Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 17:34

Cantina socială de pe strada Panselelor şi masa caldă pentru elevi, tot în stand-by

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 august 2022

Proiectele au fost respinse de Consiliul Local Braşov. În timpul dezbaterilor, primarul Allen Coliban şi Pamela Diaconu s-au acuzat de abuz

Cantina socială de pe strada Panselelor şi masa caldă pentru elevi, tot în stand-by

Amenajarea cantinei sociale de pe strada Panselelor şi Programul „Masa caldă” pentru elevi nu au trecut nici joi de plenul Consiliului Local Braşov, ambele fiind respinse după lungi discuţii şi replici tăioase.  
Proiectul referitor la masa caldă pentru elevi vizează încheierea unui parteneriat cu Agenţia Metropolitană Braşov pentru pregătirea acestui program. Scopul acestui demers, a explicat primarul Braşovului, Allen Coliban, în timpul şedinţei de plen, ar trebui să fie „eficienţa din punct de vedere financiar sau nutriţional”. De asemenea, el a menţionat că, în acest moment, bucătăria de la CATTIA (Centrul de afaceri din Bartolomeu) nu este funcţională. „Transformând-o într-o bucătărie care să producă mese livrabile în sistem catering ar fi varianta optimă şi cea mai rapidă de a testa şi valida modul în care gândim programul. Nevoia este clară. La un prim sondaj, au răspuns afirmativ 14 şcoli, cu un total de aproximativ 5.400 de elevi. Singura întrebare este cum am putea face o astfel de investiţie. În materie de pilotarea proiectelor trebuie să începem de la mic la mare, iar faptul că avem deja o bucătărie ne scuteşte de unele investiţii. Pe scurt, avem bucătăria de la CATTIA, propunerea este să o operaţionalizăm şi să le oferim elevilor o masă caldă în cel mai scurt timp”, a spus Coliban.
Ulterior, aleşii au început să prezinte argumente pro sau contra. De asemenea, au fost şi „înţepături”. La un moment dat, preşedintele de şedinţă l-a acuzat pe primar că abuzează de calitatea iniţiator al proiectelor şi că are intervenţii foarte lungi. De cealaltă parte, primarul a acuzat-o pe Pamela Diaconu că „abuzează de microfon”.
Proiectul a fost respins, iar după vot, primarul Braşovului i-a invitat pe consilieri în 30 august, ora 16.30 la Primărie, la o discuţie „pe fond”. „Până acum, după trei luni, despre acest proiect am avut discuţii sterile”, a declarat primarul.
În ceea ce priveşte proiectul cantinei sociale de pe strada panselelor, tot în timpul şedinţei, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Braşov, Mariana Topoliceanu, a menţionat că, în primă fază, această cantină ar urma să ofere o masă caldă unui minim de 300 de beneficiari aflaţi în evidenţele direcţiei. De asemenea, ea a menţionat că această cantină ar urma să fie „completată” de Fundaţia Bucuria Darului, care, la rândul ei, asigură hrană caldă persoanelor nevoiaşe. „Că ne vom dezvolta după o perioadă de timp, este cu totul altă discuţie, care va fi luată în considerare pe parcurs. Nu putem să propunem acum un număr mai mare de beneficiari”, a spus Topoliceanu.
În acest moment, potrivit explicaţiei reprezentantei DAS Braşov, Fundaţia Bucuria Darului primeşte subvenţie de la bugetul local pentru 350 de persoane aflate în evidenţa direcţiei. „De asemenea, de-a lungul anilor am asigurat hrana beneficiarilor prin servicii de catering, însă legislaţia ne obligă să asigurăm un spaţiu fizic pentru servire”, a continuat Topoliceanu.

Atac la „domnul părinte”
Discuţiile legate de acest proiect au degenerat. Unul dintre consilierii locali USR, Nicolae Stoica, i-a întrebat pe doi consilieri locali, respectiv Constantin Busuioc (PNL) şi Daniel Colceriu (PSD) de ce nu au votat „pentru” la şedinţele anterioare.
Preşedintele de şedinţă, Pamela Diaconu (PNL) a intervenit şi a precizat că este dreptul aleşilor să voteze cum consideră de cuviinţă şi nu se cuvine să fie întrebaţi care este motivul deciziei.
Daniel Colceriu, care este preot, a răspuns totuşI întrebării şi a amintit că Fundaţia Bucuria Darului este în parohia lui şi este implicat în acţiuni umanitare. În ceea ce priveşte cantina de pe strada Panselelor, el a spus că nu a avut toate datele necesare. „Pentru a vota, trebuie să fim lămuriţi. Eu încă nu ştiu dacă pe Panselelor se poate prepara hrana. Am conştiinţa împăcată pentru ceea ce fac în nume personal”, a spus Colceriu.
I-a răspuns viceprimarul Flavia Boghiu: „Tocmai despre asta este proiectul. Să se poată găti. Este vorba de o clădire care necesită reabilitare. De trei luni au fost puse la dispoziţie datele. Dumnealui (Daniel Colceriu, n.r.) nu ştia despre ce este proiectul de astăzi. Dacă nu aţi citit proiectele în trei luni... ”.

Solicitarea Pamelei Diaconu (PNL): „Nu ne mai jigniţi”
În discuţie a intervenit preşedintele de şedinţă, care i-a cerut viceprimarului să îşi retragă cuvintele. „Nu ne mai jigniţi”, a cerut Diaconu. Din acel moment, şedinţa s-a transformat într-o mică ceartă.
Dezbaterea pe acest proiect s-a finalizat cu respingerea hotărârii de Consiliu Local.
Cantina de pe strada Panselelor ar urma să fie amenajată de Direcţia de Asistenţă Socială în clădirea fostului internat al Liceului Astra (lângă sediul DAS), investiţia fiind estimată la 9,6 milioane de lei.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie