Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:13

HANDBAL FEMININ

Carmen Cartaş, într-un proiect nou pe harta handbalului feminin

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 30 decembrie 2019

Echipe de junioare crescute de foste jucătoare de naţională, cu obiectivul formării unei echipe de senioare

Carmen Cartaş, într-un proiect nou 
pe harta handbalului feminin

Sepsi SIC Sfântu Gheorghe domină clar baschetul feminin românesc, campioană în ultimele patru sezoane şi singura reprezentantă a României în cupele europene.
Şefii clubului covănean şi-au dorit, însă, pasul următor, iar în această vară, pe lângă baschet şi tenis de masă, au adus echipe de ciclism, lupte şi handbal.
Handbalul de la Sepsi înseamnă, la acest moment, două echipe înscrise în Campionatele Naţionale de junioare 1, respectiv junioare 2. Dar planurile grupării covăsnene duc către formarea unei echipe pentru prima ligă a handbalului românesc. „Dar totul cu răbdare! Avem fete valoroase care acum au 16-17 ani. Trebuie să le pregătim bine pentru momentul în care vor putea juca la senioare”, explică fosta componentă a naţionalei României, braşoveanca „prin adopţie” Carmen Cartaş, antrenor în prezent al echipelor de junioare de la Sepsi SIC. Aceasta le are alături pe fosta colegă din linia de nouă metri a Universităţii Cluj, Mihaela Tivadar (coordonator tehnic) şi pe Liliana Ştefan (antrenor cu portarii).

„Am vrut să le oferim fetelor condiţii
să rămână acasă
şi să ne reprezinte!”
„Totul a plecat cu mulţi ani în urmă, datorită unui grup de fetiţe talentate, care se pregăteau atunci la Clubul Sportiv Şcolar din oraş, sub îndrumarea domnului profesor Arpad Serzo. Nivelul lor a crescut cu timpul, iar cinci dintre ele au fost selectate pentru Centrul Naţional de Excelenţă de la Braşov. Unele au ajuns şi la lotul national, au început să apară şi ofertele”, povesteşte Sorin Popica, directorul secţiei, cum s-a născut ideea unui nou proiect handbalistic la Sepsi SIC. „Am zis că putem încerca noi să le oferim condiţii bune, acasă, să rămână aici şi să ne reprezinte.  Am căutat soluţii şi am găsit deschidere totală la conducerea clubului, dar şi la autorităţile locale şi judeţene. Am reafiliat secţia de handbal din cadrul clubului la FRH şi am dat drumul la treabă!”.

Victorii „pe linie” la J2
Echipa de junioare 2 (U17) a lui Sepsi SIC este lider în Seria G a campionatului, cu victorii pe linie, iar Cartaş şi Tivadar îşi propun accederea în turneul final la capătul acestui sezon. „Potenţial au toate şi junioarele 2 şi junioarele 1, depinde de noi şi în primul rând de de ele dacă vor creşte şi dacă vor fi pregătite să facă pasul cel mare, către handbalul profesionist. O parte dintre ele sunt incluse în Centrul Naţional de Excelenţă de la Braşov, sunt fete talentate şi cele care se pregătesc zi de zi cu mine, la Sfântu Gheorghe”, spune fostul inter stâng al naţionalei României.

Planuri pe termen lung, exigenţe pe măsură
Debutul proiectului n-a fost deloc uşor, spun cei de la Sepsi SIC, dar deja sunt semne bune. „Avem o echipă tehnică de excepţie, iar conducerea clubului este foarte «aplecată»  şi spre noul proiect. La anul vrem să consolidăm cele două loturi pe care le avem, dar şi să ne îndreptăm către grupele mai mici, prin colaborarea cu celelalte cluburi din judeţul Covasna şi nu numai. Ne dorim apoi echipă de senioare cu perspectivă spre Liga Naţională. Proiectul este unul pe termen lung, dar cu exigenţe pe măsură! Avem tradiţie, ca judeţ, cu nume sonore în handbalul international, dar şi spectatori pătimaşi şi minunaţi. Potenţial există în zonă, nu excludem însă şi colaborări cu alte cluburi din ţară şi chiar din străinătate, în vederea dezvoltării acestui minunat sport!”, mai precizează Sorin Popica.

160 de sportivi şi 11 antrenori
Aducerea mai multor sporturi sub „umbrela” Sepsi SIC s-a mai încercat şi în trecut, fără succes, însă. „În urmă cu doi ani am reuşit însă să formăm prima secţie de sport individual, tenisul de masă, după ce clubul Electrica nu mai era un proiect viabil. Aşa am ajuns să încercăm şi alte sporturi, să ne deschidem către idei serioase, bine puse la punct, din oraş, judeţ sau chiar regiune. Astfel, în această vară am ajuns la 160 de sportivi şi 11 antrenori. Handbalul a fost una dintre aceste idei şi ne dorim să dezvoltăm de la grupe de copii de vârstă fragedă până la o echipă de Divizia A, şi de ce nu spre Liga Naţională apoi!”, a explicat Rusz Istvan, manager general la Sepsi SIC.

Pregătesc „ziua de mâine” şi la baschet
Baschetul feminin românesc nu traversează cea mai bună perioadă, de zece ani doar Sepsi reuşind să „scoată capul” în Europa. „Din păcate, acesta este un mare dezavantaj pentru noi. E greu de pregătit un parcurs ideal, undele meciuri din competiţia internă nefiind bune nici măcar de antrenament. Încercăm să avem an de an un parcurs cât mai lung, dar e greu în aceste circumstanţe. Totodată, realizăm că trebuie să supravieţuim acestei crize, pentru ca centrele de baschet să nu dispară definitiv!”.
Deşi în acest moment echipa mare de baschet se bazează pe multe jucătoare străine, conducătorii pregătesc, la fel ca la handbal, „ziua de mâine”. „Am început să lucrăm cu copii, de la 8 ani până la 14-15 ani, cu echipe la fiecare categorie de vârstă. În total, 120 de copii, pregătiţi de trei antrenori de valoare. Apar primele rezultate, finale jucate şi chiar medalii, dar obiectivul este să avem «linie continuă» până la senioare şi chiar să putem introduce acolo jucătoare crescute de noi”.

„Avem suporteri minunaţi!”
Baschetul feminin şi-a început ascensiunea la Sfântu Gheorghe încă din 2007, odată cu promovarea în Liga Naţională, iar în acest timp a adunat mulţi sponsori din zonă, dar şi numeroşi suporteri. „Au învăţat şi regulile şi pot să spun că avem cei mai buni suporteri, care conduc echipa peste tot în ţară, dar şi în deplasările din cupele europene. Suntem o familie! De ani de zile trăim împreună momente frumoase, grele, suntem alături la bine şi la rău! Ne întâlnim la petreceri, minirevelioane... Sportul este un lucru minunat pentru această comunitate!”

Sală modernă, la anul e gata stadionul
Deşi nu spunea multe în urmă cu ceva ani, Sfântu Gheorghe începe să aibă un cuvânt greu de spus în sportul românesc. „Conducerea comunităţii a realizat că sportul trebuie susţinut, iar mulţi alţi oameni au pus şi ei umărul. În baschetul feminin dăm ora exactă, handbalul este pe mâini bune şi avem aştetpări mari, la sporturi individuale avem campioni naţionali, balcanici şi chiar europeni şi visăm la calificări la Olimpiada de la Tokio. Prin infrastructura existentă şi prin ceea ce se construieşte, alături de proiectele sportive, Sfântu Gheorghe poate deveni o putere în sport!”.

A renunţat devreme la cariera de jucătoare
Carmen Cartaş a evoluat pentru Cetate Deva, U Jolidon Cluj şi Corona Braşov, de unde s-a retras în 2017, la 32 de ani. „Am lăsat handbalul într-unul din cele mai fericite momente ale vieţii mele, când am devenit mămică. Nu ştiam dacă voi renunţa definitiv. Când aş fi putut reveni, probleme de familie m-au făcut să simt nevoia de a sta în continuare deoparte. Îmi va fi dor mereu de perioada în care jucam, dar viaţa merge înainte, trebuie să trăieşti în prezent uneori, să laşi lucrurile în urmă!”.  N-a putut însă departe de fenomen, iar după o scurtă aventură ca antrenor la copii, la Transilvania Braşov, a spus „Da!” provocării numită Sepsi SIC. „Ştiind că nu e uşor în sport, am avut şi ceva îndoieli atunci când mi s-a spus prima data despre proiect. M-am convins însă repede, după ce am venit la faţa locului, că e vorba de ceva cât se poate de serios. Avem condiţii foarte bune pentru a ne desfăşura, pentru a lucra în linişte şi am încredere că vom creşte frumos!”.
Carmen Cartaş:  „M-a prins această nouă postură. Nu am cum să ştiu acum dacă voi fi o antrenoare la fel de bună cum eram ca jucătoare.  Prefer să iau lucrurile pas cu pas, să fac treabă la Sepsi şi să progresez!” „Am avut mulţi antrenori. Nu e un şablon, chiar am avut de învăţat de la toţi. Mi-a plăcut mereu să analizez lucrurile mai în ansamblu, nu doar din perspectiva mea de jucătoare. Aşa că am «furat» de la toţi. Nu doar de la cei care m-au antrenat. Chiar şi colega Tivadar e un model pentru mine. Sper să reuşesc mix-ul potrivit pentru Carmen Cartaş :-D. Oricum, de învăţat ai până la pensie!”.

+2 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie