Curs BNR

1 EUR = 4.9740 RON

1 USD = 4.5032 RON

1 GBP = 5.8944 RON

1 XAU = 365.2626 RON

1 AED = 1.2261 RON

1 AUD = 2.9991 RON

1 BGN = 2.5431 RON

1 BRL = 0.7951 RON

1 CAD = 3.3146 RON

1 CHF = 5.3246 RON

1 CNY = 0.6332 RON

1 CZK = 0.1982 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0931 RON

1 HUF = 1.2546 RON

1 INR = 0.0536 RON

1 JPY = 3.1829 RON

1 KRW = 0.3363 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2256 RON

1 NOK = 0.4169 RON

1 NZD = 2.7668 RON

1 PLN = 1.1601 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0492 RON

1 SEK = 0.4350 RON

1 TRY = 0.1323 RON

1 UAH = 0.1091 RON

1 XDR = 6.0635 RON

1 ZAR = 0.2519 RON

Editia 8261 - 12 sep 01:17

„BRAŞOV TE INSPIRĂ!”

Bucătăreasa „regilor”. De 16 ani găteşte pentru Castelul Bran, dar şi pentru case mari din Viscri

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 09 august 2024

Bucătăreasa „regilor”. De 16 ani găteşte pentru Castelul Bran, dar şi pentru case mari din Viscri

Daniela Graura a intrat în antreprenoriat când avea 23 de ani. Lucrase anterior doar nouă luni, iar apoi a făcut un salt către necunoscut. A început cu producţia alimentară, pentru ca apoi să îşi dezvolte businessul în zona de ospitalitate.
„Sunt activă în antreprenoriat – în industria alimentară şi în ospitalitate – de 28 de ani. Primul meu pas a fost înspre producţia de hrană. Am fost mai întâi fermier. Ospitalitatea a venit apoi, a fost cumva direcţia firească de mers. Mi s-a părut că în domeniu poţi să creezi şi să păstrezi o relaţie directă cu clienţii, aşa că am deschis un restaurant, iar apoi serviciul de catering”, spune ea.
Businessul l-a pornit în Făgăraş, judeţul Braşov, pentru că locuieşte aici. Familia ei e de şapte generaţii în judeţul Braşov. Aşadar, nu i-a trecut niciodată prin minte să plece pe undeva definitiv.

„Câteva călătorii în Europa m-au ajutat să înţeleg că Braşovul are resurse şi o direcție”
„Câteva călătorii în Europa în primii ani m-au ajutat să înţeleg că Braşovul are resurse şi are o direcţie. Am călătorit pentru că am vrut să înţeleg cum funcţio­nează ospitalitatea, cum faci ca lucrurile să fie coerente, cum te responsabilizezi de tot parcursul. A fost o lecţie. Iar apoi am deschis un restaurant în Făgăraş”.
Astăzi, sub umbrela Casa Terra există restaurantul cu acelaşi nume ca formă de comunicare şi de activitate de bază, însă antreprenoarea a dezvoltat la scurtă vreme de la deschiderea localului şi un serviciu de catering, asta pe lângă atelierul de producţie de alimente naturale tradiţionale, realizate din resursele din zonă.

Lumea caută evenimente altfel
„Facem, printre altele, catering de evenimente. De cele mai multe ori, e vorba de evenimente organizate în spaţii neconvenţionale, pentru că există atât de mult patrimoniu, dar şi foarte mulţi oameni care au investit şi găzduiesc evenimente, fie private, fie corporate, în spaţii restaurate. Spre exemplu, de 16 ani, avem colaborare exclusivă cu Castelul Bran. Totuşi, acesta e doar un exemplu. Recent m-am întors de la Viscri şi urmează să plecăm la Meşendorf”. Despre catering, Daniela Graura spune că nu este un business sezonier, mai exact circa 60-65% din parcursul unui an îl are ocupat cu evenimente mai mici sau mai mari. Sunt însă perioade în care firma are şi două-trei evenimente într-o zi.
„Suntem o echipă mare, pentru că o asemenea activitate înseamnă pregătiri”. Sunt 20 de oameni permanenţi şi până la 32 de colaboratori. „Anul acesta am simţit pentru prima dată că suntem foarte bine în forma actuală şi putem să facem faţă tuturor provocărilor şi tuturor evenimentelor. Avem în echipă oameni cu care lucrăm de 24-25 de ani, dar şi alţii care ne sunt alături de 8-10 ani, iar asta ne ajută. Putem să prestăm acest serviciu atât pentru evenimente de doar două persoane, dar şi pentru unele de 1.500 de persoane”.
Uitându-se în urmă, realizează că atunci când a intrat ea în acest domeniu, piaţa de catering era mult limitată. „Nu e neapărat un merit al nostru că lucrurile s-au dezvoltat. România s-a adaptat tendinţelor, oamenii au ales spaţii diferite, neconvenţio­nale şi au propus experienţe. Oaspeţii sunt şi ei dornici de a încerca lucruri noi”.

Un nou pariu
Tocmai de aceea, antreprenoarea a cumpărat în 2024 o casă cu istorie bogată, amplasată în Făgăraş. Acum discută cu arhitecţi şi specialişti pentru ca în timp aceas­ta să devină un spaţiu care să spună poveşti din oraş, poveşti ale unor familii din Făgăraş. Aşadar, urmează să fie reintrodusă în circuitul turistic.
„Am convingerea că Braşovul este perla turismului românesc. Cred că sunt avantaje pe care zona le are şi care n-au depins de noi, cum ar fi aşezarea geografică - faptul că suntem la distanţe egale de toate col­ţurile ţării, patrimoniul, natura generoa­să. Turismul a fost aşadar o direcţie evidentă”.
Pe de altă parte şi oamenii au pus umărul la această creştere, dezvoltând hoteluri, pensiuni, restaurante, cafenele. „Pentru o dezvoltare mai armonioasă e nevoie de o strategie durabilă, sustenabilă, la construcţia căreia să punem umărul toţi - antreprenori, oameni din guvernanţa loca­lă, ONG-uri. O organizaţie de manage­ment al destinaţiei (OMD) ar putea aşeza într-o strategie resursele şi perspectiva”, spune Daniela Graura. Ea a fost prezentă în cadrul emisiunii „Braşov te inspiră!”, un proiect al Ziarului Financiar susţinut de Banca Transilvania.

„Dacă aş lua-o de la zero, aş face acelaşi lucru”
Daniela Graura a intrat în antreprenoriat acum circa trei decenii şi a văzut şi trăit astfel evoluţia economiei şi a turismului românesc. De ce a ales antreprenoriatul?
„Cred că iniţial am confundat, dacă vrei, într-o notă de maximă sinceritate, antreprenoriatul cu starea aceasta de libertate în care aş fi putut să fac orice. A fost imediat după momentul Revoluţiei. A fost curaj, a fost inocenţă, a fost multă necunoaştere, dar şi entuziasm. Business-ul a supravieţuit în primii ani doar prin curaj, inocenţă şi prin voinţa de a face lucruri. Totuşi, dacă aş lua-o de la zero, aş face acelaşi lucru”.

Cum se împarte activitatea?
Acum, în businessul Casa Terra, restaurantul are o contribuţie de 40%. O mare parte din încasări vin din catering, pe când atelierul de produse naturale are o contribuţie mai mică, pentru că antreprenoarea a redus activitatea în ultimii ani.
„Dar ne pregătim pentru un laborator adevărat. Va fi un laborator de creare a unor reţete. E nevoie de educaţie culinară, gastronomică. Am redus activitatea de producţie şi pentru că celelalte două activităţi ne ocupau aproape tot timpul, dar şi pentru că nu voiam să facem doar o simplă producţie, fără ca în spate să existe oameni care să aprofundeze procesul”.
Firma Terra Vital din Făgăraş, deţinută de Daniela Graura (indirect), de Ducu Antonia (indirect) şi de Steffen Kristian Kern (direct), a avut afaceri de 2,7 mil. lei anul trecut, plus 44%. Fiecare antreprenor mai are şi alte firme.
„În următorii 3-5 ani nu-mi doresc neapărat o creştere, ci mai degrabă o rafinare şi un alt tip de comunicare. Trebuie să adăugăm în business partea de cultură, de poveşti, de istorie, de patrimoniu. Întregul judeţ se gândeşte la asta”.

„Zona Braşovului nu are sezon”
Restaurantul Casa Terra are 50 de locuri, iar în weekend ajunge la un grad de ocupare de 5-6 persoane pe scaun, spune Daniela Graura. Vara, între iunie şi septembrie, gradul de ocupare se menţine pe tot parcursul săptămânii. „Iarna, muntele generează un grad mare de ocupare. De-asta ne place să zicem că zona Braşovului nu are sezon”.
La restaurant, oaspeţii sunt diferiţi. Spre exemplu, 40-42% dintre ei sunt cei care traversează România. Cel mai adesea, aceştia sunt străini. Apoi, 26-28% sunt români plecaţi din ţară şi care revin în România în vacanţă. Diferenţa e dată de oaspeţii care sunt întâmplător în zonă şi află atunci de Casa Terra.
„Vedem o creştere a numărului de vizitatori străini din Transilvania. Această regiune e în mintea celor mai mulţi. Zona asta de turism ar trebui crescută cu cap. E nevoie de o strategie reală în care să pui în discuţie şi starea localnicilor şi starea turiştilor. E important ca toţi să se simtă bine. Spre exemplu, Viscri şi-a reorganizat activitatea în domeniu tocmai de aceea”.

Parteneriatul e vital
La restaurant, ca de altfel în toată activitatea sa gastronomică, Daniela Graura spune că se bazează pe produsele provenite de la producătorii locali din zonă.
„E prima condiţie la noi în business. Conexiunea noastră cu producătorii locali e mai veche. Pentru oaspeţii noştri contează enorm faptul că folosim ingrediente autohtone. Vedem asta şi în cadrul evenimentelor, dar şi la noi la restaurant. De exemplu, în mijlocul verii, dacă vii la noi la restaurant, primeşti trei-patru soiuri de roşii, două-trei tipuri de ulei şi o bucată de pâine”. Astfel, recunoşti gustul, intonaţiile, structurile.
„Suntem dependenţi de producătorii locali. Şi ne bucură că sunt tot mai mulţi. Totuşi, aş vorbi în zonă noastră mai degrabă de grădinari decât de producători la scară largă. Oricine are în grădina lui mai mult decât poate consuma, se îndreaptă negreşit spre noi. E o construcţie a relaţiei noastre cu aceştia de aproape 20 de ani”, conchide ea.



 

+8 -0

Comentarii

'A.S.'

2024-08-12 08:48:31


' Felicitari !...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie