Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:26

Ca-n Hong Kong sau Paris: Copacul „275 în 1” şi spaţiul de joacă „apare şi dispare”. Ideile „braşovean pentru Braşov”, cele 8 proiecte câştigătoare

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 11 iunie 2020

Ca-n Hong Kong sau Paris: Copacul „275 în 1” şi spaţiul de joacă „apare şi dispare”.  Ideile „braşovean pentru Braşov”, cele 8 proiecte câştigătoare

Foto: „COPACUL ARTIFICIAL” CARE ABSOARBE NOXELE. Cu 100.000 de euro, Braşovul va „planta” mai mulţi astfel de copaci. City Tree este un perete care este acoperit de muşchi care poate echivala 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului, dar poate fi loc de repaus în timpul unei plimbări.
 
Opt proiecte cu o valoare totală de 553.000 de euro (aproximativ 2.670.990 de lei) au fost admise spre finanţare prin Programul de bugetare participativă derulat de Primăria Braşov. Proiectele nu vor fi implementate de câştigători, ci de realizarea lor se va ocupa municipalitatea braşoveană. Conform Primăriei Braşov, au fost admise proiectele clasate pe primul loc la una dintre cele opt categorii, în urma votului cetăţenilor. La începutul anului, când a fost lansat apelul de proiecte, au fost depuse 177 de propuneri, iar în urma evaluărilor realizate de Primărie, au trecut în prima etapă de vot 40. În cea de-a doua etapă de vot (care a fost şi ultima, încheiată în 2 iunie) s-au calificat 22 de proiecte.

1. Educaţie rutieră de 50.000 de euro, pentru elevi şi studenţi
Pentru domeniul „Infrastructură educaţională”, câştigător a fost declarat proiectul „Program de educaţie rutieră pentru învăţământul preuniversitar”, cu un buget estimat de 50.000 de euro.   Prin acest proiect, elevi de clasa a XII-a sau studenţi, posesori de carnet de conducere sau care vor să obţină acest document vor beneficia de cursuri privind  siguranţa rutieră. Ideea de la care au pornit iniţiatorii proiectului este că tinerii sunt cei mai expuşi în ceea ce priveşte accidentele rutiere.

2. Sală de sport pentru persoanele cu dizabilităţi, lângă sediul DAS
La categoria „Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei”, câştigător a fost desemnat proiectul „Sportul înseamnă integrare”, prin care, la sala de sport a fostului Liceu Astra de lângă sediul Centrului Multifuncţional de Servicii Sociale de pe strada Panselelor (unde este şi sediul Direcţiei de Asistenţă Socială) urmează să se realizeze mai multe amenajări care să permit accesul persoanelor cu dizabilităţi. După finalizarea lucrărilor, în această sală se opt practica sporturi precum handbal în scaun cu rotile,  baschet în scaun cu rotile, tenis de masă, fotbal, dans sportiv sau şah. Bugetul estimat al proiectului este de 100.000 euro.

3. Echipament de protecţie pentru 80 de voluntari de la pompieri şi SMURD
La categoria „Infrastructură de sănătate” a fost declarat câştigător proiectul „Salvatori pentru oraşul nostru”, cu un buget estimate de 93.000 de euro. Prin acest proiect, 50 voluntari SMURD şi 30 voluntari pompieri urmează a primi echipament de protecţie.

4. Gard viu pe Calea Bucureşti şi Bulevardul Saturn
Pentru domeniul „Amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă” a fost admis proiectul „Gard viu pentru viaţă”, cu o valoare estimată de 50.000 de euro. Prin acest proiect se va planta gard viu între carosabil şi trotuar în cartierul Astra, pe două tronsoane de drum intens circulat, respectiv  Calea Bucureşti (de la giratoriul de la Mc Donalds până la giratoriul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov) şi pe Bulevardul Saturn (de la giratoriul de la Mc Donalds până la giratoriul dublu de la Gemenii). Persoana care a propus acest proiect susţine că, potrivit unui studiu Green Report, gardul viu absoarbe cel mai bine poluarea generată de trafic intens, mai bine chiar decât copacii.

5. Locul de joacă ce poate fi mutat din loc în loc
În ceea ce priveşte categoria „Amenajare spaţii publice”, câştigător a fost stabilit proiectul „Joc urban în centrul istoric”, cu un buget estimat de 10.000 de euro. Prin acest proiect se va amenaja un ansamblul este alcătuit din 6 scaune de lemn cu 6 dimensiuni diferite, începând cu înălţime de 2,4 m până la 0,6 m.  Acesta se va reloca în funcţie de un algoritm ce nu va fi făcut public, astfel încât dispariţia dintr-un loc şi apariţia lui în altul va fi o surpriză.
„Prin această relocare, jocul urban conectează şi pune în relaţie mai apropiată principalele spaţii urbane ale centrului istoric. Punctul de început al jocului ar putea fi Strada Postăvarilor, care deşi este transformată într-un spaţiu pietonal, nu aste atât de căutată de trecători precum Republicii sau Michael Weiss”, au explicat cei care au propus proiectul.

6. 100.000 de euro pentru „pereţii - pădure”
Pentru categoria „Digitalizare”, câştigător a fost desemnat proiectul „City Tree” (foto), cu un buget estimat de 100.000 de euro, care presupune achiziţia unor „copaci artificiali” care pot fi amplasaţi în diverse zone ale oraşului, de preferat zone aglomerate de autovehicule, pentru a purifica aerul. City Tree este un perete care este acoperit de muşchi care poate echivala 275 de copaci în ceea ce înseamnă purificarea aerului, dar poate fi loc de repaus în timpul unei plimbări.  Astfel de amenajări au fost realizate în oraşe precum Oslo, Hong Kong, Paris.  

7. Teren de sport la Şcoala 1
Pentru domeniul „Infrastructură sportivă” va beneficia de finanţare proiectul de reamenajare a terenului de fotbal (sintetic) din curtea Şcolii Gimnaziale nr. 1 (cartier Astra, str. Barbu Lăutaru), lucrările fiind estimate la suma de 50.000 de euro. În prezent, terenul de fotbal este într-o stare de uzura avansată şi este necesar să se schimbe gazonul sintetic şi gardul împrejmuitor.  

8. Turiştii, invitaţi în patru curţi din centrul istoric
În ceea ce priveşte domeniul „Infrastructură culturală”, cele mai multe voturi au fost obţinute de proiectul „Braşov - oraşul porţilor deschise - Program pilot de amenajare a 4 curţi în Centrul istoric”, cu un buget estimat la 100.000 de euro. Prin acest proiect se vor amenaja patru curţi din Centrul istoric al Braşovului, astfel încât acestea să revină la aspectul original. Ulterior, cele patru curţi vor deveni atracţii turistice, dar vizitarea va fi permisă doar cu acordul proprietarilor.

Iniţiatorii proiectelor pot „superviza” lucrările
Potrivit primarului Braşovului, George Scripcaru, „în perioada următoare, împreună cu iniţiatorii propunerilor, vom elabora documentaţia pentru punerea în practică a acestor proiecte”. De altfel, edilul a lansat un apel către iniţiatori, rugându-i să se implice în implementarea proiectelor.
Pe de altă parte, primarul Braşovului a explicat şi de ce a decis ca acest program să nu fie suspendat sun cauza pandemiei de coronavirus: „Chiar dacă acest proces s-a suprapus cu perioada de pandemie, când atenţia tuturor a fost centrată pe protejarea împotriva coronavirusului, consider că a fost un exerciţiu util, atât pentru braşoveni, cât şi pentru administraţia locală, care a arătat cât de valoroase sunt ideile cetăţenilor, dar şi care sunt aşteptările acestora. Şi înainte, sub diverse forme, am preluat multe idei de la braşoveni, pentru a le implementa, dar este prima dată când acest proces s-a desfăşurat prin votul cetăţenilor, printr-o procedură pe care am implementat-o special. Acesta este motivul pentru care am continuat procedura, chiar dacă în perioada derulării acestui proiect au apărut problemele legate de pandemie.  Chiar dacă încă trecem printr-o perioadă grea, sper ca braşovenii să se implice cât mai mult în dezvoltarea Braşovului, pentru a îl transforma în oraşul în care îţi place să trăieşti”.
Anul acesta, Programul de bugetare participativă beneficiază de o alocare de 2.000.000 de lei de la bugetul local, iar reprezentanţii Primăriei estimează cele 8 proiecte (evaluate la costuri estimative la un total de 2,67 milioane lei) nu vor depăşi această sumă. „Valorile prezentate de iniţiatori sunt doar estimări şi, în unele situaţii este posibil ca bugetele să fie mai mici”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

+6 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie