Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 19:28

Braşovenii pot monitoriza maşinile abandonate cu calendarul în mână

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 06 aprilie 2017

Primăria Braşov a pregătit un Regulament de ridicare a vehiculelor abandonate sau fără stăpân. Vor fi „săltate” doar cele „uitate” mai mult de un an pe domeniul public

Braşovenii pot monitoriza maşinile abandonate cu calendarul în mână

Primăria Braşov a lansat spre consultare publică proiectul Regulamentului privind ridicarea maşinilor abandonate sau a celor fără stăpân. Proiectul este disponibil pe site-ul Primăriei Braşov, iar cetăţenii vor putea transmite în scris, până în data de 21 aprilie, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni sau pe e-mail la adresa infopublice@brasovcity.ro.

Avem şi definiţie pentru „maşina maidaneză”
Potrivit proiectului de regulament, vehicul fără stăpân este considerat cel care nu are plăcuţă de înmatriculare sau alte marcaje oficiale, staţionat pe domeniul public sau privat al municipiului, iar proprietarul nu este cunoscut. Vehicul abandonat este considerat cel „uitat” pe domeniul public sau privat al municipiului  de cel puţin un an, al cărui proprietar legal este cunoscut. De asemenea, pentru a fi declarat abandonat, în regulament se arată că trebuie să existe „indicii temeinice, determinate de starea improprie circulaţiei acestuia pe drumurile publice, din care rezultă intenţia neechivocă a proprietarului sau a deţinătorului legal de a renunţa la exercitarea drepturilor sale asupra vehiculului”.

Cum reclama cetăţenii o „epavă pe patru roţi”
În regulament se menţionează că cetăţenii pot anunţa în scris existenţa unor vehicule staţionate de cel puţin un an pe domeniul public, prin depunerea unei sesizări, care se înregistrează imediat, Registratura Poliţia Locală Braşov, Primăria Braşov (caz în care după înregistrare va fi direcţionată spre Poliţia Locală), Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov. Maşina „uitată” poate fi anunţată verbal la Compartimentul Dispecerat al Poliţia Locală Braşov.

„Agentul constatator” va „alerga” după martori
Ulterior, dacă sesizarea este întemeiată, reprezentanţii Poliţiei Locale vor merge „la locul faptei” şi vor pregăti procesul-verbal de constatare, în care vor menţiona toate datele vizibile. De asemenea,  vor face poze, având grijă să fie vizibilă starea fizică a vehiculului, locul în care se află acesta. Procesul verbal va trebui semnat de doi  martori, de regulă locatari ai unor imobile situate în vecinătatea terenului pe care se află vehiculul fără stăpân saua bandonat.

Traseul hârtiilor: De la „agentul constatator”, la IJP, apoi la Poliţia Locală, după care la Primărie
După ce maşina a fost localizată, se va trece la „identificarea proprietarului sau a   deţinătorului legal”. În acest sens, se arată în regulament „agentul constatator va comunica printr-o adresă la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov datele de identificare a autovehiculului şi va solicita informaţii referitoare la proprietar. Informaţiile referitoare la proprietar se comunică Poliţiei Locale Braşov în termen de 10 zile de la primirea solicitării”. De asemenea, agentul constatator va  comunica  Serviciului Amenajare Drumuri Publice şi Siguranţa Circulaţiei din Primăria Municipiului Braşov o copie a procesului-verbal de constatare. În faza următoare, Poliţia Locală Braşov elaborează o listă cu datele de identificare ale vehiculelor fără stăpân sau abandonate pentru care au fost elaborate procese-verbale de constatare, pe care o trimite la Primărie Braşov şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov. Lista se va afişa la sediul fiecărei instituţii şi va fi reactualizată ori de câte ori este necesar.

Proprietarul îşi poate „găsi” maşina la mica publicitate
Tot  pentru a se identifica proprietarul, în termen de 5 zile de la data primirii procesului-verbal de constatare, Primăria Braşov, va trebui să publice, într-un cotidian local, un anunţ  prin care aduce la cunoştinţa publică caracteristicile tehnice ale vehiculului şi locul de unde acesta a fost ridicat, într-un cotidian local.
În cazul în care este identificat proprietarul sau deţinătorul legal, agentul constatator va trimite acestuia o invitaţie de prezentare la sediul Poliţia Locală Braşov pentru clarificarea situaţiei vehiculului. Atunci, proprietarul va fi somat să elibereze locul, dar şi ce sancţiuni riscă dacă nu se va conforma.
Dacă proprietarul nu răspunde somaţiei primite, lucrătorii din Primăria Braşov, iniţiază emiterea dispoziţiei privind declararea vehiculului ca fiind abandonat. Totodată, Poliţia Locală îl va amenda pe cel care nu vrea să îşi ridice maşina.
După expirarea unui termen de 5 zile de la data somaţiei adresate proprietarului sau deţinătorului legal, vehiculul trece de drept în proprietatea municipiului Braşov şi se emite o dispoziţie de primar în acest sens.  
Dispoziţia se comunică de îndată proprietarului sau deţinătorului legal al vehiculului, care poate ataca acest act în contencios administrativ în termen de 5 zile de la comunicare.

2.000 de lei recuperarea
„În situaţia în care, până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, proprietarul sau deţinătorul legal al vehiculului abandonat achită suma de 2.000 lei cu titlu de amendă, dispoziţia primarului privind trecerea vehiculului în proprietatea municipiului Braşov rămâne fără obiect, iar vehiculul va fi restituit acestuia. Amenda se face venit la bugetul local”, se mai arată în proiect.

Vehiculele nerevendicate, vândute la fier vechi
După ridicarea vehiculului, în termen de 10 zile proprietarul îşi poate revendica vehiculul, procedură care presupune semnarea unui proces-verbal de predare-primire. Totuşi, pentru a-şi putea recupera maşina proprietarul trebuie să facă dovada achitării tuturor taxelor şi impozitelor prevăzute de lege, dar şi să plătească sumele corespunzătoare cheltuielilor efectuate pentru inventarierea, expertizarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi paza vehiculului. Dacă maşina a fost luată dintr-o parcare, proprietarul mai trebuie să facă şi dovada plăţii la zi a tarifului de parcare. Odată cu predarea vehiculului către proprietarul sau deţinătorul legal se predau şi bunurile aflate în interiorul acestuia.
Maşinile care nu sunt recuperate de proprietari vor fi predate de Primărie la o unitate de colectare şi valorificare deşeurilor, iar veniturile vor intra la bugetul local.  
Cheltuielile ocazionate de efectuarea operaţiunilor de identificare, ridicare, transport şi depozitare a vehiculului şi a bunurilor aflate în interiorul acestuia, vor fi suportate din  bugetul Primăriei, în baza contractului de servicii încheiat de Primărie cu operatorul căruia i se va atribui contractul de servicii.

Foto: Andrei Paul
 

+2 -0

Comentarii

CityZen

2017-04-06 09:07:57


Nici nu s-a facut 9 dimineata si deja s-au activat praduitorii. Si de ce 2000 de lei recuperarea? Nu este o simpla ridicare de masina? In plus ca masina poate nu este parcata pe interzis.

ala

2017-04-06 08:24:06


Cererile depuse anterior se iau in considerare sau trebuie refacute? Eu am deous anul trecut o solicitare la Primaria Brasov pentru ridicarea unei masini abandonata in parcarea blocului de multi ani.

Pt Florin

2017-04-06 06:18:37


Scrie in articol ca DA, chiar in primul paragraf: până în data de 21 aprilie, propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind acest proiect de act normativ, prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni sau pe e-mail la adresa infopublice@brasovcity.ro.

Florin

2017-04-06 06:09:42


Depunerea sesizarilor se poate face si online?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie