Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 12:31

Butonul care îţi salvează viaţa

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 13 mai 2015

Până în luna iulie, cele 42 de camere prevăzute cu butoane de panică vor fi funcţionale, iar orice persoană care se află în pericol poate intra în legătura cu operatorii din dispeceratul Primăriei, care au astfel şi imagini „live” de la faţa locului şi pot chema în ajutor celelalte structuri de ordine şi siguranţă

Butonul care îţi salvează viaţa
Braşovul se transformă într-unul dintre cele mai sigure oraşe din ţară, după ce, cu o finanţare europeană, în mai multe zone a început deja montarea unor butoane de panică şi a unor camere de supraveghere. Primele două astfel de butoane au fost montate în zona Centrului Istoric, la Modarom şi în Parcul Central, vizavi de Primărie, însă întreg sistemul va deveni funcţional după data de 13 iulie, când este termenul limită de finalizare a proiectului de „Modernizare integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din Municipiul Braşov”. 
 
Seamănă cu un interfon
Butoanele de panică sunt asemănătoare unui interfon în care este încorporată o cameră video. Cei care se află în pericol sau vor să sesizeze o situaţie de urgenţă în zona în care este amplasat butonul de panică, apasă pe acesta şi intră automat în legătură cu dispeceratul Primăriei. Astfel, îi pot transmite operatorului care este urgenţa. Odată iniţiat apelul de urgenţă, se declanşează şi camera, iar persoana respectivă poate fi şi văzută „live”. În funcţie de urgenţa semnalată, la faţa locului va fi trimis un echipaj de intervenţie. „Este un proiect important pentru noi, deoarece prin implementarea lui creşte siguranţa cetăţeanului. Aceasta componentă a proiectului presupune instalarea a 42 de sisteme de panică pentru apeluri de urgenţă, la care se adaugă 42 de camere video de supraveghere. Zonele vizate sunt zone intens circulate şi unde există riscul apariţiei unor incidente. În acest mod, atât bra­şovenii, cât şi turiştii se vor simţi în siguranţă”, a explicat primarul Braşovului, George Scripcaru. Acesta a ţinut să sublinieze faptul că persoanele care se vor ţine de glume şi vor face abuz de butoanele de panică, vor fi sancţionate, fiindcă vor fi  destul de uşor de depistat după imaginile video. „O să iniţiem o hotărâre de Consiliu Local pentru a-i putea sancţiona cu amendă pe cei care abuzează de acest sistem. Braşovenii trebuie să ţină cont de faptul că aceste butoane sunt pentru situaţii de urgenţă şi pentru a preveni anumite fapte de tulburare a ordinii şi liniştii publice pe domeniul public”, a subliniat primarul. 
Până în luna iulie, locurile în care sunt amplasate aceste butoane, vor fi semnalizate, după cum au precizat reprezentanţii Flash Lighting Services, care execută lucrarea.
 
În ce zone vor fi montate butoanele de panică
Astfel de camere vor fi montate, de exemplu, în marile parcuri din oraş, cum ar fi Parcul Central, Parcul Trandafirilor sau Parcul Sportiv Tractorul. Totodată, şi în zona exterioară a Gării centrale vor fi montate o serie de camere, ţinând cont că este o zonă cu o infracţionalitate ridicată şi unde în special pe timp de seară sau noaptea îşi fac veacul fel de fel de persoane dubioase. Şi zona de Sub Tâmpa va fi supravegheată video din vară, ţinând cont că este un loc de întâlnire al diferitor grupuri de tineri şi au fost semnalate o serie de incidente. Nu în ultimul rând, întreg Centrul Vechi va fi supravegheat de astfel de „ochi virtuali” care le vor veni în sprijinul poliţiştilor pentru a-i prinde pe infractori. Camere de supraveghere vor fi montate şi în Piaţa Sfatului, în Piaţa Unirii, Livada Poştei, în zona Modarom, respectiv cea care este deja funcţională şi a fost testată ieri, dar şi la intersecţia străzii Republicii cu Michael Weiss sau Diaconu Coresi. Până acum, au fost instalate 13 dintre cele 42 de camere.
În ceea ce priveşte partea proiectului ce priveşte modernizarea iluminatului public, soluţia tehnică ce a fost implementată conţine un subsistem de telegestiune a sistemului. Practic, modulele de telegestiune sunt montate în lampă sau în partea inferioară a stâlpilor de iluminat stradal, intercalându-se pe alimentarea cu energie electrică a surselor de iluminat, având rolul de a porni iluminatul la un singur stâlp sau la mai mulţi, în funcţie de necesităţi, sau de a diminua fluxul luminos prin funcţia de „dimming”. Becurile vor avea o intensitate mai mare pe timp de noapte, iar când se luminează intensitatea acestora va fi redusă, automat. Totodată, va exista posibilitatea de a detecta echipamentele care nu funcţionează sau funcţionează defectuos. În total, sunt 10.481 de stâlpi de pe 399 de străzi, care vor fi dotaţi cu noile sisteme. „Nu trebuie să uităm că cea mai importantă componentă a proiectului este cea de telegestiune a sistemului iluminatului public, care vizează creşterea calităţii serviciului de iluminat, reducerea costurile de mentenanţă şi reducerea consumului de energie electrică.”, a punctat George Scripcaru.
 
Iluminatul inteligent funcţionează
Valoarea totală a investiţiei se ridică la suma de 9,54 milioane de lei, contribuţia municipalităţii fiind de 2% din valoarea eligibilă, iar lucrările sunt executate de către firma Flash Lighting Services SA în asociere cu SC FlashNet SRL. Dan Vătăjelu, directorul general al Flash Lighting, a precizat faptul că 70% dintre modulele montate au fost deja recepţionate. „Lucrăm în continuare şi pentru că sunt necesare unele teste, pe anumite străzi, iluminatul va mai funcţiona şi pe timp de zi, însă pentru o perioadă scurtă, tocmai pentru a vedea dacă există deficienţe”, a spus Vătăjelu. Noul sistem a fost testat ieri, fiind aprinse „la comandă” din dispeceratul Primăriei lampadarele din Parcul Tractorul. „Odată pornit iluminatul, pe harta de pe ecran ne sunt afişaţi toţi stâlpii. Dacă există lampadare cu probleme, acest lucru ne este semnalat şi transmitem echipei de intervenţie să verifice pentru a remedia situaţia. De asemenea, pe ecran, se poate observa şi o creştere a consumului de curent electric, din momentul în care am pornit iluminatul din parc”, a explicat George Zaharia, director executiv FlashNet. Dispeceratul la care sunt conectate camerele, butoanele de panică, dar şi sistemul de iluminat inteligent este aproape finalizat, fiind montate toate echipamentele necesare, dar şi create legăturile cu celelalte structuri de ordine publică.
 
Foto: Primăria Braşov
 
+1 -0

Comentarii

adi

2015-05-13 07:30:55


Este o idee foarte buna. Si prin statiile de autobuz ar fi bine sa se puna un asemenea sistem, se intampla multe pe acolo

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie