Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 02:02

Braşovul a fost inclus pe lista investiţiilor în spitale regionale

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 iulie 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a prezentat la Braşov documentul prin care judeţele Harghita şi Covasna sunt arondate viitoarei unităţi sanitare

Braşovul a fost inclus pe lista investiţiilor în spitale regionale

Spitalul Regional Braşov va deservi, pe lângă judeţul nostru şi judeţele Harghita şi Covasna. Arondarea este stabilită printr-un ordin al Ministrului Sănătăţii, ce se află în dezbatere publică, timp de 10 zile, începând cu data de 15 iulie. Proiectul actului normativ a fost prezentat la Braşov de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în timpul întâlnirii de la Braşov cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai spitalelor braşovene şi cu specialiştii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), tema discuţiei fiind proiectul noului spital al Braşovului. În timpul discuţiilor de la Primăria Braşov, ministrul a precizat că „după trecerea acestui termen (cel în care este în dezbatere public – n.r.) şi publicarea lui în Monitorul Oficial, el devine oficial. După acest moment, avem startul oficial la tot ce înseamnă studiul de fezabilitate la un nou spital regional. Acest ordin specifică tocmai arondarea judeţelor Harghita şi Covasna la centrul universitar Braşov, şi deci încadrarea ca spital regional a spitalului ce se va construi la Braşov. Braşovul, are nevoie de un spital modern, De asemenea, şi judeţele Harghita şi Covasna au nevoie de un spital modern. Implicarea Ministrului Sănătăţii în parteneriatul public-privat, alături de Primăria Braşov, Consiliul Judeţean Braşov şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este totală”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Braşovul şi Mureşul, „împart” judeţele din Regiunea Centru
În proiectul  ordinului de ministru se arată că în Regiunea de Dezvoltare Centru „spitalele din judeţele Mureş, Alba şi Sibiu sunt arondate centrului universitar Târgu Mureş, respectiv unităţilor sanitare regionale de tip IA şi IB din acest centru, iar spitalele din judeţele Harghita, Covasna, Braşov vor fi arondate Centrului Universitar Braşov, respectiv unităţilor sanitare regionale de tip IA şi IB din acest centru”.
Acest ordin este aşteptat de Primăria Braşov şi de specialiştii Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare, care se ocupă de elaborarea Studiului de fezabilitate. De altfel, primarul Braşovului, George Scripcaru, a declarat că „ordinul va sta la baza următoarei etape a studiului de fezabilitate, pentru că studiul trebuie să se raporteze la o dimensionare teritorială - după cum se precizează şi în preambulul ordinului -dar şi din punct de vedere economic, regional şi al numărului de locuitori. Acum consultanţii de la BERD vor putea trece la o nouă etapă, în care să dimensioneze practic structura acestei investiţii raportată la prevederile acestui ordin. Acest act normativ este foarte important, fără el nu se mai putea face nimic, pentru că nu poţi să gândeşti un spital regional care să nu aibă o dimensionare teritorială, care să ştie la ce se raportează structura respectivă, câţi locuitori vor beneficia de serviciile acestui spital”.
Totodată, edilul a amintit că în această perioadă se fac deja pregătirile pentru noul spital. „În acest moment se lucrează la reţelele de utilităţi care vor deservi viitorul spital, dar şi alte instituţii din zonă”, a precizat George Scripcaru.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov: „O veste bună, care elimină orice suspiciune”
La întâlnirea de la Primăria Braşov a participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care a declarat că realizarea noului spital este unul dintre cele mai aşteptate proiecte ale judeţului nostru. „Ministrul Sănătăţii a venit la Braşov cu o veste bună, care elimină orice suspiciune că nu se doreşte acest spital. Proiectul se află într-un stadiu destul de avansat, s-au parcurs multe etape, există terenul care are utilităţile necesare pentru un astfel de obiectiv, de asemenea, prin preocuparea Primăriei Braşov şi a BERD, există un studiu de prefezabilitate şi este în lucru studiu de fezabilitate, iar asta ne pune pe picior de egalitate cu celelalte spitale regionale care astăzi sunt în derulare”, declarat reprezentantul administraţiei judeţene.
 
Optimism din partea specialiştilor BERD
La discuţii a participat şi directorul BERD România, Venera Vlad, director BERD România, care a declarat că proiectul spitalului este unul matur în ceea ce priveşte pregătirea terenului, aspectele legislative, aspectele juridice, şi aspectele privind utilităţile. „Toate acestea ne fac să credem că proiectul poate fi realizat într-un interval de timp rezonabil”.
Totodată, reprezentantul consorţiului de firme care realizează studiul de fezabilitate şi documentaţia pentru licitaţie, Andreea Șişman, declarat că „acest ordin aduce foarte multă claritate asupra caracteristicilor proiectului, pentru că se defineşte statutul de spital regional şi aria de acoperire. Pentru noi, ca şi consultanţi, înseamnă foarte mult, pentru că putem continua ce am început, munca la studiu de fezabilitate. În următoarele luni vom pregăti diverse capitole din studiu, conform calendarului pe care l-am stabilit. Avem deja un schelet, pe care urmează să adăugăm informaţii. Cu siguranţă, în următoarea perioadă, va fi o colaborare intensă  cu autorităţile locale şi cu Ministerul Sănătăţii. Vor fi întâlniri tehnice de lucru săptămânale sau la două săptămâni, astfel încât să avem cât mai curând datele necesare şi să putem începe pregătirea documentaţiei pentru licitaţie”.

Finanţare de 2,5 milioane de euro din partea BERD
Primăria Braşov şi BERD au semnat acordul de asistenţă tehnică pentru construcţia Spitalului Regional Braşov, în valoare de 2,5 milioane de euro nerambursabili, la care cofinanţarea municipiului este de 250.000 de euro. În baza acestui acord de finanţare, BERD a desemnat un consorţiu de firme care să elaboreze studiul de fezabilitate şi documentaţia necesară realizării parteneriatului public-privat (PPP) pentru construirea Spitalului Regional Braşov. Consorţiul selectat de BERD este format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP şi Clifford Chance Badea SPRL, un consorţiu cu experienţă în construcţia a 40 de spitale, prin parteneriat public-privat (PPP), în toată lumea.
La sfârşitul lui 2018, Ministerul Sănătăţii a emis Ordinul de Ministru nr. 1394/01.11.2018, prin care se stabilesc specialităţile şi numărul de paturi pentru viitorul Spital Clinic Regional, după ce, anterior, prin Legea nr. 32/2019, municipalitatea a preluat o suprafaţă de 11.45 hectare de teren de la Institutul Cartofului, necesar construirii spitalului. Conform ordinului de ministru, Spitalul Clinic Regional Braşov va avea 849 de paturi de spitalizare continuă şi 60 de paturi de spitalizare de zi, pentru 31 de specialităţi. 

+7 -3

Comentarii

'Willy'

2020-07-17 16:02:57


'Aaaa, dar nu mai este nevoie, multumim de deranj... ne cerem scuze, dar acum avem unde sa ne cuibarim cand dam de dracu: in curte la judetean, in containere si la cort. Pai sigur ca da! Ca atata putem, atata avem. Incercati la altii, poate au nevoie mai mare, merci mult.'

'Lazar'

2020-07-17 07:44:55


'Cand se semneaza contractul ?. Iar specialisti BERD sa spuna cand vor realiza un obiectiv la Brasov nu numai promisiuni si proiecte.'

'DanaBv'

2020-07-17 06:59:42


'Aleluia! S-au depasit cateva obstacole birocratice! Asta inseamna ca nepotica mea de un an va putea beneficia la pensie de spitalul asta regional! Ura!'

'Hans'

2020-07-17 06:07:42


'„Implicarea Ministrului Sănătăţii în parteneriatul public-privat, alături de Primăria Braşov, Consiliul Judeţean Braşov şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este totală”. Parteneriat public-privat. Deci statul nu prea construiește mai nimic, el doar se „implică”. De ce și privat care, în timp, după ce va fi gata, va fi total privat? DE CE? Banii din taxele brașovenilor unde se duc? De ce nu merită brașovenii un spital de stat, unde să meargă toți brașovenii, adică și cei cu venituri mai reduse?\nUnde sunt investițiile promise de PNL?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie