banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9774 RON

1 USD = 4.3833 RON

1 GBP = 5.8304 RON

1 XAU = 464.4611 RON

1 AED = 1.1933 RON

1 AUD = 2.7957 RON

1 BGN = 2.5449 RON

1 BRL = 0.7714 RON

1 CAD = 3.1559 RON

1 CHF = 5.2813 RON

1 CNY = 0.6015 RON

1 CZK = 0.1993 RON

1 DKK = 0.6668 RON

1 EGP = 0.0860 RON

1 HUF = 1.2223 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0556 RON

1 KRW = 0.3047 RON

1 MDL = 0.2538 RON

1 MXN = 0.2227 RON

1 NOK = 0.4191 RON

1 NZD = 2.6097 RON

1 PLN = 1.1646 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0530 RON

1 SEK = 0.4526 RON

1 TRY = 0.1141 RON

1 UAH = 0.1048 RON

1 XDR = 5.9383 RON

1 ZAR = 0.2318 RON

Editia 8546 - 13 noi 05:10

Breasla cârciumarilor din Braşov lansează un dulce simbol al oraşului

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 12 noiembrie 2025

Streusel, ştiut din 1550

Breasla cârciumarilor din Braşov lansează un dulce simbol al oraşului

HOSPEx 2025 – Hospitality Experience – este prima ediţie a evenimentului „Zilele ospitalităţii”, organizat de Universitatea Transilvania din Braşov, Facultatea de Alimentaţie şi Turism, în parteneriat cu Breasla Cârciumarilor Braşoveni, Libris şi Hospitality Culture Institute.
HOSPEx 2025 este un spaţiu de întâlnire între educaţie, industrie şi comunitate, dedicat explorării modului în care parteneriatele transformă ospitalitatea în experienţă, care reuneşte, timp de 5 zile, profesionişti din ospitalitate, antreprenori, chefi, cadre universitare, cercetători şi autori de carte, transmit organizatorii.
Evenimentul va include şi lansarea prăjiturii Breslei cârciumarilor braşoveni - Streusel – realizată de Nicoleta Dinu Trifan, Pastry Chef la Brutăria Simplu Braşov, care va avea loc la hotel Aro Palace, joi, 13 noiembrie, de la ora 18.30.
Reţeta de bază e una „scoasă din cronici”. „Streusel cu miere e o  prăjitură delicioasă, utilizată încă din secolul al XVI-lea de Sfatul Braşovului pentru a obţine bună voinţa domnitorului Mircea Ciobanul (n. ? – d. 21 septembrie 1559, soţul Doamnei Chiajna – n.r.). Domnitorul le interzisese negustorilor braşoveni să  practice comerţ în Ţara Românescă. În încercarea de a obţine o schimbare a atitutidinii sale în privinţa relaţiilor comerciale cu Braşovul, braşovenii i-au trimis domnitorului în timpul celor trei domnii diverse daruri.  Pentru că aflaseră că lui Mircea Ciobanul îi plăcea prăjitura Streusel cu miere, aceasta a primit «pachet» cu această prăjitură de şase ori în anii 1558-1559. Ea poate fi cu mac, mere, prune, ruzincine, rabarbăr, gem de prune sau de fructe de pădure şi mai poate deveni un dulce simbol al Braşovului (alături de clătita braşoveană – n.r.)”, arată Chef Oana Coantă, de la Bistro de l`Arte. Reţeta a fost documentată de Alexandru Stănescu, directorul Muzeului de Etnografie Braşov. Reţeta prezentată acum este mai aproape de originalul din secolul XVI, pentru că păstreaza din condimentele tranzacţionate de negustorii braşoveni, ceea ce îi creşte atractivitatea şi potenţialul de a deveni simbol al Braşovului.

DIN PROGRAM
- 12 noiembrie - Librăria Şt.O. Iosif, ora 17.00: Panel de discuţii „Excelenţă în servire: când calitatea devine experienţă”.
- 13 noiembrie – Aro Palace, ora 17.00:  Panel de discuţii „Colaborare în loc de competiţie: modelul Breslei cârciumarilor braşoveni”.
- 14 noiembrie, Facultatea de Alimentaţie şi Turism, Str. Castelului nr.148, RP, ora 14.00: Panel de discuţii  „Multiculturalitatea gustului: cum transformăm tradiţia gastronomică în experienţă turistică”. 

+4 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie