Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:43

Braşovenii din mijlocul oceanului

Autor:

Publicat la 16 octombrie 2014

O comunitate de români, majoritatea din Braşov, îşi duce traiul în Bermuda, o insulă izolată din Oceanul Atlantic.

Braşovenii din mijlocul oceanului
Diaspora românească are comunităţi numeroase în ţări precum Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, însă există şi conaţionali care au ales destinaţii mai exotice. Una dintre acestea este Bermuda, o mică ţară situată în mijlocul Oceanului Atlantic, un teritoriu autonom din Regatul Unit al Marii Britanii. Aproximativ 150 de români îşi duc traiul în arhipelagul situat la aproximativ 1.600 de kilometri de statul american Florida, o bună parte din ei fiind din Braşov. Au fost mai mulţi, în jur de 300, însă cu timpul o parte din ei au ales să se întoarcă în ţară sau să se îndrepte către alte zări. „Am venit aici acum 8 ani, din dorinţa de a strânge bani să ne cumpărăm o locuinţă. Ne-am acomodat destul de uşor, oamenii sunt foarte sociabili. Suntem un mare cocktail de naţii, portughezi, italieni, germani, filipinezi, indieni, canadieni, jamaicani, irlandezi, scoţieni. Noi, românii, o să râdeţi, dar suntem apreciaţi pentru hărnicie. Ne propunem să mai strângem ceva bani, probabil 2-3 ani, apoi ne vom întoarce acasă şi vom încerca să ne deschidem o mică afacere”, ne spun Ionuţ şi Alina, un cuplu originar din Braşov, el lucrând în construcţii, iar ea ca ospătăriţă.
 
Alina, brașoveanca de 29 de ani, la serviciu. Lucrează pentru cel mai popular hotel de pe insulă.
 
Cei mai mulţi au fost atraşi în acest colt de lume de salariile generoase, o ospătăriţă câştigând între 700 şi 1.000 de dolari pe săptămână, iar un muncitor în construcţii având un salariu săptămânal de 1.200 – 1.500 de dolari. Cel mai puţin câştigă o dădacă, doar 500 de dolari pe săptămână. şi cheltuielile sunt însă pe măsură, un exemplu grăitor în acest sens fiind chiriile, care pleacă de la 800 şi pot ajunge la câteva mii de dolari pe lună.
 
Chiar şi la 7.500 de kilometri, tradiţia gătitului sarmalelor nu se uită prea uşor.
 
 
Când vine uraganul, e party-time
Munca le ocupă o mare parte din timp, însă când au ocazia, se întâlnesc cu cu ceilalţi români şi se bucură de plajă şi de ocean, din martie până în noimebrie. Le dau în schimb bătăi de cap umiditatea, căldura sufocantă, dar şi faptul că majoritatea legumelor şi fructelor sunt importante şi costă destul de mult. 
Momente cu totul aparte trăiesc atunci când Bermuda mai este lovită de câte un uragan, lucru care se întâmplă periodic, ţinând cont că vorbim de o insulă izolată din mijlocul Atlanticului. „În acele zile lumea rămâne fără curent. Nici măcar apa la toaletă nu o mai poţi trage şi nici duş nu poţi face şi suntem nevoiţi atunci să ne facem provizii cu peturi de apă. Folosim perioada ca «party-time», strângându-ne în grupuri de prieteni şi jucând table, cărţi sau rummy”, ne-au povestit cei doi români de 33 de ani. Nu uită de familiile şi prietenii rămaşi în România, dar nici de alţi oameni aflaţi în nevoie. Înainte de Crăciun, românii din Bermuda obişnuiesc să adune bani pentru o casă de copii cu handicap din ţară, cărora le cumpără cadouri.
 
Insula în care se simt acasă
Până în 2012, în Bermuda se putea rămâne pe o perioadă de maxim 6 ani, însă această restricţie a fost eliminată, acum şederea fiind permisă nelimitat, în condiţiile în care permisul de muncă se reînnoieşte, iar persoana în cauză semnează o declaraţie cum că nu are pretenţii la rezidenţa permanent sau la statutul de bermudian. Acesta, precum şi o mutare definitivă în insulă, se obţine prin căsătoria cu un localnic. Spre deosebire de alte ţări, statul bermudian nu oferă nici un fel de îndemnizaţie sau ajutor mamelor străine care nasc pe teritoriul său, în aceste condiţii fiind foarte rare cazuirile când cei veniţi aici la muncă aleg să facă un copil. Există şi români care se simt acolo ca acasă şi nu se gândesc la întoarcerea în România. 
 
Ionuţ (stânga) şi Marian fac parte din echipa de fotbal a românilor. Se strâng duminica pentru a face mişcare şi se înscriu, atunci când au ocazia, la diverse turnee sau campionate.
 
„Motivul pentru care am plecat este situaţia din ţară. Nimic nu poate înlocui în întregime dorul de România, însă cred că am fost inspirată venind aici şi am ajuns să numesc locul asta «acasă». Deşi insula e mică, sunt oameni din colţurile lumii. Îmi este destul de greu să vorbesc despre viitor, îmi place aici şi îmi trăiesc prezentul”, povesteşte Diana, o tânără de 25 de ani care lucrează într-un restaurant Italian. Chiar mai legat de acest loc este Albert, din Bucureşti. După 10 ani de muncă în Italia, a ajuns în Bermuda în 2003, la acea vreme pe insula trăind încă doar doi români. Se descurca să vorbească în engleză, însă l-au ajutat şi italienii, lucrând într-un restaurant cu specific. 
 
Bucureşteanul Albert, alături de fetiţa sa, cea care l-a determinat să rămână definitiv în Bermuda.
 
„Mi-a trebuit cam un an să mă adaptez, după care am rămas încă unul şi tot aşa, ajungând acum la 11”, explică bucureşteanul de 43 de ani. Principalul motiv pentru care este hotărât să rămână acolo este fetiţa lui, de 6 ani, Maria, rodul unei căsătorii cu o localnică, de care însă acum Albert este divorţat: „Vreau să fiu lângă copilul meu. Pot rămâne aici, ca întreţinător de familie, până împlineşte ea 18 ani. Are nevoie de mine acum, cât e mică, apoi vom vedea ce se mai întâmplă. Pe de altă parte, eu sunt din nou logodit, tot cu o bermudiană şi probabil mă voi recăsători, aşa că nu ar trebui să fie probleme cu şederea”.
 
Visul American 
Dacă unii au ajuns în mijlocul Atlanticului atraşi de mirajul salariilor de mii de dolari pe lună, alţii au făcut-o pur şi simplu din curiozitate. „Eram manager la un casino în Braşov şi anul III la facultate. Copil dornic de aventuri, nu am stat pe gânduri când mi s-a ivit ocazia să vin aici, mai ales că erau deja câţiva prieteni”, îşi aminteşte Alina (29 de ani) începutul aventurii bermudiene. Spre deosebire de ceilalţi conaţionali, s-a acomodat greu, cu limba, cu accentul locului şi cu stilul fără grabă şi fără stres al localnicilor. „Am început la un băruleţ din colţul străzii, astăzi lucrez pentru cel mai popular hotel de pe insulă, unde recent s-au investit 90 de milioane de dolari pentru renovări. Urmează o a doua serie de lucrări, iar apoi 2015 se anunţă foarte aglomerat, cu mulţi turişti. Nu am planuri concrete pentru viitor, însă cel mai sigur voi încerca să mă stabilesc în Statele Unite. Am fost în câteva vacanţe acolo şi mi-a plăcut mult”, a mai spus tânăra originară din Braşov.
 
Destinaţie preferată de vedete
La fel ca multe alte insule din Oceanul Atlantic, Bermuda este o destinaţie preferată pentru vedete, actori de film, politicieni sau jucători de fotbal. Chaterine Zeta Jones şi Michael Douglas au o reşedinţă pe insulă, iar anual vin să îşi facă vacanţele aici o mulţime de celebrităţi, între ultimii care au intrat în contact cu românii de acolo fiind componenţii naţionalei Italiei la fotbal, Gianluigi Buffon şi Daniele de Rossi.
 
Foto sus: Bermuda -  Crăciun pe plajă.
 
 
+6 -0

Comentarii

Cezar

2016-02-03 12:59:09


Salut am si EU o intrebare traiesc in Italia as FI sa Lucrezia i. Bermuda insula sint ospatar bucatar experienza la centru istoric din Roma restaurant italiano vorbesc engleza ad dori o informatie va urez multa sanatate

Cezar

2016-02-03 10:52:26


Ciao Albert come stai!! EU traiesc la Roma de 20 de ani meseria mea este ospatar am lucrat 15 ani in un restaurant italiano cu carte de munca in centri istoric al romei am lasat munca eram cu 11 salari arretrato am lucrat cu turisti multi americani gatesc foarte bine italiano vorbesc engleza spaniola franceza si germana pentru restaurant am ramas impresionat si ma bucur f mult pentru voi care locuiti PE insula nu este i tentia metà de a deranja lumea as avrà si EU o intrebare ad aveva creò sansa sa lucrez in domeniu de ospatar sau in bucatarie si cum functioneaza cu permisu de munca va rog mult dava nu va deranjeaza sa mi raspu deti

Cezar

2016-02-03 10:35:24


Salute

iordana voicu

2015-12-16 08:57:36


Buna ziua, romani de departe.Daca voi va simptiti bine asta e important.Totusi ,daca nu ai pe cineva cu care sa imparti imensitatea timpului,e greu.Traiti fiecare clipa ca fiind ultima ,bucurati-va mult pentru tot ,fie mare sau mic,asta va da putere sa rezistati.Si nu uitati sa fiti buni unii cu altii.Va urez un ;;AN NOU FERICIT;;,care sa va imlineasca dorintele!!!!!!!!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie