banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9775 RON

1 USD = 4.3576 RON

1 GBP = 5.8057 RON

1 XAU = 465.6930 RON

1 AED = 1.1864 RON

1 AUD = 2.7950 RON

1 BGN = 2.5450 RON

1 BRL = 0.7617 RON

1 CAD = 3.1558 RON

1 CHF = 5.2994 RON

1 CNY = 0.5979 RON

1 CZK = 0.1989 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.0855 RON

1 HUF = 1.2188 RON

1 INR = 0.0510 RON

1 JPY = 3.0702 RON

1 KRW = 0.3065 RON

1 MDL = 0.2536 RON

1 MXN = 0.2231 RON

1 NOK = 0.4195 RON

1 NZD = 2.6120 RON

1 PLN = 1.1598 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0527 RON

1 SEK = 0.4555 RON

1 TRY = 0.1137 RON

1 UAH = 0.1044 RON

1 XDR = 5.9197 RON

1 ZAR = 0.2352 RON

Editia 8406 - 24 apr 23:22

Călin Donca, mesaj din spatele gratiilor

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 03 octombrie 2023

Ce se întâmplă cu banii celor care au investit în panouri

Călin Donca, mesaj din spatele gratiilor

Omul de afaceri Călin Donca a transmis un mesaj din spatele gratiilor. Pe canalul lui de TikTok a fost postat un mesaj privitor la situaţia în care se află parcurile fotovoltaice, în care mai mulţi români au investit şi care aşteaptă acum să afle ce se întâmplă cu obiectivele în care au băgat bani. În noul clip, vocea lui Donca (aflat acum în arestul IPJ) este montată peste o filmare mai veche, omul de afaceri „pozând” liber.     
„Bună ziua! Pentru a transmite informaţia corect, în legătură cu situaţia parcurilor, răspundem la următoarele întrebări primite de la voi”, aşa începe mesajul de pe TikTok, la care se precizează că „e vocea originală Cătălin Donca”. Urmează apoi 4 „răspunsuri” pe care vi le prezentăm în continuare.

1. Care este rolul parcurilor, prosumatori sau producători?
„S1 şi S4 sunt parcuri de prosumator. Pentru a beneficia de un preţ mai bun pe termen lung, restul parcurilor au fost schimbate din prosumator în producător. De aceea şi o parte din decalajul actelor, urmând ulterior şi S1 cu S4 să fie schimbate în parcuri de producător”.

2. Sunt achiziţionate toate panourile, invertoarele şi materialele auxiliare, necesare fabricării parcurilor, sau sunt în curs de achiziţionare?
„Toţi bani companiei au fost investiţi corect! Au fost achiziţionate terenurile, panourile, invertoarele, materialele auxiliare. De asemenea, manopera şi actele necesare. S1 este echipat complet, poate produce deja off-grid. S2, 3 şi 5 sunt echipate complet. Se aşteaptă o autorizaţie primită de la DEER fără de care nu se poate comanda punctul trafo, datorită specificaţiilor menţionate de ei. S4 produce.
La S6, 7, 8, 9, 10 sunt achiziţionate deja toate panourile şi toate invertoarele. Urmează câteva materiale auxiliare şi punctul trafo. Acesta nu se poate achiziţiona fără câteva specificaţii venite de la DEER în urma unor autorizaţii. Structura metalică este completă, jumătate din panouri sunt montate, restul sunt n proces de aşezare. Până ajunge postul trafo se leagă stringurile. La S11 sunt achiziţionate deja toate panourile şi toate invertoarele (...)”.

3. Sunt persoane care nu mai doresc să continue proiectul. Cum îşi pot recupera investiţiile?
„Suntem conectaţi prin contracte, care stau la baza colaborării noastre. Aşa cum se poate observa şi din video-uri, şi fizic la faţa  locului, în toate parcurile, toţi banii au fost deja investiţi în terenuri, panouri, structura metalică, materiale auxiliare, manoperă, camere video, acte etc. Acesta a fost şi scopul proiectului de la început, ca parcul să funcţioneze în parametrii optimi. Cea mai simplă soluţie pentru a primi banii înapoi este să pornim parcurile.
După ce parcurile sunt pornite, valoarea de piaţă este una mai mare decât cea la cumpărare în faza de construcţie. În acel moment, fiecare poate să continue mai departe în formula începută sau poate să-şi vândă cotă parte către companie sau către terţă persoană care doreşte să cumpere partea lui. În momentul în care parcul este pornit vor fi doritori să cumpere părţi din parc, având deja valoare mai mare şi încasare în luna următoare”.

4. S-au încasat bani de pe S4. Unele persoane se plâng că sunt sume mai mici decât a specificat Călin. De ce se întâmplă asta?
„Preţurile pe PZU, în prezent au scăzut la jumătate faţă de anul trecut, perioadă în care Călin a făcut exemple de calcul în acele clipuri, în care a specificat că sunt calculate la preţul din acel moment. Acest lucru nu a depins de companie, însă ceea ce ştim în acest moment este că nevoia de energie a planetei este în creştere. Vom avea o soluţie şi pentru acest aspect în perioada care urmează. Propunerea companiei este să mute cotele de KW ale investitorilor din S1 şi S4 din pacurile de prosumator, în S6, 7, 8, 9 şi 10 în parcurile de producători, atunci când acestea vor fi pornite.“, se arată în videoclip”.
Călin Donca este arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce DIICOT şi DNA l-au acuzat pe acesta de acuzat de constituirea de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.
Magistraţii i-au respins cererea lui Călin Donca de a fi lăsat în libertate.

VECINII, DESPRE „MILIONARUL DE CARTON”: „TRĂIEŞTE ÎN CASĂ ŞI CU AMANTA ŞI CU SOŢIA“
Vecinii lui Călin Donca descriu o cu totul altă imagine a omului de afaceri faţă de cea prezentată în mediul online. Potrivit Kanal D, bogăţia pe care Călin Donca o afişa în mediul online era doar de faţadă, iar acesta nu făcea decât să le creeze falsa impresie urmăritorilor săi că moneda virtuală pe care a creat-o aduce prosperitate.
În plus, unii oameni pun la îndoială chiar şi imaginea de familist pe care Călin Donca şi-o făcuse. Vecinii acestuia spun că omul de afaceri locuia în aceeaşi casă atât cu soţia, cât şi cu amanta.
„Ăsta era un milionar de carton, domnule. Ca să fim serioşi. Totul a fost o faţadă, bineînţeles. S-a folosit de tot ce a făcut, inclusiv de copii, familie şi aşa mai departe ca să pozeze, să pară o persoană foarte, să zic aşa, exemplu, model”, a mărturisit un vecin.
„Trăieşte şi cu amanta în casă şi cu soţia. Vrea să pară model pentru societate, dar el de fapt e cel mai mare escroc”, a spus un alt vecin.

+0 -8

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie