Curs BNR

1 EUR = 4.9417 RON

1 USD = 4.6288 RON

1 GBP = 5.7906 RON

1 XAU = 276.5001 RON

1 AED = 1.2602 RON

1 AUD = 3.2782 RON

1 BGN = 2.5266 RON

1 BRL = 0.9604 RON

1 CAD = 3.6059 RON

1 CHF = 4.8055 RON

1 CNY = 0.6935 RON

1 CZK = 0.2007 RON

1 DKK = 0.6642 RON

1 EGP = 0.2490 RON

1 HUF = 1.2797 RON

1 INR = 0.0597 RON

1 JPY = 3.6419 RON

1 KRW = 0.3658 RON

1 MDL = 0.2413 RON

1 MXN = 0.2331 RON

1 NOK = 0.4819 RON

1 NZD = 2.9947 RON

1 PLN = 1.0742 RON

1 RSD = 0.0420 RON

1 RUB = 0.0809 RON

1 SEK = 0.4693 RON

1 TRY = 0.2836 RON

1 UAH = 0.1569 RON

1 XDR = 6.2440 RON

1 ZAR = 0.2970 RON

Editia 7704 - 26 mai 15:09

Când şpaga de la stat e încasată la privat: un flagrant pregătit pe Facebook

Autor: Ana ŢÎRCĂ, George ALDEA

Publicat la 04 noiembrie 2021

10.000 de lei ceruţi de la un pacient i-au adus renumitului chirurg cardiolog Sorin Baloş cătuşele pe mâini. Doar o noapte în arest, instanţa l-a consemnat la domiciliu

Când şpaga de la stat e încasată la privat: un flagrant pregătit pe Facebook

Renumitul chirurg cardiolog din Braşov, dr. Sorin Baloş, a fost reţinut marţi, 2 noiembrie, în urma unui flagrant organizat de procurori la clinica privată RMN Diagnostica Braşov, după ce a pus mâna pe un plic cu 8.000 de lei, plată cerută de la o pacientă de la care mai încasase un „avans” de 2.000 de lei. Medicul lucrează la Spitalul Judeţean Braşov, aici ar fi cerut şpaga, doar „programarea la plată” ar fi fost făcută la spitalul privat.
După ce a petrecut o noapte  în arestul IPJ Braşov, medicul a fost audiat din nou miercuri, 3 noiembrie, iar procurorii au cerut instanţei încă 30 de zile de arest preventiv, sub acuzaţia de „luare de mită”. Tribunalul Braşov s-a pronunţat miercuri după amiază, sentinţa fiind de arest la domiciliu. Procurorii au făcut deja contestaţie.

Pentru procurori, „pericol social”: şpagă mare, lipsă de respect faţă de bolnavi, ruşine faţă de „eroii Covid”
Chirurgul a fost prins în timp ce primea banii de la rudele pacientului, în urma unui denunţ făcut de o rudă a bolnavului. „Cu ocazia acestui flagrant a fost identificată suma de 8.000 de lei asupra respectivului medic care a fost ridicat din clinica privată unde se întâlnise cu rudele persoanei operate şi a fost adus la sediul Parchetului Tribunalului Braşov. Au fost întocmite actele procedurale, iar procurorul de caz a apreciat că date fiind eforturile pe care le depun alţi medici în contextul pandemiei, suma foarte mare de bani aflată în discuţie, respectiva persoană reprezintă pericol public, astfel încât a dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, urmând ca astăzi (miercuri – n.r.) să formuleze o propunere către judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov pentru arestarea preventivă a medicului”, a declarat miercuri dimineaţă procurorul Claudiu Sandu, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov. Acesta a precizat că procurorul de caz a dispus arestarea preventivă apreciind că acesta reprezintă un pericol social mai ales în contextul pandemiei. „Nu este o atitudine corectă nici faţă de persoanele vulnerabile care au nevoie de intervenţii chirurgicale în această perioadă şi nici faţă de ceilalţi colegi medici care, unii dintre ei, şi-au sacrificat şi viaţa în lupta cu pandemia, fără a solicita în schimb sume de bani motiv pentru care procurorului de caz i s-a părut o faptă care prezintă pericol social”, a explicat Claudiu Sandu.

Iniţial a refuzat să vorbească, explicaţia de după o noapte de arest
Marţi, la prima audiere, dr. Sorin Baloş ar fi refuzat să facă declaraţii. Miercuri, procurorul de caz a încercat o nouă audiere. De această dată, în faţa anchetatorilor, medicul a susţinut că suma de bani pe care a primit-o ar fi contravaloarea consultaţiei de după operaţie şi că banii trebuia să îi predea după consult la recepţia clinicii.

Banii, în geacă: cum a decurs flagrantul
Miercuri seară au ieşit la iveală şi primele detalii despre fragrantul pe care Poliţia i l-a făcut medicului cardiolog. Surse din anchetă spun că pacienta a fost operată de medicul cardiolog care i-a montat trei bay-pass-uri la inimă. O astfel de operaţie este decontată de CAS, astfel că femeia nu ar fi trebuit să plătească absolut nimic pentru intervenţia chirurgicală.
După operaţie, Sorin Baloş a chemat pacienta la cabinetul lui de la clinica privată RMN Diagnostica pentru un consult postoprator. La cabinet ar fi trebuit să primească şi cei 8.000 de lei pe care doctorul spune că i-ar fi cerut ca sumă pentru consultul postoperator. Un astfel de consult costă însă la clinică maximum 360 de lei.
Femeia a ajuns la clinică însoţiră de doi aparţinători, unul dintre ei ar fi pus cei 8.000 de lei marcaţi în geaca medicului, iar imediat după, poliţiştii au intrat în cabinet.

Ce spune denunţătorul
Denunţător în acest caz a fost un tânăr, care este rudă a pacientei operate de Baloş. A fost îndrumat de poliţistul Marian Godină, căruia I-a scris pe Facebook. Tânărul a declarat că medicul i-ar fi cerut bani mătuşii lui chiar în salonul de la Spitalul Judeţean Braşov, acolo unde era internată. „În salon i-au cerut banii. Ea a sunat acasă şi a spus că are nevoie de suma asta de bani pentru a acoperi costurile operaţiei. Doctorul a cerut 10.000 de lei înaintea operaţiei. Explicaţia pe care a dat-o dânsul a fost pentru a acoperi costurile, pentru a plăti anesteziştii şi tot ce ţine de controalele ulteiroare”, a povestit denunţătorul.
Miercurea trecută, 27 octombrie, femeia a fost operată, iar la două zile aparţinătorii s-au întâlnit cu Sorin Baloş pentru a-i oferi prima tranşă din suma pe care o ceruse. „Vineri (29 octombrie, n.r.) ne-am întâlnit cu doctorul la spital, i-am dat o parte din bani şi i-am explicat că nu am putut face rost de toţi banii mai repede. A spus că nu este nicio problemă, la control se va rezovla. În primă fază i-am oferit 2.000 de lei, nici nu i-a numărat, nici nimic, i-a băgat în buzunar, a mai spus două, trei chestii şi a plecat. Banii i-am oferit pe o intrare lăturalnică faţă de intrarea din spital. Lângă UPU este o intrare în policlinică. Avea cheile de la uşă, ne-a băgat pe un hol şi acolo a luat banii şi i-a băgat în buzunar”, a mai spus aparţinătorul femeii operate.
Pacienta a fost externată luni, 1 noiembrie, iar cardiologul a chemat-o la cabinetul de la clinica privată a doua zi.
Înainte de întâlnire, una dintre rudele femeii i-a scris un mesaj pe facebook poliţistului Marian Godină. El l-a sfătuit ce să facă, iar mai apoi familia a intrat în legătură cu anchetatorii. Oamenii au strâns suma de 8.000 de lei, iar procurorii au organizat flagrantul. Marţi seară, pacienta şi doi aparţinători au mers la controlul post operator, în biroul doctorului Baloş de la clinica privată.
„Am fost la Policlinică, presupusul control era schimbare a două bandaje, apoi au ieşit din cabinet iar eu am rămas cu doctorul să rezolv problema şi i-am dat restul de 8.000 de lei. A spus că nu mai trebuie plătit niciun control, că acoperă tot. Mi-a explicat din nou că este pentru personalul pe care l-a folosit. I-am oferit suma de bani, la fel nici nu s-a uitat, n-a numărat nimic şi i-a băgat în buzunarul la geacă. Anchetatorii au intrat în birou la 10-15 secunde după ce am ieşit eu”, a mai spus denunţătorul.Godină i-a dat curaj
Poliţistul braşovean Marian Godină obişnuieşte să posteze aproape zilnic câte un mesaj pe Facebook. Cum are un număr foarte mare de urmăritori, primeşte mii de mesaje în fiecare zi, astfel că nu prea le citeşte. Cu toate acestea, a avut inspiraţia să-şi arunce privirea peste un mesaj şi, când a văzut despre ce este vorba, nu numai că l-a citit cu atenţie, dar a şi răspuns şi chiar a organizat un flagrant. „Am primit aseară (luni seară, n.r.), pe pagină, acest mesaj. Mi se întâmplă destul de rar să apuc să citesc mesajele şi să le răspund, dar ăsta mi-a sărit în ochi. I-am răspuns omului, i-am dat un număr de telefon la care să sune şi i-am zis să nu cumva să dea înapoi şi să aibă încredere. Nu a dat, iar azi (marţI, n.r.) s-a dus să dea bănuţii domnului doctor. Pe hol aşteptau câţiva «pacienţI», care au intrat în cabinet nepoftiţi, imediat după tranzacţie. Acum, bănuiesc că cineva nu va face nani acasă în noaptea asta. V-ar mustra conştiinţa în locul meu? Pe mine nu”, a scris poliţistul pe pagina de Facebook.
Iată ce îi scria braşoveanul în mesaj: „Vă salut! Fac un mic deranj cu o întrebare. Un membru al familiei tocmai s-a operat zilele trecute la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Braşov. Domnul chirurg care a făcut operaţia i-a cerut mătuşii mele o sumă destul de considerabilă de bani, 10 de lei (pentru personalul participant la operaţie). Astăzi, de teamă, vărul meu a luat legătura cu domnul doctor şi i-a dat o parte din bani, 2.000 de lei, spunându-i că, ulterior, îi va da şi restul banilor. Dacă m-ai putea ajuta cu un sfat sau o părere, aş fi recunoscător”.
 
Clinica privată s-a dezis de medic: la noi e cu plata înainte
Dacă în faţa anchetatorilor, dr. Sorin Baloş a susţinut că suma de bani pe care a primit-o ar fi contravaloarea consultaţiei de după operaţie, reprezentanţii clinicii private au transmis în cursul zilei de miercuri un comunicat de presă în care se dezic de acesta, dând de înţeles şi că vor renunţa la serviciile lui. Ei confirmă că şpaga s-a dat în clinica RMN Diagnostica, dar arată că  nu există o astfel de practică în unitatea medicală: pacienţii care ajung aici achită toate costurile la recepţia clinicii.
„Cu privire la cazul doctorului Sorin Baloş, centrul medical RMN Diagnostica Braşov face următoarele precizări. Medicul Sorin Baloş presta servicii medicale în cadrul clinicii noastre, în baza unui contract de prestări servicii, ce implicau doar consultaţie şi control, fără niciun fel de alte servicii sau tratamente adiacente. De când activăm pe piaţa serviciilor medicale (2007 la Sibiu şi 2014 la Braşov) nu ne-am confruntat cu nicio astfel de practică sau de reclamaţie legată de modul de abordare al medicilor noştri angajaţi sau colaboratori. Este adevărat că fapta s-a petrecut în clinica noastră din Braşov, în programul de consultaţie al medicului Sorin Baloş, însă facem precizarea că nu pentru tratamente sau intervenţii efectuate în cadrul centrului nostru. Ne delimităm total de astfel de practici, deoarece acestea contravin valorilor şi misiunii noastre pe piaţa medicală, numărul de pacienţi investigaţi şi trataţi la care am ajuns astăzi, fiind exclusiv rezultatul muncii şi profesionalismului şi moralităţii personalului medical. Orice medic colaborator sau angajat care încalcă un regulament şi un angajament ce ţine de relaţia directă cu pacienţii va suporta consecinţele de rigoare, nemaiputând să ne identificăm cu actele medicale efectuate de acesta. Dăm asigurări tuturor pacienţilor că în cadrul centrului nostru primează actul medical, diagnosticarea corectă şi tratamentul precis, pacientul fiind mereu în centrul atenţiei echipei medicale. Avem încredere că justiţia îşi va face treaba corect şi în acest caz”, a fost comunicatul transmis conducerea RMN Diagnostica. (foto – Alex Bica, manager).Cine este dr. Sorin Baloş
Sorin Baloş este medic primar chirurgie cardiovasculară, doctor în ştiinţe medicale. Renumitul chirurg a participat în martie 2021, alături de mai mulţi medici, la o procedură de revascularizare a membrelor inferioare, realizată printr-o metodă extrem de rar utilizată atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial.
Nici pe forumurile de pe internet, acolo unde, sub protecţia anonimatului, lumea „taxează” orice greşeală, nimeni nu-i contestă medicului braşovean performanţele excepţionale.
„Un profesionist adevărat, un om de încredere pe care îl recomand cu multă plăcere. Am fost operat de dansul şi mă simt foarte bine şi ţin să îi mulţumesc pe această cale pentru tot ce a făcut pentru mine.Apelaţi cu cea mai mare încredere”, a scris unul dintre foştii pacienţi ai medicului, pe sfatulmedicului.ro. „Am fost operat acum 8 ani. Mă simt bine. Este un mare specialist, dar mai mult este un Mare OM cu suflet Mare, aproape de patul pacientului”, a comentat şi Traian din Sibiu. „Este impecabil acest domn doctor. L-a operat pe tata.Îl recomand cu mare căldură că fiind cel mai bun chirurg cardiovascular”, a arătat un alt cetăţean, pe acelaşI forum.


 

Comentarii

'Gil'

2021-11-05 00:54:40


'Doctor? Omul ala a venit de nevoie intr-o situatie limita si s-a uitat la Doctor ca la Dumnezeu. Iar Doctorul asta a zis ba te costa extra daca nu vrei sa moara. Cum ma sa iei bani de la un amarat care vine la un spital de stat sa ai salvezi viata? De unde ma sa ia fiecare amarat 10.000 de lei? Sant oameni multi care traiesc din salar, facturi samd. Ma daca esti asa de bun du-te la un spital privat sau fa-ti tu compania ta privata. Dar ca sa iei avantajele de la stat si sa mai iei si pielea de pe amarati atunci asta este ticalosie ma nu altceva. Doctorul asta o sa isi ia de la Dumnezeu acum triplu cat a luat el de la amarati. Unii rad, ba ca nu exista Dumnezeu, uite ma ca exista ticalosilor si cand vi-o luati pe carca va aduceti aminte ca santeti si voi oameni si ca de fapt asa trecatori cum santeti nu mai valorati si nu mai santeti indestructibili cum credeati voi cand erati acolo sus. Ba stii ceva? De atata mila sa ai parte cata ai avut tu de toti amaratii carora le-ai luat bani in plus si sa se uite anchetatorii aia la tine exact cum te uitai tu la un amarat care venea la tine sa ai salvezi copilul sau sotia sau sotul sau parintii cretinule.'

'STAT ROMAN TAMPIT'

2021-11-04 19:35:52


'Si pe la privat au inceput sa le dea pe nari metehnele de la stat,ca deh... doar sunt veniti de la stat,nu ? Clinicile private la randul lor sunt ahtiate dupa bani,ca hienele. Toti,dar TOTI sunt doar reclame frumoase cu profesionistii lor cu mainile incrucisate,iar anul trecut cand a dat guvidul peste ei si s-a pus problema rechizitionarii stocurilor de masti,manusi,etc,au incuiat si au aruncat cheia.Cand s-a mai linistit situatia,iar au inceput cu reclamele.Cand mama mea,D-zeu s-o ierte s-a dus la Centrul Oncologic,pe Carierei,tov.Saon a venit din Bucuresti la 4,nu la 3,ca deh... era vineri si Valea Sufletului era aglomerata (halal scuza),iar cand a trebuit sa se uite pe CT mai mult era ingrijorat de beizadeaua de fiu-sau (cu care vorbea la telefon) care isi pregatea petrecerea de majorat,decat de problema mamei mele care ii daduse 300 ron pentru o amarata de parere.Majoritatea sunt niste CRIMINALI cu gandul doar la bani,in clici cu medici de la alte specialitati si bineinteles FARMACIA INIMII SFARAMATE - CATENA.Vorba lui Dragos Patraru: \"cu ce-ma gresit Doamne,de ne-ai dat asemenea calamitati de oameni ?\".Va dati seama ce-ar fi fost daca ii reusea lui imbecilul ala de Costache schema cu privatizarea sistemului public de sanatate ? Guvidul e NIMIC.'

'Spaniolu'

2021-11-04 16:21:15


'In Spania medicii de la stat nu au voie la privat!'

'MarianA'

2021-11-04 12:22:41


'Nu e vorba de Stat sau privat. E vorba de spaga ceruta, o spaga de 10 000 - zece mii(!!!) de lei. Asta in conditiile in care medicii au salarii uriase...'

'Ariana'

2021-11-04 10:11:03


'Un individ lipsit de empatie,dar plin de nesimțire si josnicie.Trebuie să se termine odată cu șpaga si cu medicii care lucrează și la stat si la privat. Sper ca acest neom să stea mulți ani după gratii. Pana a fost prins cine stie cati oameni în suferință au plătit acestui medic fara scrupule.Felicitari celor care au pus la cale flagrantul.'

'Ariciul'

2021-11-04 09:51:51


'Pentru Gabriel - asa ar fi corect : sa se desparta apele, cei care lucreaza la stat sa nu aiba voie sa lucreze la privat si veceversa. Dar politrucii din guvern si parlament au alte interese si ei intretin aceasta situatie prin nereglementare.'

'Willy'

2021-11-04 09:46:43


'Ori la stat, ori la privat. Ori corect, ori la pripon.'

'Victor brasoveanul'

2021-11-04 08:33:20


' Uni „medici” si cu un salariu de 20.000 de euro pe luna tot mai cer spaga.\n Ba din contra si spaga este mai mare direct proportional cu salariul.'

'Cineva'

2021-11-04 08:02:33


'Chiar nu le mai ajunge? Chiar și după măririle fabuloase de salarii, cu cabinete particulare și cu prestări servicii la câte 2-3 clinici particulare, TOT NU LE AJUNGE?'

'Gabriel'

2021-11-04 07:45:54


'Sa se stabileasca odata pentru totdeauna - personalul medical de la stat sa lucreze doar la stat si cel de la privat doar la privat. Este o bataie de joc la adresa pacientului, care vine la spital nu de placere, ci de nevoie. Fiecare pacient are dreptul de a alege unde sa fie tratat, la privat sau la stat. Asa sa fie si cu personalul medical - si atunci adio cu spagile si atentiile pe care le cersesc, nu doar medicii, ci si asistentele si infirmierele, altfel nu se uita la tine. Degeaba le-au marit salariile ca tot nemultumiti sunt. '

'cristian'

2021-11-04 05:53:44


'Multi Doctori opereaza in Spitalele de Stat dar apoi te programeaza la CONSULTATII la Spitalul privat sau cabinete private oare dece? nu cumva pentru beneficii financiare? normal este ca toate Consultatiile dupa operatie sa fie efectuate la Spitalul unde sa facut Operatia.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional