Curs BNR

1 EUR = 4.9633 RON

1 USD = 4.6099 RON

1 GBP = 5.7790 RON

1 XAU = 293.6078 RON

1 AED = 1.2551 RON

1 AUD = 3.0571 RON

1 BGN = 2.5377 RON

1 BRL = 0.9193 RON

1 CAD = 3.4361 RON

1 CHF = 5.0913 RON

1 CNY = 0.6530 RON

1 CZK = 0.2096 RON

1 DKK = 0.6664 RON

1 EGP = 0.1492 RON

1 HUF = 1.3373 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.3216 RON

1 KRW = 0.3544 RON

1 MDL = 0.2599 RON

1 MXN = 0.2633 RON

1 NOK = 0.4201 RON

1 NZD = 2.8134 RON

1 PLN = 1.1016 RON

1 RSD = 0.0423 RON

1 RUB = 0.0570 RON

1 SEK = 0.4302 RON

1 TRY = 0.2210 RON

1 UAH = 0.1248 RON

1 XDR = 6.1524 RON

1 ZAR = 0.2365 RON

Editia 7950 - 02 iun 19:06

Când spui „Carmen”, la Braşov te gândeşti la Gabriela Hazarian. „Carmencita” iese duminică la pensie, iar colegii i-o vor face memorabilă

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 17 noiembrie 2020

„Muzică, viaţă şi emoţie” - spectacolul aniversar dedicat prim-solistei Operei Braşov, la retragerea din activitate, după 33 de ani

Când spui „Carmen”, la Braşov te gândeşti la Gabriela Hazarian. „Carmencita” iese duminică la pensie, iar colegii i-o vor face memorabilă

Când spui „Carmen”, de G. Bizet, la Opera Bizet, te gândeşti la Gabriela Hazarian, fără dubii. O veţi mai vedea duminică, începând cu ora 18.30, în luminile scenei braşovene, într-un program pregătit special pentru ea. În online, pe canalul propriu de YouTube şi pe pagina oficială de Facebook, unde va fi transmis concertul aniversar „Muzică, viaţă şi emoţie”, dedicat mezzosopranei, la retragerea din activitate. „Este, deopotrivă, un moment emoţionant, la despărţirea de scenă a Gabrielei Hazarian, dar şi unul de bucurie, la încununarea a nu mai puţin de 33 de ani petrecuţi la Opera Braşov”, spun  reprezentanţii Operei Braşov.
În programul serii, veţi putea asculta pagini lirice renumite prin popularitate şi frumuseţe muzicală, din operele: „Don Giovanni” – W.A. Mozart, „La Cenerentola” – G. Rossini, „Rigoletto” – G. Verdi, „Don Pasquale” – G. Donizetti, operetele „Văduva veselă” de Fr. Lehár, „Contesa Maritza” – E. Kálmán sau „Vânzătorul de păsări” de C. Zeller şi musical-ul „My Fair Lady” – Fr. Loewe. Mezzosoprana ne va răsfăţa cu momente speciale din opera „Carmen” de G. Bizet, operetele „Bal la Savoy” de P. Abraham şi „Silvia” de E. Kalman. În cadrul acestui eveniment vor cânta colegii şi partenerii de scenă ai Gabrielei Hazarian. Îşi dau concursul Orchestra, Corul şi Baletul Operei Braşov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică a acestei gale poartă semnătura Andei Tabacaru. Scenografia: Rodica Garştea. Va fi prezentat de Simona Manole.

Despre Gabriela Hazarian, în descrierea unui muzicolog
Iată ce scria muzicologul Smaranda Oţeanu-Bunea, în paginile Revistei „Melos”, despre mezzosoprana Gabriela Hazarian: „Zău dacă îmi trebuie Agnes Baltsa… Gabriela Hazarian este o Carmencita incendiară, numai că e mare problemă să-i găseşti un Don José pe măsură”.
Pasiunea şi talentul pentru muzică şi le exprimă încă din copilărie, studiind vioara timp de opt ani, dar şi baletul, dansurile populare şi moderne. Gabriela Hazarian este absolventă a Academiei de Muzică „G. Enescu” Bucureşti – secţia canto, la clasa prof. univ. Georgeta Stoleriu, după ce, în prealabil învaţă la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „A. I. Cuza” Iaşi, la clasa prof. Marie-Jeanne Stoia. Se perfecţionează la cursuri de măiestrie cu profesorii de canto Georgeta Stoleriu, Mari-Jeanne Stoia şi Alain Nonat (Canada), cu regizorul Cristian Mihăilescu, iar în 2011, în cadrul SCENART, se specializează ca secretar artistic. Obţine numeroase premii de interpretare la concursurile şi festivalurile de profil din România.
Din 1987 este solistă a Operei Braşov, după ce a cântat şi pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” Constanţa. În paralel, desfăşoară şi o bogată activitate pedagogică, îndrumând, cu succes, numeroase generaţii de elevi la Şcoala Populară de Arte şi Meserii „Tiberiu Brediceanu” Braşov.
A fost invitată să cânte pe scenele lumii: Coreea, Austria, Spania, Veneţia, Germania, Elveţia, Belgia, Olanda, Franţa, Marea Britanie, Luxemburg, Maroc, Albania, Bulgaria, Republica Moldova.




„Afişul” unei vieţi de artist
Repertoriul de operă, operetă şi musical al Gabrielei Hazarian este unul vast, din care amintim doar câteva roluri şi titluri:
- Carmen - „Carmen”, G. Bizet;
- Rosina şi Berta – „Il Barbiere di Siviglia” - G. Rossini;
- Cenerentola – „La Cenerentola” - G. Rossini;
- Pippo – „La gazza ladra” - G. Rossini;
- Romeo - „Capuletti e Montecchi” - V. Bellini;
- Dorabella - „Cosi fan tutte” - W.A. Mozart;
- Marcellina şi Cherubino – „Le Nozze di Figaro” - W.A. Mozart;
- Zerlina – „Don Giovanni” - W.A. Mozart;
- Meg – Falstaff, Fenena – Nabucco, Flora – „La Traviata” - G. Verdi;
- Maddalena – „Rigoletto” - G. Verdi;
- Marchesa – „Figlia del Reggimento” - G. Donizetti;
- Giannetta – „L’Elisir d’amore” - G. Donizetti;
- Nicklausse – „Les Contes d’Hoffmann” - J. Offenbach;
- Siebel – „Faust” - Ch. Gounod;
- Lola – „Cavalleria Rusticana” - P. Mascagni;
- Suzuki – „Madama Butterfly”;
- Ciesca – „Gianni Schicchi” - G. Puccini;
- Fidalma – „Il Matrimonio Segreto” - D. Cimarosa;
- Serpilla – „Il Giocatore” - L. Cherubini;
- Orlovsky – „Die Fledermaus” - J. Strauss;
- Cecilia – „Silvia” – E. Kalman;
- Hansel – „Hansel und Gretel” - E. Humperdinck.
Acestui reprertoriu i se adaugă cel de muzică vocal-simfonică:
- „Magnificat” - J.S. Bach;
- „Stabat Mater” – G.B. Pergolesi;
- „Grosse Messe in C Moll” - W.A. Mozart;
- „Vespro della Beata Vergine” - C. Monteverdi;
- „Stabat Mater” - A. Vivaldi;
- „Messe C-Dur”
- „Missa Solemnis” - L.v. Beethoven;
- „Messias” - G.F. Haendel;
- „Requiem” - G. Verdi;
- „Requiem” - W.A. Mozart;
- „Amorul vrăjitor” - M. de Falla. 

+5 -1

Comentarii

'gheo'

2020-11-17 11:30:34


'O d-na care face cinste Brasovului! Muuult peste nivelul orasului astuia, mult peste valoarea orasului!\nO d-na care nu a plagiat, care nu a trisat, care nu a mintit in cv (ca usr-istii automatisti)! Mai rar asa ceva la Brasov!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional