Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8168 - 23 apr 09:58

Braşovul, tot sub ape: alte zone, aceleaşi probleme la fiecare ploaie

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 28 iunie 2018

Braşovul, tot sub ape: alte zone, aceleaşi probleme la fiecare ploaie

În urmă cu doi ani, la fiecare ploaie mai serioasă nu se mai putea circula în zona Gării, în zona stadionului Municipal sau sub podul de la intrarea în cartierul Craiter. Deşi problemele ne erau prezentate ca unele fără soluţie, nemulţumirea cetăţenilor şi criticile repetate ale presei au făcut ca aceste probleme să fie rezolvate. Numai că lipsa de responsabilitate a făcut ca alte zone cu probleme să apară, acolo unde nimeni nu s-ar fi aşteptat. Blocurile construite sau în construcţie din cartierul Şchei, unul în care existau doar case, au făcut ca, la fiecare ploaie, pământurile să o ia la vale, să blocheze circulaţia şi să ajungă în curţile, beciurile sau chiar casele oamenilor.
La ultima ploaie aţi putut afla amănunte despre situaţia de pe strada Piatra Mare. Locuitorii din zonă ne-au spus încă de atunci că o situaţie similară se regăseşte şi pe strada După Inişte, motiv pentru care miercuri dimineaţa am mers în această zonă. „Este o situaţie extrem de neplăcută, cu care ne confruntăm de ceva timp, de când cu construcţiile de blocuri. Toate aluviunile sunt aduse în stradă, cărate de pe versanţii unde s-a construit, se formează torenţi, care aduc şi pietriş, şi pământ – cum se vede pe jos. Câteodată este impracticabil drumul, nu se poate trece cu piciorul. Am făcut mai multe sesizări la Primărie, dar n-am primit niciun răspuns”, ne-a spus una dintre femeile care locuiesc pe strada După Inişte. „La fiecare ploaie, în urma şuvoaielor care vin de pe strada După Inişte, fiind pantă făcută încoace, tot nămolul şi pietrişul intră prin faţa blocului, pe aici, pe lângă gard, în jos, ajung pe stradă şi intră în curte la vecini sau merg pe stradă în jos. Oricine a venit astăzi pe strada noastră, dacă n-avea cizme de cauciuc, era terminat”, ne-a explicat Andrei Boeriu, unul din locuitorii din zonă.
După ce a văzut imaginile de pe stradă, purtătorul de cuvânt al Primăriei a promis că situaţia va fi analizată şi se vor lua măsurile care se impun. „Colegii mei vor verifica pe teren să vadă cauzele care au provocat acest lucru, iar cei care au făcut lucrările fără să ţină cont de posibilitatea acestor situaţii vor trebui să suporte consecinţele, asta însemnând inclusiv să plătească pentru salubrizarea zonei. Vom analiza şi dacă, acolo, lucrările pe care le execută se fac conform autorizaţiilor de construire şi dacă respectă inclusiv organizările de şantier care le-au fost aprobate”, a declarat Sorin Toarcea, reprezentantul Primăriei Braşov.

Inundaţii şi în zona Remat
Dacă în cartierul Şchei aceste probleme au apărut odată cu construirea de blocuri, o zonă în care inundaţiile sunt istorice este podul din zona Remat. Aici zona este mai joasă decât împrejurimile şi apa se strânge la orice ploaie. Miercuri, mai multe autovehicule au rămas blocate în apă, după ce şoferii şi-au luat inima în dinţi şi au încercat să treacă de partea cealaltă. Nu este mai puţin adevărat că vina le aparţine şi conducătorilor auto, deoarece există posibilitatea evitării trecerii prin apă fără un ocol foarte mare, pe Drumul Coresi, giratoriul de la RAT şi semaforul de la Autogara 3, însă unii s-au gândit că vor putea trece şi vor evita un kilometru de drum în plus. Nu a fost aşa, iar în imagini puteţi vedea două autoutilitare rămase în mijlocul apelor, care au pierdut mult mai mult timp decât dacă ar fi făcut acel ocol. O maşină a Poliţiei Locale bloca accesul în zona inundată, însă numai dinspre strada Fundătura Hărmanului, nu şi dinspre Remat, de unde veneau cele două autoutilitare. Norocul celor doi şoferi a fost că ploaia a încetat la scurt timp. Specialiştii de la Compania Apa au explicat motivele pentru care avem inundaţii aici. „Acolo, gura de scurgere e legată în Timiş şi, în clipa în care Timişul creşte aproape un metru, iese apa prin gura de scurgere, ţinând cont de faptul că strada este sub nivelul râului atunci când acesta este umflat. Am convenit să punem o supapă de unisens şi, în mod normal, apa va curge din stradă către râu atunci când râul are un nivel normal iar când râul se va umfla, supapa se va închide. Chiar zilele următoare o vom instala”, a promis Teodor Sava directorul Companiei Apa.



Probleme la Bod
Cele mai mari probleme le-a creat ploaia de ieri la Bod. Aici a fost nevoie de intervenţia pompierilor cu motopompele pentru a scoate apa din câteva locuinţe, intervenţie ce a durat aproximativ două ore. „Am fost solicitaţi să intervenim pentru evacuarea apei dintr-un subsol într-un bloc din Bod Colonie. Acolo au fost inundate 11 locuinţe situate în acel subsol de bloc. Colegii mei s-au deplasat la faţa locului cu o motopompă, apa era de circa 20 de centimetri, au reuşit să evacueze apa şi alte probleme deosebite nu au fost”, a precizat plutonierul major Luiza Dănilă, purtătorul de cuvânt al ISU Braşov. Reprezentanta pompierilor a mai adăugat că aceasta a fost singura intervenţie la care au fost solicitaţi pompierii în urma ploii de ieri.



Ploile nu se vor opri până sâmbătă
Braşovul a fost miercuri, între orele 9.00 şi 23.00, sub cod portocaliu de ploi. Avertizarea a fost prelungită, meteorologii emiţând miercuri o nouă informare meteo de ploi, vânt şi grindină pentru cea mai mare parte a ţării, valabilă până vineri dimineaţă. Astfel, din noaptea de miercuri spre joi, Capitala şi 17 judeţe, printre care şi Braşovul, intră sub cod galben de ploi puternice, în vigoare până joi seara. Începând de joi de la ora 23.00 până vineri la ora 10.00, temporar va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele de munte, precum şi în sudul, estul şi local în centrul ţării cantităţile de apă vor depăşi 15 – 20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp. Vor fi mai ales averse care pe arii restrânse vor avea şi caracter torenţial şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină. ANM menţionează că va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă.



Comitetul de urgenţă, activat
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov s-au întâlnit miercuri dimineaţă, la Instituţia Prefectului, unde au discutat despre avertizările de cod portocaliu care au fost emise pentru judeţul Braşov. Cu această ocazie, prefectul Judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a solicitat tuturor instituţiilor care au rol în gestionarea situaţiilor de urgenţă să fie pregătite să intervină în caz de necesitate. „De precizat că în următoarele zile va continua să plouă în majoritatea regiunilor până sâmbătă (30 iunie), temporar însemnat cantitativ, îndeosebi în regiunile extracarpatice şi la munte”, au transmis reprezentanţii Prefecturii Braşov.







 

+0 -0

Comentarii

Monel

2018-06-28 07:59:58


Foarte bun articol, necesar sa trezeasca autoritatile. Ar fi de dorit insa explicatii la fotografii. Si pentru un barasovean e foarte greu de identificat zonele/strazile cu pricina.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie