Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8203 - 18 iun 06:15

„Bine aţi venit!” vrâncenilor, vasluienilor, brăilenilor, dâmboviţenilor, doljenilor, buzoienilor, gălăţenilor

Autor:

Publicat la 21 martie 2023

„Ghid de utilizare a oraşului Braşov”: în 19 puncte, întocmit de o braşoveancă, pentru cei mutaţi recent în oraşul de la poalele Tâmpei

„Bine aţi venit!” vrâncenilor, vasluienilor, brăilenilor, dâmboviţenilor, doljenilor, buzoienilor, gălăţenilor

O braşoveancă nemulţumită de nivelul la care a ajuns gradul de civilizaţie în oraşul Braşov a întocmit un „Ghid de utilizare”, cam la fel ca cele pentru maşini de spălat, frigidere sau televizoare. Vizibil supărată de ce vede în jurul ei, Mihaela Coteţ s-a gândit că e bine să explice (celor care nu ştiu), modul în care oamenii ar trebui să se comporte într-un oraş civilizat. Mai jos redăm, integral, postarea:
„Doresc să urez «Bine aţi venit!» vrâncenilor, vasluienilor, brăilenilor, dâmboviţenilor, doljenilor, buzoienilor, gălăţenilor (chiar! mai locuieşte cineva în Galaţi?), care s-au mutat de curând în oraşul nostru pentru că li s-a părut că Braşovul este un oraş foarte frumos, curat, civilizat şi primitor. Ne-am dori ca oraşul să rămână totuşi frumos şi curat, motiv pentru care un ghid de utilizare a Braşovului ar putea fi de folos, mai ales că legea nu este nici citită, nici aplicată de nimeni, deci nu ajută.

Ghid de utilizare a oraşului Braşov (valabil şi pentru alte oraşe)
1. Dacă se întâmplă că din greşeală, absolut din greşeală, ţi-a căzut din mână un ambalaj de hârtie sau plastic, o doză sau un pet de bere sau suc, ridică ce ţi-a căzut pe jos şi aruncă în coşurile pentru gunoi stradal sau în pubelă. Eventual mai ridică încă unul sau două gunoaie, dacă tot te-ai aplecat, că sigur de când te-ai făcut „braşovean” ai mai scăpat din greşeală câteva… Coşurile de gunoi stradal sunt de două feluri- nişte cutii verzi din plastic lipite pe stâlpi sau nişte găleţi de culoare verde închis, înalte cam cât o capră. Deci acelea de pe stâlpi nu sunt iesle urbane, să nu moară calul ori vaca de foame cât faci tu consumaţie la birt, sunt coşuri în care se pun ambalajele de 7days şi eugenii, mucurile de ţigară şi dozele de bere bine scurse de conţinut. Iar găleţile alea verzi, aşezate pe trotuare nu sunt pentru pungile de gunoi menajer, chiar dacă sunt în apropierea locului unde ai maşina parcată.
Pubelele pentru gunoiul din casă sunt ca nişte coteţe metalice întoarse, aşezate într-un spaţiu îngrădit şi acoperit, care arată ca un staul. Acolo aruncăm gunoiul menajer. Şi lângă vom găsi nişte containere de plastic, colorate galben, albastru şi verde în care punem plastic şi metal/hârtie şi carton, respectiv sticlă. Scrie pe ele care, pentru ce e. Colectare selectivă îi zice la chestia asta şi e de folos mai ales pentru copiii şi nepoţii voştri, braşoveni din tată-n fiu. Să mai primească şi ei un pic de planetă când or creşte.

2. Dacă tot ai primit de la iubi, de Crăciun, un căţeluş de „1000 de euro”, şi ieşi cu căţeluşul, tuns la salon şi îmbrăcat de pe Pet Feşăn, iar odorul tău se c**ă pe stradă, poţi lua cu tine o punguţă sau două, bagi mânuţa în punguţă, iei de pe jos căcăţelul şi îl duci la pubeluţă. Garantez că nu te infectezi şi nu ţi se strică gelul de pe unghiuţe.

3. Dacă ai fost la nutriţionist (a se citi – aşa ai văzut la mică-ta şi la ticu-tău- că mâncau seminţe şi scuipau cojile), iar nutriţionistul ţi-a spus că poţi să mănânci între mese un pumn mic de seminţe, că au proteine, vitamine şi acizi graşi nesaturaţi, mănâncă-le acasă sau, dacă le mânânci în parc, pe bancă, fă un cornet din hârtie şi pune cojile acolo. Pune-le, nu le scuipa! Că poate te mai duci şi mâine în acelaşi parc şi nu o să-ţi placă deloc că nişte nesimţiţi au scuipat ieri coji de seminţe lângă bancă.

4. Fă curat în grădina imobilului în care locuieşti, mai ales că e primăvară. Eventual plantează o floare. Nu, nu trebuie să vină primăria să-ţi facă frumos sub geam nici măcar după ce o să-ţi faci buletin de Braşov.

5. Dacă ai nostalgia orătăniilor din ogradă, nu arunca pe geam resturile alimentare- mămăligă, pâine, oase, coji de parizer. Mergi mai des prin locurile natale sau mută-te înapoi, dacă ţi-i aşa dor. Iar dacă doreşti să hrăneşti porumbei şi vrăbiuţe, te anunţ că pâinea pe care o arunci pe trotuar le face rău păsărilor. Nu faci decât mizerie şi îmbolnăveşti nişte vietăţi. Mai bine aşează într-o grădină o hrănitoare pentru păsări şi pune-le mei sau amestec de seminţe, nu pâine. Si un bol cu apă, când or veni zile calde şi secetoase. Un bol, nu o caserolă de plastic în care au fost aripi de pui.

6. Curăţă zăpada de pe trotuarul din faţa casei sau blocului. Nu, nu trebuie să cureţe primăria. Să ştii că rezultatele asupra corpului şi minţii tale sunt net superioare mersului la sală şi la psiholog. Şi-s gratis. Ăia de nu ne-au primit în Spaţiul Schenghen, dacă nu-şi curăţă zăpada din faţa casei/ imobilului, primesc nişte amenzi echivalente cu valoarea a trei-patru chirii lunare în Braşov.

7. Când intri într-un magazin mic, salută-l pe cel care te serveşte. Şi zâmbeşte.

8.Când te întâlneşti pe casa scărilor dintr-un bloc cu un om, că ţi-e vecin sau nu, zâmbeşte şi salută. O să creadă că eşti educat.

9. Când mergi la mall, supermarket, cinema, piaţă, etc, vorbeşte încet cu partenerul sau cu prietenii cu care eşti. Nu trebuie să ştim cu toţii ce jenţi ţi-ai pus tu la bemve şi nici ce important eşti tu la birou. Dacă vorbeşti tare o să ne prindem că nu eşti braşovean.

10. Când pleci de pe loc de la semafor, nu ambala maşina, că poluezi şi ne uităm să vedem din ce judeţ eşti.

11. La coadă la supermarket respectă spaţiul personal al celor de lângă tine. Viteza de lucru a casierei sau a caselor self-sevice nu este proporţională cu densitatea şi nervozitatea oamenilor de la coadă.

12. În trafic nu trebuie să fii fast&furious. Într-un oraş atât de aglomerat, singurul loc unde poţi ajunge destul de repede, e la UPU.

13. Şi apropo de UPU. Fă loc sau dă prioritate ambulanţelor, maşinilor SMURD, pompieri, Salvamont. Oricând, nu doar când au pornite semnalele luminoase şi acustice.

14. În trafic, la orele de vârf, permite celor care ies de pe străzi fără prioritate, să iasă. Şi zâmbeşte când le faci semn să iasă. Vei ajuta fluidizarea traficului în tot oraşul, vei fi zen şi Universul îţi va trimite acest gest înapoi-vei câştiga în maxim 7 zile la păcănele. Iar oamenii vor crede că ai citit cărţi de dezvoltare personală.

15. Dacă asculţi în casă sau în maşină muzică, e minunat. Dar fă astfel încât să asculţi doar tu, nu tot cartierul, mai ales dacă e vreo piesă a vreunui compozitor, membru al UCMR. Adrian Minune- gen.

16. Dacă locuieşti la bloc, când găteşti o sălăţică de avocado cu rucola, nu deschide larg uşa de la intrare, că miroase pe toată scara a tocăniţă cu ceapă prăjită.

17. Dacă ai primit un parfum „bun”, să ştii că acesta nu expiră ca iaurtul bio. Nu e necesar să-l termini în 3-4 zile. Pe braşovenii adevăraţi îi doare capul de la mirosul prea intens de parfum. Pune atât cât să-ţi simţim parfumul doar dacă te îmbrăţişăm.
18. Când te duci la doctor, stomatolog, masaj, kinetoterapie, manichiură, coafor, fă un duş şi gata. Nu, nu te parfuma. Poate cel/cea de ale cărui servicii beneficiezi nu are aceleaşi gusturi olfactive ca şi tine.

19. Salută, cere politicos, mulţumeşte, zâmbeşte! Repetă! ”, se încheie ghidul în 19 puncte, gândit şi publicat de braşoveancă.
(BizBraşov.ro)

Comentarii

'Andrei'

2023-04-12 09:59:51


'Doljeni? Nesemnificativ, poate turisti. Dar ati omis proportia imensa de bacauani, prahoveni. Dar indiferent cum sunt educati, sau nu, cred ca cel mai important e sa le aratam noi exemplul personal, fara aere de superioritate, sau mergand intr-o directie la fel de daunatoare si cauzatoare de frustrare. Sa fim buni si civilizati, iar autoritatile brasovene sa-si aduca marea contributie.'

'B'

2023-04-04 09:08:15


'Cata xenofobie exista si in tara asta... si la voi in oras sunt oameni nesimtiti si prost educati mai mult ca sigur..ia mai lasati-ma cu prostii de astea. Avem dreptul sa locuim unde vrem,sa vizitam ce orase vrem,nu ne zice noua nimeni daca avem voie sau nu..ce a ajuns tara asta..XENOFOBI scrie pe voi cu X. Acea \" doamna\" poate fi data in judecata d.p.d.v al discriminarii..va credeti mari si tari ca sunteti din Brasov nu? eh..ya\'ll should have a big big big reality check cause you\'re not..grow up xenophobic people'

'Marius'

2023-03-23 23:10:09


'@Mahacean \n>Inainte sa li se dea viza de flotant ar trebui sa li se faca o evaluare civica si daca nu trec testul sa fie trimisi de unde au venit fara dreptul de a se intoarce\neu sunt cetatean roman si am dreptul sa ma stabilesc oriunde pe teritoriul Romaniei, pe ce baza sa mi se restranga acest drept?\ncam multa nesimtire'

'Cipârtac'

2023-03-23 21:36:56


'Amuzant e ca ne bagati pe toti in aceeasi oala desi aceste specimene reprezinta 5% din vizitatorii dintr-un judet anume. Btw, daca vedeti brasovenii intr-un alt oras decat al lor, ati retrage repede postarea si ati spune multumesc celorlalti 95% care aleg sa\'si risipeasca banii pe majoritatea serviciilor scumpe da\' proaste cu care va mandriti voi. Iesiti un pic din tara sa vedeti cum arata o societate decenta, nu mai latrati aiurea. '

'Barbu cristina'

2023-03-23 11:18:10


'Pur și simplu îmi vine sa părăsesc acest oraș minunat,rămâneți fericiți toți moldovenii și buzoienii care ne ati împuțit orașul.Sunt născută,crescuta în acest oraș,chiar în cartierul Schei,cel mai vechi și frumos cartier al orașului.Insa... cu părere de rău,am de gând sa îmi iau familia sa plecam,sa lăsăm loc noii generații de degenersti.Imi pare rău că am ajuns sa numesc acest cfrumos oraș,o mare adunătură de resturi ale societății.Va urez,sa ii primiți incontinuare în chirii,pt.ca banii mai nou de aici provin pt.cei care au investit în apartamente,printre care și sutele de ucrainieni care au uitat de războiul lor,nu ne au ajuns moldovenii noștri,acum trebuie sa ii mai suportam și pe ei.Nasol...Va las cu bine,,,,brașoveni...'

'Botorog'

2023-03-23 07:06:22


'Și încă ceva, a uitat prahovenii și covăsnenii care nu știu să meargă în giratoriu. E drept, are Tavi Perțea un video informativ pe tema asta.'

'Zica'

2023-03-22 22:39:45


'Da? Unde zice aceasta doamna asa ceva? Cred ca a renuntat la postare cand a aflat ca exista legi anti instigare la ura, anti discriminare, poate e cazul sa va domolici si pe aici.\n\nhttps://lege5.ro/gratuit/gezdmnrzgi/art-369-incitarea-la-ura-sau-discriminare-codul-penal?dp=gqytsojvhezts '

'Bigbrader'

2023-03-22 20:11:50


'@Botorog, imi amintesc de unul Botorog, un om bun si simplu, protesta in fata primăriei; si-a scapat vacile in parc; moldoveani Scripcaru primarul, i le-a confiscat! Scripcaru a distrus Brașovul!'

'Botorog'

2023-03-22 13:50:37


'Oarecum corect dar, să nu uităm, brașovenii au votat cu coliban. :)) Și ăla e mare brașovean, în timp ce Scripcaru era venit din Moldova. Și uite cum în scurt timp a dat înapoi Brașovul și a distrus papagalul tot ce făcuse ăla, așa cum era el, moldovean, corupt (nedovedit) dar excelent că primar.'

'Sorin'

2023-03-22 08:53:12


'Ati uitat sa specificati de parcări in zonă, daca sunteti trei familii care stati in chirie intr-un apartament si aveti cinci masini asta nu va da dreptul sa ocupați toate locurile de parcare'

'Angel'

2023-03-22 07:44:06


'Da,aveti dreptate si la mine in oras se intampla asa si acolo sunt toate natiile fiind un oras bun si civilizat (Alba Iulia),dar nu uitati dragilor prea va dati voi in spectacol Brasov ? si ce?nu pot parca pentru ca nu am unde?ca le ati cumparat si eu unde parchez cand vin la prieteni?nu cumva ati uitat ca si voi sunteti mai rai decat cei care va plangeti ca v au invadat orasul?vedeti doar gunoiul din ochiul altora restul nu conteaza,pe salvatorii ,,investitorii,,bucuresteni cu tupeul lor samd nui vedeti?sunt peste tot tot felul de oameni dar suntem noi romanii nu credeti?lasati nu va mai umflati atat ca o sa plesniti,mai ales de rautate.De fapt si pe dincolo de granite si nu numai sunteti la fel,v ati gasit voi moralisti,mai lasati o ca va dati cam mari.'

'Willy'

2023-03-22 02:20:46


'Rau a ajuns Brasovul meu iubit. S-a umplut de jeguri. '

'Bebe Mahacean '

2023-03-21 23:00:39


'Subscriu ! \nE strigaror la cer cata nesimtire si lipsa de bun simt au \"outsider-ii \"si \" new rich \"\nInainte sa li se dea viza de flotant ar trebui sa li se faca o evaluare civica si daca nu trec testul sa fie trimisi de unde au venit fara dreptul de a se intoarce '

'VAX POPULI'

2023-03-21 19:26:27


'MAAAARE DREPTATE ai draga Mihaela,dar problema este ca daca nu s-au educat in primii 7 ani de viata,e cam ADIO. Si poate ca prostia si lipsa de educatie o mai inteleg,dar cand ii mai vad si cu clontul mare,cand le arati ca au gresit,simt ca-mi explodeaza creierii.Iar cand le mai spui si ironic \"Bun venit in Transylvania\",te considera rasist.Cand o imputita de GJ,imbracata toata in alb,cu ochelari de soare si smartphone la kr,si-a aruncat punga cu gunoi in boschetii de pe drumul Poienii si am facut-o troaca de porci,i-a cazut cu tronc.Ce mi-a placut,a fost ca s-a dus sa si-o ia inapoi si nu stiu cum,dar a calcat intr-o pizza maro facuta tot de unul/una ca ea.Si exemple ca acesta,pot da cu zecile.In Bruxelles chistocul de tigara aruncat pe jos,te costa 125 E. Deci,vorba lui John Rambo:\"Men like that don\'t change.It only gets worse.\" Si totusi... exista o solutie: cea aplicata de Polizei.BUZUNARUL.La buzunar ii arde cel mai tare.Pe TOTI.'

'Alexandru '

2023-03-21 17:26:17


'Bravo, Bravo, Bravo ????????????'

'Gicu'

2023-03-21 16:12:39


'Din partea unui cetatean din alt oras : vă mulțumesc pentru lămurirea regulilor locale în cazul celor care se muta la dvs in Brasov. Va rog sa completați pentru ceilalți cetățeni aflați temporar în urbea dvs. ce ar fi de respectat suplimentar. '

'Lau'

2023-03-21 15:50:13


'Perfect de acord se ve de la o posta că civilizata celor veniți în Brașov lasă de dorit.exac așa am observat cu nimic nu a omis acest ghid. Mizerie fac cînd pleacă cu mașina de pe loc liniuță sa fie primi cu căței exact caca și pisa peste tot trotuare și stapini se uită la animalul cum se caca și pleacă dar ei sunt domni sau doamne să nu le atragi atenția că îi jicnești.cunoiu la tomberon numa pe lîngă îl aruncă nu în tomberon . într-un cuvînt civilizația lor lasă de dorit.foarte bunnn ghidul și real.'

'Diana'

2023-03-21 13:26:21


'Deși nu sunt din Brasov, sunt complet de acord cu acest ghid, educația trebuie trăită nu mimata, sunt dezamagita sa vad câta indiferenta exista in unii oameni pe străzi si pe trotuare, cat de rai pot fi cu ceilalți șoferi si cu pietonii, câta mizerie pot face, mai ales rahati de câine , țigări si alte ambalaje… Nu pricep de ce e atat de greu sa ai grija de orașul asta care e deosebit dar unii oameni chiar il strica! Pacat!'

'Lucy'

2023-03-21 11:42:24


'Acest fenomen al migrației a existat în Brașov si inainte de 1990.Vezi Aleea Constructorilor,blocuri de nefamilisti din toate cartierele ,case naționalizate în care au fost băgați cei veniți...'

'G.Maria'

2023-03-21 10:13:09


'Minunat...ghidul....poate reusesc sa inteleaga...speram!!!!'

'Gabi'

2023-03-21 10:10:34


'Unor ființe cărora toată viața \'le-au cântat greierii in călcâie\' nu ai cum sa le ceri civilizație si educație, poate nepoților.'

'Gelu'

2023-03-21 10:06:24


'Odata cu venirea lor calitatea vietii a scazut substantial. Blocul in care traiesc de 30 de ani s-a umplut de taragoti cu obiceiurile lor, galagie, mizerie, gandaci.'

'Melos Negros'

2023-03-21 10:01:01


'Cel mai important: nu mai votați aiurea primari din rândul consătenilor voștri - care nu știu decât să fure pe față și să-mpartă totul cu locatarul Palatului Cotroceni pentru a nu avea nicio problemă cu justiția...'

'Cata'

2023-03-21 08:58:04


'Ghidul asta are ca scop protectia mediului sau invrajbirea locuitorilor Brasovului in functie de unde provine fiecare? Mie mi se pare doar un instrument facut tendentios! Sau stie autorul exact cine trebuie educat si cine nu?!'

'Teo'

2023-03-21 08:45:11


'Fenomenal, aș mai adăuga\"nu ocupa un loc de parcare pe care nu l-ai plătit.\"'

'Cineva'

2023-03-21 08:42:56


'Ei au plecat de acasa pentru ca sunt alte oportunitati si ca nu le place viata de acolo. Foarte bine. Dar, daca ai reusit sa ajungi intr-un alt oras, unde ai gasit un servici bun, un oras mai bine organizat, mai curat si mai primitor decat cel din care ai plecat, de ce doresti sa il transformi in fost tau orasa sau sat de resedinta? Ne poate lamuri cineva de ce se intampla acest lucru? Poate un psiholog?'

'ing'

2023-03-21 07:43:46


'foarte bine venit acest ghid.acesti indivizi trebuie educati d.p.v.felicitari.'

'Ana'

2023-03-21 07:30:04


'La intrarea în Stupini dinspre Feldioara o mașină de Bacău a oprit și femeie din dreapta a coborât și a aruncat un săculeț cu gunoi în șanț, deși exact lângă masina era cos de gunoi gol.Am oprit masina imediat ce am văzut gestul nesimțit și le-am atras atenția revoltata.Daca toti am lua atitudine fata de cei certați cu bunul simt,orașul nostru ar fi mai curat.'

'DanaBv'

2023-03-21 07:22:00


'SPLENDID! Ghidul asta ar trebui citit in fiecare scoala. Ca, din pacate, aia carora le este adresat n-o vor face, pur si simplu pentru ca ei pun mana pe un ziar doar ca sa se stearga cu el stiti unde si pun mana pe telefon doar pentru a vorbi tinand telefonul la juma\' de metru sau pentru a asculta manele pe tik-tok. In alta ordine de idei, te contrazic, Bigbrader, eu n-am dat decat peste soferi foarte civilizati si manierati la Uber. Drept e ca si eu am prostul obicei ca spun \"buna ziua\" cand intru in masina, imi scutur incaltamintea de zapada sau ploaie (NU lovind-o de praguri) si nu trantesc usile masinii. '

'Lazar'

2023-03-21 05:35:07


'Fara sa cunoasca acest ghid nu se va putea face mutatie in Brasov pentru nici o persoana.'

'Marian A'

2023-03-21 05:32:04


'E foarte bine ca publicati acest articol. Imigratia din zonele mentionate e un fenomen cu efecte devastatoare asupra civilizatiei, asa cum era ea, din Brasov.'

'Bigbrader'

2023-03-21 03:47:37


'Degeaba ghidul! Ăstia sunt analfabeti funcțional. Cand au venit si ce fac băieții cu cazane poluante? Fac distribuție, taximetrie User si Bolt. Dispar atunci cand nu mai folosim taximetria alternativa si nu mai facem comenzi online. '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie