Curs BNR

1 EUR = 4.9184 RON

1 USD = 4.7383 RON

1 GBP = 5.6933 RON

1 XAU = 267.3958 RON

1 AED = 1.2901 RON

1 AUD = 3.1941 RON

1 BGN = 2.5147 RON

1 BRL = 0.8831 RON

1 CAD = 3.5228 RON

1 CHF = 4.9890 RON

1 CNY = 0.6612 RON

1 CZK = 0.2021 RON

1 DKK = 0.6614 RON

1 EGP = 0.1929 RON

1 HUF = 1.2093 RON

1 INR = 0.0580 RON

1 JPY = 3.4339 RON

1 KRW = 0.3572 RON

1 MDL = 0.2427 RON

1 MXN = 0.2485 RON

1 NOK = 0.4759 RON

1 NZD = 2.9580 RON

1 PLN = 1.0503 RON

1 RSD = 0.0419 RON

1 RUB = 0.0776 RON

1 SEK = 0.4516 RON

1 TRY = 0.2543 RON

1 UAH = 0.1289 RON

1 XDR = 6.2270 RON

1 ZAR = 0.2793 RON

Editia 7834 - 02 dec 08:37

UNIŢI PENTRU UCRAINA

Braşovul protestează. Braşovul ajută

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 28 februarie 2022

Manifestaţie pro-Ucraina, strângeri de ajutoare, oferte de cazare – toate făcute de oamenii care s-au mobilizat cu mult înaintea autorităţilor

Braşovul protestează.  Braşovul ajută

Sute de braşoveni au fost, sâmbătă seara, în stradă pentru ucraineni.  În faţa Prefecturii Braşov, în semn de solidaritate pentru poporul ucrainean, aflat acum sub foc deschis de ruşi, la ordinul preşedintelui Vladimir Putin. S-a strigat „Jos Putin!”, „Uniţi pentru Ucraina”, s-a cântat în limba ucraineană.
„Suntem aici să susţinem mobilizarea armatei ucrainene. Suntem aici să susţinem poporul ucrainean. Suntem aici să arătam solidaritate faţă de cei care luptă acolo şi faţă de mamele şi copiii care au fost nevoiţi să părăsească ţara din faţa bombelor şi gloanţelor. Suntem aici ca să arătăm că ne pasă de Ucraina care, în acest moment, luptă pentru libertatea ei, dar şi pentru libertatea Europei”, a spus Radu Hossu, organizatorul manifestării.

De azi, CATTIA – centru de preluare a donaţiilor pentru ucraineni
Alături de participanţii la manifestare s-a aflat şi primarul municipiului Braşov, Allen Coliban. „Braşovul este un oraş solidar, când este nevoie, lucru care reiese din prezenţa în stradă, cât şi din semnalele pe care le primim, legate de cum am putea ajuta, de posibilitatea de a prelua refugiaţi. Am centralizat multe dintre aceste oferte, suntem pregătiţi să  preluăm inclusiv cazuri speciale, undeva la 500 de camere oferte în acest scop. Suntem la dispoziţia autorităţilor guvernamentale pentru noi indicaţii. De luni, vom organiza un centru de preluare, punem la dispoziţie spaţiul de la CATTIA pentru organizaţii care pot şi vor să se implice în acest sens, astfel încât toate donaţiile să fie prelute şi să fie organizate în mod eficient convoaie de transport”, a declarat edilul.
Tot la manifestare, cei prezenţi s-au coordonat pentru a aduna ajutoare care să ajungă la cei intraţi deja în ţara noastră.

Reţea de sprijin pentru Ucraina, la Braşov
Pe de altă parte, apelurile pentru a aduna obiecte de strictă necesitate, alimente neperisabile şi apă au „curs” încă de joi seara, pe reţelele de socializare.
În vremea aceasta, statul făcea… şedinţe strategice.


Centru, Poarta Şchei nr. 33
Un punct de colectare este strada Poarta Şchei nr. 33 din Braşov, unde şi astăzi, 28 februarie, sunt aşteptate donaţiile pentru un prim transport. „Conservele sunt cele mai bune, de orice tip. Au fost persoane care au întrebat dacă pot să aducă făină, fasole. Nu au unde să le gătească. Conserve, pâine, pături, plăpumi, saci de dormit, perne, astea ar fi ce ne-ar interesa. Şi apă plată sau minerală. Până luni încercăm să strângem pentru a face primul transport. După aceea vom continua la 2, 3 zile cu alte strângeri din toată ţara. Mai avem locaţii şi în Cluj, în Târgu Mureş, în Baia Mare şi în Bucureşti”, a precizat reprezentant al reţelei de sprijin, Daniel Bucur.
Cei care vor să se implice, sunt rugaţi să sune sau să trimită un mesaj, în prealabil, la numărul de telefon 0745.151.964, între orele 8.00 şi 17.00.

Bartolomeu, Cort Avantgarden
O altă colectă este organizată în Bartolomeu Avantgarden. „Hrană – a se dona doar alimente neperisabile (inclusiv lapte praf), acestea să fie strânse în cutii care să nu se deterioreze uşor (ele vor fi transportate) şi mâncare de animăluţe; donare produse - HAINE pentru cine are şi doreşte să le doneze, să fie puse în saci şi bine strânşi pentru a fi mai uşor de transportat. Dacă se poate, să se pună un bilet cu detalii despre acele haine, gen, vârstă, număr. Toate produsele pot fi duse la CORT (Avantgarden3), locaţie pusă la dispoziţie prin sprijinul acordat de Maurer Imobiliare & Cristina Nicodim. Din motive logistice este recomandat ca produsele să fie aduse între orele 15:00 şi 19.00. În acest interval orar puteţi contacta paza pentru a deschide locaţia. Pentru orice alte detalii, va stau la dispoziţie în privat sau la 0774474916. Vom reveni cu detalii despre unde vor ajunge aceste produse imediat ce voi fi contactată de organizatorii «Voluntari pentru refugiaţii din Ucraina»”, a transmis Irina Iatan, de la Asociaţia Comunitară Bartolomeu Avantgarden.

Iniţativă şi în Astra
O altă strângere de donaţii a făcut-o grupul „Solidari cu Ucraina”, iar braşovenii au putut duce lucrurile sâmbătă şi duminică, între orele 13.00 şi 18.00. „Strângem haine pentru copii, alimente, jucării pentru refugiaţii din Ucraina, pe Str. Neptun, 26 A ( zona Micşunica),  0754386336, persoană de contact. Dorin: Acest mic ajutor ar fi de folos familiilor cu copii din Ucraina, de aceea m-am gandit să propun celor care vor să doneze, să fim alături de ei. Am rezolvat si cu transportul. Dacă mâine se vor strânge donaţii, continuăm şi duminică”, se arăta în mesajul iniţiatorilor.
Donaţiile au fost colectate în weekend şi la centrul Kastel Youth Hub – Braşov, din strada Lotrului, nr. 14.

S-a deschis o bază de date cu oferte de cazare în Braşov
Pe de altă parte, Asociaţia Kastel Braşov întocmeşte o bază de date cu oferte de cazare din partea braşovenilor, pentru refugiaţii din Ucraina. Tot ce trebuie să facet este să completaţi un formular, pus la dispoziţie de Asociaţie. Acestea vor fi comunicate apoi Primăriei Braşov, pentru o mai bună gestionare a situaţiei, în momentul în care va fi nevoie, după cum a precizat reprezentanta Asociaţiei Kastel, Virginia Alexandrescu.
Asociaţia Kastel strânge şi ea, la sediul din strada Lotrului nr. 14, donaţiile braşovenilor care vor să se implice.
Totodată, dacă este nevoie, Centrul social din curtea Bisericii Sf. Apostoli Petru şi Pavel ar putea deveni loc de găzduire pentru refugiaţii din Ucraina, după cum a precizat paroh Mihai Manolache. În paralel, v fi organizată şi o campanie de strângere de ajutoare.

Cazare şi pentru câini
Un hotel pentru animale din Braşov a anunţat că cazează gratuit, în limita locurilor disponibile, câinii posibililor refugiaţi din  
„Ne-am gândit ce am face noi într-o situaţie extremă. Noi suntem crescători. Avem 6 câini. Pentru noi, nu există opţiunea de a lăsa câinii în urmă. Sunt ca şi copiii. Aşa am descoperit iniţiativa unor alţi prieteni crescători români care au creat nişte grupuri de Facebook unde în câteva ore au fost postate zeci de mesaje din toată Europa în care crescătorii abordau fix această problemă, adică am spaţiu să ţin 4 câini şi 2 oameni, spre exemplu. Ne-am gândit cum am putea ajuta şi noi, iar noi putem ţine în limita spaţiului câţiva câini. Avem şi un loc mic în care o familie poate locui şi îndemnăm cumva alţi oameni din Braşov care pot ajuta”, a spus Adrian Taus, proprietarul hotelului.

Dacă vreţi, vă puteţi înscrie şi la mail-ul lui Arafat
Războiul începuse joi în zori, vineri după prânz, autorităţile anunţau cu emfază, la capătul mai multor întâlniri „strategice”, că au reuşit să creeze... o adresă de mail, un fel de centralizator pentru cei din societate care s-au mobilizat. Şi asta, în timp ce în mediul virtual, oamenii deja se organizau să plece cu primele ajutoare la graniţă.
„În vederea organizării eficiente şi unitare  a întregii misiuni umanitare, în cadrul şedinţei de astăzi s-a decis înfiinţarea unui Grup de lucru, la nivel central, dar şi a mai multor celule de lucru la nivel teritorial, în zonele aflate în proximitatea punctelor strategice aflate în Nordul şi Nord-Estul ţării noastre care, în mod integrat vor colabora în scopul alocării eficiente şi rapide a resurselor necesare donate sau aflate în rezervele statului persoanelor cu statutul de refugiat/strămutat pe teritoriul ţări. În acest sens,  punctele de sprijin teritoriale vor evalua nevoile concrete  şi vor fi în permanent contact cu grupul de lucru realizat la nivel central, însărcinat cu responsabilitatea de a coordona întreaga activitate. Facem precizarea ca orice persoană fizică, juridică, organizaţie care doreşte să sprijine această acţiune umanitară să trimită un e-mail la adresa: umanitar.dsu@mai.gov.ro”, se arată într-un mesaj transmis de autorităţi. Şef al DSU este secretarul de stat Raed Arafat.
Sâmbătă, autorităţile au reuşit să deschidă şi taberele mobile pentru refugiaţi, de la graniţă.

  

Comentarii

'Willy'

2022-02-28 18:56:13


'@stercalau Nene cum te-a laudat un pic sluga rusofila latratoare, cum ti-ai dat in petic. '

'Barbu Gh.'

2022-02-28 18:15:57


'@stercalau, cît timp te exprimi civilizat, de ce să fii înjurat? Aici doar unul înjură pe toți, numai el are dreptate, doar el le știe pe toate, este stăpânul „hAdevărului hAbsolut”. După neuronul lui ar trebui ca niciunul să nu aibă altă părere în afară de ce consideră el că ar fi bine pentru toți și toate. El nu trebuie să demonstreze, să justifice ceea ce afirmă sau expune. Chiar am văzut că mai mulți îi sugerează să-și facă un ziar/site al lui și al „ortacilor” săi. Să se lăchească între ei, să se laude, să se aprobe, să-și facă autocritica.'

'stercalau'

2022-02-28 17:17:53


'stiu.voi fi injurat.dar desfiintarea ucrainei ca stat ar anula si acordul semnat in1997 prin care romania ceda ucrainei pteritoriile romine si insula serpilor.semnat de constantinescu,de ce oare? a fost pretul intrarii in ue sau nato.ce spuneti?'

'Comaniciu'

2022-02-28 15:07:28


'Sunt unii pe aici care nu suporta parerile altora. De ce nu isi fac un site al lor? Colo pot scrie tot ce le fata mintea fara a fi nevoiti sa suporte si alte opinii.'

'Willy'

2022-02-28 11:47:37


'Banuiam, dar nu eram sigur (cu exceptia slugii latratoare putiniste barbughe care e trepanat din nastere) ca printre cei ce comenteaza zilnic pe aici sunt atatia cretini. Cu doua exceptii, pana la aceasta ora s-a pornit un mini festival al lachitelor. Ce cloaca, ce cloaca! '

'Barbu Gh.'

2022-02-28 10:16:16


'Ce de iubitori de obiele ciolovece. Și par a fi, nu în totalitate, tot ăia care ridicau în slăvi haștagii, dozele, botnițele și restricțiile. ȘI TARE MULT BINE NE-AU FĂCUT ȘI NE-AU ADUS TOATE ĂSTEA!'

'Melos Negros'

2022-02-28 10:04:10


'Ce-i mai ciudat e că când ne fura Scripcaru cu ambele două mânuțele, și-mpărțea totul frățește cu Palatul Cotroceni încă dupe vremea lui Petrov, nu ieșea nimerică să protesteze...Ba mai rău, îl și lăudau pe față pentru ciordit: „Las\' să fure, c-a făcut treabă!”'

'Eu'

2022-02-28 08:59:52


'Trolul expert in medicina moleculara e acum expert militar, barbughe intra in vizuina ca se termina curand fondurile de la putin si ramai flamand.'

'DanaBv'

2022-02-28 08:01:11


'Hai sa trecem la concret. 1. Formularul de inscriere pentru a da ajutor este https://vladgheorghe.ro/inscriere-voluntari-uniti-pentru-ucraina/?fbclid=IwAR3J15ONsBZ7urLgWZC2-3oE46MjaP09IAoEcqK0g6OjMnsjEyxGWxQWRms O mai fi si altul, dar eu pe asta l-am gasit pana acum. 2. Sunt mari probleme cu traducerea, google translate nu face fata, se pare ca mai de folos este deepl.com 3. Pentru cetățenii ucraineni, refugiați în Romania: Dacă sunteți pacient cu transplant (indiferent de organul transplantat) sau pacient în dializă, contactați Asociația Transplantaților din România la adresa de e-mail astranrom@gmail.com Spuneți-ne ce medicamente aveți nevoie și unde vă aflați. Puteți scrie în orice limbă. 4. Haplea D\'ale Gurii si Deane\'s Pub au anuntat ca ofera masa calda refugiatilor ucraineni. 5. RESPECT tuturor celor care se implica!\n'

'rammstein'

2022-02-28 07:49:26


'oare daca romania se afla in situatia ukrainei !,tot asa se mobilza europa ??..ieseau ukrainienii pe starzi pentru noi ?>..'

'Barbu Gh.'

2022-02-28 07:46:58


'Hopaaa... prima oară când îi apreciez un comentariu de-al lui „stercalau. Și nu are dreptate? ȘI MAI TREBUIE SĂ SPUNEM: CÂND CIOLOVECII NE ZICEAU „ȚZIGOINERI”, CĂ NU AVEM VOIE SĂ LE ZICEM PE NUME, A PROTESTAT CAREVA? CÂND PERCIUNATUL PREȘEDINTE AL LOR NU A RECUNOSCUT CEI PESTE 500.000 DE ROMÂNI DIN UCRAINA A IEȘIT LUMEA ÎN STRADĂ? DAR CÂND A SPUS CĂ ROMÂNII AU OCUPAT BUCOVINA????'

'stercalau'

2022-02-28 07:11:42


'fatarnicie.cind americanii au bombardat in o noapte belgradul lasind in urma sute de morti si mii de raniti am tacut milc.lasi nu am zis nimic.acum ca dulaul latra noi ca niste jigodii ne guduram pe linga el poate ne arunca vreun os.'

'Lorena'

2022-02-28 05:58:21


'Important este ca avem unde caza câinii …..in rest nu mai contează nimic….tipic u.s.r ( de fapt ei sunt organizatori ) habarnisti .'

'Willy'

2022-02-28 00:33:28


'Asasin! Putin asasin! Sobolanul rus Putin, criminalul de razboi care sta ascuns ca sobolanul de doi ani de zile in buncar, trebuie predat la Curtea Penala Internationala de la Haga!!!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional