Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 16:02

Braşovenii ar putea primi apă caldă peste o lună şi jumătate sau două

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 12 aprilie 2016

Nu toţi, şi doar dacă „lucrurile nu se vor împiedica pe drum”

Braşovenii ar putea primi apă caldă peste o lună şi jumătate sau două

La sfârşitul lunii mai - mijlocul lunii iunie, o parte a braşovenilor racordaţi la punctele termice aflate în gestiunea Tetkron ar putea primi apă caldă, a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Ciprian Bucur.

Cu voia CL, dispare Tetkronul
Activitatea va fi realizată de un serviciu public subordonat Consiliului Local, după modelul celor din Constanţa sau Drobeta Turnu Severin. Acest scenariu, a precizat reprezentantul municipalităţii, va fi valabil doar în cazul în care forul deliberativ local va aproba actele normative aferente. „În următoarea şedinţă de Consiliu Local vom introduce pe ordinea de zi un proiect privind înfiinţarea serviciului public de termoficare. În paralel vom face o inventariere a activelor Tetkron, pentru a le prelua şi a le preda apoi serviciului amintit. În trei sau patru săptămâni ar putea fi înfiinţat acest serviciu, apoi, în două sau trei săptămâni, s-ar putea obţine licenţa de funcţionare. Cred că într-o lună jumătate, maxim două, s-ar putea relua furnizarea agentului termic, condiţia fiind ca lucrurile să «nu se împiedice pe drum»”, a declarat Bucur (foto).



Pentru o parte din Astra, Noua şi Tractorul, nicio soluţie
Practic, a afirmat viceprimarul, prin înfiinţarea acestui serviciu, vor primi apă caldă braşovenii racordaţi la cele 23 de centrale termice ale Tetkron, astfel că va fi acoperită o parte a cartierului Astra, cartierul Bartolomeu, zona străzilor Aurel Vlaicu, Iuliu Maniu sau Mihai Viteazul.
În schimb, braşovenii care stau în zonele racordate la unităţile de producţie ale Bepco, cum este cazul celor din Tractorul sau Noua, vor mai avea de aşteptat. „În cazul acestor zone vom încerca să identificăm furnizori”, a explicat Bucur.

Şi-au tăiat singuri craca de sub picioare?!
Viceprimarul a reamintit că problema ar fi putut fi rezolvată mai repede dacă reprezentanţii Tetkron ar fi transmis mai repede către Primărie documentele referitoare la încetarea licenţierii. „Vechea licenţă a expirat în 21 decembrie 2015, conducerea Tetkron ne-a comunicat oficial acest lucru abia în 25 februarie. Conform contractului de concesiune, Tetkron era obligat să îşi mai desfăşoare activitatea timp de 90 de zile de la expirarea licenţei, perioadă în care s-ar fi putut căuta o soluţie. Din păcate, 60 de zile s-au pierdut de la data expirării licenţei la momentul comunicării”, a mai spus Bucur. De asemenea, el s-a declarat deranjat şi de faptul că aleşii locali au votat împotriva încetării de drept a contractului de concesiune.

Noul serviciu al Primăriei nu va fi o „clonă” a Tetkronului
Cel puţin din punct de vedere al schemei de personal, Ciprian Bucur a afirmat că viitorul serviciu public de termoficare nu va fi o „clonă” a Tetkronului. „Va urma o evaluare a schemei de personal cu cele 23 de centrale termice de cartier. Noul serviciu va avea o schemă mai suplă şi mai eficientă. Personalul va fi selectat prin concurs. Evident, specialiştii de la Tetkron sunt, probabil, favoriţi pentru a ocupa aceste locuri, având în vedere faptul că au experienţa operării unui astfel de sistem, dar asta nu înseamnă că vor fi preluaţi automat”, a mai spus Bucur.

Apă rece în 10 şcoli  
Anul trecut, când braşovenii racordaţi la sursele de producere a agentului termic ale Bepco nu au primit apă caldă din a doua parte a lunii august, până în primele zile ale lunii noiembrie, la mai multe unităţi de învăţământ au început să se monteze centrale termice. Atunci nu au fost afectate zonele acoperite de unităţile de producţie ale Tetkron, pentru ca acestea au continuat să funcţioneze. Acum, având în vedere că întreg sistemul de termoficare din oraş este paralizat, Primăria Braşov va trebui să găsească soluţii de rezervă pentru unităţile şcolare care depind 100% de sistemul centralizat. „Este vorba de 10 unităţi racordate la sursele Tetkron, respectiv grădiniţele nr. 1, 12, 15, Grădiniţa Aprily Lajos, Şcoala Gimnazială nr. 3, corpul de pe Strada Cocorului al Liceului cu Program Sportiv, Colegiul Silvic «Nicolae Rucăreanu» precum şi sălile de sport ale şcolilor Gimnaziale nr. 1, 13 şi 30. La aceste unităţi, în două sau trei săptămâni vom monta centrale termice, astfel încât, chiar şi după reluarea alimentării cu agent termic din sistemul centralizat să avem  soluţii de rezervă”, a mai spus Bucur.

Un proiect de hotărâre născut mort  
Pe de altă parte, viceprimarul a explicat de ce în ultima şedinţă de plen nu a trecut proiectul privind acoperirea de la bugetul local a pierderilor, în valoare de 13,7 milioane de lei, înregistrate de Tetkron în cursul anului 2015. „Pierderile erau cele pentru anul 2015, în care Tetkron a fost licenţiat, însă, potrivit legislaţiei, Tetkron trebuia să fie licenţiat şi în momentul în care se efectua plata. Licenţa Tetkron a expirat încă din 21 decembrie 2015, astfel că nu se mai puteau vira banii. Proiectul a primit aviz negativ în comisiile de specialitate, dar şi raport negativ din partea serviciilor de specialitate ale Primăriei, astfel că aleşii locali s-au abţinut în bloc. Într-o primă fază, noi am crezut că, totuşi, va fi posibil că acoperim aceste pierderi”, a mai spus Bucur.

Se caută soluţii pentru plata datoriei către Bepco
De altfel, el a mai afirmat că în acest moment, juriştii Primăriei caută o soluţie pentru stingerea datoriilor pe care Tetkron le are către Bepco: „Sunt nişte servicii care au fost furnizate şi trebuie achitate. Suntem de bună credinţă, vrem să ne respectăm obligaţiile şi trebuie să găsim o modalitate legală de a face plata”.
Reamintim că la ultima şedinţă de plen a Consiliului Local din 6 aprilie, reprezentanţii Tetkron au afirmat că au de achitat către Bepco facturi în valoare de 16,5 milioane de lei, iar o zi mai târziu, printr-un comunicat de presă, producătorul de agent termic a anunţat că are de primit de la Tetkron aproape 20 de milioane de lei.

+0 -3

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie