Curs BNR

1 EUR = 4.9448 RON

1 USD = 4.7348 RON

1 GBP = 5.7408 RON

1 XAU = 274.8111 RON

1 AED = 1.2890 RON

1 AUD = 3.2560 RON

1 BGN = 2.5282 RON

1 BRL = 0.8882 RON

1 CAD = 3.6859 RON

1 CHF = 4.9342 RON

1 CNY = 0.7077 RON

1 CZK = 0.1999 RON

1 DKK = 0.6647 RON

1 EGP = 0.2512 RON

1 HUF = 1.2354 RON

1 INR = 0.0600 RON

1 JPY = 3.4944 RON

1 KRW = 0.3651 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.2341 RON

1 NOK = 0.4787 RON

1 NZD = 2.9589 RON

1 PLN = 1.0520 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0846 RON

1 SEK = 0.4592 RON

1 TRY = 0.2814 RON

1 UAH = 0.1602 RON

1 XDR = 6.2995 RON

1 ZAR = 0.2901 RON

Editia 7729 - 05 iul 00:58

Bv-CyH : Braşovul are primul hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru. A fost inaugurat ieri, cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi directorul SRI

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 mai 2021

Bv-CyH : Braşovul are primul hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru. A fost inaugurat ieri, cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi directorul SRI

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ciprian-Sergiu Teleman, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru, Simion Creţu, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, primarul Braşovului, Allen Coliban şi alţi oficiali locali au participat marţi, 11 mai, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri (CATTIA), la evenimentul de lansare a primului hub de securitate cibernetică din Regiunea Centru, Bv-CyH.

Cu triplu rol
Hub-ul are un triplu rol. Primul este unul de educare şi conştientizare, mai ales în rândul copiilor din învăţământul gimnazial, asupra pericolelor la care se expun în mediul virtual şi a modurilor în care se pot evita aceste pericole.
O a doua direcţie este de orientare profesională şi instruire, prin organizarea de evenimente dedicate securităţii cibernetice, respectiv competiţii, exerciţii dedicate, conferinţe, punerea la dispoziţie a unei infrastructuri specifice.
Nu în ultimul rând, este vorba despre crearea unui ecosistem de inovare, programe de mentorat, incubare, accelerare, start-up, în contextul în care, în contextul actual, mediul virtual nu poate fi conceput fără securitate cibernetică, iar securitatea cibernetică este un domeniu de dezvoltare cu foarte multe beneficii pentru comunităţi.
Hub-ul de securitate cibernetică din Braşov reuneşte actori cheie din domeniul securităţii cibernetice, având ca membri constituenţi Agenţia Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov, Centrul Naţional Cyberint, Atos Convergence Creators SRL şi Universitatea „Transilvania” Braşov. Misiunea Bv-CyH este să faciliteze colaborarea în vederea consolidării ecosistemului de inovare în domeniul securităţii cibernetice, prin crearea unui hub regional ce reuneşte un pol de competenţe existent în acest domeniu, ţintind către un impact regional, naţional şi european.'Universitatea „Transilvania”  va pregăti doctori în securitate cibernetică
În timpul evenimentului de lansare, rectorul Universităţii „Transilvania” din Braşov, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan, unul fondatorii hub-ului, a precizat că a înfiinţat deja un curs de masterat, în limba engleză, în colaborare cu mai multe firme şi instituţii, care să pregătească specialişti care să rezolve problemele reale ale firmelor din domeniu. „Avem în prezent peste 15% din studenţii la acest masterat din alte ţări. Practic, masteratul nostru, atât în ceea ce priveşte planul de învăţământ, cât şi activitatea de predare, este desfăşurat în colaborare cu mai multe firme şi instituţii“, a explicat Abrudan.
Acesta a spus că numărul de locuri din cadrul masteratului va fi mărit de la 25 la 30 de locuri, dar a anunţat şi că „vom avea doctoranzi în acest domeniu începând din această toamnă, absolvenţi de masterat, atât din România cât şi din străinătate”.

România îşi va proteja mai bine infrastructurile critice
La rândul său, directorul general al Centrului Naţional Cyberint din cadrul Serviciului Român de Informaţii, Anton Rog, a explicat că hub-ul de la Braşov încearcă să creeze un grup de specialişti care să cunoască şi să dezvolte ultimele tehnologii în domeniul securităţii cibernetice, care să dezvolte produse din acest domeniu în România şi, în acelaşi timp, să păstreze elitele în ţară, sporind securitatea cibernetică a sistemelor româneşti.
„Eu mă aştept ca numărul de startup-uri pe securitate cibernetică, poate nu imediat, dar într-un an-doi, să explodeze în zona Braşovului, pentru că aici au expertiză, aşa cum s-a spus, au asistenţă contabilă, juridică, spaţiu, toate lucrurile astea, trebuie să vină doar cu idei, iar ideile să fie validate. Aici se pot pune la un loc bani, idei, tehnologie, care la rândul lor să producă o retenţie de creiere inteligente în România. Având toată cunoaşterea asta în România, să ne protejăm mai bine infrastructurile critice”, a declarat Anton Rog.

Securitatea cibernetică, o problemă de maximă importantă pentru Consiliul Judeţean Braşov
În  deschiderea evenimentului, preşedintele Consiliul Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că instituţia pe care o conduce este „primul consiliu judeţean din România care implementează un sistem digital integrat, în baza unui proiect în valoare de 3,7 milioane de lei finanţat în cadrul POCA 2014-2020. În acest context, problema securităţii cibernetice este de maximă importanţă pentru noi. Totodată, implementăm un alt proiect, în valoare de 2,7 milioane de lei, privind extinderea sistemului informatic la nivelul instituţiilor medicale şi sociale din subordinea noastră, iar ţinta noastră este să integrăm în sistem toate instituţiile pe care le coordonăm şi să colaborăm digital cu toate primăriile din judeţ”.

Un proiect care „poziţionează Braşovul într-o avangardă”
Totodată, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că „din punct de vedere strategic, proiectul lansat astăzi (ieri, n.r.) cred că poziţionează Braşovul într-o avangardă, într-o zonă de nişă a digitalizării, dar o nişă din ce în ce mai largă şi din ce în ce mai importantă. Este important pentru un oraş din România să se poziţioneze în această avangardă - şi hub-ul pe care îl lansăm astăzi este un astfel de proiect - pentru că astfel putem să sperăm în a atrage la Braşov competenţe, specialişti, start-up-uri relevante în acest domeniu. Toate acestea, într-un domeniu care oricum produce valoare adăugată, constituie o repoziţionare strategică importantă pentru Braşov”.

116 milioane de euro pentru „O regiune digitală”
Tot în timpul evenimentului de deschidere a evenimentului de deschidere, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, a declarat că „Pentru noi, ADR Centru, digitalizarea şi securitatea cibernetică reprezintă priorităţi regionale de maximă importanţă, tratate ca atare în viitorul Program Operaţional Regional 2021-2027, pe care îl vom coordona în calitate de Autoritate de Management. Astfel, în următorii ani vom sprijini financiar structurarea de comunităţi digitale prin Axa Prioritară 2 - «O regiune digitală», unde vom avea un buget de peste 116 milioane euro pentru o regiune inteligentă, ce poate fi realizată prin intervenţii de tip smart-city şi digitalizarea serviciilor publice. Un centru de educaţie şi inovare în domeniul securităţii cibernetice la Braşov nu poate fi decât un mare avantaj pentru întreaga Regiune Centru, pentru a creşte încrederea viitorilor utilizatori, fie ei cetăţeni, turişti, parteneri, clienţi sau furnizori în sistemele informatice


Poza zilei: În timp ce edilii discută despre securitate cibernetică în incinta celui mai modern centru de afaceri din Braşov, o turmă de oi „tunde” parcul de lângă clădire
O imagine a contrastelor a fost surprinsă ieri la Centrul de Afaceri Transfer Tehnologic şi Incubator de Afaceri (CATTIA) din Bartolomeu. În timpul inaugurării hub-ului de inovare în domeniul securităţii cibernetice, zona de lângă clădire, ce s-a dorit a fi un parc tematic, a fost „populată” de o stână. Probabil, edilii au găsit astfel o soluţie „eco” şi gratuită pentru a tunde iarba care a crescut în jurul centrului de afaceri. (BizBraşov.ro)

+6 -4

Comentarii

'Kemény'

2021-05-12 18:27:52


'Referitor la poza zilei, imi aduce aminte de Norvegia. In 2019 am fost in vizita la un bun prieten care locuieste in unul din cele mai mari orase din Norvegia si anume in Stavanger. Ce ma frapat a fost tocmai acest contrast ca la marinea orasului pasteau turme intregi de oi si de vaci. In oras venea un miros puternic de balega si de oaie. Oi si vaci langa cladiri moderne. :))) '

'Barbu Gh.'

2021-05-12 07:18:33


'Așteptăm cu nerăbdare discuțiile marilor profesioniști și despre cucerirea spațiului cosmic. Oare ai noștri edili nu au nimic pregătit pentru colonizarea planetei Marte....?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional