Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 23:22

Balustradă vorbitoare şi artă digitală în catacombele de După Ziduri?

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 16 aprilie 2020

Asociaţia Amural propune transformarea Dealului Warthe şi a promenadei în parc cultural

Balustradă vorbitoare şi artă digitală în catacombele de După Ziduri?
Având în vedere că, în ultimii ani, zona După Ziduri a devenit locul tradiţional de desfăşurare a evenimentului „Amural Festival Vizual”, Aociaţia Amural a lansat în dezbatere publică un proiect prin care se doreşte transformarea Dealului  Warthe şi a promenadei într-un parc cultural. Conceptul propus e asociaţie poate fi studiat pe site-ul dupaziduri.ro, platformă online  prin intermediul căreia se pot strânge şi semnături de susţinere. 
În proiectul propus de asociaţie sunt incuse investiţii în derulare sau proiecte pregătite de municipalitatea braşoveană, dar şi propuneri proprii. 
Astfel, printre altele Asociaţia propune ca actuala balustradă de pe promenadă să fie înlocuită cu una inteligentă. „Noi îi vom da o voce cu ajutorul tehnologiei – în locuri predefinite apropiind telefonul de balustradă vei primi informaţii audio şi text despre obiectivele turistice. Un tur augmentat de balustrada smart. Vrem să realizăm partea de tehnologie şi software a balustradei inteligente”, au precizat reprezentanţii asociaţiei. Tot în ceea ce priveşte aleea pietonală, cei de la Amural propun înlocuirea asfaltului cu piatră cubică, refacerea iluminatului public şi arhitectural, dar şi montarea unui gratar, pentru ca deşeurile aduse de pârâul Graft să nu mai ajungă în subteran. De altfel, reprezentanţii asociaţiei au anunţat că unele dintre aceste lucrări sunt luate în calcul de municipalitatea braşoveană. 
 
Galeria „GALERIA” în reţeaua de tuneluri 
O altă propunere a asociaţiei este transformarea catacombelor de după ziduri într-un muzeul de arte digitale. „Vom avea o galerie de artă într-o galerie subterană – Galeria GALERIA. Galeriile au fost săpate în Al Doilea Război Mondial ca sistem de protecţie. În acest moment ele sunt deschise şi sunt pe punctul de a redeveni focarul de infecţie din trecut. Folosind expertiza noastră dorim să amenajăm aici un muzeu de artă contemporană digitală. Galeriile au calitatea de a fi cufundate în întuneric şi compartimentate, fiind un spaţiu perfect pentru lucrări digitale – video-mapping, light art, VR, AR, print art, artă video, artă interactivă şi alte tipuri de artă realizată cu ajutorul tehnologiei”, se arată în conceptul propus de Amural. Până acum, asociaţia a realizat o scanare LIDAR a tunelurilor şi a creat o hartă tridimensională a spaţiului. „Avem un plan solid pentru implementare, avem nevoie de finanţare”, a cerut Asociaţia Amural.
 
Muzeu Silvic în Turnul Alb 
În ceea ce priveşte turnurile de apărare din zonă, viziunea Amural este ca  Turnul Alb să devină un Muzeu Silvic sau Muzeu al Pădurilor, un spaţiu în care să fie marcată legătura Braşovului cu natura şi pădurea de care e înconjurat.
În ceea ce priveşte Turnul Alb, Asociaţia Amural şi-a manifestat intenţia de a  îngrijirea şi dezvoltarea acestuia, acesta urmând să devină o  „inedită galerie de artă pe verticală”. 
„Bastionul Fierarilor găzduieşte astăzi Arhivele Statului. Cu timpul acest edificiu medieval ce datează din secolul XVI va trebui redat cetăţii şi vieţii culturale a Braşovului”, mai susţin cei de la Asociaţia Amural. 
În ceea ce priveşte aleile, scările şi celelalte căi de acces, asociaţia propune realizarea unor scări de piatră unde terenul este prea accidentat şi a unor amenajări pentru persoanele cu mobilitate redusă. 
 
Panorame tactile la steagul de pe Warthe
„Pentru nevăzători dorim să realizăm tablouri tactile din metal care să redea în relief frumuseţea Braşovului Vechi văzut de pe dealul Warthe. Trei panorame tactile în cele trei puncte de belvedere – Turnul Alb, Turnul Negru şi belvederea Warthe (la steag)”, se mai arată în proiect. 
De asemenea asociaţia solicită construcţia unei toalete publice care să deservească parcul. E nevoie de un studiu care să stabilească locul cel mai potrivit pentru o astfel de intervenţie. 
Totodată, propunerea asociaţiei este ca în zona împădurită de După Ziduri să fie cât mai naturală. „În poieniţe pot apărea intervenţii artistice sau mobilier urban, mici lucrări care să accesibilizeze pădurea şi o toaletă publică. Toate însă trebuie să fie integrate firesc în specificul natural al zonei şi în conceptul de parc cultural. Farmecul Parcului După Ziduri, faptul că e un parc natural, o bucată de pădure în mijlocul oraşului”, se precizează în proiect.

Comentarii

ducu mihai

2020-04-16 04:44:12


Total de acord,doar ca va trebui un punct de achizitionare a mastilor contra mirosurilor insuportabile!!!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie