Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 17:36

Braşovul a devenit primul Smart City din România

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 21 octombrie 2015

Sistemul de telegestiune a iluminatului public a costat aproape 10 milioane de lei, dar municipalitatea va economisi anual 650.000 de lei, urmând ca şi oraşul să fie unul mai sigur

Braşovul a devenit primul Smart City din România
Reprezentanţii Primăriei Braşov au anunţat că au fost finalizate lucrările de modernizare a sistemului de iluminat public, acestea fiind începute în urmă cu mai bine de doi ani. De acum, acest serviciu ar urma să coste cu 10% mai puţin, iar braşovenii vor fi mai în siguranţă pe străzi. 
„Este un proiect important pentru noi, deoarece prin implementarea lui creşte calitatea serviciului de  iluminat pu­blic, se reduc costurile de mentenanţă şi se reduce consumul de energie electrică. Prin acest sistem se vor obţine in­formaţii în timp real privind dis­funcţionalităţile din reţeaua de iluminat public şi  astfel, se va putea interveni în cel mai scurt timp pentru remedierea defec­ţiunilor. De asemenea, costurile vor fi reduse prin diminuarea valorii facturilor de energie electrică, dar şi prin creşterea duratei de funcţio­nare a corpurilor de iluminat. Totodată, acest proiect are şi o componentă ce presupune siguran­ţa cetăţeanului, prin funcţionarea ca­merelor de supraveghere şi a butoa­nelor de panică. Sunt zone intens circulate şi unde există riscul apariţiei unor incidente. În acest mod, atât bra­şovenii, cât şi turiştii se vor simţi în siguranţă”, a declarat administratorul public Miklos Gantz.
Prin implementarea acestui sistem de telegestiune, Braşovul a introdus şi în România conceptul de Smart City. Acesta reprezintă o strategie de dezvoltare urbană, sprijinită în mare parte de mijloace tehnologice (infrastructură de comunicaţii, senzori electronici, aplicaţii software, dispozitive mobile, etc.)
 
Fiecare stâlp ar putea avea o priză de încărcare a maşinilor electrice 
Cei 10481 stalpi de iluminat public din municipiu au mai multe calităţi. Intensitatea luminii poate fi reglată, astfel ca, la anumite ore, să poată fi „dată mai încet” în anumite zone. Nu este şi cazul trecerilor de pietoni, şoselelor şi locurilor intens circulate. De aici se obţine şi o reducere a consumului de curent electric cu 10 procente. Energia electrică pentru iluminat public costă anual municipalitatea circa 6,5 milioane lei. 
Stâlpii vor fi alimentaţi cu energie electrică şi în timpul zilei.  În acest fel, se pot monta facilităţi suplimentare, cum ar fi camere video, semafoare şi branşamente ocazionale (cum ar fi un chioşc). 
De asemenea, sistemul inteligent de iluminat va detecta la timp orice defecţiune, aceasta urmând a alerta sistemul informatic, ulterior urmând să fie trimisă o echipă care să rezolve problema ivită în cel mai scurt timp. 
Tehnologia implementată prin proiectul „Modernizarea integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din municipiul Braşov” permite o conectare facilă a încărcătoarelor vehiculelor electrice direct la prizele montate pe stâlpii de iluminat public, precum şi utilizarea a diferite metode de plată (prepay, postpay sau alte variante). Administrarea funcţiilor de încărcare poate fi realizată de un modul specific din cadrul platformei software care gestionează funcţionarea sistemului de iluminat public. În acest fel, dotarea cu prize de încărcare auto se poate realiza direct pe stâlpii de iluminat public, pe toată suprafaţa oraşului, eliminând necesitatea lucrărilor civile de instalare a echipamentelor. Valoare totală a lucrărilor de modernizare a sistemului de iluminat şi creşterea siguranţei pe străzile Braşovului a fost de 9,742 milioane de lei cu tot cu TVA, din care Primăria a plătit o cofinanţare de 2%, restul banilor provenind din fonduri structurale.
 
 
42 de butoane de panică 
La cele 42 de butoane de panică nu se pot anunţa doar pericole imediate, o agresiune sau o urgenţă medicală. Braşovenii care sunt deranjaţi de plimbatul unui câine acolo unde nu e permis sau detectarea dejecţiilor animale pe domeniul public pot fi reclamate prin apăsarea butoanelor de panică. 
Fiecare buton de panică este dotat cu propria sa cameră de luat vederi, pentru ca cel care sună să fie văzut de operator. Pe stâlp mai este montată una, pentru a preveni vandalismul, dar şi pentru supravegherea zonei. 
şeful Poliţiei Municipiului Braşov, comisar şef Mircea Popa, a declarat că de acum „în municipiu vom avea mai multă siguranţă”. „Îmi amintesc când umblam pe străzile oraşului şi prezentam zonele slab iluminate, îmi amintesc că spuneam că trebuie să avem cel puţin un poliţist în fiecare parc. Acum îi putem reloca, pentru că avem o supraveghere eficientă. Am mai avea totuşi încă o solicitare. Braşovul are în continuare o mare problemă din punct de vedere al siguranţei rutiere, avem un nivel destul ridicat al accidentelor. Sperăm să fie cât mai repede rezolvată şi sugestia noastră ca la fiecare trecere de pietoni să fie amplasată lumina galbenă intermitentă. După ce se va implementa şi acel proiect privind supravegherea staţiilor RAT, sperăm ca infracţionalitatea să se reducă cu 25%”, a mai spus Popa. 
 
Iluminatul de pe pârtii va fi „centralizat” 
Braşovul este primul oraş de această mărime din lume care are un sistem integrat de iluminare publică, potrivit directorul general al FlashNet, Dan Vătăjelu. Cu ajutorul acestuia se vor aprinde şi stinge şi luminile de pe pârtiile din Poiana Braşov, urmând ca ele să „intre în beznă” abia după ce schiorii vor pleca spre locurile de cazare. 
 
 
Foto: Primăria Braşov
+2 -0

Comentarii

Cititor

2015-10-21 19:25:59


Poate era mai simplu si mai util sa patruleze politia zi si noapte, iar becurile sa se aprinda si sa se stinga in timp util.

Ionescu I.

2015-10-21 11:30:56


A intrat in functiune acest sistem ? Pentru ca, daca da, este atata de destept incat seara pana se aprind luminile e bezna, iar dimineata se sting inainte de a se lumina.

rammstein

2015-10-21 08:05:57


bai tov.vranceanu ?..nu stiu ce varsta ai ,dar un lucru sa sti ca acum 35-40 de ani nu era atatA tehnologie DE URMARIRE si puteai sa te plimbi toata noaptea prin brasov si nici dracu nu-ti facea nimic !!!..veneam din poiana pe jos la doua noaptea pana in complex !!!.. tot ce se intampla acum in oras este o actiune concertata de forte oculte de a indobitocii populatia !!...sub masca asta de a asigura linistea locuitorilor !SE ASCUNDE UN PLAN MALEFIC DE MONITORIZARE A INDIVIDULUI !!!..PRACTIC INTIMITATEA PERSOANEI VA DISPARE !!!SI CAT DE CURAND SE VA RECURGE LA AMPRENTAREA POPULATIEI !!..VEZI DOAMNE PENTRU LINISTEA NOASTRA !!!...BA BOILOR ,ASTA NU MAI E ORAS !.ESTE O URAIASA PUSCARIE !!.IN CARE TE POTI MISCA ATAT CAT ITI DA VOIE GARDIANUL!...ESTE INADMISIBIL CA POPULATIA UNUI ORAS SA FIE MONITORIZATA PERMANENT IN PARCURI,IN MAGAZINE ,PE STRADA,IN LOCASE DE CULT,UNITATI DE SERICII,..PRACTIC PESTE TOT !!..A MAI RAMAS SA PUNTETI BA BANDTILOR SI -N CASELE OAMENILOR !!!..DAR VA VENI CAT DE CURAND SI ASTA !!.. SPUNETI-MI DIFERENTA DINTRE PUSCARIA DIN CODLEA SI CEEA CE-ATI FACUT VOI DIN ACEST ORAS ????..RUSINE!!!..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie