Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 15:42

Braşovul, prins de englezi într-un top al oraşelor medievale de vizitat

Autor:

Publicat la 03 decembrie 2014

Alături de oraşul nostru, englezii promovează şi Sighişoara, dar şi oraşe ca Edinburgh, Loch Ness, Bruges sau York

Braşovul, prins de englezi într-un top al oraşelor medievale de vizitat
Braşovul şi Sighişoara au fost incluse de englezii de la The Huffington Post între cele 15 locuri care oferă adevărate lecţii de istorie şi nu sunt sufocate de turişti. 
Englezii spun despre Braşov că este unul dintre locurile medievale din Transilvania cel mai bine păstrate şi este cunoscut cu precădere pentru un lucru - Castelul lui Dracula. Sighişoara este orasul natal al Contelui Dracula. Locul se dovedeşte a fi, de asemenea, destul de frumos, scrie The Huffington Post. Celelalte locuri prinse în acest top sunt aşezate cu precădere în Europa, doar un oraş din China spărgând acest tipar. 
 
Trakai, Lituania
Castelul Trakai din Lituania se ridică pe o insulă a lacului Galve. Lucrările de construcţie au început în secolul al XIV-lea, sub domnia lui Kestutis, şi au fost completate în 1409, în timpul domniei lui Vytautas cel Mare. Localitatea Trakai a fost unul dintre principalele centre ale Marelui Ducat al Lituaniei, iar castelul a avut o mare importanţă strategică.      
 
Bath, Marea Britanie 
Bath, încântător oraş din comitatul Somerset, regiunea South West England, este renumit pentru băile sale construite de romani pentru a se bucura de apele termale din regiune. Un sejur în Marea Britanie nu ar fi complet fără o vizită la Bath, potrivit site-ului visitbath.co.uk. Înscris în 1987 de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, oraşul Bath deţine unele dintre cele mai frumoase tezaure de arhitectură din Europa, printre care Băile Romane şi superba construcţie Royal Crescent. Vizitatorii pot profita, de asemenea, de sursa de apă termală în interiorul complexului Thermae Bath Spa.        
 
Bruges, Belgia
Bruges, oraş din Belgia, Capitala Culturală Europeană în 2002, este cunoscut pentru arhitectura sa gotică. Centrul istoric al oraşului, bine păstrat, a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, în anul 2000. I se mai spune „Veneţia Nordului” — nume dat şi altor oraşe din nordul Europei, printre care Amsterdam şi Stockholm — datorită numeroaselor sale canale. „Quai du Rosaire” (Rozenhoedkaai) oferă un spectacol unic. Numele acestui chei vine de la faptul că, în Evul Mediu, aici se vindeau rozarii, potrivit site-ului visiterbruges.com.    
 
Pingyao, China 
Pingyao, construit în secolul al XIV-lea, este unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat pentru a învăţa mai multe despre istoria Chinei antice. Centrul său vechi istoric a fost înscris de UNESCO, în 1997, pe lista Patrimoniului Mondial. Ilustrează evoluţia stilurilor în materie de arhitectură şi urbanism în China imperială de-a lungul a cinci secole, potrivit site-ului unesco.org. Impunătoarele construcţii legate de activitatea bancara sunt deosebit de interesante şi amintesc că Pingyao a fost cel mai mare centru bancar din întreaga China în secolul al XIX-lea şi la începutul secolului al XX-lea.        
 
Bernkastel-Kues, Germania
Bernkastel-Kues, oraş din landul german Renania-Palatinat, este situat pe cursul râului Mosela. Este locul de naştere al învăţatului german Nicolaus Cusanus (1401-1464), numele latinizat al lui Nikolaus von Kues (Cusa), filosof, teolog, astronom, matematician. Bernkastel a primit „statutul de oraş” în anul 1291, iar magnifica sa piaţă medievală există şi astăzi. Centrul medieval găzduieşte Târgul de Crăciun.       
 
York, Marea Britanie
York este un oraş fortificat din regiunea Yorkshire and the Humber. Legenda spune că York mirosea destul de urât în Evul Mediu. Astăzi, oraşul este gata să-şi primească vizitatorii în magnifica sa catedrală gotică York Minster. Considerată cea mai frumoasă catedrală din Anglia, York Minster este celebră pentru vitraliile sale.           
 
Noyers-sur-Serein, Franţa
Noyers-sur-Serein, localitate situată în departamentul francez Yonne, în regiunea Bourgogne, are foarte frumoase clădiri istorice şi pieţe pitoreşti — „Place du Marché-au-Blé”, „Place de la Petite-Etape-aux-Vins”, „Place du Grenier-a-Sel”. Cetatea medievală a devenit unul dintre locurile favorite ale cinematografiei şi televiziunii, aici fiind turnate numeroase filme, potrivit site-ului france2.fr.      
 
Dunnottar, Scoţia
Castelul Dunnottar este o fortăreaţă medievală situată pe o stâncă de pe coasta de nord-est a Scoţiei. Construcţiile care au supravieţuit datează din secolele al XV-lea şi al XVI-lea, dar se crede că situl a fost fortificat mai devreme. Castelul a jucat un rol proeminent în istoria Scoţiei de-a lungul secolului al XVIII-lea, datorită poziţiei sale strategice. A fost locuit cândva de William Wallace (1272 sau 1273 — 1305), cavaler şi nobil scoţian care a inspirat filmul „Braveheart” (Inimă neînfricată), în regia lui Mel Gibson, film recompensat în 1996 cu Premiul Oscar pentru cea mai bună regie, cel mai bun film, cea mai bună imagine, cel mai bun machiaj şi cele mai bune efecte sonore. Pe de altă parte, în castelul Dunnottar au fost filmate părţi din filmul „Hamlet” (1990) al lui Franco Zeffirelli, cu Mel Gibson.      
 
Provins, Franţa
Provins datează de la începutul Evului Mediu şi este o destinaţie obligatorie în Franţa. Înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial în 2001, oraşul deţine numeroase monumente istorice, reprezentative pentru arhitectura militară, civilă şi religioasă, potrivit site-ului provins.net. Într-un cadru feeric, în zilele de 13 şi 14 decembrie, Provins va găzdui Târgul medieval de Crăciun, cu artizani care îşi vor împărtăşi pasiunea pentru meseriile din Evul Mediu, cu trubaduri, jongleri şi magicieni, cu activităţi ludice pentru cei mici şi cu un bal nocturn. Locomotiva cu aburi a lui Moş Crăciun şi istorica sa garnitură de vagoane (1910-1930) vor oferi o adevărată călătorie în timp. Trenul va circula între La Rotonde din Longueville şi Gara din Provins — o excelentă ocazie de a descoperi o însemnată colecţie de locomotive cu aburi şi vagoane ce ilustrează un secol din evoluţia căilor ferate.          
 
Loch Ness, Scoţia
Loch Ness, lac din Scoţia în ale cărui ape se spune că trăieşte un animal misterios care uneori iese la suprafaţă, se vede din Castelul Urquhart, construit pe malul său, pe o colină, de unde vizitatorii pot încerca să repereze „Monstrul din Loch Ness”. Castelul a fost construit către 1230, dar a fost în mare parte distrus în 1692. Situl şi împrejurimile sale au servit drept decor filmului „The Private Life of Sherlock Holmes” (Viaţa particulară a lui Sherlock Holmes, 1970), în regia lui Billy Wilder.       
 
Barga, Italia
Barga, „locul cel mai scoţian din Italia”, organizează în fiecare an un festival culinar Fish&Chips. Este primul centru medieval istoric din regiunea Toscana care a fost conectat la internet prin codurile de bare 2D şi telefoanele celulare. Toate restaurantele şi barurile din Barga Vecchia, toate bisericile, toate pieţele, toate statuile şi orice loc de interes pentru vizitatori au primit cod QR, care poate fi citit de noile telefoane inteligente, potrivit site-ului barganews.com.        
 
Edinburgh, Marea Britanie
Edinburgh păstrează case din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea şi mici străzi sinuoase. A fost înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, în 1995. Capitală a Scoţiei din secolul al XV-lea, Edinburgh oferă imaginea dublă a unui centru vechi dominat de o fortăreaţă medievală şi a unui oraş nou neoclasic care, începând din secolul al XVIII-lea, a exercitat o profundă influenţă asupra urbanismului european, potrivit site-ului unesco.org. Este celebru pentru Festivalul de la Edinburgh. Este, de asemenea, locul în care s-au născut personalităţi ca Alexander Graham Bell, pionier al telefoniei, şi scriitorul Arthur Conan Doyle, care l-a creat pe Sherlock Holmes.        
 
Mystra, Grecia
Mystra, oraş din Grecia, situat în regiunea Peloponez, a fost în mod oficial abandonat în 1832, dar se pot vizita şi astăzi ruinele sale medievale. Situl arheologic Mystra a fost înscris de UNESCO pe lista Patrimoniului Mondial, în 1989. Mystra, „minunea din Morea”, a fost construită în amfiteatru în jurul fortăreţei ridicate în 1249 de Guillaume de Villehardouin, potrivit site-ului unesco.org. A rămas un ansamblu de ruine medievale într-un peisaj de o mare frumuseţe.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie