Curs BNR

1 EUR = 4.9183 RON

1 USD = 4.1388 RON

1 GBP = 5.7564 RON

1 XAU = 240.8930 RON

1 AED = 1.1268 RON

1 AUD = 3.0591 RON

1 BGN = 2.5147 RON

1 BRL = 0.7996 RON

1 CAD = 3.3070 RON

1 CHF = 4.5775 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1928 RON

1 DKK = 0.6612 RON

1 EGP = 0.2632 RON

1 HUF = 1.3852 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 3.7905 RON

1 KRW = 0.3606 RON

1 MDL = 0.2312 RON

1 MXN = 0.2086 RON

1 NOK = 0.4717 RON

1 NZD = 2.8985 RON

1 PLN = 1.0807 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0568 RON

1 SEK = 0.4822 RON

1 TRY = 0.4969 RON

1 UAH = 0.1543 RON

1 XDR = 5.9100 RON

1 ZAR = 0.2881 RON

Editia 7509 - 04 aug 03:42

Braşovul va avea cel mai frumos aeroport din România. Şi cu cea mai nouă tehnologie: „vom avea capacitatea tehnică de a dirija de la Braşov zborurile pe 6 aeroporturi”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 10 iunie 2021

Braşovul va avea cel mai frumos aeroport din România. Şi cu cea mai nouă tehnologie: „vom avea capacitatea tehnică de a dirija de la Braşov zborurile pe 6 aeroporturi”

Lucrările la Terminalul Internaţional Braşov sunt pe ultima sută de metri, fiind la stadiul de montare a ultimelor echipamente, după care urmează realizarea racordurilor la reţelele de utilităţi (deja executate) şi de verificarea funcţionării.
Aerogara a fost prezentată ieri presei de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea. După acest tur, reprezentantul administraţiei judeţene a declarat că „avem cel mai frumos aeroport din România”.

Lucrările la Aerogară sunt aproape gata: „Tot ceea ce vedem astăzi este finalul”
Autorităţile judeţene braşovene spun că acest terminal, al treilea ca mărime din România, după cele de la Bucureşti şi Cluj, a fost construit şi dotat conform ultimelor standarde în domeniu.
„Tot ceea ce vedem astăzi este finalul. În spate acestui  au fost multe ore de muncă. A fost nevoi de o documentaţie extrem de amplă. De asemenea, asigurarea finanţării a fost extrem de greoaie. Investiţia este de peste 150 de milioane de lei. Am obţinut bani atât cu sprijin guvernamental, cât şi din bugetul propriu. Doar echipamentele de securitate de pe aeroport au costat în jur de 3 milioane de euro, bani pe care vrem să îi recuperăm printr-un proiect european”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.

 

Cu identitate
Acesta a mai spus că „acest terminal răspunde tuturor exigenţelor. Avem o identitate de arhitectură care a fost foarte bine pregătită de arhitectul Dorin Ştefan, avem spaţii generoase şi consider că proiectul nostru este unul extrem de reuşit. Sunt convins că noi construim un obiectiv extrem de important pentru România, iar acest lucru nu ar fi fost posibil fără a avea antreprenori serioşi. Vreau să mulţumesc firmelor Bog’Art şi UTI pentru eforturile făcute şi pentru ceea ce au reuşit să realizeze până în prezent. În cazul acestui obiectiv de investiţii, a trebuit să obţinem avize de la toate instituţiile statului care vor funcţiona aici. Am pregătit proiectul, iar la momentul respectiv, suprafaţa de 12.000 de metri pătraţi li se părea foarte mare unora. Cred că este o suprafaţă necesară pentru un astfel de obiectiv. Am vrut să construit un terminal al vremurilor noastre. Iniţial, aveam două variante în Studiul de fezabilitate: un terminal de 3.600 mp – care avea dimensiunea unui supermarket - sau acest terminal de 12.000 mp, care răspunde tuturor cerinţelor legale”.

Punct de trecere a frontierei la Braşov
După ce vor fi puse la punct toate detaliile, terminalul va intra în etapa de certificare, a anunţat şeful Direcţiei de implementare a Proiectului Aeroportului din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Alexandru Anghel. „Terminalul se certifică separat de restul infrastructurii aeroportuare. Există un act normativ care reglementează certificarea terminalului. După obţinerea certificării, va fi nevoie de obţinerea unei hotărâri de Guvern prin care terminalul să fie considerat punct de trecere a frontierei, având în vedere că aeroportul va fi unul internaţional. Practic, va trebui să amenajăm în aeroport un punct de trecere a frontierei”, a declarat  Anghel.

Bog’Art: Am construit construit la cele mai înalte standarde
Lucrările la terminalul Aeroportului Internaţional Braşov au început în 16 martie 2020 şi au fost executate de Asocierea  Bog’Art SRL - UTI Grup SA. De altfel, ieri, preşedintele Bog’Art, Raul Doicescu a declarat că „din punct de vedere arhitectonic, al dotărilor Aeroportul din Braşov este construit la cele mai înalte standarde. Din punct de vedere al realizării lucrării nu sunt foarte multe de spus, pentru că am respectat graficul de lucrări. La Braşov am colaborat cu nişte profesionişti”.

„Vom livra un produs finit, de la început, până la sfârşit”
Tot ieri a fost semnat şi contractul cu  Asocierea  Bog’Art SRL - UTI Grup SA  pentru finalizarea lucrărilor la cele nouă obiecte care au fost începute iniţial de Construcţii SA Sibiu.
„După modul exemplar în care s-a derulat contractul pentru realizarea terminalului, am toată convingerea că vom avea şansa să vedem şi celelalte şapte obiecte duse la bun sfârşit în termenul contractual prevăzut”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
După ce a fost semnat acest contract, Raul Doicescu a declarat că „nu cred că vor fi probleme. Este un contract mult mai mic. Pentru noi, însă, este foarte important, pentru că astfel vom livra o aerogară funcţională, iar toată răspunderea va fi asupra noastră şi nu vor mai apărea discuţii despre curent, care vine din dreapta sau din stânga sau că apa «de acolo». Vom livra un produs finit, de la început, până la sfârşit”.
Valoarea totală a contractului semnat miercuri este de 37.157.427  lei (cu TVA), din care 2.384.391 lei (fără TVA) reprezintă sume previzionate pentru remedierea infrastructurii deja executate, în cazul în care situaţia o impune.
Proiectul prevede realizarea unei clădiri energetice, a remizei PSI, posturi de control acces, gospodărie de apă, parcare auto şi drum acces terminal - DJ 103C, drumuri tehnologice interioare şi reţele interioare în aeroport.
Pe lângă lucrările de construcţie propriu-zise, contractul include şi anumite revizuiri din punctul de vedere al proiectării, inclusiv asistenţa tehnică din partea proiectantului pe toată perioada de execuţie.
Conform contractului, lucrările trebuie terminate în şase luni, însă constructorul a anunţat că va face tot posibilul pentru a termina lucrările mai repede.
Reamintim că realizarea componentelor aeroportuare a făcut obiectul unui contract adjudecat în ianuarie 2019 de către firma Construcţii SA Sibiu, care însă nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate, realizând doar 12% din totalul lucrărilor. În consecinţă, administraţia judeţeană a reziliat contractul şi a reluat procedurile de achiziţie.
De altfel, Mihai Pascu, director executiv în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, a amintit că relaţia cu firma sibiană a fost extrem de complicată. „Când am văzut că nu se respectă graficul de lucrări, am încercat să discutăm cu conducerea firmei. Au fost 3-4 schimbări majore la nivelul conducerii acestei companii, aşa că am avut şi perioade de 3 luni în care nu aveam cu cine discuta. Am trimis notificări, la care ni se răspundea că nu se poate lucra din cauza pandemiei. Un astfel de argument nu era justificat, din moment ce anul trecut, în plină pandemie, Bog’Art construia terminalul, o lucrare mult mai complexă”, a explicat Pascu.

„Ne dorim să construim aeroportul viitorului şi chiar facem acest lucru”
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că „ne dorim să construim aeroportul viitorului şi chiar facem acest lucru. Am fi putut avea foarte uşor un turn de control fizic deja construit, dar în urma consultărilor cu specialiştii de la Eurocontrol şi de la ROMATSA, am considerat că este important să fim deschizători de drumuri şi să avem cea mai modernă tehnologie în domeniul serviciilor de navigaţie aeriană”.

London City  sau „second-hand”
Veştea a fost completat de Alexandru Anghel, care a amintit că  London City Airport, unde traficul este dirijat de la distanţă, iar în anul 2019 a avut 5 milioane de pasageri. „Dacă englezii - care sunt un reper în domeniul aerian - au ales această soluţie, cred că nu se mai poate pune problema că această modalitate de dirijare a traficului aerian ar putea reprezenta un pericol. În cazul serviciilor de navigaţie aeriană apelăm la cea mai nouă tehnologie. De ce am cumpăra o maşină second-hand (aluzie la turnul clasic – n.r.)? În viitorul apropiat, şi la aeroporturile care intră în modernizare se va apela la turnul virtual, iar peste câţiva ani acesta va deveni o normalitate”, a explicat Anghel.

Infrastructură şi dotări pentru şase aeroporturi
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov a declarat că „prin investiţiile pe care le vom face în echipamentele de radionavigaţie vom avea capacitatea tehnică de a dirija de la Braşov zborurile pe şase aeroporturi. Decizia va veni, evident, de la ROMATSA - dacă se va dori ca pe viitor Braşovul să devină un centru pentru dirijarea traficului şi dacă aici vor fi relocaţi controlori de trafic”, a încheiat Veştea.

 


 

Comentarii

'Marin Preda '

2021-07-03 12:16:55


'Pasarile salbatice pot reprezenta un pericol ?'

'Krauss Gerhard'

2021-07-02 09:44:01


'Un aeroport in centrul tarii unde multi l-au dorit,iar unii nu prea, punand piedici....Dar iata ca Brasovul si imprejurimile lui, au in sfarsit mult asteptatul,binemeritatul aeroport.Oamenilor care l-au dorit, l-au conceput si cei care l-au realizat prin munca lor, le doresc multa sanatate, fericire si multumire sufleteasca.Zboruri sigure in toata lumea si intoarceri fericite in tara,doresc tuturor.'

'Xeniu'

2021-06-22 15:35:31


'E o halta de colonie in lumea aeroporturilor cand te afisezi doar cu o singura pista din cate vad si aia destul de scurta pt zboruri de mare capacitate.. '

'Oroles'

2021-06-12 16:24:30


'Bravo,felicitari. Cat despre troli care comenteaza,multa puie JEGURILOR. Nimic nu va convine, dar de asta sunteți PLĂTIȚI sa POSTATI, nu? Încă o data multa puieeeeeee.INFECTILOR.'

'Romeo'

2021-06-11 18:38:53


'Nu mai fiti carcotasi,fiti multumiti ca il avem si nu mai pierdem timp pe valea prahovei venind spre Brasov si invers.Brasovul va creste in investitii si turism mai mult ca sigur.Stiti bine cum erau terasele si restaurantele in centrul istoric inainte de pandemie??? Turistii inseamna bani si banii aduc bunastare,iar voi va pierdeti in discutii sterile,cat a costat ...etc. Felicitari !!! Sper ca vor fi zboruri si spre UK.'

'Alin'

2021-06-11 17:53:27


'gara cfr plina de boscheti , pute a .. :('

'Stoica'

2021-06-11 09:56:00


'Felicitări,sper sa aveți în vedere și curse Brașov Zaragoza Spania.\n'

'Foxtroling'

2021-06-10 19:55:48


'Cu echipamentele instalate la Brasov... sa ne bucuram daca vor ateriza avioanele aici si nu in alta parte pe timp de ceata.. ce sa mai zicem de dirijat si alte aeroporturi... poate la Sf. Petru...'

'Culcea'

2021-06-10 18:21:40


'Rugam sa aveți în vedere ca mulți brașoveni doresc curse brasov PARIS'

'Pix'

2021-06-10 17:15:40


'Cat de cretini... cel mai frumos. Wow un aeroport si gata ce poate fi asa minunat la o aerogara. Altul propune un nume strain la aeroport. Ce adunatura de sclaveti'

'cmp'

2021-06-10 15:14:06


'lui Rammstein,\ndomnule, matale, vorba lui Mălăele, ești cam tâmpit.\n'

'emil'

2021-06-10 11:52:45


'Nenea Vestea, da drumul la noul spital. Ai si tu un pic de ambitie. Si o sa te votez pe viata. Nenea Coliban, incepe cu drumuri proiectate inteligent, nu ca acum. Noi avem drumuri din secolul 18. '

'Vilma '

2021-06-10 11:34:23


'Felicitări sper ca vor fi zboruri brasov florenza italia. '

'Cațavencu & Tipătescu & Coana Zoițica & Cetățeanu Turmentatu & Pristanda .'

2021-06-10 11:27:35


'don veștea et comp să nu uitați să ne invitați și pe noi la inaugurarea airportului de la Ghimbav : Cațavencu & Tipătescu & Coana Zoițica & Cetățeanu Turmentatu & Pristanda & Farfuridi + Brânzovenescu & Trahanache & Agamiță Dandanache . Promitem aducem fanfară (Pristanda ) , țuică , sarmale , cârnați , fripturici ,tricoloare , eșarfe tricoloare , bobor mult cu urale patrioatice . Evenimentul va fi publicat , de urgență , în gazeta \" Răcnetul Crăpaților \". Dl . Agamiță va rosti o cuvântare patrioatică în stilu-i caracteristic , ca luptător de la 48 \' în coa . '

'Patru'

2021-06-10 09:28:45


'Felicitari, la cat se face cu masina pe valea prahovei, poate o sa vina si strainii la sky.'

'miratul'

2021-06-10 09:15:35


'propun denumirea \"Aeroportul Utopia\" pentru brasoveni asta a fost ani de \nzile, amagiri si vise propuse de toate partidele ..... '

'Sturzu'

2021-06-10 08:06:11


'Mă bucur!\nMult doritul aeroport!????☀️\nMulțumim!????'

'Mioara Deji'

2021-06-10 07:19:36


'Un lucru bun sa obtina si aprobarea givernului si deschiderea sa nu mai depinda de o semnatura asa cum se i timpla de obicei in tara noastra felicitări '

'Befana'

2021-06-10 07:03:31


'Cum se va numi aeroportul? Propun denumirea de Aeroportul Kronstadt.'

'Rammstein'

2021-06-10 06:18:56


'Intreb a câta oară, cat a costat aeroportul??...De la început până acum si cat va mai costa??.. ne-au murit laudatorii!!..ce se putea face cu acești bani furați din buzunarele contribuabililor în județ??..'

'Mihai'

2021-06-10 06:18:25


'CÂND (luna, anul) va fi gata pus in functiune ?? CÂND va ateriza primul avion ??? Nimeni nu stie. '

'Lazar'

2021-06-10 06:04:07


'Asteptam decolarea d-le Vestea si sa nu uitatati concertul lui Banica.'

'Barbu Gh.'

2021-06-10 03:04:04


'Ce mai, va fi mai dihai și decât un cosmodrom. De aici se vor putea dirija și lansările pe pe Baikonur. Totuși, ceva spitale nu se fac? '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional