Curs BNR

1 EUR = 4.9483 RON

1 USD = 4.3786 RON

1 GBP = 5.8051 RON

1 XAU = 250.8945 RON

1 AED = 1.1921 RON

1 AUD = 3.0780 RON

1 BGN = 2.5300 RON

1 BRL = 0.7745 RON

1 CAD = 3.4205 RON

1 CHF = 4.7500 RON

1 CNY = 0.6866 RON

1 CZK = 0.1945 RON

1 DKK = 0.6654 RON

1 EGP = 0.2787 RON

1 HUF = 1.3562 RON

1 INR = 0.0580 RON

1 JPY = 3.8668 RON

1 KRW = 0.3708 RON

1 MDL = 0.2470 RON

1 MXN = 0.2058 RON

1 NOK = 0.4793 RON

1 NZD = 2.9559 RON

1 PLN = 1.0778 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0593 RON

1 SEK = 0.4811 RON

1 TRY = 0.3178 RON

1 UAH = 0.1600 RON

1 XDR = 6.1218 RON

1 ZAR = 0.2738 RON

Editia 7594 - 08 dec 05:10

„Biochimiştii” de la USR PLUS şi „clorinata de munte”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 august 2021

Politicienii vor să ne bage mai mult clor în apa de munte. O interpretare a (ne)specialiştilor a ceea ce DSP spune că e bine, cazul Râşnov

„Biochimiştii” de la USR PLUS şi „clorinata de munte”

Organizaţia judeţeană USR PLUS Braşov a anunţat că, prin filialele locale şi prin consilierii locali şi judeţeni, a demarat un amplu proiect privind calitatea apei potabile la nivelul judeţului Braşov, cu scopul aducerii acesteia la standardele în vigoare, astfel încât să nu mai reprezinte un pericol la adresa sănătăţii publice. Primul astfel de studiu a fost făcut deja la Râşnov unde, susţine consilierul local USR PLUS, Horia Motrescu, „din analiza datelor existente rezultă că apa nu este dezinfectată corespunzător, singurul tratament de tratare a apei constând în dezinfecţia cu cloramină. Măsurătorile arată că valoarea clorului rezidual liber este mult sub limita stabilită de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. În aceste analize constatăm că, deşi Legea 458 stipulează că valoarea clorului rezidual liber trebuie să se încadreze între 0.1 şi 0.5 mg/l, în apa potabilă din Râşnov se regăseau urme de clor la limita cuantificării, adică aproape deloc (nu a precizat ce înseamnă «aproape deloc» - n.r.). Nici nu e de mirare că în anul 2019 s-a găsit şi o bacterie coliformă, care nu ar fi trebuit să fie în apă. Era acolo pentru că clorinarea nu era făcută corespunzător. Cineva aruncă cloramină la ochi în bazin sau nu aruncă deloc (asta spun analizele)”.
Precizăm că Râşnovul este alimentat cu apă potabilă din surse subterane (izvoare), din zona Colţii Cheii (Masivul Postăvarul), şi nu din surse de suprafaţă (cum e cazul Braşovului, cu acumularea Tărlung). Pe de altă parte, operatorul local de apă Goscom Cetate Râşnov are un protocol încheiat cu Direcţia de Sănătate Publică Braşov, în baza căruia este monitorizată constant calitatea apei şi se stabilesc măsurile ce trebuie luate astfel încât apa să fie în parametri optimi.
„Analiza” celor de la USR PLUS e în fapt o reinterpretare proprie (cu expertiză de politician, pentru că cea de biochimist nu e specificată) a buletinelor de la DSP Braşov, care a confirmat că în repetate rânduri că apa din Râşnov nu are probleme.
Din acest oraş, probe de apă au fost luate, în repetate rânduri şi din tot alte locuri, în ultima perioadă, având în vedere speţa „norovirus”. Analize s-au făcut şi de către autoritatea sanitară, şi de către Poliţie, prelucrate la Bucureşti (la INSP, respectiv la Institutul Cantacuzino) şi toate au confirmat că apa este la standarde.
Reamintim că, în perioada 19 iulie – 11 august, la Râşnov au fost înregistrate 352 de cazuri de BDA (boală diareică acută, cauzată de norovirus) şi au fost prelevate probe de apă din reţeaua publică, iar reprezentanţii DSP Braşov au menţionat că din punct de vedere bacteriologic apa se încadrează în valorile de referinţă din legislaţia sanitară în vigoare, iar din punct de vedere virusologic pentru Norovirus rezultatele au fost negative. „În acest moment nu poate fi stabilită o legătură de cauzalitate între apa şi izbucnirea focarului de BDA din oraşul Râşnov”, a transmis oficial Direcţia de Sănătate Publică Braşov, în data de 11 august.
Totodată, reprezentanţii Primăriei Râşnov au precizat că se iau toate măsurile, astfel încât sistemul de alimentare cu apă a oraşului să funcţioneze la parametri optimi. Astfel, rezervoarele de apă sunt sub pază permanentă şi sub monitorizare video.  

Urmează celelalte primării din judeţ
Râşnovul pare a fi numai un „proiect pilot”, pentru că, au anunţat reprezentanţii USR PLUS Braşov, toate demersurile făcute de reprezentanţii acestui partid din oraşul vor fi extinse la nivelul întregului judeţ, cu sprijinul şi implicarea consilierilor judeţeni. „Într-o primă etapă, se vor aduna date din fiecare UAT din judeţ cu privire la starea sistemului public de alimentare cu apă, a instalaţiilor de tratare, rezultatele analizelor efectuate în ultimii ani, măsurile impuse de autoritatea de sănătate publică judeţeană în urma analizelor efectuate şi accesul populaţiei la informaţiile privind calitatea apei. Datele colectate vor fi analizate cu ajutorul specialiştilor, în vederea propunerii de măsuri şi investiţii absolut necesare pentru asigurarea unei calităţi corespunzătoare a apei potabile furnizate populaţiei din judeţul Braşov”, au precizat reprezentanţii USR PLUS, care nu au dat mai multe detalii privind investiţiile.

Ce spune Compania Apa
Comunicatul lor vine după ce, chiar săptămâna trecută, reprezentanţii Companiei Apa au transmis un mesaj prin care îi îndeamnă pe locuitorii judeţului Braşov să consume apă de la robinet, deoarece ar fi sigură de băut şi astfel ar fi ptotejat şi mediul înconjurător.
„Pentru livrarea unei ape potabile sigure, prelevăm probe de apă din 62 de puncte din municipiul Braşov, Codlea, Săcele şi zona Rupea, din rezervoarele de înmagazinare şi reţeaua de distribuţie. Pentru siguranţa tuturor, apa este controlată zilnic în Laboratorul de Apă Potabilă, acreditat RENAR, conform Programului Anual de Monitorizare şi Control al Calităţii Apei Potabile, avizat de către Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Braşov. Anual sunt efectuate peste 30.000 de analize microbiologice şi fizico - chimice pentru fiecare zonă de distribuţie.
Toate punctele de prelevare pot fi identificate pe site-ul nostru, la adresa: https://www.apabrasov.ro/monitorizarea-calitatii-apei/, precum şi Rapoartele de încercare emise. Vă asigurăm că suntem responsabili şi pregătiţi să livrăm în continuare o apă sigură şi de bună calitate la robinete”, e parte din mesajul postat pe Facebook.
Compania Apa deserveşte localităţile Braşov, Rupea, Ghimbav, Apaţa, Hălchiu, Hărman, Sânpetru, Homorod, Bod, Săcele, Prejmer, Hoghiz, Codlea, Racoş, Mateiaşi, Teliu şi Ungra.

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional