Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:53

Braşovul vine cu ceva unic în România: noua artă, catacombe, cu lilieci dacă îi chemi

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 04 iunie 2021

BUM în catacombele de După Ziduri. Prima expoziţie de „artă new media” din România, unde e permis orice, mai puţin să aprinzi lumini şi bliţuri

Braşovul vine cu ceva unic în România: noua artă, catacombe, cu lilieci dacă îi chemi

Foto: LA LILIECI. Câţi vrei, când îi chemi.

Braşovenii şi turiştii au ocazia, începând din 3 iunie, să viziteze primul muzeu de artă new media din România. Muzeul, denumit „Braşov Underground Museum (BUM)” a fost amenajat în catacombele de După Ziduri de Asociaţia Amural, în parteneriat cu Primăria Braşov şi cu co-finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Expoziţia „Underground” a fost inaugurată ieri şi poate fi vizitată, până în septembrie, de marţi până duminică, între orele 12.00 şi 20.00. Biletul de intrare este 20 de lei, cu 50% reduceri pentru elevi, studenţi, pensionari, iar copiii până în 7 ani au gratuitate.
Din punct de vedere al tarifelor, acestea par destul de mari, având în vedere că la Muzeul Casa Mureşenilor, biletul de intrare pentru adulţi este de 6 lei, pentru pensionari de 4 lei, iar pentru copii – 1,5 lei.

Poţi „activa” lilieci cu ajutorul vocii şi o sofisticată interpretare a relaţiei unui copil cu părintele fumător
Expoziţia  conţine 14 lucrări de artă de la unii dintre cei mai buni artişti de light art, video art şi new media art ai momentului. Din expoziţie fac parte studioul In-Dialog din Paris, cu lucrarea interactivă Crickets, artista Aurora Mititelu, rezidentă în Berlin, cu o lucrare video - Skinned, colaborarea Dawid Liftinger - Florin Lăzărescu realizată pentru proiectul CoLaboratory al Institutului Goethe şi care constă în proiecţia din lumină a unei poezii pe pereţii galeriei. Printre altele, vizitatorii pot „activa” lilieci cu ajutorul vocii (nu există un cuvânt „de cod”, poţi spune orice, şi nu cu foarte mulţi decibeli). Sau, se pot „juca” cu mai multe televizoare atârnate de nişte lanţuri. De asemenea, este expusă o instalaţie care proiectează pe pereţi o poezie, o spirală luminoasă care se reflectă în apa adusă din pârâul Graft. Există şi un exponat mai sofisticat, despre care autorul a spus că reprezintă relaţia unui copil cu părintele fumător.

Ce e arta new media: artă şi tehnologie
La inaugurarea expoziţiei, reprezentantul Asociaţiei Amural, Răzvan Pascu, a menţionat că „BUM este  primul muzeu de artă new-media din România - deci de artă şi tehnologie - este o premieră la noi în ţară şi sperăm să devină o premieră permanentă. Unele dintre lucrări sunt interactive  altele sunt doar obiecte de privit. Toate sunt instalaţii care folosesc tehnologiile, lumina, artele digitale, de asta le-am unit sub conceptul de «new media»”.

Un loc ideal pentru… selfie
„Oamenii pot să îşi facă selfie-uri, pot să facă orice aici, mai puţin se aprindă lumini şi bliţuri care vor strica efectul lucrărilor. Noi facem Festivalul «Amural» de şapte ani de zile chiar aici, în zona După Ziduri, şi de multe ori priveam acest loc ca un obstacol, încerca să prevenim oamenii, să nu intre în catacombe, ca să nu fie în pericol, ştiam că e un loc insalubru. După care am avut un moment, o schimbare de perspectivă. Ne-am dat seama că de fapt aici este întuneric tot timpul şi lucrările pe care le aduce noi la Amural ar putea să rămână aici permanent şi ar fi super dacă Amural n-ar mai ţine doar patru zile, ci ar lăsa într-un loc din Braşov cele mai frumoase dintre lucrări”, a mai spus Pascu.

„O stare inedită şi pe care nu o mai găseşti în niciun alt loc din Braşov”
La rândul său, viceprimarul Braşovului Flavia Boghiu, a declarat că  această expoziţie vine „ca un pas în ceea ce înseamnă conceptul Parcului Cultural «După Ziduri» (anunţat anul trecut – n.r.), astfel că de astăzi (ieri - n.r.), cei de la Asociaţia Amural, în parteneriat cu Primăria, pot să pună la dispoziţia publicului braşovean acest muzeu. Este o experienţă memorabilă, pe lângă locul în sine care este deosebit. Toate instalaţiile sunt în aşa fel potrivite încât creează o stare inedită şi pe care nu o mai găseşti în niciun alt loc din Braşov”. De asemenea, ea a menţionat că „Braşovul are mult de recuperat în domeniul vieţii culturale, indiferent dacă vorbim de cultura clasică sau cea modernă, dacă vorbim de expoziţii sau concerte, iar iniţiativele unor organizaţii culturale private nu pot decât să ne bucure” şi a amintit că municipalitatea braşoveană a lansat Ghidul de finanţare a evenimentelor culturale, program ce beneficiază de o alocare totală de 3 milioane de lei.  

Decanul de la Litere: prima mare reuşită
Printre cei prezenţi la vernisajul acestei expoziţii a participat şi Adrian Lăcătuş, decanul Facultăţii de Litere din Universitatea Transilvania şi directorul Centrului Multicultural al Universităţii Transilvania,  care a precizat că acest „muzeul se potriveşte perfect cu spaţiul acesta. Cred că este o primă mare reuşită pentru mişcarea artelor contemporane din Braşov în spaţiul public”.

De ce „BUM”
Galeriile în care a fost amenajat muzeul au fost utilizate, în principal, ca adăposturi în timpul celor două războaie mondiale şi există indicii că acolo a fost depozitată şi muniţie. Pe de altă parte, reprezentanţii Amural au menţionat că în catacombe au fost depozitate şi bombe, iar acronimul acestui muzeu, BUM, face trimitere la trecutul acestui loc.

Deocamdată nu vorbim de bani
Reprezentanţii Primăriei Braşov au precizat că s-a implicat în acest proiect punând la dispoziţie terenul, însă nu au răspuns dacă, din încasările Asociaţiei Amural, vor fi virate sume la bugetul local.
„Braşov Underground Museum este un proiect de conversie prin cultură şi regenerare urbană realizat cu scopul de a recupera un spaţiu abandonat de peste 70 de ani şi a-l dedica artelor new media”, au precizat reprezentanţii Amural.  De altfel, până anul trecut, situaţia juridică a catacombelor era incertă. Abia în 2020, municipalitatea braşoveană a ifienizat aceste galerii şi a realizat reţeaua electrică. O perioadă, ele au fost deschise publicului.

Foto:  LA BIBLIOTECĂ. Poezii proiectate pe pereţi.



Foto:  SĂ NU TE PIERZI: Harta catacombelor.



Foto: „SUFLET”:  Ca o spirală, se reflectă în apa adusă din pârâul Graft.

Foto: „ANAMNEZĂ”: Relaţia copil – părinte fumător.


 
Foto: Aici „te joci cu sunetul”.

Comentarii

'Victor FC'

2021-06-04 22:12:47


'foarte bine punctat Barbu Gh.'

'Willy'

2021-06-04 20:54:20


'Nu inteleg un lucru: ce treaba are boghiu cu un eveniment ce se tine de 7 ani. Stiu ca nu e vorba de PR si propaganda, stiu...'

'Doina'

2021-06-04 20:53:01


'Vernisajul muzeului de artă audio-vizuală din catacombele localizate \"După \n ziduri\" este un inceput de drum. Mă bucur că acest muzeu este al nostru,al cetățenilor braşoveni. Am admirat efectele artistice audio-vizuale al câtorva lucrări. De asemenea firul luminos al Ariadnei este o cale luminoasă care indrumă paşii vizitatorilor prin intuneric.\nEste loc de mai bine si cred că pasionații organizatori vor găsi căile ca acest muzeu să fie atractiv in totalitate.'

'Gabi'

2021-06-04 14:45:28


'Cineva a spus că Brașovul este un ghetou infect...dar eu o sa contrazic afirmația denigratoare..\nBrașovul este cel mai frumos și civilizat loc de pe pământ ...\nDeși nu m-am născut aici ,iubesc acest oraș din toată inima și nu as putea să trăiesc nicăieri altundeva pe acest pământ..\nPentru mine aici este ,, Acasă,,'

'GIGIEA'

2021-06-04 09:01:44


'TOT IASOVUL E O CATACOMBA! UN GHETOU INFECT !'

'Barbu Gh.'

2021-06-04 08:53:54


'@Ariana,\nȘi ce-are a face cultura cu niște televizoare vechi atîrnate? '

'Ariana'

2021-06-04 07:22:20


'Interesant! Brasovul are nevoie de cat mai multe evenimente culturale.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie