Curs BNR

1 EUR = 4.9737 RON

1 USD = 4.5689 RON

1 GBP = 5.9158 RON

1 XAU = 353.2067 RON

1 AED = 1.2439 RON

1 AUD = 3.0952 RON

1 BGN = 2.5430 RON

1 BRL = 0.8399 RON

1 CAD = 3.3553 RON

1 CHF = 5.0989 RON

1 CNY = 0.6298 RON

1 CZK = 0.1961 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0952 RON

1 HUF = 1.2665 RON

1 INR = 0.0547 RON

1 JPY = 2.8711 RON

1 KRW = 0.3319 RON

1 MDL = 0.2578 RON

1 MXN = 0.2577 RON

1 NOK = 0.4267 RON

1 NZD = 2.7907 RON

1 PLN = 1.1680 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0521 RON

1 SEK = 0.4334 RON

1 TRY = 0.1390 RON

1 UAH = 0.1114 RON

1 XDR = 6.0575 RON

1 ZAR = 0.2541 RON

Editia 8219 - 12 iul 03:57

Braşovul, frate cu Nurnbergul. Din iunie, oraşe legate şi pe cale aeriană, cu 3 curse pe săptămână

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 mai 2024

Braşovul, frate cu Nurnbergul. Din iunie, oraşe legate şi pe cale aeriană, cu 3 curse pe săptămână

După un parteneriat care durează din 2006, primarul Braşovului, Allen Coliban, şi primarul oraşului Nurnberg din Germania, Marcus Koning, au semnat duminică, 12 mai, la Braşov, înainte de Parada Junilor, acordul de înfrăţire dintre cele două oraşe.
Înainte de a semna documentele oficiale, cei doi primari au avut scurte discursuri despre colaborarea între  localităţile pe care le conduc, iar la finalul ceremoniei şi-au oferit câte un cadou. Astfel, primarul Braşovului a primit o lucrare realizată de meşterii sticlari din Nurenberg, reprezentând sediul primăriei din oraşul german. La rândul său, Allen Coliban i-a oferit omologului său din Nurnberg o plachetă cu stemele celor două oraşe.

Legături puternice între cele două oraşe
„Suntem doi primari tineri, doi primari norocoşi că am avut această onoare de a parafa eforturi de 18 ani ale înaintaşilor noştri şi ale reprezentanţilor celor două comunităţi. Nurnberg şi Braşov au o particularitate în plan multicultural, pentru că există un prezent românesc la Nurnberg, o comunitate puternică, şi există o istorie şi un prezent german la Braşov. Sunt, de fapt, forţa acestui parteneriat şi conţinutul pe care îl vom da la nivel uman pentru viitor. Urmează proiecte comune, proiecte în planul dezvoltării urbane, a sustenabilităţii. Am discutat despre provocările actuale din energie şi despre o atitudine responsabilă pentru identificarea de surse de energie regenerabilă, provocări comune în ceea ce priveşte patrimoniul şi dezvoltarea unui oraş istoric şi, totodată, schimburi culturale, schimburi de tineri, o continuare firească a proiectelor demarate anterior. Există şi punţi solide la nivel economic între cele două oraşe, Braşovul având o puternică latură de investiţii germane din zona Nurnberg şi din Landul Bavaria. Sunt elemente care fac din acest parteneriat unul dintre cele mai importante parteneriate la nivel de înfrăţiri pe care Braşovul îl poate avea”, a declarat primarul Allen Coliban.
Primarul  Marcus Köning s-a arătat încântat de semnarea acestui acord şi a vorbit despre importanţa acestui document pentru dezvoltarea proiectelor viitoare, fie că vorbim de cele în domeniul educaţional, cultural sau turistic, fie de cele în domeniul eficienţei energetice, sustenabilităţii şi reducerii impactului schimbărilor climatice.
„Colaborăm îndeaproape din 2006. Astăzi este, ca să spunem aşa, momentul în care parafăm această colaborare. Sunt mândru că ambele oraşe şi-au dorit asta, nu numai primarii, ci şi consiliile locale.  Trăim în mijlocul Europei şi amândouă oraşele noastre au lucruri în comun: Kronstadt-Braşov se află în mijlocul României şi este inima României. Nurnberg este inima Europei în ceea ce priveşte poziţia geografică. Iar colaborarea noastră acoperă subiecte precum schimbul de tineri, cercetarea ştiinţifică, schimbul economic, turismul. Şi amândouă oraşele trebuie să abordăm şi problema climatică. Avem multe de învăţat unul de la celălalt”, a explicat primarul Marcus Koning.
Începutul relaţiei de colaborare a fost încurajat şi susţinut de saşii proveniţi din România care trăiesc în Nurnberg. Cel mai probabil, aşa cum istoricii o arată, colaborarea şi influenţele dintre cele două oraşe pornesc cu sute de ani în urmă, mijlocitori fiind tot saşii, şi pot fi observate chiar în stilul arhitectonic similar a două obiective emblematice din cele două oraşe - Biserica Neagră din Braşov şi Sf. Sebald din Nürnberg.  

Colaborare pe mai multe planuri
Colaborarea între cele două oraşe a prins contur printr-o scrisoare de intenţie transmisă în anul 2006 şi ulterior prin vizitele reciproce efectuate de reprezentanţii celor două oraşe.
În anul 2014, Consiliul Local al Municipiului Braşov a aprobat prin hotărâre înfrăţirea Muncipiului Braşov cu oraşul german Nurnberg, pentru ca anul trecut, Consiliul Local din Nurnberg să ia o decizie similară.
Acest parteneriat s-a concretizat în multe colaborări între cele două oraşe, pe mai multe planuri. Din punct de vedere cultural, artişti şi ansambluri din Braşov au participat la „Festivalul Românesc de la Nurnberg”, cunoscut sub numele de Rumanien Sommerfest, pentru a prezenta tradiţiile din zona noastră. Reprezentanţii oraşului german au participat la mai multe evenimente organizate de Primăria Municipiului Braşov, cum ar fi: „Zilele Braşovului”, „Festivalul Oraşelor Înfrăţite” sau „Festivalul Internaţional de Carte şi Muzică”.
Şi pe plan educaţional, colaborarea dintre cele două oraşe s-a concretizat prin parteneriate între Universitatea Transilvania şi Friedrich-Alexander-Universitat din Nürnberg, dar şi prin colaborarea dintre Colegiului Naţional „Johannes Honterus” cu unităţi de învăţământ similare din oraşul german.
În ceea ce priveşte relaţiile economice, pe lângă investiţiile germane din zona Braşovului, Nurnberg a sprijinit venirea la Braşov a unei misiuni economice din Landul Bavaria la care au luat parte 30 de oameni de afaceri, însoţiţi de un reprezentant al Ministerului Economiei din acest land.
 
Vizită oficială şi la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav

Primarul oraşului Nurnberg şi-a început vizita la Braşov vineri, 10 mai, când a avut o întâlnire cu primarul Braşovului, Allen Coliban, apoi a mers la Aeroportul Internaţional – Braşov, la invitaţia preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.
În timpul discuţiei de la Primăria Braşov, cei doi edili au vorbit despre dezvoltarea unor pe care cele două municipalităţi vor să le demareze în domeniul dezvoltării urbanistice, cu accent pe protejarea zonelor istorice, sau domeniul social – protecţia tinerilor şi reducerea violenţei împotriva femeilor.
La Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav, delegaţia germană condusă de primarul oraşului Nurnberg a vizitat terminalul, platforma de îmbarcare-debarcare şi a primit informaţii detaliate despre modul cum este organizată activitatea pe cel mai tânăr şi mai modern aeroport al României, precum şi despre tehnologia remote-tower, unică în ţara noastră, pe baza căreia se realizează dirijarea traficului aerian.
„Această vizită este cu atât mai binevenită în această perioadă cu cât, începând cu luna iunie 2024, oraşele Braşov şi Nurnberg vor fi conectate direct pe cale aeriană prin intermediul curselor regulate pe care compania Fly Lili le va efectua de trei ori pe săptămână”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban.
De asemenea, în contextul în care Aeroportul Nurnberg este administrat de municipalitatea oraşului şi Aeroportul Braşov este sub tutela autorităţii publice judeţene, oficialii ambelor administraţii au discutat şi despre bunele practici ale municipalităţii din Nurnberg care ar putea fi preluate şi implementate de către autoritatea publică judeţeană în ceea ce priveşte dezvoltarea şi promovarea Aeroportului Braşov.
„Putem dezvolta un parteneriat în domeniul transportului aerian benefic atât Consiliului Judeţean Braşov, cât şi oraşului Nurnberg şi suntem pregătiţi să învăţăm din experienţa distinşilor oaspeţi, astfel încât să dezvoltăm Aeroportul Braşov şi să-l facem competitiv nu doar pe plan naţional, ci şi european”, a continuat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
În agenda delegaţiei germane au mai fost incluse vizite Şcoala Profesională Germană Kronstadt, la Schaffler România (firmă care îşi are originile în Nurnberg), la o fermă din zonă, la Castelul Bran şi la Biserica Neagră.
De asemenea, duminică, delegaţia germană a participat la Parada Junilor şi la serbarea câmpenească de la Pietrele lui Solomon.

+7 -2

Comentarii

'Rammstein'

2024-05-13 05:33:02


'Poate procesul renumit de la Nurenberg să-i lege!...după care urmează executarea!...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie