Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.6402 RON

1 GBP = 5.8856 RON

1 XAU = 344.9150 RON

1 AED = 1.2634 RON

1 AUD = 3.0713 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8560 RON

1 CAD = 3.3757 RON

1 CHF = 5.2278 RON

1 CNY = 0.6395 RON

1 CZK = 0.2009 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0973 RON

1 HUF = 1.2569 RON

1 INR = 0.0556 RON

1 JPY = 2.9348 RON

1 KRW = 0.3350 RON

1 MDL = 0.2607 RON

1 MXN = 0.2515 RON

1 NOK = 0.4344 RON

1 NZD = 2.8332 RON

1 PLN = 1.1434 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0536 RON

1 SEK = 0.4428 RON

1 TRY = 0.1422 RON

1 UAH = 0.1143 RON

1 XDR = 6.1165 RON

1 ZAR = 0.2561 RON

Editia 8205 - 20 iun 09:20

Braşovul, o lună în carantină?

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 22 martie 2021

Primarul Allen Coliban ne-a făcut „încălzirea” pentru carantină: marţi, miercuri, cel mai probabil, se va decide. Dr. Andreea Moldovan: „În trei sau patru săptămâni putem să simţim o scădere care să fie semnificativă”

Braşovul, o lună în carantină?

Carantinarea Braşovului va fi discutată în cursul acestei săptămâni, a anunţul primarul Braşovului, Allen Coliban (foto stânga), în „Jurnalul primarului” de vineri seară, difuzat online, la care invitat a fost secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andreea Moldovan (foto dreapta).  Astfel, primarul Braşovului a explicat că, după depăşirea incidenţei de 6 cazuri la 1.000 de locuitori (marţi, 16 martie - 6,00), Direcţia de Sănătate Publică Braşov a început analizarea evoluţiei infectărilor, iar această etapă durează în jur de 7 zile, iar rezultatul acestei analize sunt transmise autorităţilor de la Bucureşti.   
„Decizia cu privire la carantinare şi măsurile aferente se stabilesc după câteva zile. Ne putem aştepta la această discuţie şi la această decizie undeva în prima jumătate a săptămânii următoare (în această săptămână – n.r.), deci, undeva, marţi, miercuri, cel mai probabil. În acest moment, nu există un răspuns definitiv acum şi cu siguranţă eu mi-aş dori ca acest lucru să nu se întâmple. Dacă numărul infectărilor va scădea, atunci cu siguranţă Braşovul nu va intra în carantină, în schimb dacă acest număr va continua să crească, singura opţiune pentru limitarea creşterii numărului de cazuri va presupune să se impună anumite măsuri mai dure de restricţionare”, a declarat primarul, care a ţinut să sublinieze faptul că nu municipalitatea decide intrarea în carantină.
Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii susţine că din momentul intrării oraşului în carantină, măsura poate dura şi trei sau patru săptămâni: „În mod normal, efectele carantinei ar trebui să fie vizibile în aproximativ două săptămâni. În realitate, din toate studiile, vedem că este nevoie de un recul mai mare după instituirea carantinei pentru a se vedea scăderea incidenţei. Asta înseamnă că în trei sau patru săptămâni putem să simţim o scădere care să fie semnificativă”.

Dr. Moldovan: Carantinarea nu este un „bau-bau”
Deocamdată, susţine dr. Moldovan, singura soluţie este carantinarea, mai ales că „apelurile la grijă lansate către populaţie nu sunt urmate de efecte imediate. Din contră, vedem o reticenţă foarte mare în a le respecta. Atunci, clar, e nevoie de ceva mai mult, care să sublinieze, de fapt, importanţa acestei prevenţii. Dacă noi nu ştim să le respectăm, poate că acest lucru trebuie subliniat şi restricţionat mai mult”.  
Pe de altă parte, dr. Moldovan le-a solicitat oamenilor să nu perceapă carantina ca pe un „bau-bau” ci să fie considerată ca „ceva de ajutor, care ne poate conduce cu gândul că vom avea, poate, sărbători de Paşte mai liniştite sau o perioadă de vară cu o scădere a numărului de infectări”.
 
Puţine teste sau interes politic?
În timpul jurnalului, reprezentanta Ministerului Sănătăţii a recunoscut faptul că sunt probleme în ceea ce priveşte testarea, în sensul că există discrepanţe foarte mari în ceea ce priveşte aceste investigaţii. „Decizia de carantinare se ia în funcţie de indicatorii de incidenţă. Aceste date pot fi, însă, viciate prin faptul că există posibilitatea ca în anumite localităţi testarea să nu fie atât de bună pe cât ne dorim noi. De asemenea, se poate întâmpla ca raportarea să fie foarte bună, astfel încât noi nu putem şti care este anvergura reală a incidenţei la nivelul populaţiei. Sunt judeţe care raportează zero teste antigen rapide sau sub 100 de teste PCR pe zi, ceea ce este infim pentru populaţia acelui judeţ”, a argumentat Moldovan.
Pe de altă parte,  secretarul de stat a subliniat faptul că testele rapide afectează efortul autorităţilor de a descoperi amploarea adevărată a epidemiei de coronavirus.
„Ceea ce am observat în toată ţara în ultimele luni, odată cu apariţia şi acceptarea testelor rapide antigen a fost un fenomen foarte straniu: oamenii cumpărau testele, le făceau acasă, ieşeau pozitivi şi se izolau 10 sau 14 zile. De asemenea, sunt situaţii în cazul în care oamenii se autotestează, văd că sunt pozitiv, dar nu se prezintă la medic decât în situaţia în care sunt într-o stare gravă”, a declarat dr. Moldovan.
La rândul său, primarul Braşovului a afirmat că „aceşti indicatori pot fi viciaţi de la judeţ la judeţ, de la localitate la localitate, de factori cum ar fi interesul politic de a menţine fals incidenţa scăzută, capacitatea fizică de testare, calitatea raportării informaţiilor preluate în urma testărilor”.

De ce creşte numărul infectărilor de la Braşov?
Nu în ultimul rând, dr. Andreea Moldovan a prezentat şi câteva cauze privind creşterea numărului de infectări din ultima perioadă. Astfel, ea a menţionat că au apărut noi tulpini ale virusului, dar şi faptul că a scăzut media de vârstă a cazurilor grave. „De asemenea, este şi oboseala populaţiei, după un an de pandemie, dar îmbulzeala din spaţiile de distracţie, pe care nu am observat-o în lunile anterioare. Nu ne permitem acest lucru”, a explicat dr. Moldovan.

Vaccinare prin intermediul medicilor de familie?
În timpul „Jurnalului primarului” a fost ridicată şi problema vaccinărilor. Altfel, primarul Braşovului a întrebat dacă la nivelul Ministerului Sănătăţii există o prioritizare pentru zonele din ţară care intră în carantină sau se apropie de pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.
„Prioritizarea la vaccinare a judeţelor în care este o rată mare de infectare a fost luată în discuţie. S-au pus în balanţă argumentele pro şi contra. Săptămâna trecută a fost luată decizia lansării unui proiect pilot în judeţul Timiş, dar dacă funcţionează, va fi extins şi în alte judeţe cu incidenţă mare, cum este Braşovul sau Alba.  Astfel, în acest judeţ se vor aloca vaccinuri Astra Zeneca, acestea urmând a fi administrate prin intermediul medicilor de familie. Acesta este un prim pas, prin care se doreşte ca populaţia unui judeţ afectat mai mult de infecţia cu coronavirus să fie vaccinată cu prioritate”, a anunţat dr. Moldovan.
 

Comentarii

'Malone'

2021-03-27 16:44:04


'Inseamna ca se ia si altfel prin mancare si apa altfel nu are cum, nu inteleg cum sa carantinezi dupa atata timp. Eu merg mascat de un an si 2 luni si tin distanta si ma dezinfectez... Sa inteleg ca umbla covig grupa mare între orele 18-06...o tampenie. Trebuia sa faceti intre orele alea vaccin nonstop ca in jidenime nu sa ne inchideti pe noi. Poate vreau sa intalnesc o fata la ora aia. '

'Cineva'

2021-03-23 12:05:32


'Este imposibil ca un lucru chimic (cum este vaccinul) sa fac bine omului. \n\nInjectam lucruri chimice in corp si sa ne asteptam la rezultate bune? Este o nebunie.'

'Cineva'

2021-03-23 12:04:40


'O mare minciuna si sclavie...'

'Dede'

2021-03-23 06:49:41


'Rușine sa va fie,familia mea fost infectața cu acest virus și înainte sa va intrebati nu am primit bani asa cum se speculează, știți cum este sa stai în casa cu doi copii minori, este o binecuvântare, dar sa vezi când se plictisesc cum o iei la vale. Respectând normele, te respecți pe tine ca și individ. Oricum suntem de rasul tuturor. Sa închidă Brașovul și sa stam în case, se vedem ce frumos o sa fie Aventura ca la Survivor România, pentru ca nnoi ca și nație avem mereu o problema cu celalalt de lângă noi!! Rusine sa ne fie ca nu încercăm sa facem un bine, dar la rău suntem primii.Sa ne aducem aminte cum ne-au educat părinții!! '

'Gigi'

2021-03-22 21:19:25


'Ati vrut Coliban?,acum...pupati-l in ....,asa cum a fost Scripcaru se vede ceva in urma lui.In urma lui Coliban ce?hotie'

'Adina'

2021-03-22 21:07:27


'Am ajuns in această situație din cauza turiștilor din Poiana Brașov, si faceți teste gratuite.'

'Willy'

2021-03-22 20:22:01


'Carantina, necarantina dar vad ca lumea omite cel mai important lucru: putorile de autoritati nu isi fac si nu si-au facut treaba. Dar, ca sa aiba cine sa faca treaba ai nevoie si de niste oameni competenti. Ba bolnavilor la cap care sunteti: va dati atata cu presupusul dar are vreunul dintre voi studii de medicina? Nexam! Dar la sarit in sus sunteti prezenti. Vad ca cei ce au sarit cu clanta pe aici sunt impotriva carantinei. Banuiesc ca sunt aceiasi care nici nu respecta legea 55 decat de nevoie. De recomandari nu mai vorbesc, sunt convins ca li se rupe multora. Pai care e nesimtit si se alea pe efortul celorlalti nu stie decat una si buna: precum in capul lui asa si in jurul sau. Eu v-as baga in carantina 6 luni. Dar carantina nene nu caterinca a la Sanpetru. Doar la munca, o data pe saptamana la hypermarket la cumparaturi si nu cu alai ca tiganii, 7 insi la un cos. Unul inauntru, insotitorul afara in parcare in cazan sau pe banca. Nu va este rusine? De un an e pandemie. Va impingeti, va inghesuiti, va faceti ca nu vedeti omul si dati peste el, nici cele mai elementare norme de bun simt nu sunt respectate, daca multi ar fi avut cei 7 ani de acasa nu trebuia sa se bata toba pe distantare, etc. Ce v-au cerut astia de la bun inceput? Ce? Sa nu va mai inghesuiti ca oile, sa va spalati jegul de pe maini, si sa puneti o masca pe mecle. Atat! Dar nuuuuu! Romanul e smecherit! El se inghesuie, da din coate, da peste om (\"ce ba, nu ai loc du-te pe camp\", etc), nu se spala pe maini nici dupa ce iese din cabina de WC (numai eu cati nesimtiti am vazut ca ies de la WC si ignora chiuveta si sapunul). Se fumeaza si se manaca pe strada la tupeu, la nesimtire. Bai inteleg, esti bou, de tine nu se leaga virusul, dar de ce iti bati joc si sfidezi efortul celui de langa tine? De aia, pentru ca tu esti ala care arunca hartia si chistocul pe jos. Azi esti ala care e nesimtit. De un an am observat un lucru. De exemplu, dintre vecinii astia ai mei, putini sunt cu bun simt. Majoritatea sunt niste epave umane, niste nesimtiti. Vreau sa zic, ca cei care inainte erau cu bun simt tot ei sunt cei mai constiinciosi la respecarea masurilor. Ceilalti, gunoaiele, isi bat joc de tot. S-a facut anul si pe cei enumerati la sfarsit nu i-am vazut o data cu masca. O data macar! Asa ca: hai sictir!'

'Iulian '

2021-03-22 20:18:28


'Unde este covrig. În grădinițe inn scoli? Închide molu Afi, Coresi deschide piața pentru țăranii romani. Nu pentru milionarii din Israel. Cheat nu vedeți minciuna cât e de mare. La protestul de Sâmbăta mai mulți erau în mol decât afara... ROMÂNIA TREZEȘTE-TE '

'Emil'

2021-03-22 19:47:21


'Cineva se joaca cu noi toți. Cei slabi vor deveni sclavi , cei care nu aduc plus societății în care se află vor fi înlăturați o parte din cei inteligenți vor fi cooptați cu siguranță cealaltă parte inteligenta va fi folosita pentru a fi printre prostime sa pară că ceva nu merge să facă o politică zonala si cumva sa ii tina in zona de confort .. Cine cred în extratereștrii cine crede in Dumnezeu cine nu crede in nimic trebuie sa vă puneți problema că cineva conduce. Fiți voi ce veți conduce . Unde-s multi puterea creste! De ce să conducă unul când puterea sa in mai mulți!? Treziti-va! Analizați cine sunteți! Ce putere aveți fara sa va dati seama iar pe urma acționati!\n'

'Ana'

2021-03-22 19:06:09


' La o populație de ceva 650.000 in tot judetul într-un an de epidemie de cate ori sau îmbolnăvit oameni socotind după rata de îmbolnăviri ,asta ar rezulta că toată lumea și-a făcut anticorpi trecând prin boala cel puțin de două ori????????'

'Radu'

2021-03-22 18:46:57


'Cat cretinism musteste in multe dintre comentarii, meritati sa traiti ca in evul mediu, sa aruncati rahatul pe strada de la fereastra si sa va spalati la botez. Dar sa averi cate o diagonala de minim 100 in fiecare camera. Nu exista boala dar noi ne imbolnavim de ceva, stam prin ATI ca asa avem chef si mai murim, ca sa faca si popa un ban. Concluzia stramba e ca si popii sunt partasi la aceasta mare manevra.'

'simona'

2021-03-22 18:40:19


'Coliban si Moldovan sa plece din Brașov definitiv...habar nu au ce se întâmplă în Brașov...la Lidl pe 13 dec.e mereu plin cu oamenii vreo 200 persoane în magazin...normal ca acolo se îmbolnăvesc...nici măcar angajații la Lidl nu i pasa si încearcă sa nu vadă nimic ca e plin magazinul...de ce ați permis sa vina turiștii la Poiana Brașov? Ați permis ca sa crească cazuri si apoi vreți carantinarea Brașovului? Mi se pare putred ce faceți voi...Majoritatea au purtat măști si totuși au crescut cazuri...nu înțeleg...a trecut 1 an si totuși autoritati joaca cu populația,ba creste,ba scade ,ba carantinarea,ba nu carantinarea...va bateți joc de noi...sa plecați la naiba Coliba si Moldova'

'Adytz'

2021-03-22 17:25:59


'Toți deștepții care își dau cu părerea despre carantinare, spuneți ce măsuri ar trebui luate pentru a scădea numărul celor ce ajung la ATI din cauza Covid,că așa sa vorbim ca sa ne aflam în treabă , toți putem.'

'Puiu'

2021-03-22 15:34:21


'Pai si daca dupa 1 an tot masuri din evul mediu luati si la vaccinati adevarat ca dupa primarul Bv nici Câțu nici Voiculescu nu au luat bacu. Curand o sa fiti dati afara si batuti ca politia englejilor. '

'maria'

2021-03-22 15:10:30


'Primarul Brasovului um imcompetent.Orasul nostru arata jalnic.Numai lauda e de voi.\nDaca hotii de la primarie si prefectura nu ar permite invazia bucurestenilor in Paiana Brasov nu am intra in carantina.\nFaceti testare gratuita!!!\nDe unde sa plateasca amaritul de romam 300 de lei.Hotilor!'

'pro democratie si drepturi si libertati individuale'

2021-03-22 13:21:53


'Coliban distrugatorul afacerilor locale prin masuri comunisto-chinezesti'

'Libertate'

2021-03-22 13:00:34


'Daca Coliban baga Brasovul in carantina, cariera lui de primar se termina inainte sa inceapa...'

'Damileanu danusiea'

2021-03-22 12:11:28


'Buna ziua închideți tot,ce mai stați,'

'Corny'

2021-03-22 11:04:23


'Ioan O are dreptate, simțul civic ar trebui să primeze.'

'ionica '

2021-03-22 11:02:19


'bine mah, cand te conduce un fals absolvent, venit pe filiera serviciilor de securitate frantuzesti, pt a face lobby pt franta, aici in colonie, si cand avem d-ne ca Moldovan, Neculau etc (tot cu grade ale serviciilor, sub halate), ce pretentii putem avea ?\n\nIasovul e un ghetou, ajuns pe mana unora care nici sefi de scara n-ar fi buni!'

'Barbu Gh.'

2021-03-22 11:00:18


'Hopaaa... începe să scadă numărul „credincioșilor” lucovid. La ora 12 erau doar 4 reduși mintal plus unul „hotărît”, studentul, ferm convins că el a descoperit miezul din dodoașcă, care proslăveau lucovidul și măsurile de carantină, în mod direct sau indirect. ÎNCEPE LUMEA SĂ-ȘI REVINĂ, SĂ SE DEZMETICEASCĂ?'

'Andra'

2021-03-22 10:40:25


'Măi bine am bagă în izolare indivizii \năștia care sunt zero barat.\nMăi primare vaccineaza-te tu cu incompetentii tăi!'

'Bebe'

2021-03-22 10:34:23


'Mai bine puneau mana pe biblie dnul Primar poate ieșea raul din tine .\nSunteti jalnici ,dar stiti ceva mai prosti suntem noi oameni de rand ca va ascultam .\nNu mai stiti cum sa faceti bani ,din vecina etc.\nO sa ajungem sa nu murim de foame nu dd covid .\nÎncă odată vina este a noastra ca nu facem nimic, ceva de genul sa va calcan pe toți hoti si diabolici ăștia care încercați sa ne subjugat.\nSa va dea Dumnezeu dupa suflet .\nFurați Romania ,vindeți tot sa vad cu toate milioanele furate copii vostru ce vor face JIGODIILOR '

'Dome'

2021-03-22 10:06:13


'Carantina atata stie, un primar JENANT. De cand e in functie nu a facut nimic notabil. '

'A. Ioan'

2021-03-22 10:00:18


'Suntem chiar culmea - discutați despre carantinare în timp ce în piețe masca e pe post de guler, în mall-uri și hypermarketuri e înghesuială, în Poiană e dezastru. Scoateți pe străzi inutilii ăia de la poliția aia locală, să verifice respectarea unor reguli simple, nu băgați o carantină degeaba pe care oricine o poate fenta cu o declarație.'

'Student Unitbv '

2021-03-22 09:22:07


'Va zic eu de ce cresc cazurile. Pentru ca avarul de rector a chemat toți studenții fizic la facultate din toate colturile țării. Majoritatea nu au nicio treaba cu distanțare sociala, purtat masca și mai dau și chefuri în cămin. Uitați-va ca numai intr-o luna de la venirea studenților cazurile s-au dublat. Singura facultate din tara care a chemat studenții fizic datorita unui rector însetat după bani.'

'Ioan O.'

2021-03-22 08:57:10


'Dintre toți cei care comentați, a-ti avut vreunul formă gravă a bolii? Dar cei din familie ? Vi se pare anormal sa respectați măsurile minimale de distanțare fizică și de purtare a mastii? De ce trebuie sa sufăr eu sau familia mea, pentru că voi nu respectați toate acestea? Daca eu v-as infecta familia, care ar fi reacția voastră? Ma opresc aici cu comentariul.'

'Cetățean '

2021-03-22 08:51:55


'Mihai are dreptate. Cei ce trebuie să urmărească respectarea măsurilor sînt plictisiți. Ce amendă! Unul, două bulane pe spinare ,și toți ar respecta măsurile. Ai curaj să faci observatii în autobuz, in magazin, \"blonzilor\" sau smecherilor. Ce fac controlorii RATBV,ce face poliția locală? Taie frunză la cîini!'

'Brasov orasul Stalin'

2021-03-22 08:08:38


'Coliban e omul \'Bucurestiului\', masura carantinarii orasului e anti-brasovenii...'

'Brasovean'

2021-03-22 08:06:46


'Colibane plimba-te prin oras si o sa vezi o gramada de spatii de inchiriat, unde vrei sa ajungi sa inchizi toate afacerile mici din oras, carantina e un dezastru economic...'

'Cosmin'

2021-03-22 07:53:30


'dr. Andreea Moldovan un dr. Josef Mengele al zilelor noastre\n'

'patriot'

2021-03-22 07:49:00


'Esti un anti-roman si un tradator daca brasovenii nu mai au libertatea castigata prin sange dupa 89\''

'Cosmin'

2021-03-22 07:46:21


'Colibane daca Brasovul intra in carantina asta e primul si ultimul tau mandat de primar.'

'ionut '

2021-03-22 07:45:46


'Primarul nu este idiot, ESTE USR -ist. Nu vedeti ca toti USR-istii sunt niste NULITATI care nu sunt in stare sa miste un pai de jos DAR AU IDEI GENIALE ...care nu pot fi puse in practica... Dar au fost votati de BRASOVENI asa ca acum aveti timp 4 ani sa va bucurati de ZERO REZULTATE !\nAsteptare placuta si sa votati tot USR !!!!'

'Gogu'

2021-03-22 07:33:23


'Dracu se vaccineaza '

'Barbu Gh.'

2021-03-22 07:25:54


'Rammstein a pus punctul pe „I”. Incompetența și ticăloșia de care dau dovadă ăștia din guvernul actual este strigătoare la cer. Cu cât a fost „doctorul” mai îngrămădit, cu atât a ajuns mai sus în structura bugetară. Nu și-au respectat nici-o promisiune, lucrurile merg din ce în ce mai rău, viața se scumpește, datoriile țării cresc. TREBUIE SĂ ÎI ȚINEM MINTE ȘI SĂ NU-I MAI VOTĂM PE ACEȘTI ASASINI CARE DISTRUG CE-A AI RĂMAS DIN ECONOMIA ȚĂRII!'

'Alupigus'

2021-03-22 07:10:44


'Programati populatia la eutanasiere pt. ca oricum nu sunteti capabili sa gestionati mizeria asta. Sunteti niste executanti interesati doar de prpriile interese. O sa ajunga si la voi “binele” pe care ni-l vreti!'

'Mihai'

2021-03-22 07:02:20


'De ce nu luati masuri active pentru a preveni cresterea numarului de cazuri? Politia ar trebui sa patruleze mai mult si sa le atraga atentia celor care nu poarta masca pe strada (da, sunt destul de multi) sau fumeaza/mananca in grupuri mari. E o problema de bun simt si constientizare.'

'Costel'

2021-03-22 07:00:17


'La ce mai e bună carantina deoarece virusul va exista pentru totdeauna, asta ce înseamnă că dacă li se scoală lor ne vor carantina oricând? Aceste lucruri trebuiesc sa înceteze și să ne vedem de vietile noastre așa cum era înainte de ,,pandemie\'\', sa nu uitam, oamenii nu mor din cauza virusului, ci din cauza nepăsării doctorilor!'

'Rammstein'

2021-03-22 05:58:36


'Da de ce nu ne gazati??..e mai simplu..carantinarea înseamnă lagăre de concentrare după care urmează gazarea.. este cea mai bună metodă de a scăpa de covid!!!..nu va e rusine ,..spune-i dracului ca sunteti incompetenți, că va doare în cot de populație și cea mai simplă metodă carantinarea, adică să le rezolve Dumnezeu....'

'Doru M'

2021-03-22 05:57:13


'Primarul Brașovului , este un ,,idiot,,'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie