Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7218 - 29 mai 04:39

Care sunt noile reguli din Piaţa Sfatului

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 03 noiembrie 2015

Noul regulament de organizare a unor evenimente în această zonă a fost avizat ieri de către Consiliul Local

Care sunt noile reguli din Piaţa Sfatului
După mai multe sesiuni de dezbateri publice organizate încă din luna septembrie, în şedinţa de ieri a Consiliului Local Braşov a fost adoptat noul Regulament de ocupare a domeniului public, ale cărui principale modificări vizează derularea evenimentelor în Piaţa Sfatului. În urma dezbaterilor publice, au fost înregistrate 14 propuneri la regulamentul propus de edili venite de la mai multe organizaţii non-guvernamentale şi asociaţii, dintre care patru au fost comune. „Am încercat să preluăm cât mai multe dintre propunerile lor, astfel încât de anul viitor, în Piaţa Sfatului, în primul rând, dar şi în celelalte zone din centrul vechi al oraşului, să avem evenimente de înaltă ţinută, mai ales că Braşovul şi-a depus candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021”, a explicat administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz. 
 
Patru propuneri agreate
Patru dintre aceste propuneri au devenit literă de lege, fiind incluse în textul hotărârii de Consiliu Local prin care a fost adoptat noul Regulament, iar altele urmează să fie stipulate în alte hotărâri ale Consiliului Local. „Propunerile referitoare la nivelul sunetului, evenimentele junilor, mediul cultural să aibă reprezentant în comisia de evaluare, aprobarea listei evenimentelor să se facă la sfârşitul anului anterior (varianta agreată a fost ca aprobarea listei evenimentelor să se facă în luna ianuarie a fiecărui an, pentru anul în curs), deşi nu se regăsesc în proiectul de hotărâre, vor fi reglementate prin alte acte administrative”, s-a precizat în expunerea de motive care a stat la baza adoptării noului Regulament.
În conformitate cu noul Regulament, organizarea evenimentelor de tip târg, indiferent de produsele expuse sau comercializate, se va face exclusiv de către Primăria Braşov sau instituţiile subordonate, cum este cazul Serviciului de Administrate a Pieţelor. Practic, se va evita intrarea „pe fir” a unor speculanţi, care închiriau domeniul public cu un preţ, iar apoi percepeau taxe mult mai consistente de la comercianţi. Şi privaţii vor putea organiza evenimente în buricul târgului, concerte, spectacole sau alte festivaluri, însă vor trebui să obţină aprobarea Consiliului Local în acest sens. Dacă vor obţine acest aviz, pentru a putea obţine autorizaţia de ocupare a domeniului public, cei care vor să organizeze evenimente vor trebui să prezinte informaţii detaliate referitoare la durata evenimentului, amplasarea mobilierului, forma şi dimensiunile standurilor, suprafaţa afectată, data începerii montării echipamentelor şi data eliberării totale a domeniului public, precum şi lista completă a produselor expuse şi comercializate.
 
Se aplică amenda maximă
Totodată, nerespectarea prevederilor din Regulament constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 1.000 şi 2.500 de lei. În schimb, târgurile de tip hand-made şi cele artizanale se vor putea organiza doar pe aleea pietonală a Parcului Central „Nicolae Titulescu”. Nu în ultimul rând, în conformitate cu prevederile din propunerea de regulament, evenimentele care implică foc deschis, ce presupun prepararea şi comercializarea anumitor specialităţi culinare, se vor putea desfăşura doar Pietrele lui Solomon sau în Parcul de la Noua, în Piaţa Sfatului fiind interzisă prepararea de mâncăruri cu ocazia diferitor evenimente. 
 
Contre pe tema Regulamentului
Consilierul local Cristian Macedonschi a solicitat însă retragerea de pe ordinea de zi a acestui proiect, ţinând cont că nu este complet şi că nu s-au făcut informări cu privire la dezbaterile publice organizate de către municipalitate. Viceprimarul Ciprian Bucur a precizat că îi va pune consilierului local la dispoziţie toate materialele cu privire la dezbaterile organizate subliniind faptul că „o dezbatere publică se anunţă, nu se fac invitaţii”. „Domnul Macedonschi vorbeşte de persoană direct interesată, beneficiar al închirierilor şi subînchirierilor din Piaţa Sfatului, nu în calitate de consilier local, care apără interesul public”, a fost de părere însă consilierul local Răzvan Popa. Macedonschi a cerut să se supună la vot scoaterea de pe ordinea de zi a Regulamentului, dar propunerea sa nu a fost luată în considerare. 
 
Urmează Regulamentul pentru Poiană
În şedinţa de plen de ieri, consilierul local Cătălin Leonte a propus ca acest Regulament de ocupare a domeniului public să fie extins la nivelul întregului municipiu, nu doar pentru zona istorică, şi să conţină şi prevederi clare cu privire la desfăşurarea comerţului stradal. „Trebuie să fie o abordare unitară care să ţină cont de specificul arhitectural al zonei, care diferenţiază Braşovul atât pe plan intern, cât şi internaţional. Trebuie să administrăm oraşul în aşa fel încât să nu ajungem să avem doar bănci şi farmacii pe străzile oraşului, astfel încât să avem un turism sustenabil”, a explicat Leonte. Administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, a precizat că executivul Primăriei lucrează deja la extinderea acestui Regulament. „Vom extinde aceste prevederi şi în Poiana Braşov, unde există o situaţie similară celei din Piaţa Sfatului.  Până la finele anului, propunerea noului Regulament va fi prezentată consilierilor locali”, a precizat Gantz.
 
+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional