Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:47

Campanie de conştientizare a populaţiei privind combaterea şi lupta împotriva infecţiilor

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 17 martie 2017

Escherichia coli sau E. Coli este o bacterie care se găseşte în mediu, în alimente, în apa pe care o bem, în corpul oamenilor şi al animalelor. Aceasta poate produce infecţii periculoase ce duc chiar la deces

Campanie de conştientizare a populaţiei privind combaterea şi lupta împotriva infecţiilor

În zilele noastre, una dintre cele mai periculoase infecţii este cea cu Escherichia coli (E. coli), care este o bacterie larg răspândită în natură, ce se găseşte în mod normal în intestinul omului şi animalelor.
Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E. coli implicate în producerea de boli diareice şi de infecţii urinare. Prezenţa acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia şi trebuie evitat consumul pentru băut şi prepararea hranei.
Institutul de Terapii Complementare şi Prim Ajutor „Sfântul Pantelimon”, din cadrul Casei de Comerţ Balcanice, continuă campania de conştientizare a populaţiei privind combaterea şi lupta împotriva infecţiilor, iar pentru a afla mai multe despre pericolul infectării cu această bacterie şi cum o putem combate, am stat de vorbă cu dr. Silvian Ioniţă, director medical ajunct al acestui institut. „Unele tipuri de E. coli produc o toxină puternică denumită Shiga toxina. Bacteriile care produc această toxină se numesc Shiga toxina E.coli sau STEC sau E.coli enterohemoragica. Cel mai de temut complicaţie este Sindromul Hemolitic Uremic (SHU) care este un tip de insuficienţă renală şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică produse de STEC, mai ales la copiii de 0-5 ani şi la persoanele în vârstă. Infecţia apare în urma ingestiei de STEC, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1.000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecţia). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecţii sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat sau salata verde insuficient spălată. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales dacă nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente şi nu sunt curăţate între utilizări”, a explicat dr. Silvian Ioniţă.
Uneori, contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă reguli elementare de igienă personală - spălatul mâinilor cu apă şi săpun. Medicul braşovean subliniază faptul că prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută cât mai curând, mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea este însoţită de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea la medic este obligatorie dacă acesta persistă timp de 3 zile.

Prevenirea răspândirii infecţiei
Dr. Ioniţă subliniază faptul că infecţia digestivă cu E. coli prin contaminare de la apă şi alimente poate fi prevenită prin respectarea unor măsuri simple de igien şi de manipulare a alimentelor.
„Fierberea cărnii se face până la cel puţin 71 grade C. Carnea trebuie fiartă până pierde toată culoarea roză, dar nu trebuie să ne bazăm numai pe culoare pentru a şti dacă este gătită. Verificaţi temperatura cu un termometru de carne. De asemenea, la restaurant, dar şi acasă tăiaţi în două hamburgerii pentru a vă asigura că au fost gătiţi complet. Sosul trebuie să fie clar sau gălbui, fără urme roze. Nu mâncaţi niciodată crudă sau insuficient fiartă”, a avertizat dr. Ioniţă.

Cel mai bun remediu în combaterea E.coli
Unul din cele mai bune produse naturale care combat E.coli, dar şi alţi paraziţi, este uleiul de oregano, care este produs chiar la Braşov de către Laboratoarele Merlin. Oregano are un potenţial crescut al activităţii antioxidante, prevenind degradarea celulelor din corp prin oxidare. Această calitate se datorează conţinutului în fitonutrienti. În studiile de laborator, oregano a demonstrat o capacitate de antioxidare mai puternică decât doi antioxidanţi sintetici adăugaţi în mod normal mâncării procesate. Studiile în vitro demonstrează că Oregano Oil blochează dezvoltarea diverşilor fungi precum ciuperca Candia, şi chiar elimină aceste ciuperci din organism, din acest motiv se utilizează pentru efectele sale antifungice. Aceasta are un efect antimicrobian pe un spectru larg de bacterii, inclusiv Escherichia coli, Klebsiella pneumonia, Salmonella enterică şi Staphylococcus aureus. Cercetătorii britanici au comparat acţiunea uleiului obţinut din oregano cu acţiunea a 18 antibiotice dintre cele mai populare.

Măsuri pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu E. coli de la o persoană la alta:
- spălarea cât mai des a mâinilor şi întotdeauna după scaun sau schimbarea scutecelor;  
- dacă acasă sunt mai multe băi, persoana cu infecţie să folosească numai una din băi care să fie destinată numai ei;  
- manipularea şi îndepărtarea cu atenţie a scutecelor murdare; dacă infecţia este la un copil mic se folosesc scutece de unică folosinţă în locul celor clasice până la vindecarea copilului;  
- să fie siguri că după folosirea băii, copilul se spăla amănunţit pe mâini; copiii infectaţi cu E. coli trebuie să evite contactul cu alţi copiii în special în timpul înotului;  
- spălarea mâinilor şi pielii cu soluţie dezinfectantă;  
- persoanele care au fost diagnosticate că au infecţie cu E. coli nu trebuie să manipuleze mâncarea ori să muncească în centre de zi sau alte instituţii până când examenul bacteriologic al scaunului nu este negativ; la o persoană care a luat antibiotic examenul bacteriologic al scaunului trebuie luat la cel puţin 48 de ore de la ultima doză de antibiotic;  
- apa din bazinul de înot tebuie clorinată.
 
De unde puteţi achiziţiona Oregano Oil
- Distribuitor naţional Micul Rege – Tel. 0744.668.899
- Supermarket Bene, str. Uranus
- Cataleea Purpureea – Galeriile Orizont 3000
- Magazin Paradisul Verde – Auchan (Coresi şi Bartolomeu)
- Magazin Paradisul Verde – Carreefour
- Magazin Paradisul Verde, str. Sf. Ioan nr. 6
- Biaplant Med – Selgros
- Univers Caro, str. Iuliu Maniu nr. 41
- Biolion Natur, pietonal Valea Cetăţii, Jepilor nr. 6 A
- Magazin Naturist ?chei – str. C-tin Brâncoveanu nr. 20
- Enatural – str. Saturn nr. 31 – 33
- Enatural – str. Gării nr. 38
- Best Heat – str. Zorilor colţ cu Calea Bucureşti
- Magazin Herba – Parcul Someşul
- Magazin Naturist Eliana Mall, la intrare
- Magazin Naturist – str. Al. Vlahuţă colţ cu Brânduşelor
- Magazinele naturiste din incinta Pieţei Astra
- Magazinele naturiste şi nu numai care doresc să se alăture acestei campanii de prevenţie şi combatere a infecţiilor pot solicita Laboratoarelor Merlin colaborarea la numărul de telefon 0724.743.434, la adresa de e-mail office@laboratoarelemerlin.ro sau distribuitorului naţional Micul Rege.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie