Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 05:43

Buletinul electronic, testat iniţial pentru persoanele cu vârste între 14 şi 18 ani

Autor: George ALDEA

Publicat la 03 august 2021

România are 200.000 de cipuri disponibile

Buletinul electronic, testat iniţial pentru persoanele cu vârste între 14 şi 18 ani

Cartea electronică de identitate a început să fie emisă de luni, 2 august, în premieră la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot, primele informaţii fiind oferite într-o conferinţă susţinută de ministrul MAI, Lucian Bode, şi primarul Emil Boc. Prima solicitare a fost preluată începând cu ora 13:00 şi va fi onorată în minim 10 zile. Costul noului document este de 14 euro, în condiţiile în care media UE este de 41 de euro, şi se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a precizat că, la acest moment, în România, pentru implementarea cărţii electronice de identitate sunt disponibile 200.000 de cipuri, iar procesul de va realiza în două etape.
Prima etapă din acest proces se va desfăşura până la finalul anului şi va presupune testarea modului în care este utilizat acest document şi modul în care infrastructura răspunde la acest tip de document.
„Aici vorbim de două etape – prima etapă – noi estimăm că va dura 5-6 luni, în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse între vârsta de 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate şi modul în care infrastructura răspunde”, a explicat Lucian Bode.
Totodată, ministrul a precizat că potrivit legislaţiei europene agreată şi în ţara noastră, prima carte de identitate electronică trebuie să fie emisă cel mai târziu în data de 2 august 2021. „Acest lucru se întâmplă, este un angajament al României, pe care, iată, îl onorăm. Astăzi se depune prima cerere. Apreciem că în acest proiect pilot vom emite aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate până la finalul anului 2021, aici, la Cluj-Napoca”, a mai explicat ministrul Afacerilor Interne.
„Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile în acest moment 200.000 de cipuri. Producerea cărţii electronice de identitate reprezintă un proces complex şi acesta nu poate fi finalizat într-un termen mai mic de 10 zile – aşadar vorbim de un termen de minim 10 zile în care aceasta poate fi înmânată, la care se adaugă perioada de transport, având în vedere că ele vor fi produse centralizat la Bucureşti. Este foarte important să avem toate răspunsurile la eventualele neajunsuri ale proiectului, pentru momentul în care vom intra în etapa naţională. Acest lucru se va întâmpla peste 18 luni”, a mai anunţat Lucian Bode.

De ce Cluj?
Ministrul de Interne a declarat în conferinţa de presă de ieri că a ales Cluj-Napoca pentru a implementa proiectul pilot privind cărţile electronice de identitate deoarece „am găsit aici deschidere din partea domnului primar Emil Boc şi din partea echipei sale pentru implementarea acestui proiect pilot”. „Le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot. Mulţumesc echipei tehnice a MAI care, în colaborare cu partenerii instituţionali, a pus în practică, prin forţe propriii, acest proiect pilot”, a justificat Bode.
Pe când la Braşov?
George Roşca, directorul Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor din cadrul Primăriei Braşov, a declarat pentru BizBrasov.ro că, deocamdată, nu ştie când va fi implementat acest proiect în oraşul de la poalele Tâmpei. „Poate să fie şi într-o lună şi anul viitor. Deocamdată se ştie că la Cluj se va verifica dacă aplicaţia funcţionează cum trebuie şi dacă acest serviciu va putea fi extins la nivel naţional”, a precizat Roşca. Acesta mai spune că că săptămâna trecută la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu era cunoscută localitatea în care urma să se implementeze proiectul-pilot. „Acest proiect este coordonat de MAI şi doar ei ştiu când va fi extins programul şi în alte localităţi”.

Bode, despre ce trebuie să ştie românii care optează pentru cartea electronică de identitate
- noul document va înlocui practic, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031, conform termenlor stabilite de Regulamentul UE;
- CEI este recunoscuta în afara graniţelor ţării;
- acest document facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice;
- poate fi solicitat opţional de către părinţi pentru copiii lor încă de la naştere, cu o valabilitate variabilă în funcţie de vârsta titularului;
- cetăţenii trebui să ştie ca această carte de identitate conţine elemente suplimentare de siguranţă, care se datorează noilor tehnologii ceea ce-i conferă titularului o protecţie suplimentară şi previne situaţiile de furt de identitate.

Ce se întâmplă cu cei care nu-şi doresc cartea electronică de identitate?  
Prezent la evenimentul de presă, Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor (DEPABD), a explicat ce se întâmplă cu cei care nu-şi doresc cartea electronică de identitate şi care ar fi beneficiile acesteia. Acesta a spus că românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate şi după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel naţional.
„Legislaţia în vigoare astăzi prevede posibilitatea cetăţeanului să opteze pentru această carte electronică de identitate cu suport electronic de stocare ori pentru o carte simplă de identitate fără suport de stocare, pe acelaşi format, dar fără niciun fel de inserţie.
Diferenţa este deosebită dintre ele. Prima, cartea de identitate fără suport electronic de stocare, îţi permite doar să te identifici, deci este doar act de identitate. Următoarea - cartea electronică de identitate - îţi permite să te identifici, să călătoreşti în spaţiul UE şi în statele care permit călătorii în baza acestui act de identitate, îţi permite să te autentific în acest moment în sistemul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi într-un viitor foarte apropiat în interfeţele administraţiei publice locale sau centrale oriunde te-ai afla pe acest glob. Cei care vor opta pentru cartea de identitate simplă vor putea să călătotească în baza paşaportului electronic. Dreptul la liberă circulaţie poate fi exercitat în baza paşaportului sau în baza actualului document de călătorie până la expiurarea acestuia, dar nu mai târziu de 2 august 2031.
Începând din 2 august 2031 doar cu documentele electronice se poate circula, indiferent că vorbim de paşaport electronic sau de cartea electronică de identitate"
, a declarat Giulescu.



VALABILITATE
Conform Regulamentului UE, se vor elibera următoarele cărţi electronice de identitate:
- cu valabilitate de 2 ani pentru persoanele cu vârste cuprinse între 0 şi 14 ani;
- cu valabilitate de 5 ani pentru persoanele cu varsta cuprinsă între 14 si 18 ani;
- cu valabilitate de 10 ani dupa împlinirea vârstei de 18 ani;
- cu valabilitate nelimitată după împlinirea vârstei de 70 de ani pentru cartea de identitate simplă.

+2 -0

Comentarii

'rammstein'

2021-08-03 08:08:06


'in loc sa faca ordine in militie ,adormitul asta umbla creanga prin tara cu cacaturi de 2 lei...!!!.ce treaba are militia cu buletinele??...ce in germania iti da militia buletin ??...tara de securisti si nenorociti..'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie