Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7318 - 21 oct 13:59

Biletul RAT: şi electronic, şi de hârtie în prima parte a lui 2016

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 29 decembrie 2015

Noul sistem de management informatizat al transportului în comun a devenit funcţional pentru început pe linia 20, iar din data de 4 ianuarie va fi implementat pe toate liniile RAT Braşov

Biletul RAT: şi electronic, şi de hârtie în prima parte a lui 2016

Foto: Primăria Braşov


„PRACTIC” şi „RAPID” – noile cartele care vor înlocui treptat biletele RAT de hârtie.Pentru citirea noilor carduri, controlorii RAT sunt dotaţi cu scannere speciale.

Proiectul în valoare de 23,49 milioane de lei ce vizează informatizarea sistemului de transport în comun din municipiul Braşov a ajuns la final, iar, începând de ieri, prima linie a Regiei Autonome de Transport (RAT) Braşov pe care funcţionează „e-ticketing-ul” este Linia 20, Livada Poştei – Poiana Braşov. Administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, a precizat că începând cu data de 4 ianuarie noul sistem va fi implementat gradual pe toate liniile din Braşov. Principalul avantaj al acestui sistem pentru braşovenii care folosesc transportul în comun este că vor afla cu exactitate ora la care ajunge următorul autobuz în staţie. „Intrăm într-o nouă etapă în ceea priveşte transportul în comun din oraşul nostru, etapa în care transportul în comun vine în întâmpinarea clienţilor săi cu cele mai bune servicii. Managementul informatizat al transportului în comun presupune supravegherea video, informare, implementarea unor tichete electronice de călătorie, un management controlat, adică tot ce înseamnă un control la standarde europene a transportului în comun. Putem să stabilim exact unde sunt probleme, unde trebuie suplimentat sau redus numărul de numărul de vehicule. De asemenea, vor fi introduse mai multe tipuri de abonamente. Totodată, important este că putem aplica pe o procedură de achiziţie a documentelor electronice de călătorie mult mai simplă şi care presupune costuri mai mici”, a explicat administratorul public al Braşovului. „Este un prim pas foarte important atât pentru călători, cât şi pentru noi, pentru că reacţiile pe care le vom primi ne vor ajuta să parcurgem cu precizie etapele viitoare ale implementării proiectului. Pentru RAT Braşov este deosebit de important ca acest sistem să fie instalat în integralitatea lui şi să funcţioneze în beneficiul călătorilor”, a subliniat şi directorul general al RAT Braşov, Cristian Radu.

119 camere care stau cu ochii şi pe şoferi şi pe rău-făcători
Acest proiect a presupus şi instalarea a 119 camere de supraveghere în staţiile RAT, dar şi a unor panouri electronice de informare ce prezintă informaţii actualizate în timp real despre  timpul de sosire a mijloacelor de transport în staţie. „Vom putea verifica atât punctualitatea şoferilor, respectiv dacă se efectuează cursele conform graficelor stabilite, dar şi călătorii vor fi mult mai în siguranţă, aceste camere fiind monitorizate din dispeceratul RAT, iar imaginile stocate”, a explicat Gantz. De asemenea, şi autobuzele sunt dotate cu sisteme audio-video de informare.
Prin implementarea noului sistem se vor putea achiziţiona mai mule tipuri de carduri de transport. „Călătorii vor avea un mijloc facil de plată a transportului - ceea ce ne permite să introducem şi alte planuri de tarifare, cum ar fi taxarea pe unitate de timp - o informare în timp real asupra timpilor de aşteptare în staţii, dar şi optimizarea sistemului de transport din municipiu printr-o gestionare mult mai eficientă a mijloacelor de transport în comun. Pentru a veni în sprijinul călătorilor, o perioadă va mai fi funcţional şi sistemul de taxare cu bilet, dar sunt sigur că, aşa cum ne-am obişnuit cu cardurile bancare, tot aşa vom trece foarte repede la utilizarea acestor carduri de transport, mai ales că în paralel vom derula şi o campanie de informare”, a punctat Gantz.

Cum cumpărăm bilet sau abonament din 2016?
Braşovenii îşi vor putea achiziţiona de la casieriile RAT, dar şi de la automatele instalate în staţii, Cardul „Practic”, care este reîncărcabil şi poate fi personalizat sau nenominal. Acesta va putea fi încărcat cu abonamente pe toate liniile sau poate fi utilizat ca „portofel” electronic, care oferă călătorilor posibilitatea de a încărca pe cardul de transport un credit din care se va scădea apoi contravaloarea călătoriilor. Acest card va putea fi încărcat cu o sumă cuprinsă între 4 şi 150 de lei, iar plata se va putea face atât numerar, cât şi cu cardul bancar. Reîncărcarea cardurilor va fi posibilă şi online pe site-ul card.ratbv.ro. Încărcarea sau cumpărarea acestui card de la noile automate este destul de simplă, aparatul oferind îndrumări pe ecran ca un bancomat despre operaţiunile pe care trebuie să le faci pentru a-ţi încărca cardul cu călătorii sau a achiziţiona un abonament pe toate liniile.
Totodată, va exista şi un card de transport „Rapid” care este destinat, în special, turiştilor şi vizitatorilor ocazionali şi conţine un abonament pe o zi sau zece călătorii. Acesta nu este însă reîncărcabil. De asemenea, de la ghişee şi de la automate vor putea fi procurate şi bilete de hârtie, care vor avea acelaşi preţ ca şi până acum, respectiv 2 lei o călătorie. O călătorie va fi valabilă în continuare 50 de minute, indiferent de câte autobuze schimbi, iar pentru citirea noilor carduri, controlorii RAT sunt dotaţi cu scannere speciale.
 

+1 -4

Comentarii

fazakas elemer

2016-05-06 19:30:43


Sistemul introdus reprezinta o noutate practica pentru tineri. Pentru noi batranii totul devine mai complicat, probabil pana ne vom obisnui cu noul sistem.Sunt nedumerit cu o problema importanta. Fiind in posesia nui card cum pot afla,pe parcurs,daca mai am sume disponibile in cont respectiv daca ma pot urca in mijlocul de transportlinistit ca pot valida calatoria. Rog raspuns

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional