Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 15:03

Braşovenii care fentează taxa de parcare, „vânaţi” cu tehnologie de ultimă generaţie

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 14 octombrie 2013

Angajaţii Serviciului Parcări vor face razii printre blocuri având în dotare un dispozitiv special care le va semnala automat pentru care dintre autoturisme este achitată sau nu taxa de parcare, astfel că amenzile se pot aplica foarte uşor

Braşovenii care fentează taxa de parcare, „vânaţi” cu tehnologie de ultimă generaţie

Atenţie unde vă parcaţi maşina. Dacă nu aveţi abonament pentru respectivul loc de parcare de reşedinţă sau nu plătiţi pentru staţionarea într-una dintre parcările publice vă puteţi trezi cu o amendă destul de usturătoare, ţinând cont că de astăzi intră în vigoare noul regulament de parcări care este mult mai riguros.

Dacă mulţi se gândeau că inspectorilor de la Primărie le va fi destul de greu să îi depisteze pe cei care nu plătesc taxa de parcare, şi pot folosi liniştiţi locul, ţinând cont că în municipiu sunt peste 42.600 de locuri, edilii au găsit o soluţie rapidă şi sigură. Astfel, reprezentanţii municipalităţii s-au dotat cu un aparat de ultimă generaţie care scanează numărul de înmatriculare al fiecărui autoturism, iar în cazurile în care nu este plătită taxa aferentă pentru parcare, acest lucru este semnalat imediat pe ecranul dispozitivului şi se poate trece la sancţiuni.

La prima abatere avertisment, la a doua, amendă
„Acest sistem a fost folosit până acum doar pentru parcările publice, respectiv pentru a vedea pentru care dintre maşinile parcate s-a achitat taxa prin SMS. De acum, vom extinde sistemul şi la parcările de reşedinţă. Este foarte uşor să îi depistăm astfel, pe cei care nu îşi plătesc taxa. Pur şi simplu, angajaţii de la Serviciul de Parcări vor trece cu acest dispozitiv pe lângă locurile de parcare de reşedinţă şi vor scana numerele. Automat, pe ecranul aparatului sunt precizate toate datele despre respectivul autoturism, iar în cazul în care se află pe un alt loc decât cel pentru care plăteşte taxa sau nu plăteşte deloc taxă de parcare, apare o avertizare. La prima abatere conducătorul auto primeşte un avertisment, însă la a doua va primi amendă”, a explicat Attila Radnoti, director executiv al Direcţiei Tehnice din Primăria Braşov.

Braşovul este al doilea oraş din ţară, după Timişoara, care foloseşte noua tehnologie, care funcţionează de o bună bucată de vreme în oraşe europene precum Viena, Paris sau Budapesta. Noul sistem dă peste cap şi „afacerile” între vecini, respectiv cei care aveau închiriat un loc de parcare de la Primărie, dar de fapt nu mai aveau maşină sau o ţineau în altă parte, şi îl închiriau la suprapreţ altor locatari, în special în zonele foarte aglomerate.

Vechile opritoare nu trebuie demontate
Totodată, reprezentanţii Primăriei Braşov au ţinut să facă unele precizări şi în ceea ce priveşte folosirea sistemelor de blocare a locurilor de parcare. Astfel, braşovenii care au deja montate astfel de opritoare nu sunt obligaţi să le demonteze. Singura cerinţă este ca sistemul de blocare să fie cel omologat de municipalitate (sistemul în formă de triunghi galben), dar mai ales să fie întreţinut periodic, respectiv să nu ajungă doar un fier îndoit şi ruginit. De astăzi înainte însă, oricine îşi închiriază un loc de parcare de reşedinţă nu mai are voie să îşi monteze astfel de sisteme. „Toţi cei care au sisteme de blocare şi le pot menţine, până când şi braşovenii se vor obişnui ca orice cetăţean european să îşi respecte locul şi să nu mai parcheze pe locul altcuiva. Doar cei care nu au plătit taxa de parcare sunt obligaţi să îşi demonteze sistemul, altfel, ţinând cont că îi vom depista foarte uşor cu noua tehnologie, îi vom amenda, iar amenda nu este deloc mică, între 1.000 şi 2.000 de lei. Totodată, şi cei care au sisteme de blocare neomologate trebuie să le dea jos, altfel vor plăti o amendă de până la 1.500 de lei”, a subliniat şeful Direcţiei Tehnice.

Montarea de opritoare este însă strict interzisă în zona centrală a oraşului. Braşovenii care cred că se înţeleg cu vecinii asupra locurilor şi nu mai au nevoie de aceste sisteme pot solicita municipalităţii, de anul viitor, demontarea lor. „Cererile trebuie să vină din partea asociaţiei de proprietari. Respectiv, locatarii dacă se înţeleg între ei şi ştiu fiecare al cui este locul ne pot cere demontarea blocatoarelor. Acest lucru se va efectua pentru toate locurile care aparţin de respectiva asociaţie”, a precizat Radnoti.

Abonament de parcare „universal” pentru cei care locuiesc în Centru
Cum în zona centrală montarea de opritoare este strict interzisă, edilii au găsit o soluţie pentru ca riveranii să aibă locuri de parcare asigurate. Aceştia îşi vor putea cumpăra un abonament care va fi valabil în întreaga zonă centrală. Faţă de abonamentul obişnuit de reşedinţă, care este cuprins între 120 de lei, în zona D, şi 156 de lei, în zona A, acesta va costa 475 de lei (3,9 lei pe zi, faţă de 0,39 lei pe zi cât este în medie taxa de reşedinţă pentru parcările din cartier) însă avantajul este că posesorul abonamentului va putea parcare în orice parcare publică sau de reşedinţă din centrul istoric fără a mai achita alte taxe. „Sistemul a fost testat deja pe Nicolae Bălcescu şi oamenii de acolo nu s-au plâns că n-ar fi avut loc de parcare. De exemplu, un braşovean care locuieşte pe Bălcescu sau pe Cerbului îşi poate lăsa maşina şi în parcarea de la Parc sau în Livada Poştei fără a trebui să plătească o altă taxă”, a spus Attila Radnoti.
 

+1 -0

Comentarii

gimi

2013-10-14 19:48:39


Multumiti celor care au votat PDL - alias scripcaru la locale.asta e hotarare locala fratilor. Votati in continuare prostia si nepasarea si asta o sa primiti

nila

2013-10-14 09:20:50


mai dobitocilor,daca guvernul pe care-l slujiti v-a bagat in caca cu banii,cautati alte surse de finantare si lasati-ne in amarul nostru pe cei ce va platim salariile

NuZau

2013-10-14 08:16:00


Daca domnii de la primarie, sefi de directii, servicii, primari sau ce-or mai fi pe acolo au o situatie cu locurile pentru vizitatori in toate zonele orasului sa ne-o dea si noua, sa stim unde parcam cand avem drumuri prin alte cartiere ale orasului decat cel in care locuim. Marea majoritate a brasovenilor nu au masina sa o "uite" pe locul de parcare de resedinta, circula cu ea, iar in cele mai multe zone ale orasului nu au unde sa parcheze. Evident ca nu trebuie sa-i intereseze pe ei asta, ei trebuie doar sa incaseze taxe pe orice. Primaria vrea sa evite abuzurile unora, abuzuri evidente si care ma deranjeaza si pe mine (indivizi care ocupa locurile de parcare de resedinta fara sa plateasca, in vreme ce eu platesc (si nu ma refer la a sta o ora-doua pe locul altuia)), dar o face stiind ca va comite multe alte abuzuri: practic pot fi amendat ca am parcat pe locul unui prieten cand m-am dus in vizita la el si am acceptul lui sa parchez acolo, pot fi amendat cand merg la parinti in vizita si stau pe locul lor de parcare pentru ca masina face piata in acel moment si multe alte cazuri similare. Puneti mana si "clociti" un regulament cu mai mult bun simt, mai dur cu cei care comit abuzuri si nu cu toti cetatenii! Daca nu puteti faceti loc altora care poate au idei mai multe si mai bune! Avem un oras in care indicatorul "oprirea interzisa" este cel mai iubit indicator de circulatie, folosit chiar in multe locuri in care nu se justifica. Acum avem si interdictia de a ocupa chiar si temporar un loc de parcare de resedinta. Practic ne fortati sa gresim si dupa ne amendati pentru ca am gresit. Ca e rea credinta au altceva nu ma exprim eu, dar competenta nu prea imi pare.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie