Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 07:13

Braşov - Istanbul: prima cooperare internaţională a unui parc industrial românesc

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 27 noiembrie 2014

Parcul Industrial Metrom va coopera cu Teknopark (Turcia). Este prima astfel de colaborare externă a unui parc industrial din România, intermediată de către Casa de Comerţ Balcanică.

Braşov - Istanbul: prima cooperare internaţională a unui parc industrial românesc
Parcul industrial Metrom, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Braşov, este primul din ţară care va încheia un protocol de colaborare cu o entitate similară din afara ţării, Teknopark din Istanbul. Săptămâna viitoare, o delegaţie de la Braşov, din care fac parte Silviu Hârşovescu - directorul general al parcului industrial Metrom, Traian Bărbat - secretarul general al Asociaţiei Parcurilor Industriale din România (APIR) şi Liviu Pandele - preşedintele fondator al Casei de Comerţ Balcanice, cu sediul central la Braşov (organism care a intermediat colaborarea dinte cele două parcuri industriale din Braşov şi Istanbul), se va deplasa în Turcia pentru a perfecta detaliile privind asocierea celor două companii.
Teknopark Istanbul este membru IASP (International Association of Science Parks and Areas of Innovation), ASPA (Asian Science Park Association), TGBD (Association of Turkish Technology Parks) şi  USIMP (Platform of University-Industry Collaboration Centers). De asemenea, turcii au colaborări internaţionale cu Berlin Adlershof Science and Technology Park, Germany şi Cyberjaya Technology Park, Malaysia, iar în plan intern cu Istanbul Health Industry Cluster (ISEK), National Nanotechnology Initiative (UNG), Wind Energy Technology Platform (RETEP), Academic Platform şi Istanbul Innovative Collaboration for Aviation Platform.
„După cum am spus încă de la inaugurarea Casei de Comerţ Balcanice, ca parte integrantă a comunităţii economiei europene, obiectivul nostru este de a fi promotor al dezvoltării economice locale, regionale, naţionale şi europene,  urmărind să devenim un pol partenerial - consultativ prin furnizarea de servicii specializate şi profesionale  actualilor şi viitorilor agenţi economici, într-o manieră competentă, echitabilă şi eficientă. Scopul nostru este acela de a contribui la dezvoltarea unui mediu de afaceri favorabil, de a sprijini membrii Casei de Comerţ Balcanice în raporturile cu autorităţile publice locale, centrale şi europene şi cu organismele specializate. În acest context, am promovat şi susţinem acest parteneriat între cele două parcuri industriale. Ne bucurăm să anunţăm faptul că este prima colaborare externă de acest fel încheiat în ţară, cu un partener de renume, deşi APIR funcţionează de zece ani”, a explicat Liviu Pandele.
 
Braşovul va avea un Centru de Transfer Tehnologic
O altă veste bună este aceea că s-a obţinut sentinţa judecătorească pentru înfiinţarea celui mai mare Centru de Transfer Tehnologic din România cu sediul la Braşov. Pandele a precizat că există şi girul Asociaţiei Mondiale a Parcurilor Ştiinţifice şi Tehnologice (IASP) pentru înfiinţarea acestui centru, care va deveni membru cu drepturi de pline a IASP începând cu 1 ianuarie 2015. De asemenea, deja acest Centru a fost acceptat ca membru cu drepturi depline în cadrul EARMA (componenta ştiinţifică şi tehnologică a NATO), care i-a acordat lui Pandele un grant de cercetare în domeniul transferului tehnologic la Universitatea Algarve - Portugalia, Universitatea de Ştiinţe Tehnice din Budapesta şi la Univeristatea de Nanotehnologie din Istambul.
 
Reindustrializarea prin intermediul parcurilor
Preşedintele Casei de Comerţ Balcanice mai spune că trebuie modificat în regim de urgenţă cadrul legislativ referitor la funcţionarea parcurilor industriale. Liviu Pandele susţine că, pentru „însănătoşirea economiei româneşti”, este necesară dublarea sau chiar triplarea numărului de parcuri industriale şi a incubatoarelor de afaceri, prin modificarea legislaţiei şi oferirea de facilităţi. „Motto-ul Casei de Comerţ Balcanice este «Reindustrializăm România». Vrem creşterea locurilor de muncă din parcurile industriale de la 35.000, câte sunt în prezent, la 200.000, în termen de zece ani. La noi în ţară parcurile industriale aduc un aport de sub 5% din PIB, în contextul în care în Ungaria reprezintă 30% din PIB. Guvernul României, indiferent de structura politică, trebuie să acorde o mult mai mare importanţă înfiinţării şi dezvoltării parcurilor industriale. Primul ministru maghiar a anunţat deja că doreşte creşterea aportului parcurilor industriale de până la 45%. Apoi, în ţările UE sau în Turcia, activitatea parcurilor industriale este coordonată direct de primul ministru, printr-un secretar de stat, care are şi rang militar, pentru că multe companii care au producţie din zona de interes a ministerelor apărării funcţionează în astfel de parcuri industriale”, a explicat Liviu Pandele.
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie