Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:35

Braşovul devine oraş al eficienţei energetice pe bani europeni

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 23 sepembrie 2013

Braşovul a câştigat în faţa Capitalei şi a Constanţei accesarea unor finanţări europene în vederea implementării de proiecte privind eficienţa energetică, ţinând cont că are întocmit un plan de acţiune pentru energia durabilă

Braşovul devine oraş al eficienţei energetice pe bani europeni

Braşovul va fi privilegiat în ceea ce priveşte accesarea de fonduri europene pentru implementarea unor proiecte de eficienţă energetică, ţinând cont că are un Plan de Acţiune pentru Energia Durabilă. Cu ocazia celei de-a IV-a întâlniri a Clubului Primarilor la Braşov, în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei „Oraşe Energie România” (OER), primarul George Scripcaru a precizat că municipalitatea a elaborat deja studii în vederea accesării acestor bani atât în ceea ce priveşte transportul şi iluminatul public, cât şi pentru transformarea clădirilor publice în „clădiri inteligente”. „Implementând aceste măsuri pe care le avem prevăzute în planul de acţiune privind energia durabilă, devenim mai eficienţi în ceea ce priveşte costurile. Există Programul ELENA prin care se finanţează până la 100 de milioane de euro pe trei componente, transport, iluminat şi clădiri publice. Am fost selectaţi ca şi municipiu în vederea primirii finanţărilor de specialiştii de la Bruxelles într-o analiză cu Bucureştiul şi Constanţa, tocmai fiindcă avem acest plan. Avem în plan ca până în luna februarie să avem studiile întocmite, pentru ca apoi să definitivăm proiectele şi să obţinem banii”, a explicat primarul.


Proiecte implementate
Braşovul a iniţiat deja unele proiecte în vederea atingerii performanţei energetice în clădirile publice şi rezidenţiale, utilizarea eficientă a energiei în domeniul serviciilor de interes public şi punerea în practică a conceptului de clădire inteligentă, măsuri concrete care fac parte din Planul de Acţiune pentru Energie Durabilă. De exemplu, noile parcări supraterane care se vor construi la Braşov sunt prevăzute cu instalaţii de alimentare pentru maşinile care folosesc drept combustibil energia electrică, iar în perioada următoare Primăria va implementa un proiect privind „iluminatul inteligent”, care are rolul de a reduce facturile care se plătesc pentru energia electrică în acest sens. „Ar fi bine ca şi alte primării să aibă asemenea planuri pentru energia durabilă, iar, la nivel de judeţ, acordăm sprijin altor primării să îşi întocmească asemenea planuri tocmai pentru a putea accesa finanţări nerambursabile cel puţin pe una dintre componente”, a subliniat Scripcaru.
Primarii prezenţi la această reuniune au încercat să găsească noi soluţii în ceea ce priveşte energia durabilă, dar mai ales să înveţe din experienţa proiectelor de succes, dar şi să nu mai repete experienţele mai puţin reuşite.

Pentru unii gunoiul este energie, pentru noi, o problemă
Primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care este ambasador al Clubului Primarilor, a ţinut să sublinieze faptul că există şi o problemă de legislaţie în ceea ce priveşte aceste proiecte pentru energie durabilă. „Până acum, ne-am bazat pe utilizarea de combustibili fosili, acum trebuie să reducem consumurile, fiindcă aceştia nu mai sunt în aceeaşi cantitate. Această energie regenerabilă este gândită să fie produsă acasă, tocmai ca să nu avem aceste reţele care consumă foarte mult şi sunt costisitoare. Ne lovim însă, şi de monopolul operatorilor de utilităţi. De exemplu, şi dacă am avea mai multe centrale eoliene, tot nu am face nimic, întrucât costurile pentru transportul energiei sunt foarte mari”, a precizat Creţu. Acesta a dat câteva exemple de succes în ceea ce priveşte energia regenerabilă practicate în zona scandinavă. „De exemplu, în Danemarca există o termocentrală care funcţionează cu deşeuri menajere neselectate. Ei au demonstrat astfel că gunoiul este o resursă, nu o problemă, cum se întâmplă la noi”, a precizat Creţu.

Braşovul va conduce în continuare „Oraşe Energie România”

La conferinţa anuală a „Oraşe Energie România” au fost invitate cele 31 de municipalităţi membre ale Asociaţiei, oraşele şi municipiile semnatare ale iniţiativei europene Convenţia Primarilor, agenţiile locale şi regionale de management energetic, precum şi specialişti pe teme de energie. Cu această ocazie, a avut loc şi Adunarea Generală a membrilor OER, în cadrul căreia, s-au desfăşurat alegeri pentru mandatul 2013-2015, pentru funcţia de preşedinte al Asociaţiei şi pentru Consiliul de Administraţie al acesteia. Municipiul Braşov, fost preşedinte al reţelei, şi-a depus din nou candidatura pentru funcţia de preşedinte. În unanimitate de voturi, reprezentanţii municipiilor prezente, au decis validarea în funcţia de preşedinte a Municipiul Braşov, care va fi reprezentat de administratorul public al municipiului, Miklos Gantz. Dintre cele 8 candidaturi depuse pentru Consiliul de Administraţie, au fost alese Timişoara, Deva, Baia Mare, Aiud, Satu Mare şi Călăraşi.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie