Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7372 - 15 ian 08:34

Braşovul, pus în faţa scenariului Harghita

Autor: Radu COLŢEA, Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 20 noiembrie 2019

Prefectul Marian Rasaliu, raport de acţiune după un accident cu urs de pe DN 13

Braşovul, pus în faţa scenariului Harghita

Foto: INTERVENŢIE LA 4 DIMINEAŢA. Asociaţia Milioane de Prieteni a primit, marţi dimineaţă, un urs rănit grav de maşină în judeţul Covasna, la Târgu Secuiesc. Din păcate, nu a mai putut fi salvat şi s-a dispus eutanasierea.

După incidentul din zona Praid-Sovata, când un urs accidentat de o maşină a agonizat 18 ore pe drum până să fie eutanasiat, iar ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, l-a demis pe prefectul de Harghita, Andrei Jean-Andrian, autorităţile din judeţele Braşov şi Covasna au comunicat episoade „pozitive”.
Astfel, prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu, a organizat marţi o conferinţă de presă  la care au participat şi reprezentanţii Jandarmeriei Braşov, în care a fost amintit cazul unui animal accidentat de un TIR luni seara, pe DN 13 de un tir, între localităţile Homorod şi Caţa.
„Un şofer de tir a apelat 112 afirmând că a lovit un urs pe DN 13, în zona Caţa. Imediat, la faţa locului, ne-am organizat, au venit jandarmii, reprezentanţii AVPS Rupea, poliţiştii. Au asigurat în aşa fel zona încât să nu existe pericol pentru oamenii. S-a stat acolo, pe ploaie, frig, ore întregi, până când am fost siguri că ursul a dispărut în vegetaţia înaltă de pe marginea drumului. Jandarmii au continuat să patruleze noaptea trecută şi, imediat după ce s-a făcut lumină, împreună cu AVPS Rupea, au organizat o goană, ca să luăm urma animalului, să vedem dacă este rănit, dacă nu cumva agonizează. Animalul a dispărut în pădure, nu sunt urme de leziuni grave. Suntem organizaţi, avem un protocol, nişte atribuţii pe care le respectăm, suntem foarte atenţi şi prezenţi acolo unde apar situaţii de genul acesta.  Nu s-ar fi ajuns în situaţia de Harghita pentru că noi eram prezenţi”, a declarat Marian Rasaliu.
De asemenea, reprezentantul Guvernului în teritoriu a afirmat că în acest caz reprezentanţii Sanctuarului de urşi de la Zărneşti au fost pregătiţi, gata să intervină, dacă era necesar să preia animalul rănit.  

161 de „alerte de urs” în judeţul Braşov, în anul 2019. Cu 209% mai multe ca anul trecut
Potrivit datelor prezentate ieri de şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Braşov, colonel Cristian Elly Paliştan, anul acesta, „la nivelul unităţii au fost preluate şi tratate 161 apeluri privind interacţiunea cetăţenilor cu urşii. Comparativ cu anul 2018 este o creştere de 209%, când au fost gestionate 52 de astfel de situaţii. În peste 75% din cazuri, adică 91, prezenţa animalelor sălbatice nu a putut fi confirmată”, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Braşov, colonel Cristian Paliştan.

Covăsnenii, mai operativi în cazul unui urs lovit de maşină
Un alt accident în care a fost implicat un urs s-a produs marţi dimineaţa în judeţul Covasna. Mai exact, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Covasna, marţi dimineaţă în jurul orei 4.00, poliţiştii au fost sesizaţi că un conducător auto, în timp ce conducea pe DN11 (Braşov - Bacău), din direcţia Târgu Secuiesc spre Braşov, a lovit frontal un urs care se afla pe partea carosabilă, pe sensul de mers al şoferului.
„În urma evenimentului, animalul a fost rănit şi a fost solicitat un medic veterinar care l-a tranchilizat şi a constatat faptul că are ambele membre din faţă fracturate, motiv pentru care animalul a fost transportat la o rezervaţie de urşi”, au declarat reprezentanţii IPJ Covasna.
Animalul a fost adus la Sanctuarul de Urşi de la Zărneşti, administrat de Asociaţia Milioane de Prieteni Braşov. Ursul a fost examinat, fiind confirmat faptul că ambele membre anterioare erau facturate. De asemenea, au fost descoperite mai multe hemoragii interne. „În urma acestor constatări se impune eutanasierea animalului, leziunile fiind iremediabile”, a declarat Eugen Neagu, medic veterinar oficial în zona Bran-Zărneşti, el fiind cel care a examinat animalul.Cum a procedat Braşovul în cazul unor mistreţi loviţi de maşină
Tot ieri, prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a prezentat şi modul în care autorităţile din judeţul nostru au acţionat în cazul a doi mistreţi ucişi luni dimineaţa, într-un accident rutier pe DN 73A, în localitatea Predeal.
Astfel, prefectul a explicat că, potrivit procedurii, o echipă a Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov  a mers la faţa locului, pentru a constata cauza morţii celor două animale. De asemenea, au fost recoltate probe, pentru a se vedea dacă animalele nu aveau pestă porcină africană.
Ulterior, potrivit unei informări transmise de DSVSA către Prefectura Braşov, reprezentanţii direcţiei, împreună cu cei ai Poliţiei şi cu cei ai fondului de vânătoare au ridicat cadavrele în condiţii de biosecuritate şi le-au dus în apropierea localităţii Timişul de Sus, unde le-au îngropat, locul fiind apoi dezinfectat. „La locul de îngropare a fost efectuată necropsia şi s-a stabilit că este vorba despre o femelă de aproximativ 4 ani şi de un purcel de sex femel de aproximativ 6 luni. În urma leziunilor constatate, diagnosticul conduce spre moarte în urma unui accident rutier”, se arată în informarea primită de Prefectură de la DSVSA.

Prefectul Marian Rasaliu, „alergat” de urs în pădurile din Covasna
Prefectul Marian Rasaliu s-a arătat extrem de speriat de cazurile de apariţie a urşilor în zonele locuite de oameni. El a povestit că în weekend, pe un drum forestier din oraşul Covasna, a dat nas în nas de o ursoaică cu pui. „Mă plimbam cu familia pe acel drum forestier şi la 15 metri în faţa mea a apărut o ursoaică cu pui. Nu ne îndepărtasem mai mult de 400 de metri de zona locuită”, a explicat acesta, citat de BizBrasov.ro.

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional