Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 16:40

Braşovul deschide „casa soţiei” şi casa soţului”: Un centru pentru 20 de femei fugite de acasă, unul pentru 10 bărbaţi evacuaţi cu Poliţia

Autor: Radu COLȚEA, Ana ȚÎRCĂ

Publicat la 26 noiembrie 2020

Bătaia în familie, aproape un caz pe zi doar în municipiul reşedinţă de judeţ. Lockdown-ul a agravat situaţia

Braşovul deschide „casa soţiei” şi casa soţului”: Un centru pentru 20 de femei fugite de acasă, unul pentru 10 bărbaţi evacuaţi cu Poliţia

Date oferite de Organizaţia Naţiunilor Unite spun ca violenţa în familie a crescut cu 10 procente la nivel mondial în perioada pandemiei, în special în perioada de lockdown. Braşovul nu a făcut excepţie, după cum au constatat organizaţiile non guvernamentale. „Numărul apelurilor şi chiar şi prezenta doamnelor la sediul asociatiei noastre, după ce a trecut lockdown-ul din martie-iunie, a crescut extrem de mult. Cred ca în iunie am avut cele mai multe femei dintotdeauna la Grupul de suport, ceea ce a însemnat pentru noi un semnal că numărul de cazuri a fost foarte mare în carantină şi, cumva, doamnele aşteptau o modalitate de suport din partea noastră”, a arătat Iolanda Beldianu preşedinte Asociaţia Pas Alternativ.
Direcţia de Asistenţă Socială Braşov a remarcat şi ea creşterea numărul de cazuri de violenţa în familie, în special asupra femeilor. „În acest moment, echipa mobilă a DAS, împreuna cu echipa de la Poliţia Locală a acoperit într-un an şi jumătate cam 400 de cazuri”, a dezvăluit directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Braşov, Mariana Topoliceanu (foto).
O confirmare a înmulţirii numărului de cazuri de violenţă domestică în perioada de lockdown a venit şi de la Direcţia Judeţeană de Statistică Braşov. Dacă în prima parte a anului s-au înregistrat mai puţine divorţuri, în luna septembrie numărul acestora a explodat şi a trecut de 100 numai la Braşov.


Se cam întoarce roata
De cele mai multe ori, femeile se temeau să raporteze abuzurile la care erau supuse. Campaniile de informare şi încurajare duse în ultimii ani de Poliţia Română au făcut să crească foarte mult numărul de apeluri la 112 în care sunt raportate cazuri de violenţă în familie. Înainte, victima părăsea locuinţa, iar agresorul, de obicei, după câteva zile în care se vedea singur se căia şi caută împăcarea. Acum, agresorul părăseşte locuinta şi, cum de multe ori ajunge la Centrul pentru Persoane fără Adăpost, furia îi creşte. Şi din acest motiv, au existat destule cazuri în care s-a ajuns chiar până la crimă.

De un an şi jumătate, niciun ong de suport
Organizatiile non guvernamentale oferă asistenţă psihologică nu numai victimelor, ci şi agresorilor, însă pandemia a pus piedici şi acestui demers. Pentru că ONG-urile nu mai oferă la Braşov servicii de consiliere pentru victime şi agresori de un an şi jumătate, municipalitatea a decis să deschidă centre dedicate violenţei în familie, unde să ofere acest tip tip de servicii.
Anunţul a fost făcut ieri, de  Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor, de viceprimarul Flavia Boghiu (foto 1) în cadrul conferinţei organizate de Primăria Braşov pentru prezentarea programului municipalităţii braşovene privind reducerea violenţei domestice.
Astfel, Boghiu a declarat că în şedinţa de plen de vineri, Consiliul Local Braşov va dezbate un proiect de hotărâre privind înfiinţarea a trei centre, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, destinate protejării victimelor violenţei în familie. Municipalitatea îşi propune ca din primăvara viitoare, după obţinerea licenţelor pentru asigurarea acestor servicii sociale, la Braşov să funcţioneze Centrul de primire în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice, Centrul  de asistenţă destinat agresorilor şi Centrul de consiliere pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice.

Următoarele 15 zile, dedicate sensibilizării braşovenilor
„De astăzi (miercuri, n.r.) începe şirul celor 16 zile în care activismul împotriva violenţei asupra femeilor încearcă să aducă în atenţia publică fenomenul, să vină cu soluţii pentru victimele violenţei domestice şi să producă o schimbare. Faţă de perioada de până acum, când serviciile pentru victimele violenţei domestice erau oferite doar de organizaţiile non-guvernamentale, iar unele au încetat deja, începând de anul acesta autoritatea locală îşi asumă acest sprijin. De aceea, pe lângă Centrul de sensibilizare şi informare a populaţiei, pe care-l avem deschis de pe 10 octombrie, în şedinţa Consiliului Local de vineri, 27 octombrie urmează să supunem aprobării trei noi facilităţi pentru a veni în sprijinul victimelor violenţei domestice. Urmează să înfiinţăm un Centru de consiliere şi prevenire a violenţei în familie, care va oferi terapie, sprijin şi consiliere pentru un număr de 10 beneficiari, în primă fază. De asemenea, vom înfiinţa un Centru de asistenţă destinat agresorilor, cu un număr de 10 locuri, pentru ca aceştia să aibă unde locui atunci când sunt scoşi din locuinţă în cazul în care victimele obţin ordin provizoriu de protecţie, şi unde vor beneficia de consiliere psihologică. Cel mai important, urmează să deschidem un adăpost pentru victimele violenţei domestice, cu 20 de locuri destinate mamelor şi copiilor, adăpost care nu a existat până acum în Braşov, şi care va funcţiona de anul viitor. Pe lângă aceasta, avem, la Braşov, specialişti din zona ONG care intervin de câţiva ani în zona violenţei domestice, oameni care şi-au pus energia şi s-au dedicat acestei lupte şi pe care intenţionăm să-i aducem alături de demersurile noastre, să găsim împreună modalitatea în care putem lupta împotriva acestui fenomen. Tocmai de aceea, în perioada următoare, primăria va purta discuţii cu organizaţii din zona societăţii civile, va căuta soluţii şi proiecte pe care să le putem implementa împreună”, a declarat Flavia Boghiu.

Al 7-lea oraş care deschide un centru destinat agresorilor
Pe de altă parte, Mariana Topoliceanu (foto 2), directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, a detaliat  necesitatea înfiinţării acestor centre. „În momentul actual, victimele sunt ajutate prin intervenţia echipei mobile şi separarea agresorului de victimă, acestuia oferindu-i-se servicii de cazare în cadrul Adăpostului de noapte. Serviciile sunt acordate doar persoanelor care au dificultăţi financiare, nefiind un serviciu gratuit pentru oricine. Victimele care necesită o atenţie sporită după expirarea ordinului de protecţie sunt trimise către Direcţia Generală de Asistenţă Socială, unde pot fi sprijinite prin servicii rezidenţiale. Referitor la agresori, în cazul celor care au beneficiat de servicii de cazare la Adăpostul de noapte, psihologul acestui centru a oferit consiliere şi a sesizat nevoia de a ne implica mai mult, motiv pentru care unul dintre viitoarele centre le este destinat acestora. La nivel naţional există doar şase centre destinate agresorilor, din legislaţia şi practica internaţională ştim că sunt benefice, pentru că dacă nu lucrăm şi la cauză, şi la efect, nu putem ajunge la rezultate pozitive”, a explicat Topoliceanu.


 


CITEȘTE ȘI: Braşovul, 16 zile cu „afişul portocaliu”






 

+8 -3

Comentarii

'Pt. Dan'

2020-11-26 06:30:04


'Vezi ca esti prost...du-te la doctor.'

'cristian'

2020-11-26 05:20:13


'Nicaieri nu se stipuleaza ce se intampla mai deparet cu barbati violenti, dece nu sant condamnati ca si cei care agreseaza alti cetateni cu bataia.Nu este suficient indepartarea de acasa si amenda sa fie si condamnati cu executare.'

'Dan'

2020-11-26 00:25:22


'O masura bine venita, menita a civiliza barbarii care mai sunt inca prin Brasov. Stiu ca votantii vechilor partide (PSD, PNL, UDMR) nu apreciaza astfel de masuri, ei doriind sa pupe moaste, sa vada aeroport, dar scoli noi nu, etc, dar ii anunt ca astfel nu se mai poate. Oamenii isi doresc sa traiasca intr-o societate civilizata. Incet, incet, se i-au si masuri normale, nu doar masuri populiste de doi bani.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie