Curs BNR
1 EUR = 4.9575 RON
1 USD = 4.6194 RON
1 GBP = 5.7071 RON
1 XAU = 290.0889 RON
1 AED = 1.2580 RON
1 AUD = 3.0134 RON
1 BGN = 2.5348 RON
1 BRL = 0.9172 RON
1 CAD = 3.3885 RON
1 CHF = 5.1137 RON
1 CNY = 0.6542 RON
1 CZK = 0.2096 RON
1 DKK = 0.6655 RON
1 EGP = 0.1495 RON
1 HUF = 1.3316 RON
1 INR = 0.0559 RON
1 JPY = 3.3068 RON
1 KRW = 0.3478 RON
1 MDL = 0.2601 RON
1 MXN = 0.2601 RON
1 NOK = 0.4193 RON
1 NZD = 2.8081 RON
1 PLN = 1.0939 RON
1 RSD = 0.0423 RON
1 RUB = 0.0577 RON
1 SEK = 0.4288 RON
1 TRY = 0.2307 RON
1 UAH = 0.1251 RON
1 XDR = 6.1493 RON
1 ZAR = 0.2350 RON
Publicat la 17 februarie 2020
Foto: Echipa Regională „Hotel Belvedere Braşov” - Ioan Florescu (căpitan), Ghisoi Cornelia, Popa Ioan, Ciobanu Cristina, Daniel Buzea, Gabor Sabina, Paul Holhoş, Balazs Corina.
Încep să apară rezultatele de la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart, Germania, acolo unde România a intrat în competiţie cu bucătari care au evoluat la probe individuale, dar şi cu 4 echipe: Echipa Naţională de Seniori, Echipa Naţională de Juniori, Echipa Regională „Hotel Belvedere Braşov” şi Echipa Regională „Casa Boierului din Deal Buzău”.
Astfel, chef Ioan Florescu, de la restaurantul Belvedere Braşov, a obţinut medalia de argint la proba individuală, iar alte două medalii de bronz au fost câştigate de chef executiv Vasile Spînu, de la Centrul de evenimente Lux Divina Braşov, şi de la Gigel Ciutacu, de la Ramada Sibiu. Şi la probele pe echipe s-au derulat deja primele probe şi avem o medalie de argint obţinută de Echipa regională Braşov şi două medalii de bronz obţiute de Naţionala de juniori a României şi de echipa regională din Buzău.
Vasile Spînu (foto) mărturiseşte că pasiunea pentru gătit o are de la mama, care lucra ca bucătăreasă la o cantină.
Deşi îşi dorea să lucreze în construcţii, până la urmă a ajuns tot în bucătărie, spune acesta într-un interviu pentru newsbv.ro. „Am avut acces la acest domeniu de mic şi spre deosebire de fraţii mei (5 băieţi şi o fată), eu preferam să o ajut pe mama la tăiat legume în loc să ies afară la joacă. M-am apucat serios de gătit la 13 ani, înainte de a avea buletin. Devenisem expert la sarmale, pe care doar eu le găteam în familie de sărbători. Provin dintr-o pereche de gemeni, dar pasiunea pentru gătit o am doar eu, fratele meu este şofer”, ne mărturiseşte Vasile Spînu. A plecat din Măcin (Tulcea), pentru că şi-a dorit tot timpul să înveţe mai mult. Din Deltă a ajuns în inima Ardealului, la Cluj. „Am lucrat la un hotel de 4 stele şi o sală de evenimente. Am participat la multe competiţii culinare – bufete reci, stil de gătire, trenduri, oamenii au văzut ce pot şi cererile s-au condimentat din ce în ce mai intens. Aşa am plecat în Bucureşti, unde am preluat un salon mare de evenimente. Mi-am pus amprenta pe tot meniul şi acest lucru s-a resimţit atât la nivel de gust şi imagine, cât şi la creşterea vânzărilor. Din ianuarie 2018 m-am mutat cu soţia la Braşov şi am preluat bucătăria complexului Lux Divina”, afirmă Vasile Spînu. A participat la multe competiţii de profil, în Coreea de Sud, Turcia, Ucraina, Bosnia-Herţegovina, iar despre activitatea lui spune că „Reuşita mea o măsor în farfuriile goale”.
Organizată o dată la 4 ani, International Exhibition of Culinary Art are loc între 14 - 19 februarie 2020, la Stuttgart, cu peste 70 de ţări înscrise. România este prezentă la Jocurile Olimpice Culinare fără întreruperi – prin echipele naţionale şi cele regionale – din 1971 până în prezent, delegaţia 2020 fiind formată din 15 bucătari.
Foto: Lotul României
Stefan
2020-02-17 19:24:33
Felicitări!