Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 04:01

Braşov, anul Covid 19: deschidem al 2-lea ATI şi al-5 lea PCR

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 noiembrie 2020

Toate sunt investiţii din acest an. Marea problemă acum, personalul pentru noua Terapie Intensivă: „Deşi este foarte greu, sperăm să găsim în ţară personalul sanitar care să lucreze aici”

Braşov, anul Covid 19: deschidem al 2-lea ATI şi al-5 lea PCR

După cele 28 de paturi de terapie intensivă amenajate în secţia modulară din curtea Pavilionului Central de pe Calea Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov va mai pune în funcţiune 20 de posturi pentru tratarea persoanelor cu forme grave de coronaviroză.
Acestea vor funcţiona în Pavilionul Tractorul, iar lucrările de amenajare au intrat în linie dreaptă, finalizarea lucrărilor fiind estimată pentru sfârşitul acestei săptămâni. Totuşi, noua secţie nu va putea fi pusă în funcţiune înainte de angajarea în regim de urgenţă a personalului medical specializat în anestezie-terapie intensivă.
Amplasamentul noii secţii ATI de la „Tractorul” a fost vizitat zilele trecute de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, care a precizat că, din punct de vedere al infrastructurii nu sunt probleme. „Toate echipamentele sunt pregătite pentru montarea paturilor de ATI, recent a fost montat un stocator de oxigen, s-au amenajat instalaţiile necesare şi sper ca în cel mai scurt timp să găsim personal calificat pe care să-l angajăm, în aşa fel încât să asigurăm un serviciu medical de calitate pentru pacienţii care ajung în situaţie critică, la terapie intensivă. Cele 20 de noi paturi de terapie intensivă aduc o creştere cu peste 40% a capabilităţilor de îngrijire a pacienţilor COVID din judeţul Braşov ajunşi în stare gravă, ele venind în completarea celor 28 de paturi din unitatea modulară care funcţionează în curtea Spitalului Judeţean”, a explicat Veştea.

 

Adrese către Prefectura Braşov şi Ministerul Sănătăţii pentru rezolvareaproblemei personalului
Amenajarea noii Secţii ATI s-a realizat în timp record, a anunţat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, dr. Călin Cobelschi, care a precizat că lucrările au început în urmă cu aproape o lună, iar secţia va fi complet funcţională la finalul acestei săptămâni. În schimb, a menţionat el, „problema principală o reprezintă personalul medical. Prin adăugarea acestor 20 de paturi, noi vom funcţiona cu un total de 68 de paturi (48 de paturi COVID şi 20 de paturi non-COVID, n.r), astfel că avem nevoie de medici, asistente, infirmiere, brancardieri. Rugămintea noastră adresată Direcţiei de Sănătate Publică, Prefecturii şi Ministerului Sănătăţii este să ni se pună la dispoziţie personal de specialitate măcar în primă fază, până când vom reuşi să facem angajări. Am comunicat tuturor instituţiilor abilitate necesarul minim pentru aceste 20 de paturi, astfel încât permanenţa să fie asigurată, respectiv 5 medici anestezişti, 25 de asistente, 15 infirmiere şi 4 brancardieri. Personalul de ATI care lucrează la Spitalul Judeţean este epuizat, fiind angrenat atât pe frontul COVID, cât şi pe cel non-COVID, Unitatea de Primiri Urgenţe este şi ea copleşită, de aceea se impune să dăm cât mai repede în folosinţă această secţie de la Tractorul”, a afirmat Cobelschi. El a anunţat că în perioada următoare, la Staţionarul Tractorul vor mai fi amenajate saloane destinate bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus, toate paturile urmând să fie dotate cu staţii de oxigen.


Posturile pentru Secţia ATI de la Tractorul au fost scoase la concurs: 9 medici, 25 de asistenţi, 24 de infirmieri
Pe de altă parte, directorul medical al Spitalului Judeţean, dr. Cătălin Mişarcă, a spus că încă din primăvară, această unitate a „ţinut pasul” cu evoluţia pandemiei. „Am făcut paşi înainte în dezvoltarea spitalului şi am găsit deschidere totală la Consiliul Judeţean pentru proiectele noastre. Am reuşit să terminăm într-un timp record spitalul modular de ATI, care funcţionează din septembrie la capacitate maximă, iar acum mărim cu 20 de paturi terapia intensivă. Căutăm personal de specialitate şi avem scoase la concurs 9 posturi de medici, 25 de posturi de asistenţi şi 24 de posturi de infirmieri. Concursurile sunt în derulare şi sperăm să vină în echipa noastră oamenii de care avem atâta nevoie. Facem tot ce se poate pentru locuitorii judeţului Braşov şi sperăm să trecem împreună peste această perioadă dificilă”, a mai afirmat Mişarcă.
 
Rezidenţii, o soluţie pentru criza de personal
La rândul său, prefectul judeţului, Cătălin Văsii, a declarat că „având în vedere presiunea imensă care este pusă pe secţiile de ATI din întreaga ţară, amenajarea secţiei de la Tractorul înseamnă o «gură de oxigen» pentru sistemul sanitar braşovean. Dacă resursa materială a fost asigurată de Consiliul Judeţean, important este să identificăm şi resursa umană de care avem nevoie pentru a funcţionaliza cele 20 de paturi noi de terapie intensivă. Deşi este foarte greu, sperăm să găsim în ţară personalul sanitar care să lucreze aici. Sperăm să reuşim acest lucru şi cu sprijinul rezidenţilor, cu studenţii medicinişti care au dat examenele finale şi cu personal detaşat din judeţ”.

„Neuro”: 11 paturi de terapie intensivă donate de un sponsor, complet echipate de CJ
Şi la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, spital suport Covid 19, s-au făcut în acest investiţii pentru extinderea capacităţ de tratare a cazurilor grave, pe secţie de ATI.
„Pentru acest spital aflat în prima linie a luptei cu epidemia de coronavirus am alocat în anul 2020 suma de 5.724.000 de lei. În cadrul spitalului există în prezent 11 paturi de terapie intensivă complet utilate, iar în următoarea şedinţă de plen a forului deliberativ judeţean vom aproba o nouă organigramă, pe baza căreia să poată fi angajat personal medical pentru a le deservi. Achiziţionarea paturilor de ATI s-a realizat cu ajutorul unui sponsor, iar tot ceea ce a însemnat dotarea şi echiparea lor s-a făcut cu fonduri din bugetul judeţean”, a declarat preşedintele CJ, Adrian Veştea, vineri, când a verificat noul centru de testare deschis la „Neuro”, din 16 noiembrie. Deocamdată, aici se recoltează probele, prelucrate apoi în alte laboratoare locale, urmând ca în aproximativ 1 lună să fie funcţional propriul laborator de prelucrare. „În perioada următoare, aici va funcţiona şi echipamentul de testare Real Time PCR, doi medici de laborator urmând să asigure fluxul testărilor”, a explicat Veştea.
Aparatul de la „Neuro” e al 5-lea cumpărat în acest an de Consiliul Judeţean pentru spitalele din Braşov.


 



CITEŞTE ŞI: Braşovul a deschis un nou centru de testare Covid: Prundului nr. 7, cu trimitere de la medicul de familie
 




 

+6 -7

Comentarii

'Kemény'

2020-11-23 12:22:18


'Infect si inutil! Descrierea perfecta pt acea cladire...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie