Curs BNR

1 EUR = 4.9729 RON

1 USD = 4.5749 RON

1 GBP = 5.9082 RON

1 XAU = 354.1460 RON

1 AED = 1.2456 RON

1 AUD = 3.0311 RON

1 BGN = 2.5426 RON

1 BRL = 0.8212 RON

1 CAD = 3.3238 RON

1 CHF = 5.1357 RON

1 CNY = 0.6289 RON

1 CZK = 0.1962 RON

1 DKK = 0.6665 RON

1 EGP = 0.0946 RON

1 HUF = 1.2740 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.9336 RON

1 KRW = 0.3300 RON

1 MDL = 0.2576 RON

1 MXN = 0.2551 RON

1 NOK = 0.4155 RON

1 NZD = 2.7278 RON

1 PLN = 1.1624 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0524 RON

1 SEK = 0.4257 RON

1 TRY = 0.1388 RON

1 UAH = 0.1109 RON

1 XDR = 6.0675 RON

1 ZAR = 0.2495 RON

Editia 8227 - 24 iul 19:32

GENERAŢIA „AFARĂ CU STRĂINII!”

Bunicii lor au deschis calea revoluţiei sexuale. Tinerii de astăzi vor să dea timpul înapoi spre 1950

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 19 iunie 2024

Bunicii lor au deschis calea revoluţiei sexuale. Tinerii de astăzi vor să dea timpul înapoi spre 1950

Succesul istoric al dreptei radicale în alegerile pentru Parlamentul European de la sfârşitul săptămânii trecute a fost un şoc, dezechilibrând două dintre cele mai importante guverne ale blocului comunitar, scrie Politico.
Dar nu ar fi trebuit să fie o surpriză prea mare pentru oricine a fost atent la starea de spirit indignată în rândul multor tineri de pe continent, care nu numai că au îmbrăţişat opiniile anti-imigraţie dure, dar par mai mândri ca niciodată să le transmită.
Luaţi în considerare acest detaliu ca dovadă: un clip de 14 secunde filmat pe insula de vacanţă germană Sylt şi încărcat pe platforma de socializare X cu aproximativ două săptămâni înainte de vot. În el, un grup de tineri germani îmbrăcaţi cu haine scumpe pot fi văzuţi cântând în cor cuvintele „Ausländer Raus!” („Afară cu străinii!”) pe un ritm de euro-dance în timp ce sorb din pahare cu roze.
Grupul, alcătuit numai din albi, a căror ţinută elegantă nu ar fi nelalocul ei în alte locuri de vacanţă din Europa, cum ar fi Biarritz din Franţa sau Gotland din Suedia, ştie exact când să intervină cu versurile xenofobe din l’Amour Toujours, o piesă de la începutul secolului trecut a DJ-ului Gigi D’Agostino. La un moment dat în videoclip, unul dintre petrecăreţi este atât de încântat de melodie încât îşi face o mustaţă hitleristă cu două degete lipite, în timp ce cu cealaltă mână face un salut „Seig Heil”.
Publicarea videoclipului a stârnit furie în Germania, un politician cerând ca participanţii la petrecere să fie aduşi în faţa justiţiei pentru încălcarea legilor ţării privind discursul instigator la ură. La 9 iunie, când alegătorii europeni s-au îndreptat spre urne, partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a obţinut cea mai bună performanţă din istorie, învingând Partidul Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz şi provocând un şoc politic în cea mai populată ţară din Europa.
Un sentiment similar se propagă în Franţa, unde preşedintele Emmanuel Macron a convocat alegeri anticipate după ce a fost învins de partidul de extremă dreapta Adunarea Naţională. Iar la Bruxelles, factorii de decizie politică se pregătesc pentru un Parlament European în care unul din patru legislatori aparţine dreptei radicale.

„Marea înlocuire” şi alte conspiraţii care se răspândesc pe X şi TikTok
Pe măsură ce un continent care se clatină încearcă să priceapă ceea ce tocmai l-a lovit, rolul tinerilor alegători, cum ar fi participanţii la petrecerea din Sylt, devine un factor important. În Germania, ponderea tinerilor care au votat pentru AfD a crescut de la ultimele alegeri europarlamentare din 2019 (în creştere cu 11 % în rândul alegătorilor cu vârste cuprinse între 24 şi 30 de ani). În Franţa, partidul Adunarea Naţională al lui Marine Le Pen a adunat aproximativ 30 la sută din voturile tinerilor la nivel naţional – o creştere de 10 puncte faţă de 2019.
Ceea ce ridică întrebarea: De ce atât de mulţi dintre generaţia Z şi unii mileniali din Europa – ai căror părinţi şi bunici au îmbrăţişat politici de stânga, declanşând revoluţia sexuală în anii 1960 – accepta antiteza idealurilor celor mai în vârstă? Şi ce s-a întâmplat cu stigmatul sau ruşinea care, cândva, înconjurau atitudinile rasiste şi xenofobe evidente, precum cele afişate în videoclipul din Sylt?
Răspunsul este constă într-un amalgam de factori, de la criza costului vieţii din Europa la izolarea pe care mulţi tineri au suferit-o în anii de blocaj COVID, până la o reacţie întârziată în urma crizei migraţiei din 2015, când aproape două milioane de migranţi au intrat în UE. Dar există şi factori intangibili, legaţi de faptul că mulţi tineri experimentează politica doar prin intermediul platformelor de socializare precum X şi TikTok, unde conţinutul de extremă dreapta care glorifică teoria „Marii Înlocuiri” şi care leagă imigraţia de violenţă rulează nestingherit.

De ce au votat masiv tinerii pentru extrema dreaptă
Mathieu Gallard, director de cercetare la firma de sondaje Ipsos, spune că partidele de stânga – şi anume partidul de extremă-stânga Franţa Neînduplecată – rămân forţa politică dominantă în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani din Franţa. Dar el a recunoscut că sprijinul pentru AN a crescut vertiginos la aceeaşi categorie de vârstă în ultimii cinci ani. „Există o parte a tinerilor care este ostilă imigraţiei şi care votează pe aceste teme”, a spus el.
Faptul că preşedintele AN este în prezent Jordan Bardella, un tânăr de 28 de ani cu un limbaj acceptabil şi care se simte în elementul lui pe TikTok, ajută la explicarea creşterii sprijinului tinerilor. Într-un videoclip postat pe platformă cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, Bardella făcea apel în primul rând la tinerii alegători, îndemnându-i să îşi mobilizeze „părinţii”, „prietenii şi apropiaţii” pentru a participa „în număr mare” la un miting preelectoral. Într-un alt videoclip postat înainte ca Bardella să urce pe scenă pentru un miting politic, el mărturisea că a decis să poarte blugi pentru că „nu s-a deranjat să îşi calce” costumul – un moment evident de „sunt exact ca tine” care pare să rezoneze cu comentatorii.
Tinereţea şi perspicacitatea lui Bardella în social media nu sunt singurii factori ai succesului său, a declarat Gallard: „Tinereţea sa, prezenţa sa pe reţelele de socializare, lărgesc oarecum electoratul, dar nu este factorul principal. Principalii factori sunt lipsa de popularitate a executivului [condus de Macron] şi importanţa imigraţiei în campanie”.

„În vremuri de criză, trebuie să ne gândim la noi”
Într-adevăr, figurile de extremă-dreapta din Olanda, Germania, Italia şi Austria nu sunt uşi de biserică, dar apelează la votanţii tineri cu o formulă similară de alarmism anti-european, anti-imigranţi şi anti-elită, care îi prezintă pe liderii ţării lor ca fiind corupţi şi detaşaţi.
Pentru Yanis Ouadah, care s-a alăturat AN în 2021 şi care este acum reprezentant local al partidului în sud-vestul Franţei, mesajul anti-imigraţie şi dur împotriva criminalităţii al partidului rezonează cu studenţii care se tem că sunt în competiţie cu imigranţii recenţi pentru accesul la locuinţe, printre alte beneficii. „Când vedem că francezii nu pot găsi locuinţe în propria lor ţară, dar că străinii pot, noi cerem o prioritate naţională [în ceea ce priveşte accesul la locuinţe], lucru cu care sunt de acord tot mai mulţi tineri”, a declarat el pentru POLITICO înainte de alegeri.
În Olanda, doi studenţi care au votat pentru prima dată în noiembrie anul trecut pentru politicianul anti-islam, Geert Wilders, au atins o coardă similară atunci când au fost rugaţi să îşi explice alegerea. „Nu sunt împotriva refugiaţilor, deloc”, a declarat o studentă de 20 de ani din Rotterdam pe nume Chess van Leeuwen. „Dar dacă sunt prea mulţi, în vremuri de criză, trebuie să ne gândim la noi înşine”. Indiferent de ceea ce mai reprezintă Wilders, „Olanda este pe primul loc pentru el”, a adăugat ea.
Ouadah, care speră să devină ofiţer de poliţie, a legat, de asemenea, alegerea sa politică de percepţia că infracţionalitatea a luat amploare în Franţa. „Nu mai putem ieşi în siguranţă”, a spus el. „Uitaţi-vă la numărul de atacuri cu cuţite care au loc. Avem un guvern căruia, în mod clar, nu-i pasă de francezi.” Oudah a menţionat, de asemenea, ceea ce el a numit „extremismul” afişat în timpul protestelor pro-palestiniene din ultimele luni ca fiind un factor care a ajutat la AN.
Un alt factor des invocat: blocajele COVID care i-au ţinut în case pe tineri într-un moment în care mulţi dintre ei urmau să îşi părăsească locuinţele pentru a începe o facultate. Ordinele de lockdown care au fost emise de lideri din întreaga Europă în decurs de câteva săptămâni în 2020 au contribuit la consolidarea ideii că elitele politice erau autoritare. Astfel de nemulţumiri sunt adânc înrădăcinate în rândul alegătorilor de dreapta din multe ţări europene.
Apoi, există subiectul cântecului din Sylt. La aproape un deceniu după ce blocul comunitar şi-a deschis porţile pentru un număr record de refugiaţi care fugeau de războiul din Siria, migraţia nedocumentată pe continent a scăzut brusc, chiar dacă migraţia legală rămâne ridicată. Cu toate acestea, imigraţia rămâne de departe problema numărul unu pentru alegătorii de dreapta, amestecată cu teama de o „Mare Înlocuire” a europenilor albi de către imigranţii cu pielea închisă la culoare, în principal musulmani din afara blocului – un termen inventat de intelectualul francez Renaud Camus, care pătrunde acum în „meme-sfera” de dreapta.

Valul de extremă dreapta este aici pentru a rămâne
În multe privinţe, valul de susţinere din partea tinerilor este deconectat de realitate. După ce a atins un maxim de peste 10 % în octombrie 2022, rata inflaţiei în Europa a revenit acum la 2 %. Acelaşi lucru este valabil şi pentru şomaj, care, la 6 la sută în medie în UE, potrivit Eurostat, este cu mult sub rata medie a şomajului de 12,2 la sută atinsă în 2013.
Cu alte cuvinte, în ceea ce priveşte economia, migraţia şi efectele pandemiei, Europa a trecut deja de cea mai mare parte a furtunii. Dar efectele persistente ale acestor convulsii modelează politica de astăzi şi, probabil, pentru mulţi ani de acum încolo.
Provocarea cu care se confruntă astăzi elitele europene este de a evalua consecinţele schimbării spre extrema dreapta condusă de tineri. În Franţa, generaţia Bardella se va întoarce la urne pentru a vota un nou parlament naţional în cadrul unor alegeri în două tururi, la 30 iunie şi 7 iulie. Alegerile anticipate, convocate de Macron, vor arăta dacă performanţa şocantă a AN de duminica trecută a fost o izbucnire a votului de protest sau o schimbare seismică în politica ţării, care va consolida partidul de extremă dreapta ca forţă politică principală.
În timp ce, potrivit sondajelor, este puţin probabil ca alegătorii să îl instaleze pe Bardella ca cel mai tânăr prim-ministru din istoria ţării sale, AN şi-ar putea mări numărul de locuri în Parlament, deschizând calea pentru o nouă încercare fie a lui Le Pen, fie a lui Bardella însuşi, de a câştiga preşedinţia în 2027.
Înainte de vot, prestaţia extremei drepte zguduie deja peisajul politic al ţării. Eric Ciotti, liderul partidului conservator Les Républicains (Republicanii), a încălcat un tabu de lungă durată, anunţând că va face alianţe locale cu AN, fiind dur criticat de mai mulţi dintre greii partidului său.
În Germania, performanţele abisale ale celor trei partide din coaliţia de guvernare a lui Olaf Scholz nu au declanşat alegeri anticipate, dar este posibil să fi semnat condamnarea la moarte a guvernului. Deşi cancelarul a exclus convocarea de alegeri, el ar putea fi supus unui vot de încredere care ar putea duce la înlocuirea sa, eventual fără alegeri. Dacă Scholz pleacă, cel mai probabil următorul lider al ţării ar fi Friedrich Merz, un membru conservator al Uniunii Creştin-Democrate, al cărui partid a obţinut cele mai multe voturi la alegerile din 9 iunie.
Oricare ar fi răsturnările de situaţie din următoarele săptămâni şi luni, tinerii alegători de extremă dreapta vor modela politica europeană pentru anii, dacă nu chiar deceniile următoare. Loialităţile politice forjate la vârsta adultă tânără tind să dureze o viaţă întreagă.
Generaţia „Afară cu străinii!” din Europa pare că a sosit în valuri. Şi este puţin probabil să se retragă prea curând.

+1 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie