Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:13

Braşoveanca de la Microsoft: Bruxelles, România, China, din nou Bruxelles

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 16 sepembrie 2021

Andreea Călbează: „Studiile, meseria şi experienţa sunt cele mai bune cărţi de vizită”

Braşoveanca de la Microsoft: Bruxelles, România, China, din nou Bruxelles

Braşoveanca Andreea Călbează a plecat în urmă cu 12 ani să studieze peste hotare. Acum este manager la Microsoft la Bruxelles şi mâna dreaptă a vicepreşedintelui pe afaceri europene din cadrul companiei.
„Am crescut şi copilărit la Crihalma. Am ajuns să plec din ţară iniţiat cu o bursă Erasmus de un an în timpul studiilor de masterat. Nu mă gândeam la acea vreme să rămân la Bruxelles. Însă după acel an mi-am dorit o diplomă întreagă aici. Am urmat astfel un master în afaceri europene, la Institutul de Studii Europene al Universităţii Libere din Bruxelles”, povesteşte aceasta într-un interviu pentru Făgăraşul Tău.

Studentă cu 300 de euro pe lună: „Eram 14 naţionalităţi în anul meu de masterat”
Andreea nu cunoştea absolut pe nimeni şi prima oară a venit în Bruxelles doar cu bagajul. „Din fericire, lucrurile sunt bine organizate şi cam toată lumea vrea să te ajute. Mi-a luat cam trei luni să mă acomodez: altă ţară, altă limbă, altă cultură şi alt sistem educaţional. În anul meu de masterat eram 14 naţionalităţi şi am început să-mi fac prieteni. Bursa pe care am primit-o din România a fost de 300 de euro, astfel încât am început să fac şi un stagiu în paralel. Mi-am luat o bicicletă şi am început să explorez oraşul. Merg şi acum cu bicicleta la birou, deşi am maşină de firmă care cam stă în parcare”, spune amuzată făgărăşeanca.

Stagiar în cadrul Consiliului Uniunii Europene
Mai apoi, Andreea a fost selecţionată ca stagiar în cadrul Consiliului Uniunii Europene, având deja câteva experienţe de lucru în organizaţii europene. „Stagiile sunt o practică comună în occident, uneori chiar în timpul studiilor. Aşa îţi faci intrarea pe piaţa muncii şi capeţi experienţă. Nu te angajează nimeni doar pentru că eşti al cuiva… Aici chiar am simţit că munca cinstită şi ambiţia sunt apreciate. După patru ani la Bruxelles am revenit în România. Venind după o experienţă în instituţiile europene, am crezut că ce găsesc acasă e într-o oarecare măsură asemănător. Realitate a fost însă alta”, mărturiseşte Andreea.

În China a învăţat să pună lucrurile în perspectivă
Aceasta a fost membru al asociaţiei de studenţi AIESEC (Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Ştiinţe Economice şi Management), care facilitează experienţe internaţionale pentru absolvenţi. „Aşa am ajuns în China. Dacă Bruxelles-ul mi se păruse cu câţiva ani în urmă o experienţă inedită, ei bine, Shanghai şi Beijing sunt cu totul şi cu totul altă poveste. Altă cultură şi alte dimensiuni, la propriu; în imensitatea oraşelor chinezeşti şi când te regăseşti printre miile de asiatici, îţi dai seama că nu eşti, poate, chiar atât de special. Poate fi copleşitor, China e o ţară uriaşă şi fascinantă. Acolo am învăţat să pun lucrurile în perspectivă”, susţine Andreea.
Din păcate, nu a reuşit să petreacă atât timp cât şi-a propus, din cauza unor neînţelegeri referitoare la viză, contractul de muncă şi zboruri. „Mă bucur însă că am avut oportunitatea de a descoperi o altă lume, o ţară cu un amestec ciudat de obiceiuri străvechi şi performanţe tehnice impresionante. Cred că am avut curaj şi puţină nebunie, plus susţinere de acasă. Ai mei nu mi-au spus niciodată «nu» şi au avut încredere în mine. le mulţumesc că au avut încredere în mine şi în misiunea pe care ei şi-au îndeplinit-o până în acel moment, şi că astfel mi-au permis să-mi găsesc propria cale în viaţă. Mare lucru să ştii că familia te susţine, mama, tata şi fratele meu au fost plasa mea de siguranţă”, afirmă Andreea.

„Nu le-a păsat de unde sau cine sunt, s-au uitat la CV-ul meu şi m-au ascultat”
Lucrul care a făcut-o pe Andreea să dorească să se întoarcă în Bruxelles a fost tocmai mediul multicultural şi faptul că poate avansa în carieră fără să aibă o reţea de relaţii. „Atât timp cât eşti bun în ceea ce faci, studiile, meseria şi experienţa sunt cele mai bune cărţi de vizită. Managerii pe care i-am avut la Microsoft au avut încredere în mine şi mi-au fost mentori. Nu le-a păsat de unde sau cine sunt, ci s-au uitat la CV-ul meu şi m-au ascultat. Atâta timp cât focusul şi discursul unei persoane sunt către ceea ce îşi doreşte şi nu către posibilele obstacole, cu atât se vor deschide mai multe uşi şi apar şi oportunităţile”, încheie Andreea.
Acum 6 ani, după experienţa din China, Andreea a decis să se întoarcă în România, însă gândul său rămăsese tot la Bruxelles. Astfel, după 4 luni petrecute în ţară, aceasta şi-a început traseul profesional la Microsoft. „Chiar zilele trecute am primit un e-mail de la firmă cu felicitări pentru cei 5 ani de activitate. Am lucrat un an pe un post de junior entry-level, zi lumină, într-un ritm nebun. Însă competiţia e mare la firmele de tehnologie, pentru unele dintre posturile pe care le avem în echipa primim sute de CV-uri. Ulterior s-a ivit o oportunitate pentru un post întreg. Am trecut printr-o serie de 5 interviuri si iată-mă, după 5 ani, în aceeaşi firmă”, spune Andreea.

Lucrează pe teme care acum ceva timp făceau subiectul filmelor SF
În momentul de faţă aceasta ocupă funcţia de Manager Afaceri Europene, în biroul de afaceri guvernamentale al firmei Microsoft la Bruxelles. „Nu cred că am o zi care să semene cu cealaltă, pentru că gestionez proiecte de tot felul: de la urmărit legislaţia pe teme legate de tehnologie, la făcut analize a modului în care tehnologia digitală transformă organizaţii, instituţii, comunicarea politică şi societatea, în ansamblul ei. Lucrez pe teme care pană acum ceva timp făceau subiectul filmelor SF (inteligenta artificiala, cybersecurity) şi sunt acum dezbătute în plenul Parlamentului European, pentru că au impact asupra tuturor cetăţenilor”, susţine Andreea.




 

+7 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie