un consum aproape zero de energie, în ideea de a arăta oamenilor de rând, specialiștilor și reprezentanților autorităților locale tehnologiile disponibile. De asemenea, transmitem beneficiile implementării soluțiilor de eficientizare energetică. Suntem în situația de a nu mai putea construi altfel; nZEB este o cerință legală de o perioadă. Ba mai mult, se trece către conceptul «zero-emission building», astfel că va trebui să «ardem niște etape», adică suntem puși în situația de a aplica repede și corect acest standard când construim o clădire”, a declarat Mihai Moia, director executiv al Asociația pentru Promovarea Eficienței Energetice în Clădiri (ROENEF).
Pentru ING Bank, implicarea în acest reprezintă un gest de normalitate. „Ne-am implicat în acest proiect pentru să se pliază pe strategia noastră de sprijinire a stabilității și sustenabilității. Din 2018, până în prezent am mobilizat peste 1,7 miliarde de euro în tranzacții verzi”, a explicat Danel Loga, Office Manager ING Bank Brașov.
Un proiect care promovează în mod concret modul în care clădirile pot deveni eficiente din punct de vedere energetic
Directorul Departamentului Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Luminița Bălălău, a menționat că „ne-am implicat în acest proiect pentru că promovează în mod concret modul în care clădirile pot deveni eficiente din punct de vedere al performanței energetice. Ca departament, noi coordonăm la nivel național implementarea strategiei de dezvoltare durabilă, cu țintă până în anul 2030. Una dintre ținte este de a îmbunătăți performanța energetică a clădirilor, pentru a reduce emisiile de carbon”.
Conform sursei citate, în prezent, în România sunt în jur de 5,6 milioane de clădiri, dintre care 90% sunt rezidențiale. „Dintre clădirile rezidențiale, aproximativ 53% au fost construite înainte de anul 1970, iar aproape 90% înainte de 1989, când nu existau reglementări europene în ceea ce privește eficientizarea energetică. Ca urmare, este nevoie de multe investiții în această zonă”.
Primăria Brașov, parteneră în proiect: „Astfel de tehnologii pot fi luate în calcul, de exemplu, pentru noile creșe, grădinițe și școli pe care avem în plan să le construim”
La evenimentul de la Brașov a participat și primarul ales al municipiului George Scripcaru, care a declarat că pentru autoritățile locale, clădirile eficiente energetic reprezintă o prioritate. „Brașovul a implementat deja soluții în ceea privește transportul ecologic. Ca primar, sunt interesat de construcțiile eficiente energetic, pentru că avem în plan o serie de investiții, de la reabilitarea unor clădiri, dar și în construirea unora noi. Astfel de tehnologii pot fi luate în calcul, de exemplu, pentru noile creșe, grădinițe și școli pe care avem în plan să le construim, iar consultanța în acest domeniu este binevenită. Vă aștept să pregătim acest parteneriat”, a declarat primarul ales al Brașovului, George Scripcaru.
Urmează Ghișeul unic de eficiență energetică
Mihai Moia a anunțat și următorul proiect important al asociației: „Urmează înființarea unui Ghișeu unic de eficiență energetică. Va fi o platformă prin intermediul căreia orice cetățean va putea obține informații complete, de la evaluarea unui imobil, până la soluțiile la care trebuie să apeleze pentru a eficientiza energetic o clădire sau pentru a construi conform standardelor în vigoare. Venim astfel în sprijinul celor interesați. Această platformă va fi operațională la finalul lunii octombrie”.
nu este nici un comentariu
Pregătirea pentru sezonul rece începe să devină prioritate, nu numai pentru consumatori, ci și pentru furnizorii de gaze naturale. În ce sens? Pe măsură ce crește cererea de gaze în[...]
2024-10-15 citeste mai multÎn orice companie, colectarea orelor lucrate de către angajaţi, precum şi a zilelor de concediu efectuate de către aceştia, deţine o importanţă majoră în stabilirea dinamicii forţei[...]
2024-10-15 citeste mai multCâteva zeci de brașoveni pasionați de istorie și gastronomie au participat joi, 10 octombrie, la Casa Junilor din Brașov, la un eveniment inedit: atelierul cu degustare „Thermopolia și[...]
2024-10-11 citeste mai multAsociația de Dezvoltare Intercomunitară „ISO Mediu” Brașov (ADI ISO Mediu Brașov), ECOTIC și Eco Civica Center cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov organizează în perioada 19[...]
2024-10-11 citeste mai multAflă cum inteligența artificială modelează viitorul muzicii, de la compoziții create de AI la playlisturi personalizate pentru fiecare utilizator.
2024-10-11 citeste mai mult
Adaugă un comentariu