Curs BNR
1 EUR = 4.9755 RON
1 USD = 4.6275 RON
1 GBP = 5.9683 RON
1 XAU = 404.7692 RON
1 AED = 1.2599 RON
1 AUD = 3.0472 RON
1 BGN = 2.5439 RON
1 BRL = 0.8046 RON
1 CAD = 3.3318 RON
1 CHF = 5.2861 RON
1 CNY = 0.6459 RON
1 CZK = 0.1963 RON
1 DKK = 0.6673 RON
1 EGP = 0.0940 RON
1 HUF = 1.2103 RON
1 INR = 0.0549 RON
1 JPY = 3.0056 RON
1 KRW = 0.3309 RON
1 MDL = 0.2556 RON
1 MXN = 0.2242 RON
1 NOK = 0.4186 RON
1 NZD = 2.7620 RON
1 PLN = 1.1393 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0471 RON
1 SEK = 0.4277 RON
1 TRY = 0.1351 RON
1 UAH = 0.1116 RON
1 XDR = 6.1321 RON
1 ZAR = 0.2620 RON
Publicat la 31 octombrie 2024
Celebra publicaţie National Geographic dedică Transilvaniei un nou articol: „De ce românii primesc vizitatori în bucătăriile lor”. „De-a lungul munţilor Transilvaniei, sătenii îşi deschid casele pentru oaspeţi, gătind reţete care vin de-a lungul generaţiilor, bogate în produse agricole, ierburi de grădină şi brânzeturi şi vin făcute manual”. Aşa începe articolul semnat de Tom Burson, care a venit în România pentru a experimenta mâncarea şi bucătăria tradiţională din Transilvania.
„Îmi doream de mult să vin în România, curios de bucătăria sa unică. Iar inima culinară a ţării este, fără îndoială, Transilvania, regiunea sa cea mai mare şi cea mai centrală. „Gătitul în România se învaţă de la părinţi şi bunici”, mi-a spus Irina Georgescu, autoarea cărţilor de bucate din România, câştigătoare a premiului James Beard, care m-a ajutat să-mi planific călătoria. „O mulţime de reţete sunt foarte personale. Dacă fac ceva care este puţin diferit de cel al altcuiva, ei vor spune: „Te înşeli. Nu este ca al bunicii mele. Dar mama şi bunicii tăi nu pot greşi.”
Şimon
După ce a trecut printr-o experienţă culinară în localitatea Apold, din judeţul Sibiu, redactorul National Geographic s-a îndreptat spre judeţul Braşov. Iată ce povesteşte reporterul prestigioasei publicaţii despre ce a găsit în judeţul Braşov:
„Următoarea mea oprire este Braşov, la câteva ore de mers cu maşina spre sud (n.r. de la Apold), o călătorie care ia forma unei cărţi cu imagini pastorale. Oile care păşesc pe coastele munţilor şi câinii ciobanesc se opresc pentru a respira pe marginea drumului. Trec pe lângă tarabele care vând lapte crud, brânzeturi şi gemuri. Se pare că la fiecare câteva minute există un sat nou cu o biserică fortificată remarcabilă din piatră şi case săseşti bine conservate. Trec prin munţii Bucegi pentru o oprire rapidă la un nou restaurant pe deal numit Stup, în cadrul Hotelului Matca. Terasa sa panoramică este un motiv suficient pentru a trece, cu toate acestea, bucătarul Zsolt Deak foloseşte decorul spectaculos pentru a inspira meniul său neoromânesc. Îmi păstrez comanda simplă şi mă ţin de aromele pădurilor din jur, optând pentru o rulada umplută cu ciuperci servită cu ciuperci umplute cu usturoi şi, firesc, un piure de ciuperci. Ciupercile au fost căutate pe proprietate, iar scopul bucătarului Deak este de a captura „pământul” în fiecare fel de mâncare. El reuşeşte. Ciupercile au gust de carne şi puţin de nucă, aducând în farfurie un element de lemn”, scrie Tom Burson în National Geographic.
Braşov
După experienţa de la Şimon, redactorul National Geographic pleacă spre Braşov. „Ajunşi la Braşov în acea seară, soarele apune, făcând faţadele pastelate ale oraşului să explodeze puţin mai mult. Renumită în mare parte pentru că este poarta de intrare către Castelul Bran – legendara casă a lui Dracula – moştenirea mistică a Braşovului ademeneşte iubitorii de groază şi pasionaţii de istorie, dar restaurantele locale au o moştenire mai tangibilă. Mă îndrept spre «X», un restaurant specializat în servitul raţei de la cap la coadă, unde proprietarul Emese Gábor este un veterinar devenit cârciumar.
Pentru început, primesc un «fund de tăiat» plin de mezeluri, cu mousse de ficat de raţă, piept de raţă afumat şi o gamă largă de brânzeturi, inclusiv urdă – răspunsul Transilvaniei la ricotta. Pieptul de raţă are o afumare care îi intensifică aroma de vânat.
Urmează o supă de raţă pe care Emese o găteşte folosind oasele păsării, cu o găluşcă de gris. Urmează pulpa de raţă prăjită, servită cu sos de coacăze roşii şi piure de conopidă, o combinaţie dulce-acrişoară emblematică a regiunii.
Pentru desert, există vargabéles, un cheesecake local cu tăiţei, preparat din fire subţiri de fettuccine de casă, pe care Emese o îmbracă cu un amestec de caş de brânză, stafide şi ouă, stratificate împreună şi coapte până când sunt crocante şi servite cu gem. Rezultatul este surprinzător de uşor, deloc prea dulce şi delicios de reconfortant”.
„Toţi gătim acest tip de mâncare acasă”, i-a spus bucătarul Emese. Acest sentiment este unul împărtăşit de autoarea Irina Georgescu. „Dacă te concentrezi doar pe restaurante, atunci nu îţi vei face toată ideea despre ce este bucătăria transilvăneană”, i-a spus autoarea cărţilor de bucate.
Hărman
Experienţa ziarustului de la National Geoghraphic continuă în Hărman, lângă Braşov: „Având în vedere acest sfat, am pornit în satul Hărman să o cunosc pe Corina Bozgan, care face parte dintr-o mişcare din Transilvania numită Gastro Local. Conceptul este simplu – localnicii invită oaspeţii în casele lor pentru a mânca o masă tradiţională făcută din ingrediente din grădinile şi fermele lor. Scopul general al organizaţiei este de a contribui la dezvoltarea durabilă a satelor româneşti şi a moştenirii gastronomice a peisajului românesc. «Găteşte ceea ce mănâncă familia ta – reţete vechi de la mama, bunica, mătuşile tale», spune Corina. Ea, împreună cu cea mai bună prietenă, Ioana Gherghel, gătesc mâncăruri simple, de la fermă la masă, bazate pe reţete transilvănene din secolele al XVII-lea şi al XVIII-lea. Tot ce se serveşte vine fie din grădina lor, fie de la producători locali din Hărman.
Masa începe cu un pahar de suc proaspăt de flori de soc şi o supă de vişine răcită, care este mai groasă decât era de aşteptat, deoarece cireşele sunt servite în diferite texturi – întregi, piure şi în bucăţi – însufleţite cu nucşoară, cuişoare, scorţişoară şi ienupăr. Este doar uşor dulce, superb de acrişor şi de sărbătoare la gust, ca un vin fiert de vară.
Urmează un cozonac de carne în stil săsesc numit drob, iar masa se încheie cu două deserturi: kolatschen, o chiflă îndulcită, acoperită cu dulceaţă de zmeură şi o prăjitură cu rubarbă cu bezea”, scrie National Geographic.
Rotbav
Periplul ziaristului britanic de la National Geographic continuă cu o fermă din Rotbav: „Îmi împachetez câteva kolatschen pentru drum şi conduc până la Rotbav, unde îl întâlnesc pe George Căţean, un fermier de generaţia a şasea la Ferma Căţean. George îmi spune că familia lui păzeşte oi din 1691 şi, împreună cu cei doi fraţi ai săi, conduc ferma «în mod tradiţional». Asta înseamnă să mulgi aproximativ 600 de oi pe zi cu mâna, să le treci zilnic pe păşuni şi să faci brânzeturi. Amenajarea impresionantă i-a adus Fermei Căţean premii în întreaga lume şi îl numără pe regele Carol al III-lea (n.r.prinţul Charles al Marii Britanii) printre vizitatorii anteriori”.
George Căţean i-a spus că biodiversitatea îi deosebeşte brânzeturile, cu o mare varietate de plante în păşuni. „Avem aici aproximativ 70 de tipuri de plante pe metru pătrat; o să guşti asta în lapte”. Îmi pregăteşte o degustare: soiuri vechi de un an şi opt luni, una proaspătă făcută în acea dimineaţă, o brânză afumată şi în final brânză în coaja de brad, pe care o numeşte „regina brânzeturilor”, care a fost „înfăşurată” şi îmbătrânită în coajă de copac. Brânza veche de doar câteva ore are un gust ierbos, aproape ca un castravete, în timp ce „regina” are o textură asemănătoare camembertului şi o notă de pin.
Redactorul National Geographic îşi continuă materialul despre gastronomia din judeţul Braşov: „Îl întreb pe George cum se simte să continue tradiţia familiei. „Pentru mine, un fermier nu este doar un fermier”, spune el. „A fi fermier înseamnă a fi un producător de energie verde. Înseamnă să lucrezi pentru securitatea alimentară, înseamnă a fi profesor, a susţine o economie mai simplă şi a economisi bani în cadrul comunităţii. În trecut, un fermier nu avea deseori de ales decât să fie fermier. Astăzi, a devenit mai important să sprijinim o nouă generaţie”, explică fermierul braşovean.
Concluzie
După experienţa de la Rodbav, autorul articolului din National Geoghraphic îţi continuă periplul prin Transilvania: „În timp ce continui să conduc prin Transilvania, sunt uluit de măreţia ei neîmblânzită. Serpuiesc în sus şi în jos prin Munţii Carpaţi, în oraşe conservate impecabil, incluse pe lista UNESCO, precum Viscri, Biertan şi Sighişoara, care sunt pline cu unele dintre cele mai bune exemple de meşteşuguri săseşti din lume – ferme pastelate datând de secole, biserici fortificate de piatră şi cetăţi. Ieşind din fiecare oraş, drumurile asfaltate se transformă în drumuri de pământ şi zăresc urşi bruni care ies din pădure. Acesta este un peisaj cu care este imposibil să nu te conectezi”.
„Este o inimă şi un suflet care sunt turnate în fiecare fel de mâncare pe care l-am mâncat”, se încheie reportajul prezentat de prestigioasa publicaţie National Geographic.
Foto: Mihail Onaca, National Geoghraphic
nu este nici un comentariu
Întrebată cum ar aprecia activitatea instituţiilor din justiţie, Elena Lasconi, candidat la preşedinţia României, a afirmat: „Cred că oamenii vor să li se rezolve repede dosarele[...]
2024-11-08 citeste mai multMircea Geoană a vorbit în interviul „55 de întrebări – powered by Libertatea” despre cum a cucerit-o pe soţia sa, Mihaela Geoană, cunoscută publicului drept „Mihaela,[...]
2024-11-08 citeste mai multPreşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ţinut un discurs în care a reluat tema noii ordini mondiale. Putin a spus că lupta pentru noua ordine mondială este în desfăşurare şi că omenirea[...]
2024-11-08 citeste mai multPremierul Marcel Ciolacu a făcut în luna iulie „partaj voluntar” cu soția, dar spune că nu au divorțat, fiind în continuare căsătoriți legal, deși au împărțit[...]
2024-11-08 citeste mai multRomânia şi Bulgaria intenţionează că creeze o serie de rute comune pentru turiştii japonezi care vor să viziteze regiunea, astfel încât aceştia să aibă ocazia să vadă mai[...]
2024-11-07 citeste mai mult
Adaugă un comentariu