Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:06

„Caru’ cu bere”, cea mai veche berărie din Bucureşti, a fost înfiinţată de braşoveni în 1879

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 17 octombrie 2014

Fraţii Mircea din Caţa şi urmaşii lor au administrat restaurantul timp de 70 de ani, până în 1949

„Caru’ cu bere”, cea mai veche berărie din Bucureşti, a fost înfiinţată de braşoveni în 1879

Cea mai reprezentativă berărie din Bucureşti - „ Caru’ cu bere” – a fost înfiinţată în 1879 de braşoveanul Nicolae Mircea, alături de fraţii săi, Victor şi Ignat (originari din comuna Caţa). Restaurantul a funcţionat până în 1949 sub administraţia familiei, după acest an fiind rechiziţionat ca şi cum ar fi fost obiect de război şi administrat de o altă societate comercială. Din 1990 s-au început demersurile pentru recuperarea proprietăţii, urmând ca aceasta să fie retrocedată către Niculae Mircea, strănepotul fondatorului, ca urmare a deciziei instanţelor de judecată.

Foto: Nicolae Mircea, singurul moştenitor

Construcţia berăriei a fost realizată după proiectul arhitectului de origine poloneză Zigfrid Kofczinsky, care a participat la edificarea mai multor obiective arhitecturale importante din România, inclusiv castelul Peleş. Interiorul, ce a fost completat în anii ‘24 – ‘28 cu partea din faţă, poartă amprenta stilului neogotic de la elementele decorative, lambriuri, vitralii, picturi murale, candelabre până la elementele de feronerie.
Crama a fost deschisă în anul 1930 ca salon de vânătoare şi, respectiv, cramă de vinuri. Aici se bea pe vremuri vinul la carafă, vestita baterie de vin. Spaţiul este acum un adevărat muzeu ce găzduieşte halbe de bere din perioade diferite de timp.

Suprafaţa utilă a restaurantului este de 1.600 de metri pătraţi, iar la cele două etaje sunt locuinţe cu şapte camere până în 50 de metri pătraţi. Caru’ cu bere a fost dotat încă de la început cu instalaţie de climatizare şi de apă, având şi puţ propriu, iar un lift exterior de marfă este folosit pentru aprovizionare.
„Caru’ cu bere” a fost unul dintre locurile emblematice ale Capitalei, fiind locul de întâlnire al elitei culturale, economice şi politice ale acelor vremuri. Printre „muşteriii” cu renume care au mâncat la Car se numără George Coşbuc, Onisifor Ghibu, Delavrancea, Caragiale şi Goga. Istoria recentă a berăriei numără printre clienţi personalităţi internaţionale, precum Kirk Douglas, Jean-Paul Belmondo, Edward Kennedy, membrii trupei Rolling Stones, Demi Moore, Jon Voight, Danny Trejo, Prinţul Moştenitor al Japoniei – Naruhito.

Acum produce 6 milioane de euro pe an

Berăria este administrată în prezent de omul de afaceri Dragoş Petrescu, cel care controlează reţelele City Grill, Boungiorno, City Café şi restaurantul Hanul Berarilor.  Potrivit acestuia, restaurantul Caru’ cu bere, pe care îl administrează din 2006, va aduce între 5,5 şi 6 milioane de euro în businessul total al grupului, un plus de 7% faţă de anul anterior. Potrivit omului de afaceri, circa 2.500 de clienţi trac zilnic pragul berăriei, dintr-un total de 10.000 de persoane care vizitează toate restaurantele din portofoliu. În plus, 40% dintre oaspeţii Caru’ cu bere sunt străini, în principal europeni şi manageri expaţi, interesaţi de specificul local. Valoarea medie a unui bon în cadrul berăriei este de 35 de euro, după spusele lui Petrescu „străinii fiind mai largi la pungă”, preparatele preferate ale străinilor fiind micii, ciorba de burtă, de văcuţă, ciolanul cu varză călită şi, bineînţeles, berea – care în acest moment este furnizată de Ursus. Astfel, Petrescu vinde lunar la Caru’ cu bere 3.000 de ciolane şi 2.000 de tone de mici, sub administrarea grupului City Grill, business-ul restaurantului crescând anual cu 10-15%.
Unitatea trece printr-un proces de recondiţionare a faţadei, început în urmă cu un an şi jumătate, o investiţie de circa 2-3 milioane de euro, făcută din fondurile proprietarilor şi cu ajutorul operatorului, City Grill.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie