Curs BNR

1 EUR = 4.9702 RON

1 USD = 4.5369 RON

1 GBP = 5.7250 RON

1 XAU = 293.8593 RON

1 AED = 1.2354 RON

1 AUD = 2.9956 RON

1 BGN = 2.5412 RON

1 BRL = 0.9252 RON

1 CAD = 3.3251 RON

1 CHF = 5.1561 RON

1 CNY = 0.6341 RON

1 CZK = 0.2039 RON

1 DKK = 0.6667 RON

1 EGP = 0.1466 RON

1 HUF = 1.3080 RON

1 INR = 0.0544 RON

1 JPY = 3.0446 RON

1 KRW = 0.3485 RON

1 MDL = 0.2554 RON

1 MXN = 0.2658 RON

1 NOK = 0.4243 RON

1 NZD = 2.7640 RON

1 PLN = 1.1414 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0510 RON

1 SEK = 0.4355 RON

1 TRY = 0.1569 RON

1 UAH = 0.1251 RON

1 XDR = 6.0504 RON

1 ZAR = 0.2431 RON

Editia 8074 - 28 noi 22:40

Bilanţul „Sunt mai bun ca Scripcaru”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 02 noiembrie 2022

„O administraţie mai performantă decât ce a existat în trecut. Avem foarte multe cifre care susţin această afirmaţie”, a argumentat primarul Braşaovului, Allen Coliban, la împlinirea a doi ani de mandat

Bilanţul „Sunt mai bun ca Scripcaru”

Primarul Braşovului, Allen Coliban, şi-a prezentat marţi, 1 noiembrie, într-o conferinţă de presă, raportul după doi ani de mandat. În principal, el consideră că în aceşti doi ani au fost numeroase realizări. Cât despre nerealizări, din punctul lui de vedere, acestea nu există.
„Marele câştig este că pe cele 10 domenii prioritare există proiecte pentru care au fost depuse cereri de finanţare şi, în anumite situaţii sunt rezultate livrabile”, a declarat primarul. Întrebat de nereuşite, acesta a dat de înţeles că nu ar fi. Ba mai mult, edilul a declarat că „sunt foarte multe cifre care susţin afirmaţia că avem o administraţie mult mai performantă decât ce a existat în trecut. Mă refer aici la toate proiectele depuse pe fonturi europene, la dezvoltarea unor proiecte în timp record şi, în general, la finanţările atrase. Dacă ne referim la lucrurile pe care le doresc a fi îmbunătăţite, acestea se regăsesc în sfera serviciilor prestate către cetăţeni. Mă refer aici la activitatea Poliţiei Locale Braşov, la drumurile publice şi situaţia asfaltărilor şi curăţenia şi spaţiile verzi. De departe, din cifrele colectate, cele mai mari sunt cele legate de activitatea Poliţiei Locale”.  

Patru creşe şi cinci grădiniţe noi
În domeniul educaţiei, primarul a declarat că în acest moment, din totalul bugetului, 70% este pentru secţiunea de funcţionare, iar 30% pentru cea de dezvoltare. „Am continuat sau am demarat proiecte pentru investiţii în imobile şcolare - sunt peste 40 de astfel de imobile aflate în lucru la Direcţia Tehnică. De asemenea, sunt investiţii în construirea a patru creşe şi a cinci grădiniţe noi. Nu în ultimul rând, investim în echipamente moderne pentru fiecare şcoală, pentru fiecare sală, astfel încât să nu mai vorbim despre dotări diferite în unităţile de învăţământ”. De asemenea, edilul a amintit şi de închirierea unui spaţiu pentru o şcoală „buffer”, în care să fie mutaţi, temporar, elevii din unităţile de învăţământ la care se fac lucrări.

Noul Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, în faza obţinerii finanţării nerambursabile
În ceea ce priveşte sănătatea şi asistenţa socială, Allen Coliban a precizat că a fost pregătit proiectul noului Spital Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie (ce se va construi în Bartolomeu, lângă viitorul spital regional), iar documentaţia a fost transmisă la Ministerul Sănătăţii, în vederea finanţării prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Despre spitalul regional, reprezentantul primăriei a menţionat că a fost pregătită documentaţia pentru o unitate cu o capacitate de aproximativ 1.000 de paturi, iar acum este aşteptată o semnătură din partea Ministerului Sănătăţii.
La capitolul asistenţă socială, conform declaraţiei primarului, anul acesta urmează să se finalizeze lucrările la Centrul pentru Persoane fără Adăpost de pe strada Panselelor (lângă sediul Direcţiei de Asistenţă Socială Braşov). De asemenea, sunt în lucru documentaţiile tehnice pentru transformarea unor fostelor centrale sau puncte termice de cartier în centre sociale sau medicale. „Tot în aceşti doi ani am acordat şi voucherele pentru creşă, în valoare de 525 de lei/lună/copil”, a continuat Coliban.

Fonduri nerambursabile pentru 275 de ecoinsule
Protecţia mediului a fost un alt capitol ce se regăseşte în raportul primarului la împlinirea a doi ani de mandat. În acest domeniu, la capitolul realizări, el a amintit de amplasarea ecoinsulelor, unde se pot depune deşeurile separat: „Sunt 70 de ecoinsule instalate sau în curs de instalare în oraş. De asemenea, achiziţionarea şi montarea a 275 de astfel de echipamente am obţinut o finanţare nerambursabilă europeană”. Tot pentru primii doi ani de mandat, primarul Braşovului a raportat introducerea colectării selective în toate şcolile, dar şi derularea programului „PET-rică”, prin care cetăţenii obţin bilete pe mijloacele de transport în comun ale RATBV în schimbul deşeurilor reciclabile.
Nu în ultimul rând, în raportul primarului se găsesc şi cele două centre de aport voluntar ce vor fi amenajate în oraş, unul de mici dimensiuni –în Stupini, pentru care a fost depusă o cerere de finanţare prin PNRR – şi unul de mari dimensiuni – pentru care a fost alocat un teren pe fosta platformă CET şi pentru finanţarea căruia se va depune cererea de finanţare prin PNRR.
În ceea ce priveşte amenajarea unor parcuri, primarul a menţionat că acum se pregătesc mai multe studii de oportunitate.

Flota verde a RATBV, principala realizare în perioada 2020 - 2022
Mobilitatea este unul alt capitol important în raportul primarului. Coliban a amintit că parcul RATBV a fost înnoit cu 133 de mijloace de transport prietenoase cu mediul (autobuze electrice şi troleibuze), iar investiţiile vor continua. În ceea ce priveşte siguranţa în trafic, primăria a demarat la începutul anului 2021 un program de semaforizare a trecerilor de pietoni, dar a instituit şi restricţia de viteză în centrul istoric, la 30 de km/h.
Totodată, edilul şef a precizat că au fost montate 160 de rastele pentru biciclete, a fost elaborat un Masterplan velo, dar şi că municipalitatea a solicitat finanţări europene sau naţionale nerambursabile pentru amenajarea unor piste pentru biciclişti. „Tot la capitolul mobilitate se încadrează proiectele pentru park&ride-uri, cele pentru parcări rezidenţiale, cele 130 de staţii de încărcare pentru autoturismele electrice sau modernizarea şi extinderea străzii Narciselor”, a mai spus primarul.

7 milioane de lei, pentru proiecte culturale
La capitolul Cultură, Coliban a spus că „Braşovul a bifat o serie de obiective care au transformat oraşul într-unul mult mai atractiv. Cel mai important îl reprezintă finanţarea proiectelor culturale. Astfel, în ultimii doi ani, au fost finanţate 75 de proiecte culturale ale operatorilor privaţi, cu suma de 7 milioane de lei”. Pe de altă parte, în cei doi ani nu a fost rezolvată problema spaţiilor recent amenajate (Cinema Astra, Cinema Modern, Cinema Popular) care, potrivit explicaţiilor primarului, ar urma să fie administrate de o direcţie specială ce se va înfiinţa în cadrul Primăriei Braşov.

100 de milioane de lei, fonduri nerambursabile atrase de Primăria Braşov
În ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene, Coliban a precizat că primăria a depus proiecte cu finanţare nerambursabilă în valoare de 430 de milioane de lei, din care deja a semnat contracte de finanţare pentru 100 de milioane de lei. Printre proiectele cu finanţare nerambursabilă, primarul a menţionat cele 48 de autobuze electrice, cele 275 de ecoinsule de colectare selectivă, cele 60 de locuinţe pentru tineri şi cele 4 piste noi pentru biciclete.

Platforma CET, pregătită pentru investiţii în tehnologiile verzi
Şi în ceea ce priveşte dezvoltarea economică, Braşovul a făcut paşi importanţi în atragerea de noi investiţii, a menţionat reprezentantul municipalităţii. „Achiziţionarea platformei CET - care înseamnă 48 de hectare destinate investiţiilor în noile tehnologii verzi-, programul de promovare a oraşului ca principală destinaţie pentru dezvoltarea de afaceri -participarea la ExpoReal, cel mai mare târg de investiţii, şi lansarea InvestBrasov.org, platforma dedicată potenţialilor investitori- sau aducerea la Braşov a HUB-ului mondial de dezvoltare sustenabilă în sănătate sunt doar cele mai relevante exemple în această direcţie”, a spus primarul Braşovului.

Investiţiile din Poiana Braşov, realizările pentru dezvoltarea turismului
Referitor la turism, în cei doi ani de mandat, primarul a „bifat” achiziţia de tunuri de zăpadă, deschiderea bike-parkului din Postăvarul. De asemenea, sunt în pregătire mai multe proiecte, printre care sania de vară şi realizarea instalaţiilor de nocturnă pe mai multe pârtii.
În ceea ce priveşte sportul, primarul a raportat că este în derulare programul de amenajare a unor baze sportive în cartiere, dar şi a unor baze sportive dedicate profesioniştilor, cum ar fi Sala Polivalentă sau baza sportivă de la fostul stadion Carpaţi.

Comentarii

'Melos Negros'

2023-09-23 08:40:39


'Era mai bun Scripcaru care fura, dar și făcea (adică asfalta)!'

'Alex'

2022-11-03 18:18:48


'Stadion modern de fotbal când? Zone verzi și parcuri când? '

'Dan'

2022-11-02 18:41:57


'Ca un pierdut pe ulițele satului așa este cetățeanul ăsta. Ce i-a trebuit partid si funcție? Cine l-a găsit si l-a trimis să se facă de toată jena cu echipa lui???'

'Detesescu'

2022-11-02 13:52:41


'Parerile si cifrele lui Coliban il intereseaza doar pe el, sa se laude. In schimb de pe luna se vede cum Brasovul pe zi ce trece e tot mai plin de gunoaie, cum monumenente reprezentative ale orasului se degradeaza tot mai mult si cate si mai cate ....................... Ne-ar face fericiti daca si-ar da demisia impreuna cu echipa lui de trantori din Primarie.'

'Lungu J.'

2022-11-02 09:07:56


'Coliban = Habarnist , cu toți u.s.r isti instigatori ….asa a ajuns la primărie , pe minciuna , instigare și prostie…..ca sa vorbească de Scripcaru , trebuie sa mai facă multă ,,școala a vieții,, …ăla a făcut și pt. Brasov , a făcut și pt. el……coliban este o ,,nulitate,, de om.'

'Bibicu'

2022-11-02 08:52:07


'Pentru cartierul Schei ceva de raportat ? Cum vor aprecia locuitorii toate realizările echipei Primarului, se va vedea la alegerile din 2024 !'

'Willy'

2022-11-02 08:45:40


'De auditul promis acum 2 ani de catre Pinocchio ce se aude? De reforma politiei locale ce se aude? PP? Curatenie? Fata de lucrurile bune pe care le-a facut taragotul, Coliban nu se ridica nici la nivelul umbrei aluia. Nu ca il regret dar trebuie sa recunoastem niste treburi. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Coliban pentru Brasov ar fi sa isi dea demisia. Colibane, daca ne iubesti, lasa-ne! Du-te dupa sholdovean!'

'MARIA'

2022-11-02 08:28:48


'Ar trebui sa spuna Coliban de ce a dat 7 milioane sa ,,sustina cultura\" catre cateva societati private si de ce nu si-a pus angajatii din cultura din subordinea primariei sa sustina proiectele culturale fara bani, in timpul lor de munca?'

'nu contează '

2022-11-02 08:25:01


'Vorbești serios, coliban???? Ăla ne-a lăsat un oraș dezvoltat haotic, cu niste cartiere noi de toată jenă, o infrastructură praf, un dezastru al parcarilor, etc. Tu, o primărie înțesată de funcționari habarniști, blocare a orașului din te miri ce festivaluri penibile, dezvoltare ioc .. cu ce ești mai bun???'

'Gigi'

2022-11-02 08:24:27


'Pinochio.'

'Ariana'

2022-11-02 07:54:55


'Brașovenii sunt cei mai în măsură să spună dacă în ultimii doi ani s-au realizat mai multe decât în trecut.Personal sunt de părere că nu s-a realizat nimic.Vorbe,promisiuni si cam atat.Primul si ultimul mandat pentru dl.Coliban,care a dezamăgit profund.'

'mihai'

2022-11-02 05:50:40


'In minciuni si \"cifre\" cred ca doar Ciolacu si Budai il intrec pe asta!'

'Bigbrader'

2022-11-02 03:59:26


'Rau ai ajuns Colibane!\nSa te lauzi cu Politia Locală!\nIntreaba cetățenii ce gândesc despre aceasta instituție!\nNiste trantori, platiti gras din bugetul Brasovului.\n'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie