Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 01:26

Braşovul vrea să prezinte Guvernului un târg de Crăciun anti-COVID

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 noiembrie 2020

Singura certitudine a consultării publice de ieri: nu se poate vorbi de un târg on-line

Braşovul vrea să prezinte Guvernului un târg de Crăciun anti-COVID

Primarul Allen Coliban a discutat şi miercuri, on-line, cu 26 de meşteşugari şi producători care anii trecuţi au participat la Târgul de Crăciun din Piaţa Sfatului, pentru a găsi, împreună, cele mai bune variante ca acest eveniment să se desfăşoare şi în acest an, cu respectarea tuturor măsurilor de reducere a riscului de transmitere a coronavirusului.
La discuţii au participat şi doi consilieri locali, respectiv Bogdan Bart şi Andrei Oniga, care au prezentat mai multe variante de organizare a târgului.
În prezent, legislaţia prevede că un astfel de eveniment nu poate fi organizat. De altfel, primarul Braşovului le-a spus comercianţilor că scopul întâlnirii este de a prezenta Guvernului României cele mai sigure soluţii de organizare a unui astfel de târg, aşa încât acesta să poată excepta Târgul de Crăciun din lista interdicţiilor.

Târg în tot centrul istoric?
Una dintre propunerile făcute în timpul discuţiilor a fost ca târgul să se desfăşoare în toată Piaţa Sfatului, fără a mai exista căsuţe apropiate. O altă propunere făcută a vizat o zona şi mai mare, respectiv, organizarea lui, pe lângă Piaţa Sfatului, şi în celelalte piaţete din centrul istoric, cum ar fi Piaţa Brassai, Piaţa Enescu, Piaţa Sf. Ioan, sau chiar pe strada Republicii şi M. Weiss, în Livada Poştei. În felul acesta s-ar crea un circuit al Târgului de Crăciun.

 



Marfa şi căsuţa, dezinfectată săptămânal
Alte propuneri au vizat măsurile de siguranţă pe care fiecare expozant le poate lua, printre care montarea unei bariere transparente (geam sau plexigas) între el şi clienţi. O altă propunere a ca celor care vin la târg să li se pună la dispoziţie dezinfectant şi măşti de rezervă, iar anunţurile cu regulile privind prevenirea răspândirii bolii să fie afişate la vedere. Altă regulă ce ar trebui să fie respectată de comercianţi ar fi dezinfectarea săptămânală a interiorului căsuţei şi a mărfii.  
O altă propunere a fost utilizarea, în principal, a plăţii cu cardul.  

Târg fizic, cu colinde on-line
Pe de altă parte, comercianţii au spus că un Târg de Crăciun on-line (soluţie sugerată de primar) nu poate fi o soluţie viabilă. În schimb, evenimentele artistice aferente unui astfel de târg, concerte, colinde, se pot desfăşura on-line şi pot completa cu succes acest târg.
În zilele următoare, primarul Braşovului va avea noi discuţii cu prefectul Cătălin Văsii, dar şi cu primarii din oraşele care organizau în mod tradiţional astfel de târguri - Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara - pentru a merge cu o propunere comună către premierul României, în care să prezinte toate măsurile pe care autorităţile publice le vor lua, astfel încât aceste târguri să nu prezinte nici un risc de răspândire a virusului.
Totodată, participanţii la întâlnirea de miercuri vor completa lista de propuneri pentru creşterea siguranţei desfăşurării acestui târg.

Cum şi-au susţinut cauza meşterii din Braşov, puşi în faţa anulării târgului din Piaţa Sfatului
 Un grup de meşteri şi artizani braşoveni care au participat în ultimii ani la târgurile de Crăciun din Piaţa Sfatului au transmis miercuri o serie de propuneri în atenţia Primăriei, însoţite de argumentele lor pentru organizarea fizică a târgului din Piaţa Sfatului.
Primul argument e pentru bucuria şi sănătatea psihică a oraşului, al doilea e legat de supravieţuirea artizanilor. „Sărbătorile de Iarnă au fost întotdeauna perioada din an cea mai frumoasă, efervescentă, plină de bucurie. Cu atât mai mult, în acest an dificil, avem nevoie de optimism, de încredere că viaţa noastră va reveni la normal. (...) Noi, expozanţii tradiţionali ai târgului, suntem în proporţie covârşitoare artizani/meşteri care ne câştigăm existenţa doar din ceea ce producem cu mâinile noastre. Vânzarea o facem cu precădere în târguri organizate în aer liber, iar Târgul de Crăciun a fost, întotdeauna, cel care ne-a asigurat existenţa pe mai multe luni. Anul acesta a fost unul extrem de dificil, evenimentele de acest fel s-au redus drastic (din cauza lockdown-ului au lipsit, de exemplu, târgurile de Paşte, Zilele orasului cu Parada Junilor). Veniturile ne-au scăzut cu mai mult de jumătate, astfel că situaţia financiară a multora dintre noi este foarte delicată. În 90% din cazuri vorbim de familii în care ambii soţi se ocupă de artizanat/meşteşug”, se arată în comunicatul meşteşugarilor.
Cât despre riscul epidemiologic, se arată că „vânzarea decoraţiunilor/suvenirurilor la căsuţele din târg nu implică riscuri epidemiologice majore: există distanţă fizică între client şi vânzător, marfa se vinde ambalată, clienţii nu zăbovesc să «consume», se nu se face coadă în aşteptarea «preparării»”.
Totodată, tariful de închiriere de anul trecut (4.200 de lei/lună/căsuţă) li se pare „exagerat, dacă ţinem seama că o astfel de căsuţă (nou-nouţă) se vinde acum pe piaţa liberă cu 4.000 de lei”.
Comercianţii s-au gândit şi la criteriile de departajare: prioritate pentru cei cu domiciliu în Braşov, pentru cei care-şi produc singuri marfa, încasarea prin card.
Soluţiile prezentate pentru organizarea târgului în condiţii de siguranţă epidemiologică sunt:
- Târgul de Crăciun să se rezume strict la activitatea de expunere/vânzare, fără evenimente;
-  căsuţele să fie împrăştiate în toată piaţa, la distanţă unele de altele;
- expozanţii să se asigure că între ei şi clienţi există o barieră transparentă (geam sau plexigas), dezinfectant şi mănuşi pentru clienţi;
- încasări prin POS;
- o nebulizare profesională a interiorului căsuţei şi a mărfii, o dată pe săptămână, realizată de o firmă profesională;
- crearea de circuite de acces în târg pentru zilele tradiţional aglomerate (weekend-uri, zile de sărbătoare), cu intrări şi ieşiri distincte;
- supraveghere permanentă cu Poliţia Locală, cu sancţiune aplicată: excluderea din târg a expozanţilor care încalcă în mod repetat şi cu rea credinţă regulile.




 

+9 -4

Comentarii

'Rammstein'

2020-11-12 16:02:27


'Târg îți trebuie??..poate de coșciuge..!!am scapat de un infractor și dăm de altul ...!!'

'Nume'

2020-11-12 12:58:05


'Nu cred ca este o idee foarte buna pentru ca nu ai cum sa asiguri distantarea fizica. Ce faci? Pui bariera ca sa intre lume mai putina? Timp limitat de sedere? Inteleg problemele finaciare ale tuturor, dar sincer nu vad nici o diferenta intre organizarea acestui targ si pelerinajele din ultimele luni. Uitati ce s-a intamplat la Iasi. Vreti o situatie si mai rea decat acum la Brasov?'

'Alex'

2020-11-12 12:30:24


'E doar populism ieftin. Ca si in cazul pietelor (unde vanzatorii nu poarta masca), ca si in cazul teraselor asta-vara (unde nu se respecta distanta intre mese), ca si in cazul mall-urilor. Vin alegerile si cred ca mai castiga niste voturi. Rusine !'

'Pepe'

2020-11-12 09:46:13


'Musiu , unde e lege, nu e tocmeală!'

'Pt. Primarul Brasovului'

2020-11-12 08:13:38


'Sloganul dumneavoastră înainte de alegeri era ....,, A FURAT DAR A ȘI FĂCUT,,,......acum pt. dumneata se potrivește ,,A MINȚIT DAR A ȘI FĂCUT,,...'

'NICOLAE'

2020-11-12 07:24:59


'Din câte am înțeles eu până acum legislația/recomandările sunt ca o persoană care mănâncă/fumează/bea în spațiu deschis nu este obligată să poarte masca. Și atunci apare o întrebare pentru domnul primar - cum dracu gândește să organizeze târgul, când tot românul vrea să mănânce și să bea ceva la un asemenea eveniment. Înțeleg că avem un nou slogan electoral - COMPETENȚA FACE DIFERENȚA! De râsul curcilor!'

'alexandru'

2020-11-12 07:17:05


'Eu as interzice total orice fel de targuri unde oamenii se pot inghesui pentru ca sigur vor fi unii care nu vor respecta toate regulile.Mai mult as bloca /interzice total turismul in weekend,aceasta plimbareala ducand la transportarea organizata a covidului dint-o localitate in alte locuri.Nu in ultimul rand interzicerea expunerii de moaste,sau prezenta credinciosilor in biserici.Nimeni nu moare daca se izoleaza putin,in schimb poate muri de covid daca nu intelege ca situatia este cu adevarat grava. '

'Radu'

2020-11-12 05:58:36


'Cu acest primar .....brasovul nostru se va duce la vale...'

'Willy'

2020-11-12 02:00:51


'Daca am inteles eu bine, \"primarul brasovenilor\" cauta solutii sa fenteze legea? Pai ce nu a inteles din faptul ca unde e targ e aglomeratie deci implicit nu se respecta distantarea sociala?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie