Curs BNR

1 EUR = 4.9297 RON

1 USD = 4.6851 RON

1 GBP = 5.7419 RON

1 XAU = 271.1673 RON

1 AED = 1.2756 RON

1 AUD = 3.1935 RON

1 BGN = 2.5205 RON

1 BRL = 0.9036 RON

1 CAD = 3.4860 RON

1 CHF = 5.0142 RON

1 CNY = 0.6670 RON

1 CZK = 0.2023 RON

1 DKK = 0.6629 RON

1 EGP = 0.1907 RON

1 HUF = 1.2044 RON

1 INR = 0.0576 RON

1 JPY = 3.4938 RON

1 KRW = 0.3612 RON

1 MDL = 0.2417 RON

1 MXN = 0.2446 RON

1 NOK = 0.4803 RON

1 NZD = 2.9969 RON

1 PLN = 1.0539 RON

1 RSD = 0.0420 RON

1 RUB = 0.0755 RON

1 SEK = 0.4537 RON

1 TRY = 0.2516 RON

1 UAH = 0.1273 RON

1 XDR = 6.2190 RON

1 ZAR = 0.2705 RON

Editia 7836 - 06 dec 09:32

Braşovul e pregătit de iarnă... cu ploaie. 90 de utilaje de deszăpezire în consemn, Primăria a decis că e nevoie doar de jumătate

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 25 noiembrie 2022

Braşovul e pregătit de iarnă... cu ploaie. 90 de utilaje de deszăpezire în consemn, Primăria a decis că e nevoie doar de jumătate

Foto: 7 APRILIE 2021: Primăvară cu prognoză de iarnă.

Braşovul este pregătit să facă faţă iernii din punct de vedere al deszăpezirii. Anunţul a fost făcut de primarul Braşovului, Allen Coliban, dar şi de directorul Comprest SA, Alexandru Tănase. Contractul subsecvent cu prestatorul este semnat, utilajele de deszăpezire sunt pregătite, iar în depozite sunt peste 2.000 de tone de material antiderapant. De altfel, deja s-a intervenit de câteva ori pe Drumul Poienii, iar pasajele, străzile în pantă (cum este str. Dobrogeanu Gherea) şi sensurile giratorii sunt monitorizate în fiecare dimineaţă, de când temperaturile nocturne au coborât aproape de 0 grade.
Joi, 24 noiembrie, primarul Braşovului, Allen Coliban, a mers la sediul operatorului pentru a verifica utilajele de deszăpezire, iar după ce a făcut acest lucru a anunţat că „Braşovul este pregătit şi în acest an pentru sezonul de iarnă. Ne-am asigurat că avem stocurile de materiale antiderapante şi inhibitorul anticoroziune. De asemenea, am verificat ca operatorul să aibă toate cele 86 de utilaje prevăzute în contract (cărora li se adaugă patru autovehicule de monitorizare, n.r.). Având în vedere prognoza meteo, am redus cu 50%, în această perioadă, numărul de utilaje mobilizate, astfel încât să reducem şi cheltuielile de la bugetul local. Se poate interveni în orice moment cu cel puţin 43 de utilaje, putem suplimenta până la numărul maxim de 86, avem un stoc de peste 2.000 de tone de material antiderapant în mai multe staţii de încărcare, astfel că, din punctul ăsta de vedere, suntem pregătiţi pentru a face faţă iernii care urmează”, a asigurat primarul Allen Coliban.

Va fi folosită sare prietenoasă cu mediul şi cu maşinile
Şi în această iarnă, pe străzi se va răspândi sare cu inhibitori de coroziune, care au rolul de a proteja mediul şi maşinile participante la trafic. În acest moment, în depozite sunt 2.150 de tone, cantitate care permite evitarea situaţiilor din anii trecuţi, când din cauza cererii foarte mari şi a zilelor libere de la sfârşitul anului au apărut întârzieri mari în livrare. Stocul va fi refăcut în funcţie de necesarul de intervenţie.
Pe de altă parte, pentru a reduce timpii de intervenţie, operatorul de deszăpezire va avea, pe toată perioada iernii, pe lângă depozitul principal de pe strada Carierei, unul suport, pe str. Zizinului, dar şi o mini-bază cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapant în Poiana Braşov.

Utilaje de mare capacitate pentru bulevarde, tractoraşe pentru străduţe
La rândul său, operatorul de deszăpezire s-a asigurat că are toate utilajele pregătite de intervenţie, dar personalul necesar desfăşurării acestei activităţi. „Pregătirile s-au terminat. Noi am primit ordin de începere de la data 1 noiembrie. Suntem pregătiţi 100% cu toate utilajele, cele 90, dotate atât cu pluguri, cât şi cu sărăriţe, astfel încât să facem toate nivelurile de intervenţie din planul de măsuri, să fim pregătiţi pentru ele. Vreau să ţineţi cont că avem patru planuri de intervenţie şi, de asemenea, avem plan de prevenţie în ceea ce reprezintă atât căderile de zăpadă, cât şi partea de polei. Conform acordului-cadru, pentru perioadele când sunt temperaturi mai înalte, Primăria poate să solicite să fie pregătită doar până la jumătate de efectiv, ceea ce s-a şi întâmplat pentru această perioadă, când nu au fost căderi de zăpadă. Chiar dacă este dată comanda ca doar jumătate de efectiv să fie pregătit, noi suntem pregătiţi cu toate echipamentele, astfel încât doar oamenii şi manipularea să fie în funcţie de solicitarea autorităţii contractante. Decontarea se face pe nivel de intervenţie, adică pe oră-funcţionare sau oră-staţionare, iar toate echipamentele sunt dotate cu GPS, astfel încât nu există nicio problemă din perspectiva decontării versus acţionare”, a precizat Alexandru Tănase, directorul Comprest SA.
În flota operatorului sunt 90 de vehicule, respectiv 31 ATB-uri cu lama şi răspânditor (utilaje de mari dimensiuni), 15 unimoguri cu lama şi răspânditor, 2 tractoare cu lama şi răspânditor, 28 tractoraşe cu lama şi răspânditor, 6 utilaje de încărcare a fondantului chimic in amestec cu inhibitorul de coroziune, 4 utilaje de intervenţie (buldozere şi autogredere) şi 4 autovehicule de monitorizare şi control. Aceste utilaje permit intervenţiile în toate zonele oraşului, atât pe marile bulevarde - cu ajutorul vehiculelor mari – cât şi pe străduţele înguste din Şchei sau din cartiere – unde intervenţiile se fac cu ajutorul tractoraşelor.

Etapele pentru deszăpezire
Conform planului de deszăpezire, activitatea operatorului este organizata etapizat, în funcţie de nivelul de prioritate stabilit de autoritatea contractantă. Astfel, în etapa 1 se intervine pe artere principale şi în zonele unităţilor medicale, de învăţământ, instituţii publice şi străzi care constituie trasee ale operatorului de transport în comun. În etapa 2, sunt în atenţie străzile de legătură cu arterele principale, iar în etapa 3 se intervine în interiorul cartierelor. De asemenea, operatorul de salubrizare are în vedere şi acţionarea cu utilaje pentru combaterea şi prevenirea poleiului.

Foto: 24 NOIEMBRIE 2022: Pregătiri de iarnă cu prognoză de primăvară.


Strategie riscantă a Primărie Braşov: mobilizarea pe jumătate ar putea fi decontată de braşoveni
Primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat în timpul vizitei la sediul operatorului de deszăpezire că, având în vedere că prognozele meteo, a redus cu 50% numărul de utilaje mobilizate, astfel că, „în secunda doi”, pot interveni 43 de utilaje. Problema este că vremea se poate schimba de la o oră la alta, iar operatorul va fi pus în situaţia de a aduce de acasă oameni, iar acest lucru nu se poate face în câteva minute. Dacă valul de ninsoare apare şi la o oră de vârf, situaţia s-ar putea complica foarte mult.
Un precedent în acest sens există, aspru criticat chiar de către primarul Allen Coliban, în 7 aprilie 2021, când „zăpada mieilor” a venit cu furie peste Braşov la 4 dimineaţa, utilajele erau scoase din consemn de Primărie (era o perioadă în afară sezonului de iarnă, dar cu prognoze care anunţau zăpadă). Rezultatul a fost blocarea oraşului dis de dimineaţă, la ore de vârf, până la mobilizarea efectivelor complete.

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional