Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7270 - 14 aug 04:37

Braşovul nu mai are răbdare

Autor: Ana ŢÎRCĂ, Ionuţ DINCĂ

Publicat la 08 mai 2020

Traficul a revenit la normalul dinaintea epidemiei şi, după aproape două luni, au reapărut ambuteiajele. Decizia CCR potrivit căreia noile amenzi militare sunt neconstituţionale a pus, practic, capăt perioadei de izolare

Braşovul nu mai are răbdare
Decizia Curţii Constituţionale a României potrivit căreia amenzile uriaşe stabilite de Guvernul României în cazul celor care încălcă prevederile ordonanţelor militare emise pe durata stării de urgenţă sunt neconstituţionale a pus, practic, capăt perioadei de izolare din România. 
În Braşov, traficul a revenit la normalul dinaintea epidemiei şi, după aproape două luni, au reapărut ambuteiajele. Patronii de restaurante din Braşov respectă, însă, ordonanţele şi nu au deschis pentru public. Magazinele nu sunt nici ele deschise şi, cu toate acestea, cetăţenii au început să iasă la plimbare, sătui, probabil, de o perioadă atât de lungă de stat în casă. 
Ce au uitat, însă, braşovenii este ca amenzile nu au dispărut de tot. CCR a decis ca amenzile stabilite prin ordonanţe militare nu sunt constituţionale, însă existau amenzi stabilite dinainte. Este adevărat că, în cazul celor existente cu mult înainte de apariţia epidemiei de SARS-CoV-2, cuantumul este mult mai mic – minim 100 de lei şi pot ajunge la cel mult 5.000 lei, spre deosebire de cele din perioada epidemiei - minim 2.000 de lei şi puteau ajunge la 20.000 în cazul persoanelor fizice. Pentru persoanele juridice, odată cu ordonanţa din 3 aprilie, declarată neconstituţională pe 6 mai de CCR, amenda minimă crescuse de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, iar maximul a rămas la 70.000 lei.
 
Intră în scenă avertismentele scrise, după o lună şi jumătate de amenzi
În raportul zilnic al Prefecturii Braşov, transmis joi, 5 mai, se arată că poliţiştii şi jandarmii din judeţ au aplicat 228 de sancţiuni în valoare de aproximativ 255.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor ordonanţelor militare. Amenzile sunt raportate pentru 24 de ore, în cazul de ieri pentru intervalul 4 - 5 mai, ora 13.00. Totodată, suntem anunţaţi că „echipaje din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean au dat 6 avertismente scrise”. Este primul raport, de la instituirea ordonanţelor militare, în care apar sancţiuni nepecuniare, rezumate doar la avertisment.
 
Guvern: se vor da în continuare amenzi
Premierul Ludovic Orban a anunţat joi că amenzile pentru neresectarea ordonanţelor militare au revenit la nivelul anterior Ordonanţei de Urgenţă care a mărit valoarea acestora, OUG declarată neconstituţională de CCR. Valoarea iniţială a amenzilor era cuprinsă între 100 şi 5.000 de lei.
„Noi am mărit amenzile pentru a creşte gradul de conformare la reguli. Faptul că s-a luat această decizie a CCR nu înseamnă că nu se mai dau amenzi, numai că se dau amenzile la nivelul anterior Ordonanţei de Urgenţă. Dacă a fost declarat neconstituţional un articol, declararea ca nceconstituţional poate să fie interpretată ca o revenire la vechile amenzi. Când vom avea şi motivarea vom înţelege cu adevărat care sunt toate consecinţele legale”, a declarat premierul.
Orban a precizat că executivul va face o analiză pentru a vedea dacă se impune un act normativ pentru o eventuală amnistie a celor care au fost amendaţi în baza OUG declarată neconstituţională de CCR. „Vom face o analiză a situaţiei plăţii încasării amenzilor şi în funcţie de asta vom lua decizia dacă luăm în calcul o amnistie”, a declarat premierul. Ludovic Orban a vorbit din nou despre decizia CCR, despre care spune că este o decizie „împotriva ordinii de drept”: „Mi se pare o decizie împotriva ordinii de drept dată în favoarea celor care nu au respectat regulile, dată în dispreţul milioanelor care au respectat regulile şi au contribuit la menţinerea în limite rezonabile a răspândirii coronavirusului”.
 
Arafat: Pierdem tot ce am câştigat în 2 luni!
Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, atrage atenţia că lipsa unor unelte care să îi descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile devine o problemă majoră. Raed Arafat a făcut câteva precizări pe pagina de Facebook, după anunţul CCR care a decis că amenzile majorate, în perioada stării de urgenţă, sunt neconstituţionale. „Am spus clar că nu discut şi nu comentez decizia în sine, însă este normal să semnalez că lipsa unor unelte care să descurajeze pe cei care nu vor să respecte regulile, în mijlocul unei bătălii în care respectarea regulilor este o condiţie fundamentală pentru a preveni o catastrofă de sănătate publică de mari proporţii, devine o problemă majoră”, a scris Arafat pe Facebook.
Şeful DSU continuă: „În situaţia în care se află întreaga lume, în care ţări cu sisteme sanitare foarte avansate au fost puternic lovite, este normal să luăm orice măsură posibilă ca să apărăm vieţile cetăţenilor, dar şi ale celor care lucrează în sistemul de intervenţie şi în sistemul sanitar.
Faptul că în România impactul acestui virus a fost unul controlat şi nu a atins proporţiile pe care le-a atins în unele ţări face pe mulţi să pună întrebări din ce în ce mai mult despre necesitatea mai departe a măsurilor luate la nivelul autorităţilor. Mă întreb însă cum vom explica situaţia în cazul în care prin nerespectarea regulilor şi prin măsuri de relaxare pripite care să ne ducă la «normalitatea» dorită şi solicitată de o parte a populaţiei şi a operatorilor economici am ajunge să pierdem tot ce am câştigat împreună în ultimele două luni, iar în loc să scadă cazurile şi numărul deceselor acesta ar creşte semnificativ.
 
„Am ajuns la o fază hilară încât nu mai avem răbdare să terminăm ce am început cu bine”
Tot Raed Arafat arată că s-a ajuns într-o „fază hilară” încât oamenii nu mai au răbdare să termine s-a început cu bine, respectiv nu mai respectă în totalitate restricţiile.
„Ni se induce în continuare ideea ca nu ar mai fi nevoie de măsuri şi ideea că totul este bine şi că măsurile care au fost luate ar fi fost nejustificate şi incorecte”, a spus Arafat. Acesta a mărturisit că unele persoane încearcă să convingă populaţia că boala nu ar exista şi că totul ar fi o invenţie şi o conspiraţie, însă Arafat se întreabă dacă cei care fac asta se vor simţi responsabili pentru „îmbolnăvirea sau decesul unei persoane care a luat de bune datele false şi manupulative răspândite”. În acest context, şeful departamentului pentru situaţiile de urgenţă face apel la populaţie să aiba grijă, să aibă răbdare, să fie înţelepti şi să respecte în continuare regulile de distanţare, indiferent cat de greu le este şi „indiferent ce păreri sau „trăzneli" citim pe reţelele de socializare sau ascultăm în spaţiul public”.
„Eu vă rog, în continuare, să respectaţi regulile şi să aveţi grijă, indiferent ce vi se spune, pentru că regretul vine prea târziu şi cu costuri care pot fi foarte mari”, a mai precizat el.
 
Opoziţia ia partea „plimbăreţilor” 
ALDE, PSD şi Pro România au elaborat deja un proiect legislativ pentru anularea automată a amenzilor pe care le-ai primit în timpul stării de urgenţă.
O reacţie a venit ieri şi de la preşedintele Klaus Iohannis: „Am văzut cu câtă satisfacţie au primit unii politicieni decizia CCR. Este încă un semn de nepăsare  inconstienţă şi neînţelegere a misiunii pe care o au şi o dovadă că pentru aceşti politicieni, interesul politic este mai presus de oameni. Surprinzătoare este perspectiva unor autorităţi care prin natura lor juridică au obligaţia constituţională de a nu pierde din vedere interesul general al societăţii. Fără aceste sancţiuni, morţii pe care azi îi plângem ar fi fost mult mai mulţi”.
+5 -9

Comentarii

Costea Ion

2020-05-08 22:54:48


@M. Picior. Și cum îl cheamă pe viermușul acoperit?

Daniel

2020-05-08 17:59:41


Sa l amendați pe președintele CCR!Are de unde să plătească cu o pensie lunara de 58.000 lei! Săracu,n a muncit dar are pensie!Nerușinați!

Mihai Picior

2020-05-08 14:01:10


La locală în calitate de consilier lucrează și un fost ofițer de securitate (sau mai mulți) deși conform articolului 465 litera k din Codul Administrativ interzice acest lucru. Astfel salariul acestui securist B-----C---- S----, este plătit din impozitele revoluționarilor s.a.m.d.RUSINE

Willy

2020-05-08 12:57:38


Amenzile sunt de doua feluri: alea care se platesc si alea care nu se platesc. Nu exista amenzi mici si amenzi mari. Cui ii e frica de amenda ii e frica si de aia de 100 lei. Cui nu, nu ii e frica nici de aia de 2000 lei. Si nici de aia de 20.0000. E ca cu viata in intregul ei: ti-e frica de o gripa, de un neg, de un ulcer dar cand te gandesti la boala definitiva moartea, o privesti cu nepasare, cu resemnare. Nu prea te sperie moartea. Asa si cu amenzile. Care a stat in casa, a stat din convingerea ca doar astfel poate fi oprita, limitata propagarea virusului. Nu avea nevoie de ordonantele si geaca lui Vela. Si nici de haitasi care sa abuzeze de oameni pe strada. Nici nu aparusera ordonantele si multi erau deja blindati in casa. Din constiinta sau de frica de spitalele romanesti. Unde s-a vazut cum au facut treaba noii "eroi" ai neamului. Spaguiti cu 500 euro. Si care inchideau bolnavii pe paliere. Si care, etc, etc... Stim cu totii, avem acces la informatia independenta, nu am stat sa fim manipulati si dusi de nas de televiziuni. Sau de gargara ieftina de opereta. E si un avantaj legat de cei ce nu respecta regulile astea drastice de igiena si distantare sociala. Se mai reduce din septel. Deci. S-a vazut din nou cine suntem. Si ce putem. Astia suntem. Atata putem. Asadar, cum poti pretinde de la un asemenea popor sa isi aleaga prin vot reprezentanti onesti si capabili? In primul rand nu ai pe cine si in al doilea rand, nici nu ai cu cine. Multi nu ar vedea un avion in Piata Sfatului, cum ar putea vedea un om corect, capabil? Urate vremuri, urata tara.

P.0.S.

2020-05-08 12:42:45


dotatii politia cu cititoare de card ;; interventie politie 50 lei apel fals 112 500lei interventie trupa mascati:5000lei bani jos plata pe loc sai vedetii cum stau ca-AFARA DE cuminti DE CE OARE AN STRAINATATE ANTELEG PERFECT AN ROMANIA ASI DAU AN STAMBA. SCHIMBATI LA VAMA PLIANTELE CU COMPORTARE DE PE SENSUL IESIRE PE SENSUL INTRARE AN TARA.

Radu

2020-05-08 11:12:58


Cretinism național. E cumva oferta la locurile de veci? Un lucru bun din toate acestea, măștile si manusile se ieftinesc de la o zi la alta că nu mai sunt cumparatori iar drojdia.....drojdia e pe toate drumurile.

Costea Ion

2020-05-08 07:37:15


Cum poți da amenzi de 2.000 de lei într-o țară în care salariul minim este 1200 de lei? Nu toți lucrează în „miliția locală” să aibă salariul 8.000-9.000 de lei. Cît despre nerăbdarea de a termina această șaradă, ea-i firească. Tu ascunzi fapte, măsluiești datele și vrei ca lumea să te respecte, să aibă încredere în ceea ce spui tu? Să fim serioși.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional