Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 06:59

Braşoveanul care vrea să-i schimbe viaţa românului din Danemarca

Autor: George ALDEA

Publicat la 17 noiembrie 2021

În Braşov lucra la o bancă, în Danemarca a început în cizme de cauciuc. Acum candidează la alegerile locale

Braşoveanul care vrea să-i schimbe viaţa românului din Danemarca

„Vin românii! Candidaţii români iau cu asalt listele electorale din Danemarca”. Titlul pare senzaţionalist, dar este doar în siajul celui utilizat de presa daneză (Copenhagen Post), pentru a descrie prezenţa numeroasă a candidaţilor români pe listele partidelor pentru alegerile locale care au avut loc ieri, 16 noiembrie.
Desigur, în ultimii ani, faptul că cetăţeni români sau cu dublă cetăţenie deja participă la competiţii electorale în alte state UE nu mai e chiar o ştire. Reciproca, nici atât, devreme ce deja dispunem de primari şi consilieri aclimatizaţi la noi, provenind din democraţiile vest-europene. Mai cu succes, mai fără, mai cu tupeu, dar asta e altă discuţie. Noutatea constă în faptul că acest fenomen se înregistrează într-o ţară care nu este chiar pe profilul destinaţiilor preferate ale diasporei româneşti, poate mai puţin pentru sistemul de educaţie. Tradiţional, oportunităţi de lucru şi de viaţă nouă s-au căutat de către români fie în statele mari europene, Franţa, Germania, fie în sudul Europei, cu care există o solidaritate de temperament şi chiar de limbă.   Iată că se întâmplă totuşi premiere şi în nord, remarcate chiar de presa lor locală.  Astfel, nu mai puţin de 17 români au candidat la aceste alegeri locale daneze.
Printre ei, şi un braşovean: Ovidiu George Nechitoi, stabilit în Åbenrå, care s-a adresat în general expaţilor români din Danemarca. Este singurul candidat străin pentru consiliul local din acest oraş, iar povestea lui a atras şi ea atenţia ziariştilor danezi (Jydske Vestkysten).
În România lucra la o bancă, în Braşov, în Danemarca a început în cizme de cauciuc, ca fermier. Acum candidează pentru social-democraţi, da, pentru cei danezi, şi a ţinut să precizeze asta, pentru a se delimita de experienţa politică din România. Şi, da, braşoveanul crede că o eventuală victorie a lui va însemna ceva şi pentru cei 500 – 600 de români din această municipalitate.  



Plecat din 2011
Ovidiu George Nechitoi  are 36 de ani şi a plecat pentru prima în ţara nordică în anul 2011. Până atunci a lucrat ca angajat la o bancă din Braşov. În Danemarca început să lucreze ca fermier, apoi a revenit la Bucureşti pe un post de director economic la o firmă daneză, iar ulterior s-a întors în Danemarca să lucreze tot ca fermier.
„Lucrurile s-au complicat un pic din cauza crizei economice care a lovit România destul de tare. Eu şi prietena mea ne pregăteam de nuntă. Aveam nişte prieteni în Danemarca care ne povesteau cum este acolo şi că se munceşte mult, însă când eşti liber, eşti liber. Nu te presează nimeni, nu sună telefonul, nu scrii rapoarte, nimic.. Şi i-am zis prietenei să încercăm să vedem şi noi cum se mănâncă treaba asta. Aşa am plecat în Danemarca. Planul era să stăm acolo un an, doi, să strângem nişte bănuţi şi să ne întoarcem acasă. Dar în 2012 am primit un job în Bucureşti în cadrul unei firme daneze. Nu am găsit ceea ce mă aşteptam să găsesc, aşa că după un an ne-am întors în Danemarca. După mai multe activităţi, acum lucrez la un producător german de semiremorci, remorci şi caroserii pentru tiruri şi m-am hotărât să fac pasul către politică”, a povestit Ovidiu la Digi24.ro

„Copilul care plânge primeşte. Ăla care nu plânge nu primeşte nimic”
Acesta vrea să creeze o comunitate mai legată de români în Danemarca şi spune că dacă există mai multă unitate şi reprezentare, pot să îşi ceară drepturile.
„Dar pentru că nu avem pe cineva ca reprezentant în consiliul local, nu ne dă nimeni aceste drepturi, nu îşi întoarce nimeni atenţia şi către nevoile noastre. Danezii ştiu bine că noi avem drepturi. Ştiu bine că noi putem să cerem şcoli pentru copiii noştri în limba română. Dar dacă nu cerem toate aceste lucruri, nu vine nimeni din proprie iniţiativă să ne ajute. Lucrurile se întâmplă aici ca în oricare altă ţară. Copilul care plânge primeşte. Ăla care nu plânge nu primeşte nimic”, a subliniat Ovidiu.
Acesta a făcut pasul către politică, după ce a realizat că Danemarca are minusuri cărora el le poate găsi o soluţie.
„În urmă cu un an m-am dus la social-democraţi şi le-am spus că eu vreau să intru la ei în partid şi planurile mele sunt astea, care se bazează pe integrare. De anul trecut am şi început să merg la şedinţele locale şi să văd ce vorbesc ei, cum vorbesc, ce e precizează cand vorbesc de integrare şi spre surprinderea mea, cand se vorbea despre integrare, se făcea referire doar la cei care au venit aici doar cu azil politic. Toti ceilalti, toţi care suntem veniţi ca migranţi europeni, sunt plutitori, pentru că nu avem niciun fel de reprezentare”, a mai spus Ovidiu.

Acces la informaţie şi programe de integrare la locul de muncă
Programul său electoral are două mari puncte: accesul la informaţie şi programe de integrare la locul de muncă.
„Cand am venit în Danemarca, mi s-a spus că pot să imi schimb meseria pe care am avut-o înainte, pentru că există locuri disponibile ca fermier. Însă peste ani m-am gândit de ce oare, când ajungem într-o ţară străină, să renunţăm la meseriile pe care le aveam inainte.  Vreau ca românii noştri să aibă posibilitatea să intre uşor în forţa de muncă. Să nu se mai ceară limba daneză ca să poţi să te angajezi în domeniul ătu. Vreau să stimulăm companiile să accepte oameni vorbitori de engleză şi să-i introducă în şcoală că să înveţe limba daneză, în timp ce muncesc. Îmi doresc să facem programe de integrare la locul de muncă.  De asemenea, vreau acces la informaţie. Vreau ca atunci când venim aici să primim un e-mail cu toate informaţiile care sunt necesare pentru integrarea noastră. Cum faci un cont la bancă, care sunt băncile recomandate pentru străini, ce facilităţi fiscale avem, cum putem să le abordăm şi aşa mai departe”, a transmis Ovidiu George Nechitoi.
Acesta spune că atunci când o comunitate este distribuită la nivel naţional are şi posibilitatea să împingă proiecte către nivelul naţional. „Noi activăm local, dar o mare parte din proiectele noastre ar trebui dezbătute la nivel naţional. Legat de accesul la informaţie. Scopul meu e ca planurile mele referitoare le integrare să ajungă la toţi liderii locali din Danemarca. Sigur, o politică nu o faci pentru români, pentru că o politică nu se poate face doar pentru o minoritate. O să trebuiască să o facem pentru toate minoritatile, dar nu mă deranjează cu absolut nimic acest aspect”, mai spune Ovidiu.

Foto: VIN ROMÂNII! Titlul pare senzaţionalist dar este doar în siajul celui utilizat de presa daneză / Copenhagen Post, pentru a descrie prezenţa numeroasă a candidaţilor români pe listele partidelor pentru alegerile locale din 16 noiembrie.

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie