Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7240 - 03 iul 16:40

Braşovul, Suceava 2

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 11 iunie 2020

Dacă Suceava a fost focarul stării de urgenţă, Braşovul se anunţă focarul stării de alertă. Cauzele după autorităţile din Braşov: turismul, urbanizarea, testarea extinsă sau „neatenţia” personalului din căminele de bătrâni. Cauza după Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: La Braşov, agenții economici şi-au testat muncitorii şi am văzut rezultatele

Braşovul, Suceava 2
După ce în ultimele zile, numărul persoanelor din Braşov infectate cu noul coronavirus a crescut foarte mult, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andrea Neculau, a oferit câteva explicaţii, în cadrul unei conferinţe de presă online, ce s-a desfăşurat la Prefectura Braşov.

Cu 33 de noi cazuri raportate ieri, Braşovul a ajuns la locul al 3-lea în clasamentul COVID - 19
Conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, în data de 10 iunie, în judeţul Braşov erau înregistrate 923 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, cu 33 mai multe decât în data de 9 iunie. În 10 iunie, Braşovul se clasa pe locul al 3-lea în ceea ce priveşte numărul de infectări cu noul coronavirus, după Suceava  - 3.668 de cazuri şi Bucureşti - 2.289 de cazuri.
Înainte ca reprezentanta DSP Braşov să prezinte situaţia, prefectul judeţului, Cătălin Văsii, a prezentat câteva posibile explicaţii.
„Suntem un judeţ cu mare impact turistic, cu mare afluenţă de vizitatori, lucru pe care l-am constatat de la ridicarea stării de urgenţă. Cel puţin în ultimele două weekend-uri au fost numeroşi turişti. Acest lucru care a dus la un nivel ridicat de expunere, mai ales că, din păcate, unii dintre noi nu au înţeles că trebuie să respectăm măsurile de precauţie. Aceasta poate fi o posibilă explicaţie”, a precizat prefectul.
De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că Braşovul este un judeţ foarte urbanizat, cu o populaţie tânără la nivel urban şi cu multe societăţi comerciale ce au numeroşi angajaţi. „Aceştia reprezintă doar câţiva factori care, considerăm noi, au dus la creşterea numărului de infectări”, a continuat Văsii.

Focare mici, răspândite în tot judeţul
De cealaltă parte, parte, directorul DSP a precizat că în acest moment se manifestă un val epidemic în judeţul nostru: „Acest lucru l-am semnalat încă de la începutul lunii mai, când am înregistrat creşteri constante. Tendinţa s-a menţinut şi suntem într-un proces de acumulare de cazuri constant”.
Totodată, ea a menţionat că, în urma analizelor DSP Braşov, cazurile s-au manifestat pe raza întregului judeţ, fiind identificate mici focare în familii au colectivităţi.  

„Relaxarea” personalului din căminele de bătrâni a dus la creşterea numărului de cazuri
Problema, a mai spus Neculau, au apărut şi „în colectivităţi pe care nu ni le-am fi dorit atinse de boală, respectiv azilele de bătrâni.  Un lucru pe care am reuşit să-l controlăm foarte bine pe durata stării de urgenţă, acum nu reuşim să o facem atât de bine, pentru că la azilele de bătrâni personalul nu mai este carantinat în instituţii ci este liber să se întoarcă acasă, în comunitate, unde, dacă nu respectă măsuri ferme şi stricte de siguranţă, la întoarcerea în azile poate să transmită boala. În ciuda faptului că aceste instituţii testează personalul la intrare, ştim cu toţii că testul poate să surprindă un moment de fals negativ, care, ulterior se dovedeşte a fi unul pozitiv, ceea ce s-a şi întâmplat”.

Mulţi braşoveni nu au respectat izolarea la domiciliu  
În acelaşi timp, Andrea Neculau a dat asigurări că la nivelul DSP se fac cu mare atenţie anchetele epidemiologice. „Am sesizat şi am semnalat foarte multe acte de indisciplină în ceea ce priveşte autoizolarea. Majoritatea persoanelor care sunt acum în carantină provin din rândul celor care nu au respectat perioada de izolare. Nu au înţeles că aceste restricţii sunt obligatorii şi că sunt monitorizaţi constant de Poliţie”, a mai afirmat reprezentanta DSP.

Spitalele COVID din Braşov, ocupate în procent de 75%
În ceea ce priveşte situaţia din spitalele care tratează pacienţii cu noul coronavirus, directorul DSP Braşov a afirmat că acestea sunt ocupate în proporţie de 75%. „Ne dorim ca vindecarea să se producă repede, pentru a nu-I ţine pe oamenii asimptomatici în spitale. Avem sanatoriul de nevroze din Predeal pentru cazurile asimptomatice, unde pacienţii beneficiază de condiţii de cazare mult mai bune”, a anunţat Neculau.
De altfel, directorul DSP a menţionat că aşteaptă de la Institutul Naţional de Sănătate Publică noi recomandări referitoare la scurtarea perioadei de spitalizare.
Conform declaraţiei directorului DSP Braşov, în acest moment, măsurile sunt extrem de stricte, orice persoană depistată pozitiv, indiferent dacă este sau nu asimptomatică, se internează în spital.

Braşovul a şi „căutat cazurile”
Un factor care a dus la creşterea numărului de cazuri este şi testarea masivă, a mai explicat directorul DSP Braşov. „Judeţul Braşov are multe cazuri pentru că a şi «căutat» multe cazuri. Noi am făcut testare extinsă. Testarea s-a făcut şi în afara definiţie de caz şi din dorinţa oamenilor de a afla dacă sunt sau nu infectaţi, sau a instituţiilor care au derulat programe de screening. Aceste lucruri au dus la testarea extinsă şi la identificarea unor cazuri aflate în faza asimptomatică a bolii”, a mai spus Neculau.
 
Revenirea „la normal” a spitalelor, privită cu precauţie de autorităţile sanitare
Chiar dacă numărul de cazuri noi din ultima perioadă a fost destul de mare, directorul DSP Braşov a dat asiguri că, din punct de vedere sanitar, situaţia nu a fost scăpată de sub control.
„Sistemul de sănătate se adaptează, preia cazurile şi le gestionează corespunzător. Problema este că noi ne dorim să ne întoarcem la viaţa normal şi să acordăm asistenţă medicală şi celor care nu suferă de COVID – 19. Aceasta este cea mai mare presiune în acest moment. Noi am cerut spitalelor să îşi redefinească circuitele şi, până la finalul acestei săptămâni, să pregătim o strategie de reîntoarcere la normalitate. Însă, afluxul mare de cazuri ne face să fim puţin  precauţi”, a precizat Neculau, care  le-a transmis braşovenilor că „viaţa noastră se va relua şi vom fi capabili să ne îngrijim sănătatea”.
Dar, a menţionat ea, pentru a ajunge în acest punct „ne trebuia disciplină, avem nevoie de respectarea regulii privind purtarea măşti sau au programării la consultaţie. Toate aceste lucruri vor reduce riscul la minim de contaminare cu virusul”.

Cazuri mai multe, dar mai puţin grave
Vestea bună a directorului DSP Braşov a fost că „virulenţa pare că a mai scăzut. Cazurile grave, din terapie intensivă, care necesită intubare sunt mai puţine. În acest moment avem 6 cazuri în terapie intensivă şi sperăm ca numărul lor să fie mic şi în continuare. Acest lucru ne încurajează şi, practic, ne asigură că boala, deşi se răspândeşte active în comunitate, noi vom face o formă asimptomatică sau uşor simptomatică, astfel încât, în câteva luni, un procent destul de mare din populaţie să devină imun la această boală”.
Reprezentanta DSP Braşov a avertizat că acest virus va rămâne în comunitate mai multe luni de acum încolo.

Ministrul Sănătăţii, despre situaţia din judeţul nostru
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seară, la Digi TV, că România este în stare de alertă, având aproape 200 de cazuri zilnic şi o medie de 150 de persoane la Terapie Intensivă. „Dincolo de disputa politică, este o stare de alertă. Chiar dacă nu e aprobată de Parlament, este o stare de alertă”, a afirmat ministrul.
Întrebat care ar fi motivele prelungirii stării de alertă, Tătaru a explicat: „Măsurile sunt aprobate în contextul stării de alertă, relaxările le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau urgenţă. Detaşarea personalului se poate face doar în stare de alertă sau urgenţă, măştile se pot distribui la fel. Sunt condiţii pentru a putea reveni gradual la o viaţa normală. Nu s-a terminat pandemia, nu am coborât panta. Sunt ţări care au reluat transmiterea comunitară. Trebuie să relaxăm gradual şi asta se poate face numai în stare de alertă”. Ministrul a explicat că se ia în calcul şi „un plan B” în cazul în care Parlamentul nu va aproba starea de alertă, dar a explicat că se aşteaptă să se ajungă la un consens. „Purtarea măştilor se poate impune în starea de alertă, altfel limităm nişte drepturi”, a mai explicat ministrul, precizând că nici restaurantele nu ar mai putea rămâne închise, în lipsa stării de alertă.
De asemenea, întrebat dacă s-ar putea impune starea de alertă doar în anumite zone, ministrul a precizat: „Nu stă în picioare. Avem focare peste tot şi avem focare în constituire. Putem impune o izolare sau carantinare în starea de alertă. Avem cazuri asimptomatice care transmit. La Braşov, agenții economici şi-au testat muncitorii şi am văzut rezultatele”.
„Recomand o stare de alertă pentru a nu ajunge la o aglomerare de cazuri. Sper ca Parlamentul să înţeleagă, după discuţii cu premierul, că este necesară o stare de alertă care nu impune restricţii cum erau în primele 30 de zile”, a mai explicat Tătaru.

 
 

 

+6 -5

Comentarii

'Sake'

2020-06-12 20:42:42


'Nici poliția nu poartă mască!\n'

'turistul'

2020-06-11 22:20:40


'Cica oras turistic, te pufneste rasul! Daca vin bucurestenii in vizita, gata sunt turisti! Sunt unii de care va bateti joc toti cu afaceri in domeniu din bv, sunt doar niste nenorociti care nu stiu la ce vin aici!\n\nEste un oras in care respiram aer cu miros de gunoi de import, ars! Aer cu miros de chimicale importate procesate in oras si in marginime!\nApoi, s-au intors valorile judetului! Cand cartiere intregi, orase intregi (gen Victoria, Fagaras, Rupea etc) sunt plecati la munca de jos in occident... Cand tot judetul este plin de minoritari, care traiesc cateva zeci intr-o gospodarie! Nu stiu de ce nu ma mira!\n\nCand curatenia in oras lasa de dorit, spiritul gospodaresc al locuitorilor la fel! DSP-ul sa-si trimita oamenii in teren, sa inspecteze scarile de bloc, subsolurile, sa vada ce mizerie, ce focare de infectie gaseste! Sa dea amenzi asociatiilor de locatari, sa-i usture!\n\nNimic nu este intamplator! Locuim in cel mai infect judet din tara! Aviz amatorilor care vin aici la pomul laudat! Teapa vietii voastre, cotetul asta de bv!'

'Eugen'

2020-06-11 19:21:08


'Mda...Creste numarul de cazuri. Creste si pt. ca Politia sau Politia Comunitara nu iau nici o masura. Sa urce de cateva ori oe zi in autobuze, si sa dea ceva amenzi, nu exagerate, e de ajuns 2-300 lei. Sunt pline autobuzele de iresponsabili fara masti, pe care daca-i întrebi ceva ori incep sa te injure, ori iti spun ca au uitat masca acasa. Pai sa mearga pe jos. In plus, zilnic sunt nevoit sa refuz cel puțin o cursa cu client/ti fara masti ( eu efectuand transport de tip ride-sharing). Ieri de ex. am refuzat 3 d-soare, care s-au ofensat foarte tare, chiar spunandu-mi: Mai lasati-ma dracului cu regulile voastre. Asta e mentalitatea, avem în sânge ideea de a fi \"Gigi contra\" si de a fenta cat de mult regulile si legile. De ce nu opreste Politia pe strada taxiuri sau ride-sharing sa dea amenzi ocupantilor fara masti?Toti soferii de taxi oe care i-am vazut, ooarta masca. Dar pasagerii? Cadru legal exista. Las ca nu vor mai vota parlamentarii continuarea starii de urgenta, si sa vedeti atunci...'

'Radu'

2020-06-11 08:18:04


'Testare masiva? Serios? Cate zeci de mii de teste se fac zilnic in judet? Testare masiva era daca 80% din toti oamenii din judet erau erau testați macar o data la aceasta ora. De acum va incepe greul. Sa duduie economia si sa scapam de pensionari si bolnavi cronici sa putrm monta borudi scumpe de doua ori pe an.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • Departe de euro

  România nu îndeplineşte în prezent niciunul dintre cele patru criterii economice necesare pentru adoptarea monedei euro, se arată în raportul de convergenţă pe 2020 publicat[...]

  2020-06-11 citeste mai mult
 • La noi şi la ei

  Comisia Europeană a publicat, miercuri, rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru special privind corupţia.  Conform sondajului, corupţia este inacceptabilă pentru o majoritate considerabilă[...]

  2020-06-11 citeste mai mult
 • Cîţu, tot 10%

  Florin Cîţu susţine că s-au făcut analizele la Guvern, iar pensiile vor fi crescute cu 10%. Acest anunţ pune scena politică pe jar, asta pentru că cei de la PSD au anunţat că vor depune[...]

  2020-07-03 citeste mai mult
 • Acum, nu

  Acum, nu

  Deschiderea prematură a restaurantelor în spaţii închise poate să ducă la o creştere a numărului de cazuri de COVID-19, susţine premierul Ludovic Orban, care a explicat că Executivul[...]

  2020-06-11 citeste mai mult
 • „Reclădim România”

  Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat miercuri, alături de premierul Ludovic Orban şi mai mulţi miniştri din Guvernul PNL, Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, intitulat generic[...]

  2020-07-02 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional