Curs BNR

1 EUR = 4.8793 RON

1 USD = 4.8008 RON

1 GBP = 5.7839 RON

1 XAU = 272.7882 RON

1 AED = 1.3070 RON

1 AUD = 3.3341 RON

1 BGN = 2.4947 RON

1 BRL = 0.9292 RON

1 CAD = 3.7222 RON

1 CHF = 5.0325 RON

1 CNY = 0.7068 RON

1 CZK = 0.1985 RON

1 DKK = 0.6560 RON

1 EGP = 0.2504 RON

1 HUF = 1.2051 RON

1 INR = 0.0602 RON

1 JPY = 3.5491 RON

1 KRW = 0.3629 RON

1 MDL = 0.2495 RON

1 MXN = 0.2401 RON

1 NOK = 0.4944 RON

1 NZD = 3.0116 RON

1 PLN = 1.0329 RON

1 RSD = 0.0416 RON

1 RUB = 0.0798 RON

1 SEK = 0.4608 RON

1 TRY = 0.2674 RON

1 UAH = 0.1302 RON

1 XDR = 6.3214 RON

1 ZAR = 0.2877 RON

Editia 7761 - 19 aug 05:56

Braşovul cu multe moaşe: Primăria „a spus Coliban”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 iulie 2021

Consilierii primarului dau ordine prin Primărie, împuterniciţi „verbal”. Cu „0” răspundere. De ce nu merg lucrurile bine în Braşov, varianta viceprimarului vs politica Facebook

Braşovul cu multe moaşe: Primăria „a spus Coliban”

După ce în spaţiul public au apărut mai multe critici legate de activitatea viceprimarului Sebastian Rusu (foto), acesta şi-a prezentat joi, punctele de vedere, într-o conferinţă de presă. Viceprimarului i s-a reproşat că gospodărirea oraşului (curăţenie, asfaltări, spaţii verzi, deszăpezire), care este sub coordonarea lui, lasă de dorit. Ieri, Sebastian Rusu a catalogat informaţiile apărute pe reţelele de socializare drept „elucubraţii şi aberaţii” şi, printre altele, a precizat că activitatea Direcţiei Tehnice este afectată de unele decizii luate de primar.

Între „ciocan şi nicovală”
De exemplu, el a menţionat că, în ceea ce priveşte extragerea arborilor periculoşi, el nu poate lua o decizie până nu vine OK-ul din partea unei fundaţii (ProPark, ong desemnat de primar pentru a evalua starea arborilor), dar, în cazul apariţiei unor incidente, cel care răspunde este viceprimarul.

Nici „oamenii mei”
„Sub coordonarea mea este Direcţia Tehnică, una extrem de complexă şi nu se poate compara cu o instituţie de cultură. De când am preluat mandatul, Direcţia Tehnică nu are un director tehnic, aşa că a trebuit să fiu şi director tehnic. A fost un om competent, Marius Comănici, dar care, la presiunile conducerii primăriei, probabil simţind că este între ciocan şi nicovală, a decis să plece. Mi-a comunicat că erau presiuni, însă mi-a dat şi de înţeles că nu e cazul să provoace disensiuni în alianţă”, a declarat Rusu. Reammintim că Marius Comănici, numit director tehnic de primarul Braşovului, Allen Coliban, la jumătea lunii ianuarie 2021, a demisionat după nici 3 luni, în martie 2021.

Demisii pe Facebook
Viceprimarul Sebastian Rusu a amintit şi că în iarnă, când era în concediu, şeful serviciului reparaţii străzi a aflat de pe Facebook că nu i se mai prelungeşte contractul. „De asemenea, un consilier din departament străzi a fost demis fără ştirea mea. Nu mi-a cerut nimeni părerea. Este vorba de Gheorghe Drăgoi. Sunt 3 persoane care se vor pensiona. Deja avem doi oameni în minus şi încercăm să ne facem treaba şi să suplinim aceste lipsuri”, a mai spus Rusu.  

„Ne călcăm în picioare”
Totodată, viceprimarul a reclamat faptul că funcţionarii sunt derutaţi, pentru că primesc sarcini şi de la consilierii personali ai primarului, iar uneori sunt puşi în situaţia de a nu şti ce trebuie să facă mai întâi. „Ne călcăm în picioare, că eu cer ceva, funcţionarul spune că i s-a cerut altceva de către un consilier al primarului. Consilierii personali dau ordine în baza dispoziţiilor verbale ale primarului”, a declarat Rusu, care a nominalizat-o în acest sens pe consiliera primarului Adriana Miron.
Ba mai mult, Rusu a reclamat faptul că randamentul funcţionarilor primăriei este afectat şi mesajele publice prin care aceştia sunt acuzaţi constant de incompetenţă, de faptul că ar fi corupţi sau că reprezintă „interese mafiote”.

Cum e cu alianţa
Chiar dacă între viceprimar şi primar pare a fi o stare conflictuală, Sebastian Rusu a declarat că la nivelul municipiului Braşov, coaliţia PNL – USR PLUS trebuie să meargă mai departe şi va face demersuri în acest sens. „Voi avea o discuţie cu preşedintele organizaţiei municipale a USR PLUS (Alexandra Coliban – n.r.), pentru că atât primarul, cât şi viceprimarul Flavia Boghiu mi-au comunicat faptul că nu deţin funcţii de conducere la nivelul filialei locale”, a mai spus Sebastian Rusu.
Reamintim că între Sebastian Rusu şi Allen Coliban au mai fost tensiuni în primăvară, atunci, mărul discordiei fiind proiectul „FC Braşov”. În perioada respectivă, Rusu se ocupa şi de sport, iar primarul i-a retras această atribuţie.

Arborii periculoşI: nu pot fi tăiaţi fără acordul unei fundaţii „fără răspundere”
Pe de altă parte, viceprimarul a şi dat câteva exemple despre modul în care s-a desfăşurat activitatea în acest an. De exemplu, a spus Rusu, în ceea ce priveşte tăierea arborilor periculoşi, intervenţiile sunt permise numai cu acordul Fundaţiei ProPark. „Dacă nu există acordul acestei fundaţii nu se poate tăia un arbore, în baza unui parteneriat încheiat la iniţiativa primarului Braşovului. Eu nu am agreat parteneriatul. Dacă un arbore produce pagube, responsabilitatea este a Primăriei. Fundaţia nu îşi asumă nicio răspundere. Corect ar fi ca această răspundere să fie împărţită între municipalitate şi fundaţie. Avem solicitări de la asociaţii, dar nu se poate interveni, pentru că este colaborarea cu acea fundaţie, care supervizează. Cred că e delicat să interzici unui specialist al primăriei să intervină”, a declarat Rusu.
Pe de altă parte, el a declarat că, anul acesta, multe activităţi au fost afectate de vremea capricioasă. „Din punct de vedere al asfaltării, în iunie nu erau realizate lucrările planificate pentru luna mai. Acum se lucrează în tot oraşul. Este adevărat, sunt şi discuţii, dar va asigur că lucrurile decurg aşa cum trebuie. De asemenea, se lucrează la curăţarea şi marcarea străzilor. De asemenea, se marchează lucrurile de parcare, iar în scurt timp lansăm şi procedura de atribuire”, a explicat Rusu.

Speţa „laleaua”
În ceea ce priveşte spaţiile verzi, viceprimarul a declarat că primăvara aceasta nu au fost lalele pentru că, în toamnă, a fost luată decizia să nu mai fie plantaţi bulbi (n.r. - explicaţia publică a primarului a fost aceea că momentul plantării florilor a coincis cu schimbarea de mandat, altele au fost atunci problemele presante, iar funcţionarii nu au ştiut ce să facă) .
În ceea ce priveşte toaletările şi cosirea ierbii, Rusu a menţionat că nu s-a putut cosi pe ploaie, însă, când a fost posibil, a fost tuns gardul viu.
Viceprimarul a amintit că, nu cu mult timp în urmă, despre Braşov se spunea că este cel mai curat oraş din România. „Dacă Braşovul era la superlativ anii trecuţi, o poate face şi acum, pentru că şi atunci, şi acum sunt aceeaşi operatori şi aceeaşi funcţionari care gestionau problemele”, a argumentat Sebastian Rusu.

Tensiune printre angajaţi
Acesta nu înţelege de ce colegii de alianţă din URS încearcă să pună presiune pe angajaţii Primăriei că nu se face treabă, în contextul în care anii trecuţi s-a lucrat cu aceeaşi funcţionari, cu aceeaşi operatori, iar Braşovul era un exemplu în ceea ce priveşte partea de gospodărire. „Nu văd de ce acum încearcă cineva să inducă alte lucruri, să se inducă diverse stări emoţionale şi să se pună presiune pe angajaţii din primărie. Curăţenie se face cu aceeaşi operatori cu care s-a făcut şi până acum şi Braşovul era lăudat că este curat. Nu văd de ce ar fi o problemă. A veni şi a da în continuu în angajaţi şi a acuza că sunt incompetenţi, a acuza diverse interese, au creat o  situaţie tensionantă în Primărie şi nimeni nu poate lucra la o capacitate optimă în astfel de condiţii”, a precizat Sebastian Rusu.

Ordine din 3 locuri
Acesta a subliniat faptul că un lucru în plus ce a dus la creşterea nivelului de stres în Primărie şi implicit la o proastă funcţionare a aparatului administrativ este şi atitudinea consilierilor primarului Allen Coliban, care împart ordine funcţionarilor municipalităţii, însă fără ca stânga să ştie ce face dreapta.
„Sunt diverşi consilieri de la Cabinetul Primarului, care se duc şi le dau dispoziţii angajaţilor din Primărie, dar de multe ori ne călcăm reciproc pe picioare, angajaţii primesc ordine din trei locuri şi pur şi simplu nu ştiu ce să facă mai întâi, astfel că lucrurile sunt făcute de multe ori cu întârziere. Lucrurile trebuie să funcţioneze fluent, să măsurăm performanţa fiecăruia, să nu ne grăbim să facem afirmaţii, să aruncăm apelative la adresa funcţionarilor public. Să înţelegem, că eşti consilier personal, vii din domeniul privat, dar aici vorbim de administraţie publică şi ne ghidăm şi după anumite norme legislative. Desigur trebuie să existe performanţă, dar cu toţii trebuie să ne adaptăm. Managementul Primăriei este unul nou, funcţionarii, unii vechi, alţii noi, trebuie să începem să ne cunoaştem şi să colaborăm. Până acum, tot cu aceeaşi oameni Braşovul a reuşit să fie în frunte, să fie un oraş curat, cu străzi reparate şi să fie dat exemplu. Trebuie să ne motivăm, să nu ne mai încurcăm unii cu alţii, să vedem fiecare consilier ce atribuţii are, să respectăm o ierarhie, că nici un funcţionar nu mai înţelege ce trebuie să facă, dacă primeşte ordine din mai multe direcţii”, a punctat viceprimarul.
Acesta este de părere că partenerii de alianţă din USR sunt mai noi şi mai au unele lucruri de învăţat şi tocmai de aceea această alianţă trebuie să continue prin fair-play, pentru că Braşovul are mare nevoie proiecte de dezvoltare şi lucruri concrete. „Trebuie să ajungem la un numitor comun şi să acceptăm că unii dintre noi au o experienţă mai bună decât alţii”, a precizat viceprimarul Sebastian Rusu.

Cum e cu responsabilitatea în Primărie? Varianta personală, Facebook, via USR
Varianta din Primărie, „nu eu, consilierul” are parte şi de o „oglindă de partid”. Nu Coliban, ci partidul critică şi arată cu degetul prin Primărie. Şi nu oficial, ci printr-o „personală” pe Facebook.
Săptămâna trecută, coordonatorul Departamentului de Comunicare din cadrul USR Braşov, Radu Hossu, l-a acuzat, într-o postare pe Facebook, pe viceprimarul Sebastian Rusu de faptul că Braşovul arată mizerabil, având în vedere că acesta este coordonatorul Direcţiei Tehnice şi este responsabil de „degradarea serviciilor de curăţenie, spaţii verzi, asfaltări etc”. Vinovaţi au fost arătaţi şi funcţionarii, „mulţi dintre ei sunt incompetenţi, mulţi dintre ei sunt şantajabili”
„Nu poţi să învinovăţeşti politic funcţionarii din aparat. Ei nu au fost aleşi acolo. Ei sunt acolo şi vor rămâne acolo, pentru că prea multe parlamente la rând şi guverne la rând le-au întărit poziţia şi puterea, acum fiind înrădăcinaţi într-un sistem blocat pe loc. Mulţi dintre ei sunt incompetenţi, mulţi dintre ei sunt şantajabili (cum credeţi de altfel că au unii funcţionari maşini de zeci de mii de euro şi stau în vile, din salarii de 4000 lei/lună?), alţii sunt pur şi simplu incompetenţi”, se arată în postare.
Despre o pace cu PNL, nici vorbă în discursul de pe Facebook: „Guvernul ne-a băgat în această relaţie toxică”, scrie Hossu, care lansează şi o teorie, potrivit căreia PNL lasă intenţionat Braşovul murdar, ca să aibă următorul primar.
Întrebat de BizBrasov.ro de ce a pornit atacul împotriva viceprimarului Sebastian Rusu, Hossu a spus că situaţia din Braşov este asemănătoare cu cea din Sectorul 1 din Bucureşti. „Modelul PNL de a apăra contractele păbugoase, care lucrează împotriva cetăţenilor, nu e doar la Sectorul 1, ci şi la Brasov, unde vedem o deteriorare a serviciilor de salubritate exact în momentul în care USR a câştigat alegerile. Dacă la Sectorul 1 PNL-ul este direct legat de Romprest, fiind susţinătorii lor financiari, aici ştim că e vorba de contracte istorice încheiate pe vremea fostului primar, George Scripcaru, cu firme controlate de oameni apropiaţi lui”, a explicat Hossu.
La două zile după însă, Ziarul Finaciar a publicat o analiză potrivit căreia administraţiile din Braşov şi Timişoara au contracte cu mai mici tarife pentru servicii de salubrizare din ţară.
Până acum, oficial, primarul Allen Coliban, nu a comentat nimic pe subiect. Ieri i s-a solicitat, prin departamentul de Relaţii Publice al Primăriei, în mod expres, un punct de vedere, dar nu a fost transmis.

Comentarii

'@Zah Ioan'

2021-08-03 14:25:32


'Serviciul de asfaltare era la Rusu din ce stiu:))...fac ceva pe liberali sunt acelasi jeg cu celelalte doua partide din consiliu local'

'Dragos'

2021-08-01 14:22:21


'Spatiile verzi au fost neglijate vizibil de cand e domnul Coliban primar. Cresc balariile si iarba pana la brau, gardurile vii au deveni boscheti. Am inteles, n-a pus bulbi anul acesta, dar nici macar trandafirii plantati pe vremea fostului primar nu sunt intertinuti iar buruienile ii napadesc vizibil. Oare la o jungla se referea cand spunea ca vrea un Brasov verde?'

'Willy'

2021-07-30 15:18:12


'Nu ca ma uit eu in gura lui Rusu, dar pe undeva are dreptate omul. E plin de consilieri pe langa coliban zici ca e vreun cap mafiot. Cred ca nici Toto Riina nu a avut atatia consilieri. La ce mai sunt serviciile specializate din Primarie? Plus ca din ce citeam prin ziare coliban are si consilier de imagine. Pai ca primar, imaginea ti-o creezi prin ceea ce faci. Dar cand nu faci #nimic, atunci chiar ai nevoie de un consilier de imagine care sa imbrobodeasca prostimea. Numa\' ca... In fine. Orasul e praf si pulbere la propriu. Exista pe strazi, pe bulevarde nisip de asta iarna. A incoltit si a rasatit iarba pe alocuri. Gardul viu e tuns in batjocura se calca tiganii in picioare unii pe altii langa cateva fire de iarba care in final ajung dosite sub gardul viu. Dupa ce ca lumea isi scoate cainii la WC, s-au mai transformat acele crengi si ierburi uscate dosite in adevarate sugative de urina care mentin putoarea. Ce sa mai, ca e Rusu, ca e boghiu, seful lor al mare e Coliban. Iar seful lui Coliban suntem noi, votantii. Asa ca sa mai lase vaicareala ca e sabotat, ca il lucra peneleul, ca Rusu, ca Scripcaru, ca lacu, ca dracu, ca nu tine. Adica ce? Scripcaru e singurul cetatean de pe planeta care poate tine Primaria aia in frau? Mai sunt primarii unde s-au mai schimbat primarii si treaba a mers sau nu a mers in functie de capacitatea primarului. La noi nu merge, de exemplu. Si e orasul meu si ma intereseaza cum arata si cum e administrat. Ca nu de aia m-am expus la covid in pandemie ca sa ascult vaicareli pe retele. Hai sictir!'

'horatiu'

2021-07-30 07:28:34


'Domnilor, când veţi înţelege că pe braşoveni nu-i interesează luptele voastre politice? Avem un oraş murdar şi prăfuit, plin de maşini parcate cu îi taie capul pe fiecare!!! Faceţi ceva şi pentru oraşul acesta, pentru locuitorii acestui oraş!!! Creşte iarba printre bordurile de pe Calea Bucureşti şi voi vă certaţi care este mai tare în .... Să vă fie ruşine neinsprăviţilor!!!!'

'Rusu esti de râs '

2021-07-30 07:26:54


'O rusine! Sa montezi semafoare pe un sens de mers si sa pui pietonul in pericol, oprindu-l in mijlocul drumului pana la schimbarea culorii senatorului, fara refugii!\nCe lege iti permite sa faci asa ceva?\nSi politia rutieră din comisia de circulatie avizează!?'

'mihai'

2021-07-30 06:59:48


'Singurul lucru bun facut pana acum de Coliban si partidul lui sunt lunile cand nu am platit parcarea in Brasov...'

'Zah Ioan'

2021-07-30 06:10:48


'Se pare ca acest Sebastian este singura persoana care a spus adevarul despre starea adevarata din primaria Brasov.Si, cel putin eu, sunt convins de haosul din primarie.Personal am trimis primariei o solicitare de a se repara trotuarele degradate din cartierul Florilor si sa se gaseasca si impune solutii pentru curatarea trotuarelor in acest cartier, in luna mai 2021.Mi s-a dat un numar de inregistrare, un cod, un termen de rezolvare de 30 de zile si...gata.Nici lucrari in cartier, nici vreun raspuns daca se face sau nu.Am solicitat personal primarului, viceprimarului Boghiu si compartimentului responsabil cu asociatiile de proprietari sa fiu ajutat intr-o problema pe care numai ei puteau s-a rezolve. N-au vrut si nu s-au implicat.Incompetenta? Reavointa? Dezinteres?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional