Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 19:05

Calculele Guvernului pentru Braşov: 61 milioane de lei, deficitul judeţului, nici 10.000 de euro de primărie, la rectificare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 august 2019

Calculele Guvernului pentru Braşov: 61 milioane de lei, deficitul judeţului, nici 10.000 de euro de primărie, la rectificare

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că a primit de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi de la Ministerul Finanţelor răspunsurile la adresele prin care a solicitat alocarea sumelor necesare funcţionării instituţiilor care sunt în subordinea administraţiei judeţene, respectiv 61 milioane de lei.
„Din aceşti bani, 36 milioane de lei erau necesari pentru finanţarea sistemului de protecţie a copilului şi a centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap. De asemenea, am cerut bani pentru unităţile sanitare, pentru întreţinerea drumurilor, dar şi sume pentru programul «Cornul şi laptele», pentru distribuirea de fructe în şcoli, pentru căminele pentru persoanele vârstnice sau pentru alte cheltuieli care erau în sarcina Guvernului României şi care, mai nou, erau transferate către autorităţile locale. Totodată, am solicitat actualizarea standardelor de cost din centrele de asistenţă socială, care, acum, sunt calculate la nivelul anului 2015, iar din anul 2019, această responsabilitate a fost repartizată către autorităţile locale. Avem foarte multe localităţi care, după transferarea acestei responsabilităţi nu pot acoperi aceste cheltuieli, motiv pentru care sunt puse în situaţia de tăia de la alte capitole bugetare, pentru că nu au cum să lase persoanele vulnerabile fără finanţare”, a declarat Veştea.

„Ministerul Finanţelor ne-a transmis un răspuns destul de diplomatic”
Adrian Veştea a spus că „în urma acestui demers, am primit răspunsuri de la celor două ministere. Ministerul Dezvoltării a transmis un document scurt, prin care ne-a anunţat că nu este în responsabilitatea lui şi să ne adresăm Ministerului Finanţelor. Ministerul Finanţelor ne-a transmis un răspuns destul de diplomatic, făcând trimitere la mai multe articole de legi privind tot felul de cheltuieli. Ne-au spus că vor avea în vedere analiza referitoare la standardele de cost şi că vor încerca să aloce o parte a sumelor solicitate”.
Pentru a vedea ce sume ar putea fi alocate judeţului Braşov, Adrian Veştea a consultat proiectul de rectificare a bugetului de stat, document disponibil pe site-ul Ministerului Finanţelor.
„Consiliul Judeţean Braşov are o repartizare destul de modestă. Mă refer doar la banii necesari programului «Cornul şi laptele». De asemenea vedem o alocare bugetară destul de mică, respectiv 2,15 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor localităţilor. La un calcul simplu, rezultă că fiecare dintre cele 58 de localităţi din judeţul Braşov ar trebui să primească sub 40.000 lei. Sumele nu cred că vor satisface nici pe departe necesarul cheltuielilor pentru partea de asistenţă socială”, a mai spus preşedintele CJ Braşov.

Bugetare şi legislaţie haotică din partea Guvernului
Acesta a mai spus că de aproximativ doi ani a transmis Guvernului problemele cu care se confruntă administraţiile publice locale, însă aspectele prezentate nu au fost luate în considerare. „Toate aceste lucruri nu au fost luate în serios de actualul Guvern. Vedem că modul în care gândesc toate aceste bugetări, precum şi legislaţia fiscală pe care au pregătit-o este extrem de haotică. Această legislaţie ne-a creat foarte multe dificultăţi şi blocaje. Încă de la începutul anului am atras atenţia că din bugetul judeţului pe anul în curs, aproximativ 33% vor merge către asistenţa socială şi protecţia copilului. Astfel, 85,318 milioane lei au fost alocaţi pentru asistenţa socială, iar noi am primit numai 24,326 milioane lei”, a mai spus Veştea.

Guvernul plăteşte... salariile din 2015
În ceea ce priveşte standardele de cost pentru asistenţa socială, reprezentantul administraţiei judeţene a amintit că doar pentru îngrijirea copiilor, 100% din bani merg către asistenţii maternali. „Comparativ cu anul 2015, valoarea s-a dublat, de la 1.788 lei/persoană la 3.564 lei/persoană. Practic avem o problemă şi asta fără a adăuga şi celelalte costuri pentru funcţionarea centrelor de plasament, unde avem de plătit utilităţile şi alte cheltuieli”, a exemplificat Adrian Veştea.
Nu în ultimul rând, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a prezentat şi cifrele referitoare la sumele alocate de la bugetul judeţului către spitale: „Dacă ne raportăm la alocările din anul 2016, am făcut astfel încât să înmulţim cu 4 sumele  alocate spitalelor. Anul acesta avem alocate sume de patru ori mai mari. Am ajuns la aproape 33 milioane de lei, bani care merg către toate spitalele din Braşov, pentru echipamente, întreţinere şi pentru investiţii noi”.
Totodată, în ceea ce priveşte banii repartizaţi de la bugetul de stat pentru infrastructura rutieră, potrivit preşedintelui CJ Braşov, la începutul anului, judeţul nostru se clasa pe penultimul loc în ceea ce priveşte alocările de la bugetul de stat, iar după viitoarea rectificare nu se întrevede o îmbunătăţire a situaţiei.

„Este o presiune extrem de mare asupra bugetului judeţului”
Până acum, Adrian Veştea susţine că nu a  primit nici o hârtie referitoare la rectificarea bugetului, singurele informaţii fiind cele prezentate pe site-ul Ministerului Finanţelor. „Este o presiune extrem de mare asupra bugetului judeţului şi dacă aceşti bani nu vor fi primiţi de la Guvern vom face transferuri de la alte capitole bugetare. Avem foarte multe proiecte în implementare, inclusiv cel al Aeroportului Internaţional Braşov. Am încercat să găsim surse alternative de finanţare, în special programele europene, dar avem obligativitatea de a  asigura cofinanţare, cât şi pentru cheltuielile neeligibile. De asemenea, avem ambiţia de a finanţa din resurse proprii proiecte şi obiective noi, cum este cazul aeroportului”, a încheiat Veştea.

Rectificarea „din 10 lei se aprobă 1”
CJ Braşov a solicitat Guvernului la rectificarea bugetară din august alocarea a 61,1 milioane de lei, din care aproximativ 36 de milioane de lei, pentru efectuarea plăţilor în sistemul de asistenţă socială şi protecţia copilului, peste 4 milioane de lei pentru restanţele care ţin de cheltuielile de funcţionare a spitalelor, 3,7 milioane pentru programele naţionale derulate în şcoli şi 1,9 pentru serviciile de evidenţa persoanelor, căminele de vârstnici ori drepturile copiilor cu cerinţe speciale, iar alţi 15 milioane de lei pentru întreţinerea drumurilor.
În proiectul de rectificare bugetară, afişat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, judeţul Braşov figurează cu o alocare de 7,4 milioane de lei, respectiv 5,3 milioane de lei pentru „Programul pentru şcoli” în anul şcolar următor şi de 2,1 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale.
Rectificarea bugetului de stat ar urma să fie aprobată în această săptămână. Neînţelegerile din coaliţia PSD-ALDE au dus la amânarea proiectului, aflat iniţial pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de săptămâna trecută.

+0 -1

Comentarii

rammstein

2019-08-12 16:40:53


..pa ilie din 5 lei mai am o mie...!!!

ella

2019-08-12 06:59:59


Taiati ajutoarele sociale ale tziganilor si celor care nu merita,puneti tziganii si puscariasii la munca,patrule dese prin oras (si nu numai),care sa amendeze maxim pe cei care arunca gunoaie la intamplare.Sunt multe metode prin care se pot aduna bani la buget si folositi apoi in folosul comunitatii.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie